Muscle Cars Challenge

Wszystko związane z wyścigami, driftem itd. (sprzęt, taktyka, imprezy...)

Moderatorzy: alski, alski

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz
Model: GT 2005
Silnik: V8 4.6
Kolor: królewski błękit : )
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Re: Muscle Cars Challenge

Post autor: Olaf » 2015-05-29, 22:23

Bart,

współczynniki ok.

Relacja niezła : )

Awatar użytkownika
kaskader bart
Forumowicz
Model: GT '08 roush

Post autor: kaskader bart » 2015-05-30, 10:12

muarah pisze:A co do współczynnikow to i tak niewiele one wyrownaja, skoro punktem wyjścia jest "auto fabryczne" a porównajmy sobie np. seryjnego mustanga z 67r (powiedzmy jak Bullit Laminy), seryjnego Bossa z 2013r czy Corvette Z06 '2010. Różnice miedzy nimi bedą duzo powyżej +/- 1%. Czy mnie to martwi? Nie, można z tym zyc;)
Bardziej martwi mnie zapis, ze współczynniki moga byc indywidualnie przyznawane, można to odczytać, ze uznaniowo;)
Przy takich problemach z ocena, zastanawiam sie nad tym czy w ogole warto walczyć z tymi wspolczynnikami.
Pozostawiam to Wam, dla mnie to drugorzedna sprawa, liczy sie pokonywanie zakrętów i zbliżenie do ograniczeń samochodu, jaki by on nie był ;)
Zgadzam sie z tobą w 100% Jednak jak ugryźć punktację takiej wesołej grupki indywidualnych ludzi i różnych aut? Czy da sie to w ogóle zrobić chociaż w 90% sprawiedliwie? Dlatego padł pomysł na wprowadzenie kart BT i nadawanie indywidualnych wspólczynników. Tylko po ostatnich rozmowach ja sie na to nie piszę. .. Nie chcę być postrzegany jako ten niedobry sedzie kalosz i posadzany o faworyzowanie kogoś. To co można zrobić? Mamy dwie opcje :
1. Jeździmy bez wspólczynników i czekamy aż w końcu zbierze się tyle aut ze bedzie można zrobić chociaż klasy wiekowe ( w klasie musi być co najmniej 4 auta). Godzimy się też z pewną niesprawiedliwoscią wynikającą z różnic w autach.
2. Przyznajemy indywidualne współczynniki. Ale jak to zrobimy ? Chyba tylko jawnie wszyscy uczestnicza w badaniu kontrolnym i wszyscy wspólnie przyznają współczynniki danemu autu. Czy to jest realne? Chyba nie... Trzeba mieć sporo dystansu do siebie i swojego ego żeby to zrobić. A co z atmosferą? Pójdzie w piz#### jak nic...

Chciałbym też żeby ktos ze startujących też przedstawił propozycje regulaminu. Oczywiscie jazeli ma czas. Im więcej propozycji tym lepiej. Przestawmy sie z pozycji negatywnego krytyka na pozytywnego krytyka dającego alternatywy.
Dyskusja bedzie i tak.
kaskader bart pisze: Na TD Ulęż będzie dyskusja z zawodnikami ( czyli z wami ) więc proszę was o przygotowanie swoich uwag do regulaminu

Co do drastycznych zmian regulaminu w trakcie wyścigów to proponuje przeczytać regulamin z przed kielc i porównać. Zmiany są kosmetyczne.
Pozdrawiam wszystkich i życzę nam uczestnikom żebyśmy sami nie spie####lili sobie przyjemności uczestnictwa w tej zacnej imprezie. Za wyscigi :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Awatar użytkownika
muarah
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang 351C, 1970
Silnik: inny V8
Kolor: hulla blue
Kontakt:

Post autor: muarah » 2015-05-30, 11:06

No Bart, ja roli sędziego nie zazdroszcze nikomu :hyhy:

Mam pomysl jal zrobic, zeby bylo w miare sprawiedliwie. Potrzebny dobry kierowca testowy, taki Stig, jezdzacy bardzo powtarzalnie i tor testowy. No i specjalna impreza przed sezonem . Stig robi 2 kolka treningowe i 3 testowe w kazdym aute, nastepnie z tych 3- wybieramy najlepszy czas i to jest referencja do wyliczenia wspolczynnikow dla auta. Na karcie zapisujemy ten czas i rodzaj opon w czasie testU. Z tego mozna dopiero wyliczac wspolczynniki.
Takiego zawodowego kierowce da sie zalatwic, tor testowy tez wiec jesli chcecie sie bawic w obiektywna rywalizacje na umiejetnosci a nie na samocjody to sie da zrobic. Zwroccie jednak uwage, ze nawet w sporcie zawodowym, wygrywa dobry kierowca w dobrym aucie a tak naprawde na wysokim poziomie zawodowstwa to auto liczy sie bardziej niz kierowca :hyhy:

A moze jesli sa kontrowersje i wlasciwie nie wiadomo jak zrobic, zeby bylo sprawiedliwie to moze lepiej juz zostawic bez wspolczynnikow czyli jak w Kielcach? Powiem szczerze, ja zawsze i tak patrze na czasy bez wspolczynnikow gdy oceniam swoj przejazd..

muarah

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: Magic » 2015-05-30, 13:24

nie no rozbrajacie mnie chłopaki ;) ja tam mogę robić za Stiga będzie przynajmniej bez kosztów :P

Obrazek

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz

Post autor: Olaf » 2015-05-31, 12:51

muarah pisze:A co do współczynnikow to i tak niewiele one wyrownaja, skoro punktem wyjścia jest "auto fabryczne" a porównajmy sobie np. seryjnego mustanga z 67r (powiedzmy jak Bullit Laminy), seryjnego Bossa z 2013r czy Corvette Z06 '2010. Różnice miedzy nimi bedą duzo powyżej +/- 1%.
Zawsze można na siłę 'wyszukiwać' różne niedoskonałości typu " Mustang z 1970r. w którym z starego auta została tylko blacha+znaczek a poza tym wszystko ma stuningowane 'od nowa' nie równa się Mustangowi w serii z 2007r. ... jest dużo szybszy a do tego ma 'współczynnik starości' " itp.

Ponieważ aut w klasie nie mamy 30 tylko kilka to trzeba na podstawowe rzeczy zwrócić uwagę jak: semi-slicki (nie musze pisac o ile lepiej się trzymają nawierzchni), automat (jak jest bez sekwencji to na trasie przerzuca biegi czesto nie w tym miejscu gdzie chcemy), czy wielkość opon.

I tak Bart zaproponował - i super.

Pięknie byłoby jeszcze wydzielić klasy typu np. do 270KM-do370 - powyżej 370KM, no ale to musi byc nas z 15 min. chyba...

harry
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Kolor: żółty
Kontakt:

Post autor: harry » 2015-05-31, 17:39

Witam

Liczy się zabawa i adrenalina,żeby zrobić klasyfikacje to wydaje mi się,że powinno być najmniej 20 aut.
W przypadku gdy będzie startować 6 do 8 aut to co tu klasyfikować.

pozdrawiam

harry

Awatar użytkownika
muarah
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: muarah » 2015-06-01, 13:49

chyba nie sądzicie, że z tym testem Stig'a pisałem poważnie :hyhy:

muarah

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz

Post autor: Olaf » 2015-06-01, 14:05

niby nie.... :cwaniak:

Awatar użytkownika
kaskader bart
Forumowicz

Post autor: kaskader bart » 2015-06-07, 10:52

Hej. Dzięki wszystkim za zajefajnie spędzony czas. Bylo mega czadowo!
Muarah , Mr.Jackson - jesteście bohaterami tej imprezy! Jako jedyni złożyliście ofiarę dla Boga Prędkości :padam: :padam: :padam:
Pozdr. I widzimy się Toruniu 15.08!

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: Magic » 2015-06-07, 16:40

kaskader bart pisze:Hej. Dzięki wszystkim za zajefajnie spędzony czas. Bylo mega czadowo!
Muarah , Mr.Jackson - jesteście bohaterami tej imprezy! Jako jedyni złożyliście ofiarę dla Boga Prędkości :padam: :padam: :padam:
Pozdr. I widzimy się Toruniu 15.08!
nie gadam z wami znowu się daliście objechać wstyd

Obrazek

harry
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Kolor: żółty
Kontakt:

Post autor: harry » 2015-06-07, 17:11

Witam
Dzieki za super udana impreze i ściganie. :papa:
No to teraz dozbrajamy się na Toruń.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kaskader bart
Forumowicz

Post autor: kaskader bart » 2015-06-08, 10:25

dr.killer pisze:
nie gadam z wami znowu się daliście objechać wstyd
KIller - zabraklo ciebie :( Już raz pokonaleś Challengera. Ja za piątym przejazdem mialem taki czas że do teraz nie wieżę :przestraszony: 2.37,9 - taki sam jak czas challengera :hyhy: Ale to chyba przypadek...
Ale jeżeli nie to challenger jest w zasięgu :hyhy:

Awatar użytkownika
muarah
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: muarah » 2015-06-08, 14:51

Challenger jest w zasięgu tylko bez współczynników, bo mając przelicznik 0,96 to jest... znikający punkt :D :D :D

A ja faktycznie złożyłem ofiarę z hebelków, cudem tylko nie skończyło się to wypadem z trasy :wstyd:
Ale mam nauczkę, teraz oprócz zapasowych pasków i płynów będę woził ze sobą także zapasowe klocki :hyhy:

Bart, faktycznie czas godny szacunku!

muarah

Awatar użytkownika
muarah
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: muarah » 2015-06-08, 14:55

Jeśli ktoś ma hamulce Wilwooda to mam dla Was ostrzeżenie: zauważyłem, że w ostatnim czasie: rok-dwa, klocki z tej firmy nie są już takie same jak kiedyś (używam mieszanki BP-20).
Na poprzednim komplecie zrobiłem Ułęż z 5 razy, kilka razy Kielce i nawet jeden Poznań a gdy je zdejmowałem, miały jeszcze ze 3mm. Ostatnia para zaliczyła Ułęż tylko raz, 2 razy Kielce i zero Poznania. Mam 100% pewności, że te klocki skończyłyby sie po 1 dniu na Torze Poznań. Nie jest to tylko moja obserwacja, to samo mówi kolega Konio - ten od E30.

Wkurzyłem się i szukam zamienników, w PL nic nie ma ale Wilwooda przecież też nie dostanę w kraju..

muarah

Awatar użytkownika
muarah
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: muarah » 2015-06-08, 14:56

muarah pisze:Challenger jest w zasięgu tylko bez współczynników, bo mając przelicznik 0,96 to jest... znikający punkt :D :D :D

A ja faktycznie złożyłem ofiarę z hebelków, cudem tylko nie skończyło się to wypadem z trasy :wstyd:
Ale mam nauczkę, teraz oprócz zapasowych pasków i płynów będę woził ze sobą także zapasowe klocki :hyhy:

Bart, faktycznie czas godny szacunku!
I tak krok po kroku dojdziemy do... wozu serwisowego ;)

muarah

Zablokowany

Wróć do „Tor”