Zmiana wersji forum
Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Re: Zmiana wersji forum
Czy forum przypadkiem nie stoi od jakiegoś czasu na łączy rzędu 128kbit? Ew na serwerze typu pentium II?
-
- Stowarzyszenie MKP
Od kilku dni ktoś grzebie w engine forum i nie bardzo wie co robi:)
1. Najpierw zaczęło dołączać treść wiadomości, nawet te najobszerniejsze
2. Teraz dołącza treść, ale nie podaje linka do tematu
3. Od początku po zmianie nie podaje nazwy użytkownika piszącego post w powiadomieniu.
1. Najpierw zaczęło dołączać treść wiadomości, nawet te najobszerniejsze
2. Teraz dołącza treść, ale nie podaje linka do tematu
3. Od początku po zmianie nie podaje nazwy użytkownika piszącego post w powiadomieniu.
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Moi drodzy 
W weekend majowy postanowiłem chwilę czasu poświęcić na wprowadzenie kilku dawno oczekiwanych i obiecanych zmian do forum (wstyd, że dopiero teraz się za to wziąłem
)
Zmiany zostały wprowadzone w próbnej wersji forum (SANDBOX), którą mogą przetestować chętne osoby (proszę o info na PW w tej sprawie):
Mogę jeszcze zrobic integrację z TapTalk, ale nie wiem czy i ile osób używa go i skoro będzie wersja "lajt" i pełna-responsywna, to nie wiem, czy jest sens...
Jeżeli wszyscy będą zadowoleni, to zaktualizuję nasze WŁAŚCIWE forum do takiej wersji.

W weekend majowy postanowiłem chwilę czasu poświęcić na wprowadzenie kilku dawno oczekiwanych i obiecanych zmian do forum (wstyd, że dopiero teraz się za to wziąłem

Zmiany zostały wprowadzone w próbnej wersji forum (SANDBOX), którą mogą przetestować chętne osoby (proszę o info na PW w tej sprawie):
- Integracja z Facebook, Twitter i GooglePlus (udostępnianie postów). Tutaj taka uwaga - ponieważ niektóre działy forum nie są publiczne, to po udostępnieniu pojawi się informacja, że trzeba się zalogować. Posty z działów publicznych (np. "Sprzedam") dają się udostępniać bez problemu:
- Nowy styl - myślę, że aktualny styl już trochę "trąci myszką" - ten nowy wygląda moim zdaniem dużo nowocześniej, ale przede wszystkim jest responsywny - to znaczy, że skaluje się odpowiednio do wielkości urządzenia:
- Wersja mobilna "lajt" - włącza się automatycznie na urządzeniach mobilnych, ale można ją w każdej chwili przełączyć na wersję "pełną" (i z powrotem):
Mogę jeszcze zrobic integrację z TapTalk, ale nie wiem czy i ile osób używa go i skoro będzie wersja "lajt" i pełna-responsywna, to nie wiem, czy jest sens...
Jeżeli wszyscy będą zadowoleni, to zaktualizuję nasze WŁAŚCIWE forum do takiej wersji.

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- Tom.Tom
- Forumowicz
@Janosik zgłosił słuszną uwagę dotyczącą rozmiaru załączanych zdjęć - obecne ograniczenie jest kłopotliwe - szczególnie jak chcemy załączyć coś szybko z komórki. To nasunęło mi pewną myśl, żeby po stronie serwera zrobić zmniejszanie zdjęć. Przyjrzę się temu w wolnej chwili.

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
A może dałoby się zrobić tak by zdjęcia wklejać bezpośrednio a nie przez zewnętrzne serwisy typu fotosik, imageshack itd.? To by było znaczne ułatwienie.
-
- Forumowicz
- Model: GT
gmlyn pisze:A może dałoby się zrobić tak by zdjęcia wklejać bezpośrednio a nie przez zewnętrzne serwisy typu fotosik, imageshack itd.? To by było znaczne ułatwienie.
Przylaczam sie do prosby.
Mozna zaimplementowac wtyczke z fotosika lub innego portalu i zalaczac zdjecia bezposrednio podczas pisania posta.
Przecież jest opcja dołączania fotki bezpośrednio (dodaj załącznik w pełnym edytorze), tylko rozmiar zdjęcia jest bardzo ograniczony i trzeba fotkę mocno zmniejszać bo nie przejdzie - powyżej właśnie tom.tom obiecał się temu przyjrzeć.
- Janosik
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang V manual
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: czarny diament
- Stajnia: Stajnia Świętokrzyska
Dokładnie
Max rozmiar fotki teraz to 2MB a idealnie byłoby gdyby serwer sam kompresował poprzez zadany algorytm większe zdjęcia do mniejszych rozmiarów.
Powiem Wam że testowałem nowe forum i działa wyśmienicie, już nie mogę się doczekać kiedy forum dostanie nowy silnik ... wszystko jest na dobrej drodze więc trzymamy kciuki za zmiany na lepsze

Powiem Wam że testowałem nowe forum i działa wyśmienicie, już nie mogę się doczekać kiedy forum dostanie nowy silnik ... wszystko jest na dobrej drodze więc trzymamy kciuki za zmiany na lepsze

Czarny Diament V6 2012 manual http://forum.mustangklub.pl/forum/viewt ... 85&t=13404" onclick="window.open(this.href);return false;
- Tom.Tom
- Forumowicz
Wychodząc naprzeciw uwagom dot. załączników, na razie dodałem możliwość szybkiego wrzucenia do zewnętrznego serwisu (postimg):

Plusem takiego rozwiązania jest to, że postimg sam zatroszczy się o odpowiednią (opcjonalną) zmianę rozmiaru i wstawi gotowy link do wiadomości. Minus jest taki, że żeby zobaczyć obrazek w pełnym rozmiarze, trzeba kliknąć w miniaturkę a to otworzy go wewnątrz serwisu postimg (powyższa miniaturka jest przykładem).
Jeżeli w weekend znajdę trochę czasu, to spróbuję zrobić automatyczną zmianę rozmiaru zdjęć załączanych bezpośrednio do wiadomości.

Plusem takiego rozwiązania jest to, że postimg sam zatroszczy się o odpowiednią (opcjonalną) zmianę rozmiaru i wstawi gotowy link do wiadomości. Minus jest taki, że żeby zobaczyć obrazek w pełnym rozmiarze, trzeba kliknąć w miniaturkę a to otworzy go wewnątrz serwisu postimg (powyższa miniaturka jest przykładem).
Jeżeli w weekend znajdę trochę czasu, to spróbuję zrobić automatyczną zmianę rozmiaru zdjęć załączanych bezpośrednio do wiadomości.

-
- Stowarzyszenie MKP
Uważam, ze zdjęcia powinny być na tym samym serwerze. Może dopłacić i zmienić quote?
- Tom.Tom
- Forumowicz
@up - to już poza moim zakresem decyzyjnym na ta chwilę. Funkcja rezisingu dużych zdjęć na pewno ograniczy ich rozmiar i odciąży serwer - ale nie miałem jeszcze czasu tego zrobić, bo młodszy syn miał I Komunię w ten weekend.
Jeżeli nie ma jakichś szczególnych obiekcji, to mogę spróbować w ten weekend zrobić upgrade naszego aktualnego forum. W związku z tym w jakichś godzinach będzie niedostępne. Dam znać na FB w jakich.
Jeżeli nie ma jakichś szczególnych obiekcji, to mogę spróbować w ten weekend zrobić upgrade naszego aktualnego forum. W związku z tym w jakichś godzinach będzie niedostępne. Dam znać na FB w jakich.

- celibad
- Członek Honorowy MKP
- Model: GT 2015
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: yellow triple
- Kontakt:
Bardzo ważne pytanie do Wszystkich
czy są tu jakieś Cwaniaki z ogromną wiedzą o wordpressie ?
poszukiwani żywi lub martwi
jest potrzeba duzych zmian na stronie MKP ... Ktoś coś ?

-
- Forumowicz
- Tom.Tom
- Forumowicz
Kochani,
I w końcu, po latach, STAŁO SIĘ - mamy zaktualizowaną wersję forum!
Kilka ważnych uwag:
Jeżeli zauważycie jakiekolwiek problemy, lub braki w funkcjonalności - proszę zgłaszać to w tym wątku. W ciągu kolejnych dni będę starał się sukcesywnie je rozwiązywać.
Miłego forumowania
I w końcu, po latach, STAŁO SIĘ - mamy zaktualizowaną wersję forum!
Kilka ważnych uwag:
- Najnowsza wersja silnika forum (phpBB 3.2.x) nie wspiera już nieoficjalnych modyfikacji (tzw. MOD-y), które rozszerzały funkcjonalność wersji 3.0.x. W związku z tym znika np. możliwość wygaszania postów, czy dodawania wątków do własnej listy ignorowanych,
- Nad nagłówkiem forum jeszcze popracuję, żeby zajmował mniej miejsca na wysokość,
- Pole szybkiego szukania również postaram się jak najszybciej dodać - na razie proszę używać wyszukiwania zaawansowanego.
Jeżeli zauważycie jakiekolwiek problemy, lub braki w funkcjonalności - proszę zgłaszać to w tym wątku. W ciągu kolejnych dni będę starał się sukcesywnie je rozwiązywać.
Miłego forumowania