ZAKUP 5.0GT - AUTOMAT czy MANUAL?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- Cobra-Lodz
- Model: Mustang 67
- Silnik: inny V8
Re: ZAKUP 5.0GT - AUTOMAT czy MANUAL?
Hej, ja osobiście jeżeli chodzi o nowe s550 zamówiłem go ze skrzynia manualną.
Większość testów w internecie jakie czytałem i oglądałem pozytywniej ocenia skrzynie manualną niż automatyczną.
Za dopłatę do skrzyni automatycznej 9000 zł
wolę te pieniądze zainwestować np. w lepszy wydech i zrobić detailing auta.
Pozdrawiam
Większość testów w internecie jakie czytałem i oglądałem pozytywniej ocenia skrzynie manualną niż automatyczną.
Za dopłatę do skrzyni automatycznej 9000 zł

Pozdrawiam
- Ślimak
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Charger 6.4 V8
- Kolor: Silver
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Kolego na to pytanie nie odpowie Tobie nikt inny niż Ty sam.
Jakie masz doświadczenia, preferencje? Jakie masz potrzeby?
Manual - nieco szybszy, większe możliwości poświrowania za fajerą, mniejsza wygoda.
Automat - nieco wolniejszy (nie wiem o jakich różnicach mówimy w przypadku S550 - 0.3 sekundy przy rozpędzeniu do 100kmh??), o niebo wygodniejszy (jeśli spędzasz trochę życia w korkach, szybko docenisz automat i nie będziesz już chciał słyszeć o patyku).
Ja osobiście wybieram wygodę - automat4life
Jakie masz doświadczenia, preferencje? Jakie masz potrzeby?
Manual - nieco szybszy, większe możliwości poświrowania za fajerą, mniejsza wygoda.
Automat - nieco wolniejszy (nie wiem o jakich różnicach mówimy w przypadku S550 - 0.3 sekundy przy rozpędzeniu do 100kmh??), o niebo wygodniejszy (jeśli spędzasz trochę życia w korkach, szybko docenisz automat i nie będziesz już chciał słyszeć o patyku).
Ja osobiście wybieram wygodę - automat4life

- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
No wlasnie przyspieszenie na prostej ten automat ma w 6gen lepsze - odsylam do internetu. Jest to bardzo dobry automat, sam bylem zaskoczony.
Widzialem i 4,4s dla wersji USA, tyle dla manuala nie widzialem. Spalanie tez katalogowo dla auto mniejsze - mi jazda mieszna po okolicy generuje
poki co srednio 12l chociaz to akurat mnie malo intersuje.
Lopatki na kierownicy sie w miare suchaja a w trybie sport skrzynia sama podbija gaz przy ostrzejszych redukcjach fachowo za nas udajac "blipy"
Brzmi fachowo
To nie te czasy gdzie automat byl 100kg ciezszy bo tu tylko 10kg, nie chcial przelaczc kiedy sie chcialo, byl bardzo wolny i spalanie wzrastalo.
Jak ktos lubi mieszac reka to jego sprawa - ja jestem na to za leniwy a do tej pory to najlepszy automat jaki mialem i spisuje sie wzorowo.
Mowi sie, ze ludziw marudza na automaty dopoki nie zaczna nimi jezdzic a potem nie chca juz nic innego. Ze mna tez tak bylo i to juz kolejny samochod
w automacie i na pewno nastepne tez beda auto.
Widzialem i 4,4s dla wersji USA, tyle dla manuala nie widzialem. Spalanie tez katalogowo dla auto mniejsze - mi jazda mieszna po okolicy generuje
poki co srednio 12l chociaz to akurat mnie malo intersuje.
Lopatki na kierownicy sie w miare suchaja a w trybie sport skrzynia sama podbija gaz przy ostrzejszych redukcjach fachowo za nas udajac "blipy"

Brzmi fachowo

To nie te czasy gdzie automat byl 100kg ciezszy bo tu tylko 10kg, nie chcial przelaczc kiedy sie chcialo, byl bardzo wolny i spalanie wzrastalo.
Jak ktos lubi mieszac reka to jego sprawa - ja jestem na to za leniwy a do tej pory to najlepszy automat jaki mialem i spisuje sie wzorowo.
Mowi sie, ze ludziw marudza na automaty dopoki nie zaczna nimi jezdzic a potem nie chca juz nic innego. Ze mna tez tak bylo i to juz kolejny samochod
w automacie i na pewno nastepne tez beda auto.
Ostatnio zmieniony 2016-03-16, 22:49 przez veeefour, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Model: Był GT Premium 2015
- Kolor: Race Red
Mam manuala, ale inne auta, też bardzo szybkie z automatem i łopatkami. Gdyby nie ten fakt i traktowanie Mustanga jako Grand Tourera na trasy, brałbym automat. Dla mnie ten samochód nigdy nie będzie driftowozem, czy pogromcą toru, bo tak nie jeżdżę. Jeśli stawiasz na zabawę w sposób zaawansowany, lub jazda bez korków- manual. Miasto i mieszana, spokojna jazda automat. Podobno 80% aut kupowanych w Polsce to automaty.
- nomad
- Forumowicz
- Model: Bullitt & 939
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Highland Green
Dyskusja o wyższości świąt. W tym przypadku decydują indywidualne preferencje, a nie czynniki "obiektywne".
- Rezor
- Forumowicz
- Model: SN95 GT
- Kolor: Niebieski
@Ślimak, @nomad +1
Jakiekolwiek doradzanie nie ma tu sensu... @Cobra-Lodz doprecyzuj jak będziesz używał auta, gdzie z kim i ile czasu bo obecnie to pytanie brzmi jak: "chcę kupić kebaba na mieście lepiej wziąć z ostrym czy łagodnym?"
Jakiekolwiek doradzanie nie ma tu sensu... @Cobra-Lodz doprecyzuj jak będziesz używał auta, gdzie z kim i ile czasu bo obecnie to pytanie brzmi jak: "chcę kupić kebaba na mieście lepiej wziąć z ostrym czy łagodnym?"
Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać
- Winston_Wolf
- Forumowicz
- Model: S550 GT PP
- Kolor: Triple Yellow
Powiem tak - mam aftomat, polecam manuala. Co do pracy skrzyni nie mam zarzutów, ale nie czuje takiej "więzi" z autem jak w manualu, nie można strzelić ze sprzęgła, przy wciśniętym heblu na D nie wkręca się powyżej 2000 RPM... GT aż się prosi o manuala, takie moje zdanie. Ale jak zauważyli koledzy - tu się liczą preferencje. Obie skrzynie są OK, wystarczy dobrać ją pod siebie.
We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.
- StarszyWajchowy
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 73 Mach 1 429
- Kolor: yellow hornet
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
No chyba ze kolega zamierza kupic najnowszy model ze skrzynia ZF. Ona jest naprawde niezla.Winston_Wolf pisze:Powiem tak - mam aftomat, polecam manuala. Co do pracy skrzyni nie mam zarzutów, ale nie czuje takiej "więzi" z autem jak w manualu, nie można strzelić ze sprzęgła, przy wciśniętym heblu na D nie wkręca się powyżej 2000 RPM... GT aż się prosi o manuala, takie moje zdanie. Ale jak zauważyli koledzy - tu się liczą preferencje. Obie skrzynie są OK, wystarczy dobrać ją pod siebie.
Tomek
- siara
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 2015 GT
- Kolor: Black
A ja mialem automat i teraz w nowym mam to samo.
Wszystko zalezy jak bedzie wygladala twoja jazda miasto , trasy itd.
Kupic manuala by raz na jakis czas (na rok) pobawic sie bez sensu.
Zas jelsi preferujesz jazde i zabawe manualem to automat nie przyda ci sie.
Wszystko zalezy jak bedzie wygladala twoja jazda miasto , trasy itd.
Kupic manuala by raz na jakis czas (na rok) pobawic sie bez sensu.
Zas jelsi preferujesz jazde i zabawe manualem to automat nie przyda ci sie.
- B0kiem
- Forumowicz
- Model: S550 GT
- Kontakt:
dlatego ja się wciąż opieram
większość już nigdy nie wraca do manualnej 

- TPS
- Forumowicz
- Model: 2024 GT
- Kolor: Taki jak u Zygzaka McQueena
- Kontakt:
Do zabawy raz na jakiś czas zawsze manual. Do jazdy w korkach, po Polsce, bijąc setki kilometrów zawsze auto. To proste.
"Nigdy nie jest zbyt późno na szczęśliwe dzieciństwo"
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
Do czasu az pojezdzisz troche AT to juz na zawsze pozostaniesz po ciemnej stronie mocyB0kiem pisze:dlatego ja się wciąż opieramwiększość już nigdy nie wraca do manualnej