Po ok 1h przestaje działać pilot centralnego. Co jest grane?

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie , komputer

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz
Model: Po prostu Mustang ;)
Silnik: V6 4.0
Kolor: Mineral Grey

Po ok 1h przestaje działać pilot centralnego. Co jest grane?

Post autor: Avantgarde » 2016-12-20, 22:49

Witajcie, mam taki problem że po zaprogramowaniu pilota, ten działa przez kilkanaście minut normalnie ale już powyżej kilkunastu minut do godziny jakby sie rozsynchronizowywał. Wtedy na zamkniętym zamku gdy nacisnę otwartą kłódkę na pilocie to włącza sie alarm. Żeby go otworzyć muszę przekręcić kluczykiem w drzwiach. Jest też coś takiego że jak zaprogramuje pilot to zamykają się 2 drzwi a jak chce otworzyć to otwierają sie tylko pasażera. Jak otworze kluczykiem drzwi kierowy to się nie otwierają pasażera znowu. Musze wtedy nacisnąć otwieranie drzwi przyciskiem na boczku koło klamki i się otwierają. Co to może być za problem?

Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz

Re: Po ok 1h przestaje działać pilot centralnego. Co jest gr

Post autor: Avantgarde » 2016-12-27, 14:32

Naprawdę nikt nie może nic pomóc? Chociaż jakieś dobre słowo gdzie szukać?

Matt84
Forumowicz
Model: 2013
Silnik: V6 3.7

Post autor: Matt84 » 2016-12-27, 17:14

Brak otwarcia drzwi pasażera przy pojedynczym kliknięciu jest normalny - dopiero jak dwa razy klikniesz, otwierają się drzwi po obu stronach.

Ja bym zaczął od wymiany baterii, przy okazji rozbierz kluczyk, obejrzysz w środku czy nie ma wilgoci pod gumową wkładką z mikrostykami, pęknięć itp.

Ta jedna godzina to podczas jazdy autem czy w dowolnym miejscu? Jeżeli podczas jazdy, to sprawdź czy coś nie zakłóca sygnału - radio, jakieś nadajniki BT czy coś.

Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz

Post autor: Avantgarde » 2016-12-27, 21:30

Bateria w pilocie nowa, styki i płytka wyglądają bardzo dobrze. Tu chodzi o to że on po klikudziesięciu minutach jakby sam się rozkodował. Przy próbie otwarcia pilotem włącza się alarm tak jakby ktoś się do niego włamywał innym m pilotem. Czytałem o tym trochę gdzie podobne problemy mają użytkownicy innych np. Europejskich samochodów to głównie są to uszkodzenia modułu komfortu czy zwarcie radia gdzie komputer wyłącza radio żeby nie miało poboru prądu a przy tym inne systemy. Nie jestem jednak pewien czy w Mustangu byłby to aż taki problem.

Matt84
Forumowicz
Model: 2013

Post autor: Matt84 » 2016-12-28, 11:38

Ale odpalasz samochód po tym jak zaprogramujesz pilota? Nie jestem pewien ale coś mi świta, że zaprogramowanie trzeba "potwierdzić" przez uruchomienie auta.

Kolejny pomysł - spróbuj z innym kluczykiem, jak nie masz swojego to pożycz albo kup - i tak warto mieć dwa.

Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz

Post autor: Avantgarde » 2016-12-28, 12:23

To są właśnie dziwne objawy bo np. po kodowaniu kluczyka sposobem z instrukcji radio które jest nie oryginalne traci zasilanie i wraca do ustawień fabrycznych. Czyli jakby się wszystko resetowało. To jest bez różnicy czy odpale auto czy nie. Pilot pochodzi pare razy i już później nie działa.

Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz

Post autor: Avantgarde » 2017-01-02, 17:40

Miałem okazje teraz sprawdzić trochę jak ten pilot się zachowuje przy pozostałych funkcjach. Co najciekawsze że jak nie zablokuje drzwi pilotem to otwieranie bagażnika i PANIC działają normalnie nie zależnie od upłyniętego od synchronizacji pilota czasu.

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2017-01-03, 08:38

Dość ciekawą dyskusję na ten sam temat znalazłem:
http://www.allfordmustangs.com/forums/2 ... oblem.html
Może pomoże?

- Got Blunt?
- Got Weed?

Awatar użytkownika
Avantgarde
Forumowicz

Post autor: Avantgarde » 2017-01-03, 20:51

Dzięki kolego za ciekawy artykuł. Myślę że może coś uda mi się wymodzić. Narazie korzystam z pilota tylko do otwierania bagażnika i jest ok ale chciałbym żeby ten centralny z pilota działał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „11. układ elektryczny”