o, kurcze, nie widzaiłem, że masz silnik 5.0 - muszę zobaczyć na jakimś zlocie!!!
Tak, to chyba na onecie znalazłem te info że już silnik będzie wkrótce.
Wczoraj chyba podano info że GM rozwiązuje dział coś nazwa w stylu "High performance team" gdzie dotychczxas projektowano najlepsze auta i że fachowców przenoszą do Buicka, Cadillacka etc. : ((( No to teraz będą "krowy z wyczynowymi silnikami".... (ale przez dużą masę nadal ... krowy : (
Panowie... żeby była jasność...
Silniki 5,0l Wprowadzono dopiero w 82'. był to zmodyfikowany 302 cui i nazwany "High Output" Silnik ten miał moc 157 koni, i utrzymywał się w produkcji do 96'.
Następcą tegoż silnika była jednostka 4,6 v8 o mocy 225, która ze zmienionym czasem otwarcia zaworów (poprawiony moment obrotowy w dolnym zakresie) jest oferowana do dziś, tyle że z mocą 305 kucyków
Pzdr...
5.0 a wlasciwie 4,9 mialo slabsze wersje montowana w autach koncernu forda bylo tam 150 albo 175KM z tej V8ki
To tyle:)
A czy to przypadkiem nie było tak że te 5-litrówki były w pakiecie jeszcze dwa lata od wyjścia SN95... czyli licząc na piechotke do 96
Jak się mylę to poprawcie...
Pzdr...