Sprowadzenie samochodu z USA jako mienie przesiedleńcze

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
tomekv6
Młodszy Forumowicz
Model: 5.2L V8 GT500 CFTP
Kolor: RAPID RED

Sprowadzenie samochodu z USA jako mienie przesiedleńcze

Post autor: tomekv6 » 2015-06-22, 22:28

Witam forumowiczów!

Dwa tygodnie temu udało mi się spełnić swoje marzenie o Mustangu. Zacząłem spokojnie od podstawowej V6-tki (dla ciekawskich zdjęcie tutaj viewtopic.php?f=11&t=10&start=3150#p155059). Mam o tyle szczęście, że aktualnie mieszkam w Nowym Jorku, a do Polski wracam na przełomie stycznia/lutego przyszłego roku co daje mi okazje na sprowadzenie samochodu jako mienie przesiedleńcze. Przeszukałem troche internet dowiedziałem się jakie są warunki i wymagania ale w praktyce różnie bywa. Prawdę mówiąc trochę przeraża mnie papierkowa robota i czuje się jak bym musiał udowadniać Urzędowi Celnemu, że białe jest białe. Wiem, że w MKP są osoby sciągające auta z USA na codzień dlatego też chciałem się was zapytać o radę.

1. Czy jest sens korzystania z pośrednika przy załatwianiu formalności? Czy jest ktoś kogo możecie polecić? Orientujecie się jakie są koszty pośrednika?
2. Często pojawia się stwierdzenie że lepiej wysłać samochód do Niemiec bo płaci się niższy VAT. Czy w moim przypadku nie lepiej odebrać samochód w Gdyni?
3. Czy pomimo czerwonych kierunków i symetrycznych świateł będe mógł wrócić samochodem na kołach do domu? Rozumiem, że ze światłami mam ścigać "canniga". Wnioskując z reputacji na forum nie ma lepszej osoby do tej roboty.
4. Czy faktycznie lepiej odkręcić tablice przed oddaniem samochodu na statek? Naprawdę znikają czy to kolejny mit?
5. Podobnie z rzeczami w samochodzie. Z racji, że faktycznie się przeprowadzam chcę zapakować samochód po brzegi. Szkoda by była jak by przypłyną pusty :)
6. Mam znajomego w polsce, który poważnie myśli o samochodzie ze stanów. Nie żebym cokolwiek sugerował ale czy ktoś ma jakieś doświadczenia (stryja ze strony ojca kolegi kolegi) w sprowadzaniu samochodu na mienie dla osób trzecich? Jakieś kontrole z UC czy problemy z tego tutułu?

Wszelkie sugesite mile widziane. Dzięki!

PS: Czy są jakieś przeciwwskazania co do przyjmowania nowych członków klubu zza wielkiej wody? Nie ukrywam że obserwuję Mustang Race odkąd powstał i w przyszłym roku nie ma bata żeby mnie zabrakło :)

Awatar użytkownika
MAX
Stowarzyszenie MKP
Model: Fastback GT V8 68
Silnik: V8 5.0
Kolor: Blue & Black
Stajnia: Stajnia Małopolska
Kontakt:

Re: Sprowadzenie samochodu z USA jako mienie przesiedleńcze

Post autor: MAX » 2015-06-23, 22:32

Gratulację za dobry wybór V6 jest ok Eco Boost to porażka :dobani:

1. Mam firmę która ogarnie transport USA-PL pisz na PW
2. Auto poleci przez Gdynię do Warszawy ( gdzie stacjonujesz w PL ?)
3.Tak możesz jak wykupisz próbne tablice na podstawie dokumentów jakie posiadasz
4.Odkręć
5.Jesli wykupisz Kontener tylko dla siebie będzie easy
6. ?

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max

tomekv6
Młodszy Forumowicz

Post autor: tomekv6 » 2015-06-24, 01:03

Dzięki za odpowiedź MAX. PW już leci.

2. W polsce mieszkam 100km na wschód od Warszawy więc w sam raz.
3. Próbne tablice? Myślałem że na początku będe używał tych z Nowego Jorku?
5. Zmieszcze się spokojnie w samochodzie (przynajmniej tak mi się wydaje) więc nie ma potrzeby kupowania całego kontenera - mebli ze sobą nie zabieram.
6. W sumie nie ważne, chyba pytanie nie na miejscu :)

Awatar użytkownika
MAX
Stowarzyszenie MKP
Model: Fastback GT V8 68
Kolor: Blue & Black
Stajnia: Stajnia Małopolska
Kontakt:

Post autor: MAX » 2015-06-24, 09:40

odpowiedziałem na PW

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max

lukas
Model: 2000 GT Convertible
Silnik: V8 4.6

Post autor: lukas » 2016-11-17, 04:07

Tomek,

Mógłbyś podzielić się doświadczeniem? Na co się zdecydowałeś, jak poszło i ile kosztowało?

Jestem w tej samej sytuacji, wszelakie wskazówki mile widziane :)

Dzięki!

Feniks
Forumowicz
Model: GT Premium
Kolor: Ruby Red

Post autor: Feniks » 2016-11-19, 14:24

Bardzo dobre pytanie, sam sie zastanawiam jak to jest z mieniem przesiedlenczym...

tomekv6
Młodszy Forumowicz

Post autor: tomekv6 » 2017-11-05, 02:30

Zupełnie zapomniałem o tym wątku. Nie ma jak odpisywanie po roku czasu ale może komuś się przyda na przyszłość. To było tak dawno że zdążyłem się przeprowadzić z powrotem do stanów ale trochę pozbierałem dokumenty i napiszę tyle ile pamiętam. Odprawiałem mienie przez pośrednika więc z tego punktu widzenia opiszę.

Generalnie wygląda to tak:
1. Oddajesz samochód do pośrednika ze świecącą się rezerwą i ściągasz tablice (poźniej jest lans przez 30dni w PL na tablicach z USA :)). Ja chyba płaciłem $1200.
2. Składasz listę mienia które zabierasz ze sobą przy przeprowadzce.
3. Odbierasz samochód w PL 3-6 tyg później. Ja miałem dostarczony do urzędu celnego w warszawie. Opłata portowa, celna, prowizja pośrednika i coś tam jeszcze chyba o czym nie pamiętam. W sumie wyszło około $2400 (wliczając poprzednie $1200)

Wymagana dokumentacja przy odbiorze auta w PL:
1. Dowód osobisty z aktualnym miejscem zameldowania na pobyt stały w POLSCE - kopia 1 i 2 strony + zaświadczenie o zameldowaniu.
- w przypadku braku dowodu osobistego wystarczy Paszport Polski
- Zaświadczenie z Urzędu miasta lub Gminy, że osoba przesiedlająca zameldowana jest na pobyt stały./Niezbędne/

2. Dokumenty potwierdzające pobyt w USA:
a. rozliczenia podatkowe za miniony rok może go nie być - kopia 1 strony
b. faktury z ostatnich dwunastu miesięcy za gaz, energię elektryczną, telefon, wynajem mieszkania, wyciągi z kart kredytowych; inne, z których wynika, że osoba przebywała w USA Z każdego miesiąca przynajmniej po 2 szt.
Przykład:
Jeżeli osoba kończy pobyt np. w grudniu 2017 to przedstawia dokumenty od grudnia 2016 do grudnia 2017. Data zakończenia pobytu w USA nie była krótsza niż 6 miesięcy od zarejestrowania samochodu.
c. dokumenty amerykańskie: paszport USA, wiza, zielona karta, prawo jazdy - kopie 1 strony
d. może to być również umowa o pracę z której wynika okres, w którym osoba pracowała
e. umowa wynajmu mieszkania
f. dobrze jest mieć ze sobą bilet powrotny do Polski/odcinek biletu

3. Dokumenty samochodu:
- akt własności, /oryginał/
- tłumaczenie aktu własności/dokonane przez tłumacza przysięgłego/
- dowód rejestracyjny /oryginał/ (ma z niego wynikać półroczny okres użytkowania)
- dokument potwierdzający ubezpieczenie samochodu
Według przepisów samochód powinien być użytkowany przez osobę przesiedlającą się przez co najmniej 6 miesięcy. Czas ten liczy się od momentu zakupu i rejestracji samochodu do momentu złożenia go do wysyłki. ( Okres w którym samochód czeka w firmie wysyłkowej i czas transportu nie wlicza się do okresu użytkowania). Przez 12 miesięcy samochód nie może zostać odsprzedany, wypożyczony, wynajmowany itp itd. pod groźbą opłacenia 23% VAT, 10% cła i 18% akcyzy.

Na koniec zaznaczę, że mnie osobiście nikt nie pytał o żaden dokument z podpunktu 2, a z podpunktu 3 dałem chyba tylko dowód rejestracyjny albo i to nie. Byłem bardzo zawiedziony biorąc pod uwagę fakt że miałem przy sobie 5kg dokumentacji...

Awatar użytkownika
BloodyAnt
Forumowicz
Model: S550
Kolor: Magnetic

Post autor: BloodyAnt » 2018-01-24, 10:26

Wszystko się zgadza. Jak sprowadzałem swoje 2 poprzednie auta to calosc zamykała się w okolicy 5000 złotych (koszt wysyłki i opłat na miejscu).
Przez 12 miesięcy samochód nie może być uzywwany przez osoby obce, nie wlicza się w to najbliższej rodziny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”