Jak wygląda kwestia dotarcia silnika w nowych Mustangach GT S550?
Czy są już dotarte?
Czy trzeba zrobić nimi jakiś kilometraż plus nie przekraczać danej ilości obrotów?
Kiedy pierwsza wymiana płynów i oleju silnikowego?
Proszę o info od osób posiadających nowe GT S550.
Dzięki i pozdrawiam.
Dotarcie nowego GT S550
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
Re: Dotarcie nowego GT S550
Ja nic nie docieralem - przez pierwsze 500km jezdzilem ostroznie bo bylo jeszcze zimowo i uczylem sie auta.
Potem juz normalnie.
Olej mozna wymieniac wg wskazan komputera. Mi po 6 tys pokazuje 60% remaining wiec tak sadze przy max 12tys wynienie.
Potem juz normalnie.
Olej mozna wymieniac wg wskazan komputera. Mi po 6 tys pokazuje 60% remaining wiec tak sadze przy max 12tys wynienie.
W instrukcji obsługi Ford Mustang na str. 160 jest rozdział : Docieranie pojazdu i podrozdziały :
1. Opony - Nowe opony wymagają dotarcia na odcinku ok. 300 mil (500km). W tym okresie pojazd może mieć inną charakterystykę prowadzenia.
2. Hamulec i sprzęgło - Jeśli to możliwe, przez pierwsze 100 mil (150km) jazdy po mieście i 1000 mil (1500km) jazdy po szosie unikaj gwałtownego hamowania i nadmiernego korzystania ze sprzęgła.
Silnik - Unikaj zbyt szybkiej jazdy przez pierwsze 1000 mil (1500km). Zmieniaj często prędkość i wcześnie włączaj wyższy bieg. Nie przeciążaj silnika.
Tyle instrukcja
Myślę, że po prostu wskazany jest zdrowy rozsądek w eksploatacji przez pierwsze 1500 km, jeżeli chcemy mieć auto na długie i bezawaryjne lata
1. Opony - Nowe opony wymagają dotarcia na odcinku ok. 300 mil (500km). W tym okresie pojazd może mieć inną charakterystykę prowadzenia.
2. Hamulec i sprzęgło - Jeśli to możliwe, przez pierwsze 100 mil (150km) jazdy po mieście i 1000 mil (1500km) jazdy po szosie unikaj gwałtownego hamowania i nadmiernego korzystania ze sprzęgła.
Silnik - Unikaj zbyt szybkiej jazdy przez pierwsze 1000 mil (1500km). Zmieniaj często prędkość i wcześnie włączaj wyższy bieg. Nie przeciążaj silnika.
Tyle instrukcja

Myślę, że po prostu wskazany jest zdrowy rozsądek w eksploatacji przez pierwsze 1500 km, jeżeli chcemy mieć auto na długie i bezawaryjne lata

- lukas220
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: magnetic gray
Osobiście dodam, że zlecę wymianę oleju po 3-4 tyś km. Jest to rada Pawła a i koszt stosunkowo niskiVinyL pisze:W instrukcji obsługi Ford Mustang na str. 160 jest rozdział : Docieranie pojazdu i podrozdziały :
Tyle instrukcja![]()
GT magnetic -> odebrany 23.08 Ford Store Opole