Testy EuroNCAP - Ford Mustang GT

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
wigis

Testy EuroNCAP - Ford Mustang GT

Post autor: wigis » 2017-01-28, 11:25

Cześć,

Nie chce siać defetyzmu wsród miłośników tego jakże pięknego samochodu, ale opublikowane przez ADAC wyniki testów zderzeniowych dają trochę do myślenia:

https://www.adac.de/infotestrat/tests/c ... IDTest=611

wersja po angielsku:

http://www.euroncap.com/en/results/ford/mustang/26063

Osobiście czekam na odbiór swojego GT, który czeka już w salonie, ale te informację trochę mnie zaniepokoiły.
Amerykańska federacja IIHS ocenia Mustanga lepiej:

http://www.iihs.org/iihs/ratings/vehicl ... coupe/2016

co nie zmienia faktu że mieszkamy w Europie i niemieckie testy bezpieczeństwa są jakimś punktem wyjścia jeśli chodzi o porównywanie samochodów pod względem właśnie bezpieczeństwa.

Dla mnie Mustang jest pięknym samochodem i urzeczywistnieniem marzeń z dzieciństwa, V8 i te sprawy :D
Ale, no właśnie pojawia się to ale, mam zamiar jeździć nim po polskich drogach na co dzień i to nie sam, z żoną i dziećmi.
Wygoda, "look" są ważne, ale bezpieczeństwo współpasażerów i moje jest na pierwszym miejscu - zdrowia i życia się nie kupi.

Tym wątkiem chciałem rozpocząć dyskusję na temat waszych spostrzeżeń i przemyśleń na temat bezpieczeństwa nowego Mustang.

Bardzo proszę o szczerze komentarze i rzeczową dyskusję.
Z góry dziękuję za Wasze opinie :)

Awatar użytkownika
Bullit
Forumowicz

Re: Testy EuroNCAP - Ford Mustang GT

Post autor: Bullit » 2017-01-28, 11:41

Spostrzeżeń juz było sporo na ten temat na forum.

17' Mustang EcoBoost A/T + 94' Firebird TransAm V8 M/T = 12 cylinders of pure fun

wigis

Post autor: wigis » 2017-01-28, 11:47

Jeśli tak, to widocznie nie wszędzie zajrzałem.
Będę wdzięczny jeśli po prostu umieścicie linki do wątków.

Awatar użytkownika
Bullit
Forumowicz

Post autor: Bullit » 2017-01-28, 12:22

choćby w wątkach:
MUSTANG MY2017 zmiany i Mustang 2015 cena w Polsce.

Ostatni wpis na ten temat użytkownika Volver, który posiada Volvo, które jak wiadomo same w sobie jest bardzo bezpiecznym autem, ale także robionym "pod te testy".
A od siebie dodam, że bardzo dobre wyniki w tych testach miały...koreańskie Chevrolety (te zaprojektowane od zera przez GM), które uchodzą przecież za dość zacofane konstrukcyjnie. A to właśnie dlatego, że GM jak się jeszcze starał w Europie wypromować te auta, trochę w nie wpomował kasy by pomyślnie przeszły te testy. i miały dobry PR. Ford po prostu olał temat. Pewnie zabieg celowy, bo zainteresowanie jest tak duże, że tych co chcą auto te 2 gwiazdki nie ruszą. Co innego, jakby w USA miał podobny wynik.

Volver pisze:Porównajcie to, co ważne dla Was w poszczególnych kategoriach, bo brzęczyki i wykrywaczo-samoskręcaczo-hamulcowi to coś, co zaburza ocenę auta jako konstrukcji w rękach ogarniętego kierowcy:
Ford Mustang
http://www.euroncap.com/en/results/ford/mustang/26063" onclick="window.open(this.href);return false;

Volvo V90
http://www.euroncap.com/en/results/volvo/v90/26100" onclick="window.open(this.href);return false;

Tak się składa, że mam oba te auta. Więc wiem co dobre i złe w obu. Ciekawe, że nie ma punktów ujemnych za tabletyzację aut, która nie ma nic wspólnego z bezpieczną obsługą. Polecam film:

" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ulubiony kanał YT.
poza tym już parę wypadków poważnie wyglądających te auta miały w Polsce i Europie i jakoś kierowcy/pasażerowie cieszą się cały czas życiem ;)
Ostatnio zmieniony 2017-01-28, 23:33 przez Bullit, łącznie zmieniany 2 razy.

17' Mustang EcoBoost A/T + 94' Firebird TransAm V8 M/T = 12 cylinders of pure fun

wigis

Post autor: wigis » 2017-01-28, 13:12

Wiem :D
Moja żona trochę spanikowała, czy aby na pewno to jest dobry wybór.
Nie powiem mnie też to zaniepokoiło, ale poczytałem dokładnie wyniki testów i nie jest tak źle.
Dostałem również oficjalny komentarz ze strony Forda - za pośrednictwem pana Krzysztofa S. z FordStore Opole:
Jak widać na poniższym filmie oraz jeżeli spojrzymy na poszczególne kategorie testu, to zauważymy, że Mustang spełnia wysokie wymogi Euro NCAP w zakresie bezpieczeństwa pieszych (5 gwiazdek) i pasażerów dorosłych (4 gwiazdki). Na niski ogólny wynik miały zdecydowany wpływ noty w kategorii bezpieczeństwa dzieci i wyposażenia w systemy wspomagające bezpieczeństwo, które stanowią podstawę do oceny samochodów w testach Euro NCAP od sezonu 2016/2017 (badany Mustang to wersja z roku modelowego 2015). Pierwsze z kryteriów, czyli ochrona dzieci, w tym łatwość montażu i demontażu fotelików, jest ciężka do osiągnięcia w tego typu samochodach. Dlatego też podobne samochody typu coupe firm konkurencyjnych oceniane są na zbliżonym poziomie. Jeżeli chodzi o wyposażenie w systemy wspomagające bezpieczeństwo, to wszyscy klienci chcący wyposażyć Mustangi w takie rozwiązania technologiczne będą mogli to uczynić zamawiając nowe samochody od jesieni tego roku. Jednocześnie pragniemy jeszcze raz podkreślić, że Ford Mustang jest bezpiecznym samochodem czego dowodem są bardzo wysokie noty (5 gwiazdek) w północnoamerykańskich testach bezpieczeństwa NHTSA USNCAP.
Trochę mnie to uspokoiło :)

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Silnik: V8 5.0
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2017-01-28, 14:30

wigis pisze:
Jak widać na poniższym filmie oraz jeżeli spojrzymy na poszczególne kategorie testu, to zauważymy, że Mustang spełnia wysokie wymogi Euro NCAP w zakresie bezpieczeństwa pieszych (5 gwiazdek) i pasażerów dorosłych (4 gwiazdki). Na niski ogólny wynik miały zdecydowany wpływ noty w kategorii bezpieczeństwa dzieci i wyposażenia w systemy wspomagające bezpieczeństwo, które stanowią podstawę do oceny samochodów w testach Euro NCAP od sezonu 2016/2017 (badany Mustang to wersja z roku modelowego 2015). Pierwsze z kryteriów, czyli ochrona dzieci, w tym łatwość montażu i demontażu fotelików, jest ciężka do osiągnięcia w tego typu samochodach. Dlatego też podobne samochody typu coupe firm konkurencyjnych oceniane są na zbliżonym poziomie. Jeżeli chodzi o wyposażenie w systemy wspomagające bezpieczeństwo, to wszyscy klienci chcący wyposażyć Mustangi w takie rozwiązania technologiczne będą mogli to uczynić zamawiając nowe samochody od jesieni tego roku. Jednocześnie pragniemy jeszcze raz podkreślić, że Ford Mustang jest bezpiecznym samochodem czego dowodem są bardzo wysokie noty (5 gwiazdek) w północnoamerykańskich testach bezpieczeństwa NHTSA USNCAP.
Trochę mnie to uspokoiło :)
No i jak wszystko dobierzesz w tym face lifcie to auto bedzie kosztowac 300k bo goly S550 w EU jest juz 30% drozszy niz pelen wypas z USA :rotfl: :rotfl: :rotfl:

No i jestem ciekaw jak to Ford zrobi - same systemy sie nie zmienia jak w ogole 90% auta pomijajac zmiany kosmetyczne - bo to wszystko do tej
pory bylo w EU zabronione...nie ogloszono jeszszce nawet dokladnej specyfikacji w ogole dla facelifta a Pan z opola juz wie co bedzie w wersji EU :szok:
Wychodzi, ze wie wiecej niz sam Ford EU ;)

Na pewno tez oficjalnie nikt o tym mowic nie bedzie bo do tej jesieni sie zadna sztuka przed liftem juz nie sprzeda...

wigis

Post autor: wigis » 2017-01-28, 20:12

veeefour pisze: No i jak wszystko dobierzesz w tym face lifcie to auto bedzie kosztowac 300k bo goly S550
pory bylo w EU zabronione...nie ogloszono jeszszce nawet dokladnej specyfikacji w ogole dla facelifta a Pan z opola juz wie co bedzie w wersji EU :szok:
Wychodzi, ze wie wiecej niz sam Ford EU ;)

Na pewno tez oficjalnie nikt o tym mowic nie bedzie bo do tej jesieni sie zadna sztuka przed liftem juz nie sprzeda...
Tak na marginesie to jest oficialny komentarz Ford Polska, który został mi przekazany przez pana Krzysztofa. Nikt tu nie napisał że to jest opinia pana Krzysztofa...

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2017-01-28, 22:30

wigis pisze: Tak na marginesie to jest oficialny komentarz Ford Polska, który został mi przekazany przez pana Krzysztofa. Nikt tu nie napisał że to jest opinia pana Krzysztofa...
Z calym szacunkiem to wg mnie sa tylko co najwyzej domysly i nic to nie zmienia, ze pan Horacy ze wsi Chrzaszczyrzewoszyce dostal jakiegos "cynka" -
poki nie zobacze oficjalnego folderu/specyfikacji to przy takiej wersji zostane co nie znaczy, ze sie nie myle ;)

Awatar użytkownika
Bullit
Forumowicz

Post autor: Bullit » 2017-01-29, 00:29

veeefour pisze:
wigis pisze:poki nie zobacze oficjalnego folderu/specyfikacji to przy takiej wersji zostane co nie znaczy, ze sie nie myle ;)
Tak jak zobaczyli folder o spalaniu/normach emisji spalin właściciele milionów SzmelcVagenów przed kupnem auta? :rotfl:

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2017-01-29, 09:28

Bullit pisze:
veeefour pisze:
wigis pisze:poki nie zobacze oficjalnego folderu/specyfikacji to przy takiej wersji zostane co nie znaczy, ze sie nie myle ;)
Tak jak zobaczyli folder o spalaniu/normach emisji spalin właściciele milionów SzmelcVagenów przed kupnem auta? :rotfl:
Nie piszemy tu o takich strasznych rzeczch :P

Tak powaznie to chodzi mi o dokladne wyposazenie czy to seryjne czy opcjonalne dostepne w modelu EU po FL.
Testy bezpieczenstwa dla aut z DE, zrobione przez niemcow dla niemcow i wg niemieckich przepisow mnie malo interesuja - bo jak wiadomo to manipulacja.
Jak dzis pamietam kilka lat temu afere jak to Mercedes "sponsorowal" ADAC, NCAP i kilka innych organizacji zeby testy "wypadaly" dobrze...moze jedna gazeta
w niemczech(tylko) napisala o tym dwa zdania ale tylko raz...a tam afera leciala na miliardy i cale zarzady firm...ale to przeciez malo wazne, nie? ;)

Dwie gwiazdki bo nie ma tam jakiesj elektroniki...jakby to mialo znaczenie. Wazne sa testy zderzeniowe a te sa bdb i na to trzeba patrzec.

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Kolor: SREBRNY

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2017-01-29, 11:52

chwyt marketingowy niemieckich producentów , po prostu Mustangi za dobrze się sprzedają w europie

Awatar użytkownika
jango68
Forumowicz
Silnik: V6 3.7
Kolor: czarny

Post autor: jango68 » 2017-01-29, 13:04

RAFAŁ (GROSZEK) pisze:chwyt marketingowy niemieckich producentów , po prostu Mustangi za dobrze się sprzedają w europie
Dokładnie tak, Porsche dostało po dupie od Mustanga w rankingach sprzedaży, to trzeba było ludzi zniechęcić.

Janek
tel. 600936566

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2017-02-10, 20:19

ODPOWIEDZ