Mustang 2015-zabezpieczenie antykorozyjne!
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 45 anniversary
- Silnik: V6 4.0
Re: Mustang 2015-zabezpieczenie antykorozyjne!
Jestem świeżo po pracach konserwatorskich. Preparat SikaGard 6060, podkład epoksyd, wcześniej mycie i usuwanie ewentualnych rdzawych nalotów. Mam wątpliwości czy w jakimkolwiek komercyjnym warsztacie zostanie taka konserwacja przeprowadzona rzetelnie. Jak już zostanie nałożony preparat, kto zobaczy co pod spodem zostało zrobione...U mnie prace w dwie osoby na podnośniku kolumnowych zajęły trzy bite dni ( w tym rozbieranie nadkoli i wszystkich osłon, zabezpieczenie wszelkich wężyków ). Dodaję, że prace nad profilami zamkniętymi dopiero zostaną przeprowadzone.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Tak właśnie my robimy konserwacje, a robimy to tak, że podwozie wygląda, jakby jej nie miało, konserwacja jest przeźroczysta, kilka aut na forum zrobiliśmy już.
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
Tez zamowilem bezbarwny wosk - ma np. Wurth i Fertan w ofercie. Bede chyba jutro robil jak z reka w gipsie dam rade LOLcaniggia pisze:Tak właśnie my robimy konserwacje, a robimy to tak, że podwozie wygląda, jakby jej nie miało, konserwacja jest przeźroczysta, kilka aut na forum zrobiliśmy już.

P.S.
W sumie nie wiem po co 3 dni auto meczyc? Mozna sie uwinac za dzien chyba, ze ktos jest az takim pedantem i chce miec to idealnie co do srubki zrobione

Jak sie robi bezbarwnym woskiem to tez nie trzeba tak dokladnie wszystkiego obklejac bo co to szkodzi, ze sobie gdzie niegdzie prysnie? To nie blachogum FGS

Sa tez srodki do ochrony podwozia, nie konserwacji a ochrony. Wygladaja jak lakier bezbarwny w sprayu a jest to naprawde wosk w sprayu. To nie jest permanentna
ochrona a jedynie sezonowa powloka taka jak sie naklada na lakier np. Ma to w ofercie np. Nigrin czy Carlofon. Wada taka, zetrzeba czesto powtarzac a zalety takie,
ze mozna zrobic samemu bez demontowania polowy auta od spodu.
-
- Stowarzyszenie MKP
Zacznij robić tak aby nie wyglądało że konserwacja była robiona, a zobaczysz jak 3 dni zejdą.
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Oczywiscie, zejsc moze i nawet caly tydzien. Tylko pytanie po co? To tylko podwozie no chyba, ze raz w miesiacu planujesz wystawiac podwozie na pokaz
Ale jak ja to zawsze powtarzam: hej ho, twoje podworko i twoje zabawki

Ale jak ja to zawsze powtarzam: hej ho, twoje podworko i twoje zabawki

-
- Stowarzyszenie MKP
Jeżeli by tak było jak mówisz, to po co ten temat, można wejść pod auto I jak W salonie forda zachlapać jak leci w 30 min i po kłopocie. Jest jeszcze inny aspekt, naprawy takiego zapaćkanego auta...
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
A daj spokoj, chlapali od spodu jakims czarnym bitexemcaniggia pisze:Jeżeli by tak było jak mówisz, to po co ten temat, można wejść pod auto I jak W salonie forda zachlapać jak leci w 30 min i po kłopocie. Jest jeszcze inny aspekt, naprawy takiego zapaćkanego auta...

Nie pisze, ze bawic sie tym 3 dni to zle. Pisze, ze to przesada wg. mnie - tak samo w druga strone zrobic to w 30 min.
Mozna podwozie "dobrze" zawoskowac w kilka godzin bez demontowania polowy auta. Takie moje zdanie.
-
- Stowarzyszenie MKP
Nie wiem czy już to pisałem, ale miałem u siebie auta z belgii, słowacji, czech, niemiec, węgier, austrii, żaden z nich nie miał konserwacji zrobionej przez dealera, tą rzeźbę robią typowo chyba na PL.
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
No ja nie pamietam co bys wspominal
Na niemieckich tez bylo - widzialem no forum. Nie wiem na ilu.
Jako ciekawostke dodac mozna, ze w sumie prawie kazde auto na rynek USA nie ma w ogole konserwacji podwozia w naszym europejskim tego slowa rozumieniu.
Kazde jakie ja widzialem to mialo tylko podklad czy to byl Ford, GM czy Chrysler.

Na niemieckich tez bylo - widzialem no forum. Nie wiem na ilu.
Jako ciekawostke dodac mozna, ze w sumie prawie kazde auto na rynek USA nie ma w ogole konserwacji podwozia w naszym europejskim tego slowa rozumieniu.
Kazde jakie ja widzialem to mialo tylko podklad czy to byl Ford, GM czy Chrysler.
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
I tak jak mowilem tak zobilem - preparat Fertan UBS na bazie wosku. Kolor jest bursztynowy, podobno Wurth jest bardziej przezroczysty ale trzeba na niego czekac
a Fertan byl od reki ale tez osobiscie mnie przezroczystosc nie interesuje. Powloka jest elastyczna - nigdy nie zastygnie do konca i ma konsystencje pasty do butow a po zaschnieciu
wyglada jak natrysniety Butapren. Na razie delikatnie smierdzi ale to na pewno pikus w porownaniu z produktami bitumicznymi.
Zamowilem 3 puszki i na wielki styk starczylo. Dzis zamowilbym 4 puszki. Zrobione byly 4 nadkola i podloga. Pracy bylo szczerze na jeden "dlugi" dzien.
Jakby ktos chcial to podpowiem dzie to mozna zrobic w mojej okolicy.

a Fertan byl od reki ale tez osobiscie mnie przezroczystosc nie interesuje. Powloka jest elastyczna - nigdy nie zastygnie do konca i ma konsystencje pasty do butow a po zaschnieciu
wyglada jak natrysniety Butapren. Na razie delikatnie smierdzi ale to na pewno pikus w porownaniu z produktami bitumicznymi.
Zamowilem 3 puszki i na wielki styk starczylo. Dzis zamowilbym 4 puszki. Zrobione byly 4 nadkola i podloga. Pracy bylo szczerze na jeden "dlugi" dzien.
Jakby ktos chcial to podpowiem dzie to mozna zrobic w mojej okolicy.

- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzis sobie bylem w zaprzyjaznionym warsztacie zamowic sobie graty do zawiechy. Stalo o takie cos - podobno najtansza wersja jak jest z V6.
Wlasciciel jezczi tym caly rok i ma go juz chyba z 3 lata...zajrzalem pod spod a tam tak samo jak w kazdym amerykancu brak jakiegokolwiek zabezpieczenia.
Ruda szmata jest juz wszechobecna pod spodem! Wroze mu max 10 lat zanim go ruda szmata wpierdzieli na wylot!

Wlasciciel jezczi tym caly rok i ma go juz chyba z 3 lata...zajrzalem pod spod a tam tak samo jak w kazdym amerykancu brak jakiegokolwiek zabezpieczenia.
Ruda szmata jest juz wszechobecna pod spodem! Wroze mu max 10 lat zanim go ruda szmata wpierdzieli na wylot!

-
- Stowarzyszenie MKP
Bo to nie mustang. Szczerze powiem, że mustanga po 2005 widziałem raz zardzewiałego i chyba stał w trawie... Przecież to są ocynkowane nadwozia I rdzawica aż tak nie bierze. Challengery I inne mopary częściej widzę zardzewiałe..
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Ten tez "mial" ocynk niby 

Ostatnio zmieniony 2016-10-16, 14:42 przez veeefour, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stowarzyszenie MKP