No i finalnie mój Kuń ma nowe podkowy.

Koła 19" z Trak Pack (to ten co ma heble Brembo w V6) i laczki Hankook jw. Na razie jestem powiedzmy uziemiony na chacie, zrobiłem na nich nie więcej jak 20km. Pierwsze wrażenia - subiektywnie:
Plusy dodatnie:
+ Hebel mógł się wzmocnić (bo lepsza guma i szersza) jak też osłabnąć (cięższe koło). Nie wiem jak na np. autostradzie, ale po mieście czuć, że auto po prostu lepiej hamuje, głównie na samym końcu (wcześniej potrafił nawet na suchym stracić na koniec hamowania przyczepność i ABS itd.)
+ Teraz jak jest ciepło przy starcie z 0km/h praktycznie nie wierzga kopytami

, tylko łapie trakcje i idzie do przodu
+ Teraz w końcu kierownica przekazuje jakieś info o podłożu / co się dzieje z kołami, wcześniej feedback był bardzo słabiutki.
+ Pewniej idzie po winklu (bo profil opony jest niższy i opona tak sie nie "ugina" kiedy auto idzie po winklu)
+ Utrata komfortu przy zmianie z 17" na 19"? No nie bardzo. Tzn. były z 2-3 dziury na których pomyślałem "o, chyba gorzej", ale było tez parę miejsc gdzie pomyślałem "o, chyba lepiej". Generalnie powiedziałbym, że poziom komfortu jest ten sam, tylko troche inaczej resoruje. A jakbym już musiał określić czy jest lepiej / gorzej to raczej lepiej.
+ Auto wygląda po prostu lepiej
Plusy ujemne:
- Przyczepność tylnej osi... Może to kwestia pogody (36*C), ale kiepsko widze latanie bokiem na tych kapciach. Zresztą nie miałem jeszcze tak naprawdę okazji popróbować, ale w dwóch miejscach gdzie dotąd nie było problemu pójść bokiem teraz już problem był.

Mam nadzieję, że to tylko kwestia mojego ogarnięcia nowych gum.
- Są troche głośniejsze (przy +30mm szerokości to nie zdziwko

)
- Specjalnie szukałem gum z rantem ochronnym felgi. Wg. opisu takie właśnie kupiłem. I jak ta opona ma ochronić felge przed czymkolwiek to ja jestem św. Genowefa z Wypizgajewa Wielkiego

Muszę sprawdzić czy opony nie są za mocno nabite, byłem już z tym na stacji, ale przypadkowo uczestniczyłem tam w całkiem ciekawej sytuacji i finalnie nie sprawdziłem gum.

We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.