AOD-E Brak 3 biegu
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64
- Rezor
- Forumowicz
- Model: SN95 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Niebieski
AOD-E Brak 3 biegu
Hej,
Temat z silnikiem na obecną chwilę uważam za zamknięty, pozostało mi zmienić pompę i chyba wszystko.
Sprawa ze skrzynią wygląda tak: Olej jest, nie ubywa. Przełączanie 1-2-D-N-R-P przebiega normalnie bez zgrzytów etc. Podczas jazdy ładnie wrzuca 1kę, potem dość szybko 2kę (przełączenie biegu jest ledwie odczuwalne) no i zaczynają się problemy bo nawet przy 3k RPM i około 100km/h nic się nie dzieje. Żadnego wysprzęglania tylko ciągle 2gi bieg. Czasem jak depnę przy 30km/h to zredukuje do 1ki ale tej 3ki ni huhu
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to na 99,9% to wina cewki lub elektryki, a jako, że z elektryką właśnie cyrków doświadczam chciałbym zacząć od przewodów. Pytanie: od których zacząć? Wyjęcie cewki rozumiem, że wiąże się ze zlaniem oleju ze skrzyni i ściągnięciem miski?
PS. Czy to normalne, że mój mustang tak "słabo" chodzi? Mianowicie mam avkę d4d 155KM o tej samej masie i lepiej się zbiera. Czy to po prostu taki urok automatu czy może wina jego awarii? Wydaje mi się nawet, że bez katów i wydechów na jednej stronie powinien dostać nawet lekkiego kopa
Temat z silnikiem na obecną chwilę uważam za zamknięty, pozostało mi zmienić pompę i chyba wszystko.
Sprawa ze skrzynią wygląda tak: Olej jest, nie ubywa. Przełączanie 1-2-D-N-R-P przebiega normalnie bez zgrzytów etc. Podczas jazdy ładnie wrzuca 1kę, potem dość szybko 2kę (przełączenie biegu jest ledwie odczuwalne) no i zaczynają się problemy bo nawet przy 3k RPM i około 100km/h nic się nie dzieje. Żadnego wysprzęglania tylko ciągle 2gi bieg. Czasem jak depnę przy 30km/h to zredukuje do 1ki ale tej 3ki ni huhu
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to na 99,9% to wina cewki lub elektryki, a jako, że z elektryką właśnie cyrków doświadczam chciałbym zacząć od przewodów. Pytanie: od których zacząć? Wyjęcie cewki rozumiem, że wiąże się ze zlaniem oleju ze skrzyni i ściągnięciem miski?
PS. Czy to normalne, że mój mustang tak "słabo" chodzi? Mianowicie mam avkę d4d 155KM o tej samej masie i lepiej się zbiera. Czy to po prostu taki urok automatu czy może wina jego awarii? Wydaje mi się nawet, że bez katów i wydechów na jednej stronie powinien dostać nawet lekkiego kopa
Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
- cornholio01
- Forumowicz
- Model: 1995`+inny v8
- Silnik: V6 3.8
- Kolor: czarny
Re: AOD-E Brak 3 biegu
mi kiedyś często na 2-ce zostawał i nie wrzucał dalej ale tylko powyżej 100 km/h tak się działo i nie zawsze ale przeważnie - przyczyną były zaśniedziałe styki pozycjonera,poprawione i do tej pory bangla bez problemu
- Rezor
- Forumowicz
Sam to robiłeś? Gdzie te przewody idą? Z tego co czytam to jak nic elektryka z tym, że tych przewodów do sprawdzenia trochę jest i dobrze wiedzieć które oglądać
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
- cornholio01
- Forumowicz
kolega robił i regulował wszystko - to nie moja dziedzina ,a tyu już skrzynie skazali na remont
- Rezor
- Forumowicz
Nie orientujesz sie czy spuszczał olej i ściągał miskę?
EDIT:
Dobra znalazłem. W sumie po objawach to by się zgadzało, że to jest to ale uszkodzenie cewki/przewodów w skrzyni też powoduje podobne problemy
EDIT:
Dobra znalazłem. W sumie po objawach to by się zgadzało, że to jest to ale uszkodzenie cewki/przewodów w skrzyni też powoduje podobne problemy
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
- cornholio01
- Forumowicz
- Rezor
- Forumowicz
A wymieniałeś na mercona III czy V? Bo z tego co widzę, AOD-E miały jakąś wadę z czujnikiem ciśnienia oleju i FORD kazał ludziom lać Vkę i załatwiało to problem.
Cholera tej skrzyni to się teraz boje bardziej od silnika bo do silnika idzie się ładnie dostać (tym bardziej, że wywaliłem Smog Pump i klimę ) Tutaj nie widzę innej opcji jak wyciągnąć skrzynie i wymieniać wszystko co mogło nawalić bo nie opłaca się co pierdółke ładować skrzynię i testować czy to już.
Ciekaw jestem jeszcze co poprzedni właściciel miał na myśli mówiąc, że wystarczy dolać oleju i na jakiś czas to pomaga. Może wcale nie powidział tego na odczepne
Cholera tej skrzyni to się teraz boje bardziej od silnika bo do silnika idzie się ładnie dostać (tym bardziej, że wywaliłem Smog Pump i klimę ) Tutaj nie widzę innej opcji jak wyciągnąć skrzynie i wymieniać wszystko co mogło nawalić bo nie opłaca się co pierdółke ładować skrzynię i testować czy to już.
Ciekaw jestem jeszcze co poprzedni właściciel miał na myśli mówiąc, że wystarczy dolać oleju i na jakiś czas to pomaga. Może wcale nie powidział tego na odczepne
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
- cornholio01
- Forumowicz
na mercon V,dziś miałem jaja,wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu bo mieszanka była kiepska,jazda testowa a po niej............chodzi jak złoto ale.....na wstecznym coś trzeszczy i słychać cośjakby wiatrak,no to myśle,lipa.Wróciłem do domu i myśle,coś mi nie dawało spokoju,poszedłem do auta biegi są ale na wstecznym trzeszczy,ale.........okazało sie,że po przekręceniu stacyjki jak zgasły kontrolki a nie przekręcone na zapłon - wkładam "R" i o dziwo ...........samochód odpala,zdziwienie i już nie trzeszczy ale tylko cośjakby wiatrak słychać,no to myśl tylko jedna coś zwarło i przy wstecznym wali na rozrusznik,troche poustawiałem aby odgłos był najmniejszy i po zawodach,no to na warsztat,ale zaglądać nie musiałem,wszystko przeszło i skrzynia dalej bangla jak nowa(żadnej zwłoki,redukuje jak trzeba).Okazało się,że trafnie myślałem,jeżeli sytuacja się powtórzy to -pozycjoner trzeba znowu ustawić,aże rozrusznik troche oberwał to mam gdzieś,posiadam zapasowy,tak mnie czasem wkurzy to auto,by potem bzdura wyszłą i humor wraca .eh tak z nimi już jest
- Rezor
- Forumowicz
No to jak będzie okazja to z ciekawości sprawdze ten pozycjometr, a jak nie pomoże to ściągne michę, wymienię cewkę i zaleje merconem V. Jak coś będzie na Ciebie @cornholio01
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
- cornholio01
- Forumowicz
ja mam wszędzie mercon i jest ok,spoko ,jak widać jak mi sie coś s......czy to elektryczne rzeczy,narazie sie udaje,kibicuje ci bo wiem ile nerwów i czasu to czasem kosztuje,sam sie przekonałem,że pierdołe często trudniej znależć niż coś poważnego,ja może j-cze jednego se kupie jak coś podejdzie
- Rezor
- Forumowicz
Zgadza się, że pierdółki są najgorsze... A najgorzej jak się ich uzbiera. Ja muszę zlutować przewody od sond lambda (teraz wywala mi kody 172, 176) i uszczelnić chłodzenie. Poza pompą chyba właśnie uwaliłem zbiorniczek wyrównawczy bo zaczęło mi z niego kapać... No i wygląda na to, że muszę przejrzeć całą elektrykę bo to co wisi pod kierownicą wygląda na to co powinno być w bagażniku, kable wymagają gruntownego sprawdzenia. A wszystko zamyka problem z odcięciem na ok 5250 RMP ale podejrzewam, że to problem z mieszanką przez odłączone sondy.
Powiem tylko, że największym bólem jest brak garażu z kanałem pod ręką. W Gdyni kumpel korzysta z takich fajnych warsztatów co się na godziny wynajmuje
Powiem tylko, że największym bólem jest brak garażu z kanałem pod ręką. W Gdyni kumpel korzysta z takich fajnych warsztatów co się na godziny wynajmuje
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią
Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią