Kupno Mustanga z USA od prywatnej osoby - pytania

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

ODPOWIEDZ
drakerc

Kupno Mustanga z USA od prywatnej osoby - pytania

Post autor: drakerc » 2014-04-13, 16:24

Witam wszystkich, jestem nowy na forum :)

W czerwcu lecę do USA i mam możliwość kupna Mustanga z 2006 roku w stosunkowo niskiej cenie od znajomego (tak więc raczej będzie pewny co do sprawności, czy był bity, etc, choć oczywiście skorzystam z poradników dostępnych na forum przed ostatecznym kupnem). Większość na forum raczej kupowała Mustangi z aukcji ubezpieczeniowych, komisów, etc, jednak mam prawdopodobnie nieco inną sytuację. Czy ktoś przerabiał (ewentualnie się orientuje) sprawę kupna samochodu z USA od prywatnego człowieka, a nie żadnej firmy? Obstawiam, że zawarcie umowy to nie problem (patrzyłem na dostępne wzory contractów w USA i nie wymagają SSN, etc, tak więc to raczej nie będzie problemem), ale co dalej? Planowałbym raczej dowiezienie go samemu do portu w NY / NJ - wyszłoby taniej, a raczej wynajęcie lawety, która by go dowiozła do portu stanowiłoby nie lada problem, bo ponownie - kupuję od prywatnego gościa w malutkiej miejscowości, więc raczej laweta by tam nie podjechała. Tylko jak zrobić to "logistycznie"? Z tego co się orientuję, przy sprzedaży auta w USA tablice rejestracyjne zatrzymuje sprzedający, tak więc jak wrócić na własnych kołach do portu? I kolejna sprawa: czy z tego powodu, że jest to auto od prywatnej osoby (choć z czystym tytułem) nie będzie problemu z ocleniem, ovatowaniem i przyjęciem go w porcie w Polsce? I od czego agencja celna oblicza cło, vat - od ceny na umowie (która w moim przypadku jak wspominałem będzie stosunkowo niska - $3500), czy od jakiejś wartości katalogowej? Nie będzie problemu z zarejestrowaniem auta z taką prywatną umową sprzedaży i jej przetłumaczeniem?

Awatar użytkownika
behemot
Młodszy Forumowicz
Model: GT'08
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black Mamba

Re: Kupno Mustanga z USA od prywatnej osoby - pytania

Post autor: behemot » 2014-04-13, 17:23

Siema,
Jestem świeżo po rejestracji stanga, do którego miałem "salvage certificate".
Pani z wydziału przez kilkanaście minut sie gorączkowała I upierała, że z dostarczonymi dokumentami auta mi nie zarejestruje. Powód: brak dokumentu wydanego przez organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicą (wymachiwała mi przed nosem książeczką z poniżej podanym przepisem). Aż się wreszcie pochyliła na dokumentem I znalazła logo wydziału komunikacji stanu NY na certyfikacie.

Tak wiec niezbędny jest dokument wydany przez amerykański wydział komunikacji - w Twoim przypadku będzie to chyba "certificate of title"

"dowód rejestr. pojazdu (część I i II, jeśli taki wzór obowiązuje w kraju pochodzenia pojazdu), jeżeli był on zarejestr. za granicą lub w przypadku pojazdów z krajów innych niż UE i EFTA inny dokument (y) wydany przez organ właściwy do rejestracji pojazdów za granicą, potwierdzający rejestr. pojazdu

Madzia says: Life is to short to drive boring cars....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”