Zmiana wydechu w Mustangu GT

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Kaspergillus
Młodszy Forumowicz
Model: 2016 GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Ruby red

Re: Zmiana wydechu w Mustangu GT

Post autor: Kaspergillus » 2016-05-29, 21:13

jager pisze:Na zlocie w Ustce nasłuchałem się kilka fajnych wydechów - prześladował mnie szczególnie wydech Kuca Kolegi z Poznania :padam: :padam: :padam: - więc decyzja zapadła; WYMIANA !!!
Nie lubię półśrodków- za dużo kosztują, zatem od razu planuję montaż wydechu regulowanego z zaworem. Proszę o info; gdzie ile i czemu tak drogo kupię / wymienię i będę się cieszył z posiadania regulowanych kominów.

Jager.
Cześć. Ja niestety wciąż czekam na mojego mustanga, ale już umawiam sie na wymianę wydechu. W poprzednim aucie wydech z klapami robiłem w firmie MG Motorsport z siemianowic śląskich i mogę spokojnie ich polecić. Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to w lipcu powinienem mieć już auto po zabiegu wiec gdybys do tej pory nie zmienił to powiem ci jak wyszło i pochwale sie filmikiem. W razie dokładniejszych pytań co do mojej konfiguracji i ceny pisz na priv.
Pozdr.

zalasz
Forumowicz
Model: GT 2015 - Recaro M6
Kolor: race red

Post autor: zalasz » 2016-05-30, 12:56

jabolix82 pisze:caly czas poszukuje optymalnego rozwiązania.

mangaflow street cat back - dźwięk super ale nie chce mieć problemów - w mojej małej mieścinie to jak proszenie się o kontrole pomiaru hałasu:)

Corsa Axle Back Touring - brzmi super, pytanie jak się ma do norm hałasu??? ma ktoś już jakies doświadczenia z tym wydechem?

z kim mogę porozmawiać na temat kupna?
jezdze na competition i nie zamienie na inny;P a policja juz dwa razy mnie prosila abym pokazal jak chodzi:]

jakby co mam wszystkie w ofercie:]

01/2015 Zamówienie
06->07->08->09/2015 Odbiór

shodan

Post autor: shodan » 2016-05-31, 12:25

Witam,

Prześledziłem wątek z wymianą wydechu i mam następujące pytanie:

- czy orientujecie się, czy jest jakieś rozwiązanie umożliwiające sterowanie głośnością wydechu - zaworem mechanicznym - ze środka kabiny?
- rozumiem, że wydech MG Motorsport ze zmienną regulacją - polega na mechanicznej zatyczce wkładane w koncówkę wydechu? Mialem takie rozwiązanie w Evo 9 i było to strasznie upierdliwe w użytkowaniu

Super byłoby mieć taki przełącznik: ryk na codzień / cicho na trasę  :hyhy:

Pozdr!

Awatar użytkownika
lamina
Stowarzyszenie MKP
Model: GT390 1968
Silnik: inny V8
Kolor: Highland Green
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: lamina » 2016-05-31, 12:42

shodan pisze:Witam,

Prześledziłem wątek z wymianą wydechu i mam następujące pytanie:

- czy orientujecie się, czy jest jakieś rozwiązanie umożliwiające sterowanie głośnością wydechu - zaworem mechanicznym - ze środka kabiny?
- rozumiem, że wydech MG Motorsport ze zmienną regulacją - polega na mechanicznej zatyczce wkładane w koncówkę wydechu? Mialem takie rozwiązanie w Evo 9 i było to strasznie upierdliwe w użytkowaniu

Super byłoby mieć taki przełącznik: ryk na codzień / cicho na trasę  :hyhy:

Pozdr!
od zawsze jest takie coś.
albo sterowane silniczkiem (lubia sie czasem zapiec) i te można poziomem otwarcia regulowac

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... t&_sacat=0" onclick="window.open(this.href);return false;

albo sterowany podcisnieniowo.... te są włączone lub wyłączone, ale bardziej niezawodne
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=ca ... m&_sacat=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
nomad
Forumowicz
Model: Bullitt & 939
Silnik: V8 4.6

Post autor: nomad » 2016-05-31, 13:00

Tylko, że catouty w połączeniu z aftermarketowymi tlumikami oznaczają ryk lub otwarcie wrót piekieł ;)

Jak zrozumiałem chodzi chyba bardziej o taki "aktywny" system:
" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
lamina
Stowarzyszenie MKP
Model: GT390 1968
Silnik: inny V8
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: lamina » 2016-05-31, 13:04

nomad pisze:Tylko, że catouty w połączeniu z aftermarketowymi tlumikami oznaczają ryk lub otwarcie wrót piekieł ;)

Jak zrozumiałem chodzi chyba bardziej o taki "aktywny" system:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Catouty najlepiej zakładać z oryginalnymi albo innymi cichymi tłumikami, o to przecież chodzi :)

Awatar użytkownika
nomad
Forumowicz
Model: Bullitt & 939
Silnik: V8 4.6

Post autor: nomad » 2016-05-31, 13:26

Niech się wypowie Pytający ale dla mnie takie rozwiązanie to ni w kij ni w oko - stock za cichy nawet na trasę, a cutouty za agresywne nawet do szaleństw :) Co kto lubi oczywiście ale moim skromnym zdaniem to nie jest dobre rozwiazanie problemu zawsze odpowiedniego dźwięku "na życzenie". Ale na pewno ma sporo plusów w tym niski koszt w stosunku do bardzo drogich aktywnych wydechów + oczywiście wielu takie skrajne brzmienia też może odpowiadać.
Ostatnio zmieniony 2016-05-31, 13:37 przez nomad, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2016-05-31, 13:35

System stary jak świat. Sam się nad tym zastanawiałem ale poza robieniem kupy hałasu i dodatkowym elementem który może się popsuć nic nie daje. Podobno zarówno przy zamkniętych jak i otwartych powoduje znaczące spadki mocy. Psują się dość często nie silniczki a prowadnice co powoduje, że się niedomykają i pierdzą... wtedy jest dopiero wstyd :D Z tego co patrzyłem to jedynymi wartymi uwagi są te od mr. gasket na cięgno. Można sobie doczepić do linki od gazu i wyregulować, żeby ryczało na WOT :)

PS nie catout tylko cutout (z ang. wycięcie)

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

shodan

Post autor: shodan » 2016-05-31, 13:58

W Evo 9 miałem wydech N-kowy rajdowy 105 dB i to było bolesne doświadczenie na trasie, po przejechaniu 300 km można było puścić pawia.
Ale rozumiem wasze argumenty.

zalasz
Forumowicz
Model: GT 2015 - Recaro M6
Kolor: race red

Post autor: zalasz » 2016-05-31, 15:54

Wiem ze roush ma taki uklad gdzie przelacznikiem montowanym kolo skrzyni reguluje sie dzwiek ukladu. http://www.roushperformance.com/parts/2 ... t-Kit.html" onclick="window.open(this.href);return false;

01/2015 Zamówienie
06->07->08->09/2015 Odbiór

shodan

Post autor: shodan » 2016-05-31, 15:59

zalasz pisze:Wiem ze roush ma taki uklad gdzie przelacznikiem montowanym kolo skrzyni reguluje sie dzwiek ukladu. http://www.roushperformance.com/parts/2 ... t-Kit.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki za podpowiedź. Czy jest ktoś na forum, kto zamontował taki aktywny zestaw?

kkk
Forumowicz
Model: 2015 Fastback
Kolor: Black

Post autor: kkk » 2016-05-31, 16:04

Sam się nad tym wczoraj zastanawiałem :)
Ale chyba poszukam kogoś lokalnie kto by takie coś ogarnął ;)

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-05-31, 16:27

Jak dobrze pamietam ktos sprzedawal na forum quad tip'a

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-05-31, 18:35

Fabryczny regulowany wydech (PSE) miałem w Prosiaku.
Przez 8 lat przejechałem 72 tyś km i nic się nie zacinało, .. super zabawka. :padam:
Chciałbym dokupić taki sam układ dedykowany do Mustanga GT.
Może być załączany manualnie przyciskiem, dźwignią zmiany biegów (np włączając tryb SPORT), bądź może być sterowany z szyny CAN.
Jeśli ktoś z Was ma już taki wydech, proszę o info, instrukcje, .... a najlepiej filmik :cwaniak:
Dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie, jeżdżę dużo po DE i SE, .. czasami bywa że na południe Europy. Nie chcę płacić parę tyś € mandatu, lub ryzykować zatrzymania Kuca.

Jager.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT
Kolor: Race Red

Post autor: deeboy » 2016-05-31, 19:42

Jest coś takiego jak BBK Varitune, regulowane mechaniczne otwarcie śrubą. Ktoś testował już takie rozwiązanie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”