ile za ubezpieczenie??

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Awatar użytkownika
cornholio01
Forumowicz
Model: 1995`+inny v8
Silnik: V6 3.8
Kolor: czarny

Re: ile za ubezpieczenie??

Post autor: cornholio01 » 2014-07-15, 02:29

max zniżki za OC-400zł

krzys123k2
Silnik: V6 3.7
Kolor: czarnobrazowy

Post autor: krzys123k2 » 2014-07-25, 17:52

W Compensie 2360 zł AC Oc NW itd.za rocznik 2012

Awatar użytkownika
mrWisnia
Młodszy Forumowicz
Model: fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: biały

Post autor: mrWisnia » 2014-08-23, 17:17

WITAM, mam taką sprawę: dostałem juz zolte blachy do mojego Mustanga z 68 roku i chce go ubezpieczyć w PZU, pani w biurze powiedziała ze jak będę należał do jakiegoś klubu z ich listy typu automobilklub, carr itp to mam 70% zniżki. Dzwoniłem do paru klubów ale wszędzie żeby się zapisać potrzebuje rekomendacje od przynajmniej dwóch członków klubu. Należy ktoś do takiego klubu i może mi dać pozytywa? Jakoś bym się odwdzięczył

Awatar użytkownika
Gobo
Forumowicz
Model: 67fast68Conv69Mach1
Silnik: inny V8
Kolor: granat, złoty, niebieski

Post autor: Gobo » 2014-08-23, 21:05

mrWisnia pisze:Należy ktoś do takiego klubu i może mi dać pozytywa? Jakoś bym się odwdzięczył
Ja zrobiłem inaczej... sprawdzone 3 tygodnie temu.
Za 72 zł kupiłem pakiet podstawowy sos pzmot. Za kilka dni przyszła karta członkowska (imienna, na rok). Z kartą udałem się do agenta i takim oto sposobem mam oc w pzu na rok (pakiet komfort) za 223 zł. :cwaniak:
Pzdr

Awatar użytkownika
Mały1973
Forumowicz
Model: Mustang Mach I 1971
Kolor: Medium Blue Metallic
Kontakt:

Post autor: Mały1973 » 2014-08-23, 21:31

mrWisnia pisze:WITAM, mam taką sprawę: dostałem juz zolte blachy do mojego Mustanga z 68 roku i chce go ubezpieczyć w PZU, pani w biurze powiedziała ze jak będę należał do jakiegoś klubu z ich listy typu automobilklub, carr itp to mam 70% zniżki. Dzwoniłem do paru klubów ale wszędzie żeby się zapisać potrzebuje rekomendacje od przynajmniej dwóch członków klubu. Należy ktoś do takiego klubu i może mi dać pozytywa? Jakoś bym się odwdzięczył
Należy zmienić agenta ubezpieczniowego lub wysłać na szkolenie. Ja nie mam żółtych tablic, nie należę do żadnego automobilklubu i płacę 300 zł na rok. Każde auto powyżej 40 lat obowiązują takie same stawki i takie same przepisy jak dla aut na żółtych tablicach! Jedyne przepisy, jeśli chodzi o temat poruszania się po drogach to aktualnie jest przegląd czyli na białych jest wymagany, a jeśli chodzi o OC to obowiązują takie same stawki, można też brać czasowo np., na miesiąc itd, nie dajcie się robić w balona, auto ma skończone 40 lat to -60/70% należy się. Żółte blachy to w tym przypadku pomogą jak się ma auto w wieku 25-40 lat.
Zgodnie z ustawą:

POJAZD ZABYTKOWY:
wg Ustawy Prawo o ruchu drogowym (Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r., Dz.U. nr 98 z dnia 19 sierpnia 1997 r.; art. 2 par.39) to:
pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury.

POJAZD HISTORYCZNY:
USTAWA
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 roku)

Art 2 ust. 11
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Art. 23. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.

Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż okres tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów wolnobieżnych określonych w art. 2 pkt 10 lit. b, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.

- Ford Mustang Mach I 429
- Chevy Camaro Z/28 LS1
- Chrysler Voyager III CRD
- Pontiac Trans Am GTA
- Buick Electra 1971 455
- Pontiac Grand Prix Seventh Generation

Awatar użytkownika
simontlc
Forumowicz
Model: 289 coupe 1965
Kolor: mechaniczna pomarańcza (Poppy Red )
Kontakt:

Post autor: simontlc » 2014-08-23, 22:26

Wiec , ja tez moge ubezpieczyc czasowo? Choc mam biale tablice I zarejstrowany jako normalny samochód. Nei place duzo za ten rok wyszlo mei 360 zl,

ObrazekObrazek
"NO IT'S NOT JUST A SIX, IT'S A PART OF THE LEGACY OF THE MUSTANG"

Awatar użytkownika
Gobo
Forumowicz
Model: 67fast68Conv69Mach1
Kolor: granat, złoty, niebieski

Post autor: Gobo » 2014-08-23, 22:32

mrWisnia pisze:Należy zmienić agenta ubezpieczniowego lub wysłać na szkolenie. Ja nie mam żółtych tablic, nie należę do żadnego automobilklubu i płacę 300 zł na rok. Każde auto powyżej 40 lat obowiązują takie same stawki i takie same przepisy jak dla aut na żółtych tablicach! Jedyne przepisy, jeśli chodzi o temat poruszania się po drogach to aktualnie jest przegląd czyli na białych jest wymagany, a jeśli chodzi o OC to obowiązują takie same stawki, można też brać czasowo np., na miesiąc itd, nie dajcie się robić w balona, auto ma skończone 40 lat to -60/70% należy się.
Ustawa nigdzie nie nakazuje ubezpieczycielowi udzielać dodatkowych zniżek, jest to dobra wola pzu. Auto oczywiście nie musi być na żółtych, wystarczy że ma powyżej 25 lat. Do klubu należeć jednak trzeba:
http://pzu-krakow.com/promocja6.html

Awatar użytkownika
Mały1973
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mały1973 » 2014-08-24, 08:30

Gobo pisze:
mrWisnia pisze:Należy zmienić agenta ubezpieczniowego lub wysłać na szkolenie. Ja nie mam żółtych tablic, nie należę do żadnego automobilklubu i płacę 300 zł na rok. Każde auto powyżej 40 lat obowiązują takie same stawki i takie same przepisy jak dla aut na żółtych tablicach! Jedyne przepisy, jeśli chodzi o temat poruszania się po drogach to aktualnie jest przegląd czyli na białych jest wymagany, a jeśli chodzi o OC to obowiązują takie same stawki, można też brać czasowo np., na miesiąc itd, nie dajcie się robić w balona, auto ma skończone 40 lat to -60/70% należy się.
Ustawa nigdzie nie nakazuje ubezpieczycielowi udzielać dodatkowych zniżek, jest to dobra wola pzu. Auto oczywiście nie musi być na żółtych, wystarczy że ma powyżej 25 lat. Do klubu należeć jednak trzeba:
http://pzu-krakow.com/promocja6.html
Bo tak sobie wymyśliło PZU, a poza tym ja mówie o autach powyżej 40 lat, a nie powyżej 25. Wiele ubezpieczalni daje OC na pojazd historycznych, daje duże znizki i nie chca żadnego członkostwa w klubie.
Simontic bez problemu możesz czasowo, ja tak miałem w zeszłym roku, w tym akurat wzialem na cały rok

- Chevy Camaro Z/28 LS1
- Pontiac Trans Am GTA
- Buick Electra 1971 455

Awatar użytkownika
simontlc
Forumowicz
Model: 289 coupe 1965
Kolor: mechaniczna pomarańcza (Poppy Red )
Kontakt:

Post autor: simontlc » 2014-08-24, 11:28

Mały1973 pisze: Bo tak sobie wymyśliło PZU, a poza tym ja mówie o autach powyżej 40 lat, a nie powyżej 25. Wiele ubezpieczalni daje OC na pojazd historycznych, daje duże znizki i nie chca żadnego członkostwa w klubie.
Simontic bez problemu możesz czasowo, ja tak miałem w zeszłym roku, w tym akurat wzialem na cały rok
Dzieki za info dopytam mojego agenta, a w jakiej miales firmie jak mozna zapytac? Bo ja pzu osobiscie omijam :zly:

ObrazekObrazek
"NO IT'S NOT JUST A SIX, IT'S A PART OF THE LEGACY OF THE MUSTANG"

Awatar użytkownika
Mały1973
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mały1973 » 2014-08-25, 00:09

Ja pzu tez omijam szerokim lukiem, nie ma mnie teraz w domu wiec nie mam dokumentow Mustanga ale na 90% byl to Gothaer, jutro lub najdalej we wtorek dam Ci znak.

- Chevy Camaro Z/28 LS1
- Pontiac Trans Am GTA
- Buick Electra 1971 455

Awatar użytkownika
mrWisnia
Młodszy Forumowicz

Post autor: mrWisnia » 2014-08-26, 21:52

Mały.. to co mi poradzisz? co robic?:P
Mały1973 pisze:
mrWisnia pisze:WITAM, mam taką sprawę: dostałem juz zolte blachy do mojego Mustanga z 68 roku i chce go ubezpieczyć w PZU, pani w biurze powiedziała ze jak będę należał do jakiegoś klubu z ich listy typu automobilklub, carr itp to mam 70% zniżki. Dzwoniłem do paru klubów ale wszędzie żeby się zapisać potrzebuje rekomendacje od przynajmniej dwóch członków klubu. Należy ktoś do takiego klubu i może mi dać pozytywa? Jakoś bym się odwdzięczył
Należy zmienić agenta ubezpieczniowego lub wysłać na szkolenie. Ja nie mam żółtych tablic, nie należę do żadnego automobilklubu i płacę 300 zł na rok. Każde auto powyżej 40 lat obowiązują takie same stawki i takie same przepisy jak dla aut na żółtych tablicach! Jedyne przepisy, jeśli chodzi o temat poruszania się po drogach to aktualnie jest przegląd czyli na białych jest wymagany, a jeśli chodzi o OC to obowiązują takie same stawki, można też brać czasowo np., na miesiąc itd, nie dajcie się robić w balona, auto ma skończone 40 lat to -60/70% należy się. Żółte blachy to w tym przypadku pomogą jak się ma auto w wieku 25-40 lat.
Zgodnie z ustawą:

POJAZD ZABYTKOWY:
wg Ustawy Prawo o ruchu drogowym (Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r., Dz.U. nr 98 z dnia 19 sierpnia 1997 r.; art. 2 par.39) to:
pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury.

POJAZD HISTORYCZNY:
USTAWA
z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 roku)

Art 2 ust. 11
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Art. 23. 1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.

Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć podmiot prowadzący działalność gospodarczą polegającą na pośredniczeniu w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów przeznaczonych do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż okres tej rejestracji, określony w decyzji starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy jednak niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów wolnobieżnych określonych w art. 2 pkt 10 lit. b, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.

Awatar użytkownika
Mały1973
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mały1973 » 2014-08-27, 00:15

Sprawdzilem i mamw Gothaer'ze, zrob tak jak ja zrobilem 2 lata temu.Skonczylo mi sie OC gdzie mialem stale i placilem sporo wiecej. Akurat przed koncem OC dokopalem sie do przepisow, ktore mowia o tym ze powyzej 40 lat obowiazuja te same zasady co do aut z zoltymi blachami, przygotowany podjechalem do CUK'u, potem do 2 innych agentow ubezlieczeniowych i zobaczylem jakie oferty mi przedstawia dla auta historycznego.Malo tego,dzisiaj dzwonilem do PZU z zapytaniem o OC dla auta historycznego i faktycznie babka wymyslala jakas przynaleznosc do automobilklubu, a u agenta w CUK'u jakos nikt nic nikt nie chcial.Od razu wiedzieli jakie ubezpieczalnie maja takie oferty i jak dla mnie/mojego regionu najkorzystniej bylo w Gothaer.Nie bylem bezposrednio u nich, moze cos taniej byloby ale do ich siedziby mam 30km i nie chcialo mi sie jechac.Jedz lub zadzwon, ponegocjuj, w koncu jak nie musisz jezdzic to akurat auto historyczne moze smialo moze stac bez OC!!!! Po co masz sie bawic w jakies czlonkostwa jak u innych masz w tej cenie.

- Chevy Camaro Z/28 LS1
- Pontiac Trans Am GTA
- Buick Electra 1971 455

Awatar użytkownika
mrWisnia
Młodszy Forumowicz

Post autor: mrWisnia » 2014-09-03, 08:42

Dzieki mały !! dziś się tym zajmę :)
Mały1973 pisze:Sprawdzilem i mamw Gothaer'ze, zrob tak jak ja zrobilem 2 lata temu.Skonczylo mi sie OC gdzie mialem stale i placilem sporo wiecej. Akurat przed koncem OC dokopalem sie do przepisow, ktore mowia o tym ze powyzej 40 lat obowiazuja te same zasady co do aut z zoltymi blachami, przygotowany podjechalem do CUK'u, potem do 2 innych agentow ubezlieczeniowych i zobaczylem jakie oferty mi przedstawia dla auta historycznego.Malo tego,dzisiaj dzwonilem do PZU z zapytaniem o OC dla auta historycznego i faktycznie babka wymyslala jakas przynaleznosc do automobilklubu, a u agenta w CUK'u jakos nikt nic nikt nie chcial.Od razu wiedzieli jakie ubezpieczalnie maja takie oferty i jak dla mnie/mojego regionu najkorzystniej bylo w Gothaer.Nie bylem bezposrednio u nich, moze cos taniej byloby ale do ich siedziby mam 30km i nie chcialo mi sie jechac.Jedz lub zadzwon, ponegocjuj, w koncu jak nie musisz jezdzic to akurat auto historyczne moze smialo moze stac bez OC!!!! Po co masz sie bawic w jakies czlonkostwa jak u innych masz w tej cenie.

Mateusz53

Post autor: Mateusz53 » 2015-10-20, 19:00

Powoli przymierzam się do kupna Mustanga z 2013-2014 roku,dzisiaj zrobiłem sobie próbną kalkulację, to wyszło mi że OC AC będzie kosztować aż 15 tyś złoty,jak Wy to robicie,że płacicie takie małe pieniądze za pełny pakiet ? Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaciekW
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014 GT
Kolor: black
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk

Post autor: MaciekW » 2015-10-20, 22:34

Hmm...
Ja po prostu idę do agenta ubezpieczeniowego i ubezpieczam.
Za oba płace podobne pieniądze, tj. około 500 zł za rok - ale tylko NW i OC, bo jeżdżę ostrożnie i nie rozbijam samochodów :rotfl: .
Co ciekawe, GT 2006 ubezpieczony jest w Hestii, a GT 2013 w MTU, firmie-córce Hestii, bo firma matka nie przewiduje takiego modelu w swych wykazach, a córka i owszem. Dziwne to, ale cóż...
Ważne są natomiast zniżki i ilość samochodów, które ubezpieczasz - przynajmniej ja tak mam. Za dwa samochody jest dodatkowa zniżka, a swoją mam też maksymalną. Istotne jest również województwo i chyba czasami miasto, w którym rejestrujesz samochód - opolskie jest dosyć tanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”