nomad pisze:Ech nie ma porównując do pozostałych 3 składowych równania.
Takie tarcze 15" (rozumiem, że o 6p Brembo z takim rozmiarem tarcz chodzi) ja zmieściłem w 18".
Pewnie 99% 19" felg zmieści tarczę 380 mm w pionie.
Problemem dużo istotniejszym jest potencjalna kolizja w poziomie.
Choć o ile pamiętam w przypadku s550 tarcze są głęboko schowane do środka (istotna różnica na + w porównaniu do s197) i typowe dla Brembo problemy pojawią się pewnie w przypadku bardzo niewielu felg. Na pewno nie bałbym się rozmiaru 19x8,5 - szanse że będzie pasowała taka felga są zasadniczo takie same jak np. 20x9 biorąc pod uwagę tylko ten jeden parametr.
Trzeba się upewnić co do pozostałych - jeśli felgi oryginalne to sprawa prosta i w salonie odpowiedzą wprost, czy dane felgi pasują do hamulców.
Odnoszac sie do Twojego posta kolego to nie wiem czy Brembo sa takie same dla 6 i 5 gen. Domyslam sie, ze nie.
Tak jak piszesz - felga moze kolidowac z zaciskiem na poziomie piasty czy obreczy. Ja odnosze sie tylko do OEM felg bo w innych rozeznania mi brak.
Na pewno niektore felgi akcesoryjne i 17" wejda na brembo a na pewno kilka 20" z drugiej strony nie wejdzie - co tutaj oferuja firmy akcesoryjne to zdani jestesmy tylko
na metode typu przypasuj i zobacz czy wlezie
Kolega pytal raczej o org. felgi a na ten zaniedbany przez Ford EU temat juz napisalem kilka raz i sadze, ze sensownie.
Dodac nalezy, ze nie ma w instrukcji zadnej czy to EU czy US napisane wyraznie ZAKAZ stosowania opony 275 jako zimowki jak to bywa w EU markach.
Zakaz jedyny istniej odnosnie lancuchow na kola. Nikt nikomu tez nie zabroni zalozyc opon zimowych 255 na felgi PP i zadne problemy z tego tytulu nie powinny nas meczyc.
Paru juz zakladalo i najzwyczajniej opona zimowa 255 na feldze 9,5 zachowuje sie conajmniej nieprzewidywalnie i nikt tego nie poleca
Jezeli chcemy koniecznie jezdzic na zimowkach wersja GT i to bezpiecznie i komfortowo, to wystarzy sobie kupic 4 takie same felgi przednie z pakietu PP albo sprowadzic z US komplet opcjonalnych felg 19x8,5(zdjecie powyzej) ale pierw sprawdzic czy na pewno wleza na Brembo co by nie bylo tzw. "pobitych garow".