Jakie dokumenty od importera?
Jakie dokumenty od importera?
Witam.Jestem nowym forumowiczem oraz osobą która po raz pierwszy kupuje auto z USA.Od pewnego czasu poszukuję Konia dla siebie. Dotychczas oglądane auta były już rejestrowane w kraju. W niedzielę jadę zobaczyć auto przywiezione przez importera aut używanych z USA. Sprzedający zapewnia iż wszelkie opłaty związane z importem przyjął na siebie a mi pozostaje tylko przegląd oraz rejestracja. Moje pytanie jakie dokument oprócz faktury zakupu powinienem otrzymać od sprzedającego. Na co szczególnie zwrócić uwagę aby nie znaleźć się w sytuacji gdzie będę miał auto ale nie da się go zarejestrować. Bardzo liczę na Waszą pomoc.
-
- Forumowicz
- Model: 4,6 GT 2007
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Black
Re: Jakie dokumenty od importera?
Musisz mieć przede wszystkim amerykański Title (dowód), fakturę zakupu, potwierdzenie oclenia samochodu. Ciekawy jestem czy akcyzę ma opłaconą. Chyba był kiedyś wymóg żeby rejestrować samochód po pewnym czasie od opłacenia akcyzy. Tu się muszą importerzy wypowiedzieć.
Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6
2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6
- sad
- Forumowicz
- Model: 2011 Shelby Conv
- Silnik: V8 5.4
- Kolor: kona blue metallic
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
A jakiego konika konkretnie szukasz?yaroo_p pisze:Witam.Jestem nowym forumowiczem oraz osobą która po raz pierwszy kupuje auto z USA.Od pewnego czasu poszukuję Konia dla siebie. Dotychczas oglądane auta były już rejestrowane w kraju. W niedzielę jadę zobaczyć auto przywiezione przez importera aut używanych z USA. Sprzedający zapewnia iż wszelkie opłaty związane z importem przyjął na siebie a mi pozostaje tylko przegląd oraz rejestracja. Moje pytanie jakie dokument oprócz faktury zakupu powinienem otrzymać od sprzedającego. Na co szczególnie zwrócić uwagę aby nie znaleźć się w sytuacji gdzie będę miał auto ale nie da się go zarejestrować. Bardzo liczę na Waszą pomoc.
Z tego co wiem Title nie może posiadać wpisu typu auto całkowicie zniszczone lub tylko na części. Też zastanawia mnie fakt akcyzy. Skoro auto przyjechało we wtorek to albo sprzedający jest bardzo sumienny albo nie do końca mówi prawdę. Ale skoro wystawia fakturę to raczej nie może zrobić tego bez dopełnienia formalności celne skarbowych. Chyba że się mylę to mnie poprawcieSBK00pl pisze:Musisz mieć przede wszystkim amerykański Title (dowód), fakturę zakupu, potwierdzenie oclenia samochodu. Ciekawy jestem czy akcyzę ma opłaconą. Chyba był kiedyś wymóg żeby rejestrować samochód po pewnym czasie od opłacenia akcyzy. Tu się muszą importerzy wypowiedzieć.

- MAX
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Fastback GT V8 68
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Blue & Black
- Stajnia: Stajnia Małopolska
- Kontakt:
Jesli wystawia FV powinien wpisać nr akcyzy na fakturze
Zapytaj o przegląd
1.Title wraz zjego tłumaczeniem
2.Potwierdzenie zapłacenia akcyzy PDF
3 . Oświadczenie że auto przypłynęło bez tablic
4. Pierwszy poszerzony przegląd pojazdu ze stacji diagnostycznej auta powypadkowego ( w przypadku Title Salvage)
5.FV
6. Wypis firmy z rejestru CEDG
Zapytaj o przegląd
1.Title wraz zjego tłumaczeniem
2.Potwierdzenie zapłacenia akcyzy PDF
3 . Oświadczenie że auto przypłynęło bez tablic
4. Pierwszy poszerzony przegląd pojazdu ze stacji diagnostycznej auta powypadkowego ( w przypadku Title Salvage)
5.FV
6. Wypis firmy z rejestru CEDG
tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
-
- Forumowicz
- Model: 4,6 GT 2007
- Kolor: Black
I to co kolega mówi Title Certificate of destruction/damage, parts only, non repairable nie wchodzi w grę. Jest to ściąganie tzw odpadu, nie zarejestrujesz tego i grozi za to kara finansowa
Max, a czy przegląd jest konieczny? Czy wystarczy opinia/wycena rzeczoznawcy do opłaty akcyzy
Max, a czy przegląd jest konieczny? Czy wystarczy opinia/wycena rzeczoznawcy do opłaty akcyzy
Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6
- MAX
- Stowarzyszenie MKP
- Kontakt:
Ustosunkowałem się do pytania kolegi co ma dostać od sprzedawcy, jeśli tylko pozostało zarejestrować auto to przegląd musi mieć w komplecie dokumentów do rejestracji pojazdu.
Ja taki dokument przekazuje .
Ja taki dokument przekazuje .
tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
www.asprofi.pl
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
www.asprofi.pl
- Detson
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Szary (Sterling Grey)
Sprzedawca uprzedza że nie ma przeglądu.yaroo_p pisze:... a mi pozostaje tylko przegląd oraz rejestracja...
Pamiętaj że bez odpowiednich przeróbek nie dostaniesz legalnie przeglądu.
Ostatnio zmieniony 2016-08-21, 11:32 przez Detson, łącznie zmieniany 1 raz.
- Got Blunt?
- Got Weed?
- Got Weed?
[/quote] Sprzedawca uprzedza że nie ma przeglądu.
Pamiętaj że bez odpowiednich przeróbek nie dostaniesz legalnie przeglądu.[/quote]
Jest wpis auto uszkodzone do odbudowy . Przegląd prawdopodobnie poszerzony w tym przypadku. Chyba po odpowiednich przeróbkach i naprawie nie powinno być problemów ?
Pamiętaj że bez odpowiednich przeróbek nie dostaniesz legalnie przeglądu.[/quote]
Jest wpis auto uszkodzone do odbudowy . Przegląd prawdopodobnie poszerzony w tym przypadku. Chyba po odpowiednich przeróbkach i naprawie nie powinno być problemów ?
- tomek888
- Forumowicz
- Model: GT Supercharged
- Kolor: Alloy Grey
A może wybierz sobie coś z oferty Maxa, on ma dużo Mustangów , a i zakup pewny 

Nie wątpię w to iż Max ma naprawdę bogatą ofertę. To mój pierwszy Mustang i szukam na razie coś w kwocie około 30 tyś. Właśnie wczoraj byłem zobaczyć tego konia i jest naprawdę dobrze. Z raportu wynika iż auto nie miała poważnych przygód przyjechało do polski z oryginalnym przebiegiem 114 tyś mil . Technicznie jest bobrze nic nie stuka puka wiele podzespołów zawieszenia po nie tak dawnych wymianach. Uszkodzenie przodu auta wręcz kosmetyczne no tylko jak większość aut z USA porządnie wyprać środektomek888 pisze:A może wybierz sobie coś z oferty Maxa, on ma dużo Mustangów , a i zakup pewny

Max mam pytanie do Ciebie. Byłem w wydziale komunikacji u siebie. Z dokumentów które potrzebuję to :
1. title + tłumaczenie
2. oświadczenie że auto przyjechało bez tablic
3. wypis firmy z rejestru CEDG- opcjonalnie (przyspieszy procedurę)
4. Faktura zakupu z informacją kiedy auto przyjechało do kraju.(jeśli w tym to nie podlega opłacie recyklingowej)
5. Pierwszy poszerzony przegląd
6. OC
Zapytałem jeszcze o akcyzę i usłyszałem iż im to jest nie potrzebne

Jestem zaskoczony !!!!!
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
VAT i CLO sie placi przy cleniu na granicy EU czyli w PL, DE i kazdym innym kraju wspolnoty.
Natomiast akcyza to wymysl Polski i nie mozna jej zaplacic w DE. Druki zaplaty VAT i CLA tlumaczy sie na polski i sie z tym idzie
do urzedu celnego a nie do rejectracji. W UC na podstawie VAT i CLA niemieskiego naliczaja dopiero akcyze - urzad rejestracji
akcyzy nie pobiera tylko UC.
Konkretne bajki ktos opowiada...
Natomiast akcyza to wymysl Polski i nie mozna jej zaplacic w DE. Druki zaplaty VAT i CLA tlumaczy sie na polski i sie z tym idzie
do urzedu celnego a nie do rejectracji. W UC na podstawie VAT i CLA niemieskiego naliczaja dopiero akcyze - urzad rejestracji
To że akcyzę płacimy w UC a nie przy rejestracji jest to zupełnie zrozumiałe. Zaskoczony jestem faktem iż wydział komunikacji nie woła o dowód opłacenia akcyzy na terenie kraju. Ja mam otrzymać FV na które powinny znaleźć się informacje co gdzie i kiedy.veeefour pisze:VAT i CLO sie placi przy cleniu na granicy EU czyli w PL, DE i kazdym innym kraju wspolnoty.
- MAX
- Stowarzyszenie MKP
- Kontakt:
Może Ty masz na oku auto już zarejestrowane w PL w takim przypadku akcyzy już nie będą wymagać .
tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
www.asprofi.pl
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
www.asprofi.pl
Sprawa jest jasna. Skoro otrzymuję FV za auto które znajduję się już na terenie kraju nie mam obowiązku dostarczenia owego pisma gdyż zgodnie z prawem płatnikiem podatku akcyzowego jest importer ( nie mylić ze zleceniem zakupu). Na FV powinna znajdować się informacja o opłaceniu akcyzy ( jak pisze MAX) a samo zaświadczenie tylko usprawnia procedurę ale nie jest obowiązkowe tak jak sam wypis z CEDG ( bynajmniej w fili poznańskiego WK ) . Oczywiście aby nie obudzić się z ręką w nocniku lepiej przed zakupem sprawdzić czy wszelkie formalności zostały dopełnione nawet aut zarejestrowanych już w kraju klikając na stronę UC i wysyłając zapytanie z podaniem numeru VIN pojazdu. Inna sprawa to że brak opłaconego podatku uniemożliwi mi otrzymanie "twardego" dowodu do momentu aż płatnik nie dopełni tej formalności. Najdziwniejsze jest to że co wydział to inne wymagania mino iż cel taki sam.
PS.
Przyjemnego urlopowania MAX
PS.
Przyjemnego urlopowania MAX