Rejestrator jazdy do s550 (okolice lusterka)

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

hondzik
Stowarzyszenie MKP
Model: s550 GT
Silnik: V8 5.0

Rejestrator jazdy do s550 (okolice lusterka)

Post autor: hondzik » 2017-03-20, 00:15

Witam
Czy macie jakieś patenty na montaż rejestratora jazdy w okolicach lusterka wstecznego ?
Chodzi mi o taki model i podłączenie by kabli nie było widać (mamy przecież zasilanie przy lusterku).
Może ktoś temat przerabiał i coś poleca ?
Istnieją rejestratory z akumulatorami, ale kto by tam pamiętał o następnej zabawce do podładowywania.
Cel jest taki by działało zawsze gdy trzeba, bezobsługowo i bez widocznych kabli.
Idealnie by było jeszcze w miarę dyskretne ;-)

Awatar użytkownika
Mr_X
Młodszy Forumowicz
Model: 2015
Kolor: biały

Re: Rejestrator jazdy do s550 (okolice lusterka)

Post autor: Mr_X » 2017-03-20, 08:51

Nie popełniaj błędu, który ja prawie popełniłem :-). Wciśnięcie kabla w podsufitkę i prawy słupek to dla fachowca 2 min (mi to zajęło 10) i w dół w okolice zapalniczki (za schowkiem). Tu trzeba podjąć decyzję czy trójnik na zapalniczkę (zasilanie jest podtrzymywane przez około 1,5h) czy z puszki bezpieczników (jest też taka wewnętrzna przy nogach pasażera) aby odciąć prąd zaraz po wyłączeniu zapłonu :-). Tyle pamiętam.

Awatar użytkownika
gmlyn
Forumowicz
Model: GT MY2017

Post autor: gmlyn » 2017-03-20, 09:56

Kolega deeboy montował gniazdo usb w tej puszce koło lusterka, pisał, że wszystko super pasuje i nic nie widać (poniżej temat, gdzieś w środku strony). Może go namówisz by napisał coś więcej, może zdjęcia dał, pewnie innym też się przyda.

viewtopic.php?f=186&t=12405&p=187784&hilit=usb#p187784" onclick="window.open(this.href);return false;

Volver
Forumowicz
Model: Był GT Premium 2015
Kolor: Race Red

Post autor: Volver » 2017-03-20, 20:54

Kupiłem koreańską Blacksys BH -300, mała, tania, dobry sensor, dobry kodek w sofcie i optyka, z czujnikiem ruchu i trybem czuwania parkingowego z programowanym wyłączeniem - zabezpieczeniem przed rozładowaniem sterowanym napięciem akku. Zakładam na dniach. Planowałem ciągnięcie kabla do gniazda zapalniczki, ale to ciekawy pomysł z tym usb...

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT

Post autor: deeboy » 2017-03-20, 21:00

Mam dobry patent, kupiłem gnizado usb na allegro (12zł) i podłączyłem do kabli oświetlenia na suficie, kabelek wychodzi tym kanalikiem do kamerki. Nic nie wisie, kamera schowana za lusterkiem, perfecto. Zaleta dodatkowa, że prąd odcina dopiero kilka minut po opuszczeniu auta dzięki czemu nagrywa także sporo sytuacji parkingowych.

Volver
Forumowicz
Model: Był GT Premium 2015

Post autor: Volver » 2017-03-20, 21:04

Bravo! A jak długo jest prąd w gniazdku zapalniczki? Znika po zamknięciu auta?

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT

Post autor: deeboy » 2017-03-20, 21:17

Volver pisze:Bravo! A jak długo jest prąd w gniazdku zapalniczki? Znika po zamknięciu auta?
Ja nie mam z zapalniczki tylko z oświetlenia. Prąd znika po ok 3 min po zamknięciu plus kamera ma swój czas 5 min dodatkowo korzystając z baterii. Możesz to przetestować - zostaw włączone światło przyciskiem i zamknij, sprawdzisz dokładnie kiedy zgaśnie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2017-03-20, 21:22 przez deeboy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP
Model: ecoboost '16
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Podkarpacka

Post autor: Xwili » 2017-03-20, 21:21

U mnie rejestrator jazdy montowali w salonie w Krakowie przed obiorem auta.
Mam Mio MiVue 698 dual (przód i tył) kable schowane w podsufitce - wszystko oryginalnymi kablami,
tylna kamera jest podpięta do przedniej a przednia przez coś co się nazywa Smart Box (produkt Mio)
do akumulatora - Smart Box schowany jest właśnie w puszce bezpieczników przy nogach pasażera.
I ten box według producenta jest po to żeby nie wyczerpać akumulatora na postoju.
Niestety nie wiem jak dokładnie zostało to poskładane bo nie byłem przy tym :wstyd:
Zrobione jest to bardzo przyzwoicie, nic nie wisi, nic nie wystaje ale ...

... przy tej okazji pytanie, na przedniej szybie przy lusterku jest czujnik zmierzchu, czy macie jakąś plastikową osłonę,
na tym czujniku ?? Ja od początku jej nie miałem, ale ostatnio przy okazji wizyty w HD Custom siedziałem
w takim samym modelu i tam była taka fajna osłona, więc zachodzi podejrzenie, coś mi przekombinowali w salonie,
być może przy montażu tej kamerki - stąd to "ale" :zly: :kwasny:
Chyba że wytłumaczenie jest takie że ten mustang którego oglądałem jest inny bo jest z Austrii

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP
Model: 2015 GT
Kolor: Black

Post autor: siara » 2017-03-20, 23:58

hondzik pisze:Witam
Czy macie jakieś patenty na montaż rejestratora jazdy w okolicach lusterka wstecznego ?
Chodzi mi o taki model i podłączenie by kabli nie było widać (mamy przecież zasilanie przy lusterku).
Może ktoś temat przerabiał i coś poleca ?
Istnieją rejestratory z akumulatorami, ale kto by tam pamiętał o następnej zabawce do podładowywania.
Cel jest taki by działało zawsze gdy trzeba, bezobsługowo i bez widocznych kabli.
Idealnie by było jeszcze w miarę dyskretne ;-)
Powiem tak kabel w podsufitke i z prawej slupkiem i w dol przez schowek a dokladnie pod nim i do wejscia na zapalniczke.

Tam "cycek na 2 wyjscia USB by nie zajmowac calego i najtanszym kosztem 5 min zabawy masz podpiete kabel 2m o ile pamietam pasuje 2 spinki plaskikowe do spiecia kbla by nie latal pod schowkiem. z Podsufitki kabel wystaje kilka centymetrow kwestia jak zamontujesz rejestrator,

Tak naprawde dla kogos kto nie ma wiedzy 5 max 10 min roboty.

Wersje o ktorych pisza inni wymagaja wiecej wiedzy, dokladnosci, czasu i $.

Awatar użytkownika
gmlyn
Forumowicz

Post autor: gmlyn » 2017-03-21, 10:15

U mnie osłonka czujnika wygląda tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
skurwi
Młodszy Forumowicz
Model: 2017 GT
Kolor: Czarny

Post autor: skurwi » 2017-03-21, 11:45

Xwili pisze:U mnie rejestrator jazdy montowali w salonie w Krakowie przed obiorem auta.
Mam Mio MiVue 698 dual (przód i tył) kable schowane w podsufitce - wszystko oryginalnymi kablami,
tylna kamera jest podpięta do przedniej a przednia przez coś co się nazywa Smart Box (produkt Mio)
do akumulatora - Smart Box schowany jest właśnie w puszce bezpieczników przy nogach pasażera.
I ten box według producenta jest po to żeby nie wyczerpać akumulatora na postoju.
Niestety nie wiem jak dokładnie zostało to poskładane bo nie byłem przy tym :wstyd:
Zrobione jest to bardzo przyzwoicie, nic nie wisi, nic nie wystaje ale ...

... przy tej okazji pytanie, na przedniej szybie przy lusterku jest czujnik zmierzchu, czy macie jakąś plastikową osłonę,
na tym czujniku ?? Ja od początku jej nie miałem, ale ostatnio przy okazji wizyty w HD Custom siedziałem
w takim samym modelu i tam była taka fajna osłona, więc zachodzi podejrzenie, coś mi przekombinowali w salonie,
być może przy montażu tej kamerki - stąd to "ale" :zly: :kwasny:
Chyba że wytłumaczenie jest takie że ten mustang którego oglądałem jest inny bo jest z Austrii
Jak generalnie oceniasz 698 dual? Szczególnie chodzi o tryb parkingowy, jest szansa ze nagra dobrze jakies zdarzenie parkingowe i nie rozladuje akumulatora?

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Xwili » 2017-03-21, 19:54

Powiem Ci kolega, że ogólnie jestem zadowolony, mimo że z tą baterią to jest różnie, ale o tym za chwilę.
Jakoś jest bardzo przyzwoita, czy to w dzień czy w nocy i przednia i tylna kamera ładnie nagrywa,
tylna radzi sobie nawet z mocno przyciemnioną szyba. Szerokie kąty widzenia, gps, baza fotoradarów itp. bajery są.
Jeśli chodzi o tryb parkingowy to działa bardzo dobrze, nawet bym powiedział, że jest zbyt czuły bo wyłapuje najmniejszy ruch
ale czułość można ustawić, ogólnie są dwa sensory - przechyłowy i ruchu.
Fajna sprawa bo możesz sobie oglądnąć jak ludzie chodzą wokół auta i robią zdjęcia - wiele takich nagrań miałem :D
Jeśli chodzi o baterię to jest jedno "ale", jeśli jest naładowana na full to spokojnie wytrzyma 8 - 10 godzin będąc cały czas
w trybie parkingowym z włączonymi obydwoma czujnikami ale ... jak mało jeździsz w ciągu dnia, to bateria nie zdąży się
podładować i z biegiem czasu wytrzymuje co raz mnie - trzeba zabierać urządzenie do domu do ładowania na noc :kwasny:
W tym smart box-ie o którym są takie przełączniki, którymi można ustawić przy jakim prądzie na akumulatorze samochodowym
musi się wyłączyć kamerka, żeby go nie rozładować - ja mam ustawione na najwyższą wartość więc szybko się odłącza.
Ale ogólnie jestem zadowolony i mogę ją polecić :)

EDIT: Twój nick s k u r w i zamienia z automatu na: motyla noga :D :D :D

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Xwili » 2017-03-21, 20:00

gmlyn pisze:U mnie osłonka czujnika wygląda tak:

Obrazek
A ja tego nie mam, nie miałem od samego początku !!!! :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly:
Myślisz, że da się to gdzieś zamówić ? :kwasny:

hondzik
Stowarzyszenie MKP
Model: s550 GT

Post autor: hondzik » 2017-03-21, 21:38

dzięki za odzew

aby skonkludować pojawia się tu kilka rozwiązań:
1/ podpięcie się do zasilania przy lusterku (np. przy pomocy konwertera 12V do 5V)
2/ podpięcie się do zasilania przy zapalniczce (wymaga przeciągnięcia kabla w słupku i podsufitce)
3/ podpięcie się do zasilania w skrzynce bezpieczników (wymaga przeciągnięcia kabla w słupku i podsufitce)
4/ rozwiązanie systemowe np. typu MIO smart BOX (jak ma kolega Xwili)
http://www.mio.com.pl/mio-smart-box-5v- ... ion_tabbed

W kwestii konwerterów 12V do 5V to mamy takie opcje:
np.
2 x gniazdo USB
http://allegro.pl/konwerter-dc-dc-12v-d ... 73732.html
lub
wyjście od razu w postaci MicroUSB
http://allegro.pl/przetwornica-dc-dc-12 ... 95727.html

Pomijając rozwiązanie systemowe (nr 4) pojawia się jednak zasadnicze pytanie (postawione już przez kolegę Volver-a):
Gdzie jest prąd (i jak długo) po zamknięciu auta?

Może jednak dobrym rozwiązaniem jest podpięcie rejestratora na stałe do zasilania (w celu wykorzystywania trybów parkingowych), ale wpięcie w obwód małego niewidocznego wyłącznika, który wyłączy zasilanie gdy go nie potrzeba (np. podczas dlugiego postoju w garażu).
Co myślicie?
Gdzie zatem łatwo i bezpiecznie podpiąć by mieć zasilanie na stałe?
Z drugiej strony ciekawy jestem jak to się ma do gwarancji na auto, itp.

genie
Stowarzyszenie MKP
Kolor: Magnetic Grey

Post autor: genie » 2017-03-21, 22:29

Tylko bezpośrednio do akumulatora przeciągając kabel przez któryś z otworów w przegrodzie przedniej.
Naturalnie przez bezpiecznik i z wyłącznikiem gdzieś pod schowkiem w kabinie.
Gwarancji to nie zaszkodzi.
Ja tak w Range Roverze sam podłączyłem elektroniczny odstraszacz gryzoni i w mocno nadętym serwisie nawet nie mrugnęli okiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”