Klakson i przednie halogeny

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64

ODPOWIEDZ
volarz
Młodszy Forumowicz
Model: Mustang GT 95'
Silnik: V8 5.0
Kolor: czerwony

Klakson i przednie halogeny

Post autor: volarz » 2014-01-15, 21:54

Witam
Jako ze drobnymi kroczkami kończe składanie Mustanga i próbuje poskładac tak aby wszystko dziłało napotkałem na dwa problemy:

1. Przednie halogeny
Mam oryginalną wiązkę lecz od zawsze jak go odnalazłem na polu to nie miał tam halogenów, jest oryginalna wiązka z wtyczką. Zakupiłem pasujący halogen, lecz po podłączeniu nic się nie dzieje. Tu moje pytanie czy przednie halogeny włącza się w jakiś specjalny sposób bo jak wciskam przycisk koło ręcznego to zapala się pomarańczowa dioda na nim a z tyłu czerwone światło zapala się mocniej co świadczy o tym że przycisk działa. Z przodu podłączałem już różne cuda i nic. Sprawdziłem bezpieczniki pod kierownicą i wszystkie są ok, styki też przeczyszczone. Jakies porady przyjmę chętnie

2. Klakson - też nie działa
Fakt ze nigdy nie działał od kąd go przywiozłem z pola ale, podłaczyłem samm klakson do akumulatora i brzęczy aż uszy urywa. Powyślałem że kupie uniwersalny i tak też zrobiłem podłączyłem pod styki i też lipa. Fakt ze podłączone były dwa chyba szeregowo i jeden nie działa na pewno. Lecz po podłączeniu jedego jeden raz mi zatrąbił na 3 sek. i dalej cisza az do dziś. Tez przeczyściłem styki ale nic to nie dało. Znalazłem ze jest jakiś moduł od kalksonu w skrzynce bezpiecznikowej pod maską ale od wygląda na dobry. Też również przyjmę rady gdzie dalej szukać.

Awatar użytkownika
MAX
Stowarzyszenie MKP
Model: Fastback GT V8 68
Kolor: Blue & Black
Stajnia: Stajnia Małopolska
Kontakt:

Re: Klakson i przednie halogeny

Post autor: MAX » 2014-01-15, 22:11

Z pewnością potrzebujesz coś takiego
http://www.starkey-products.com/v6-must ... -2005-2009

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max

Awatar użytkownika
smerf
Forumowicz
Model: Ford Mustang GT/1995r/silnik 5.0L/automatic
Silnik: inny V8
Kontakt:

Post autor: smerf » 2014-01-16, 10:39

co przez to rozumiesz ????? {{{{{{jak wciskam przycisk koło ręcznego to zapala się pomarańczowa dioda na nim a z tyłu czerwone światło zapala się mocniej co świadczy o tym że przycisk działa.}}}}}}}}} a nie jest to tak :::::że masz przerobione tak, że ten przycisk załacza przeciwmgielne ale tylne???? u mnie jest obok drugi przycisk zamiast tego pojemnika na monety i jeden jest do przednich a drugi do tylnich przeciwmgielnych.Natomiast klaksony sa 2 bo jeden jest wysokotonowy drugi niskotonowy i połączone śa zawsze równolegle nie szeregowo , nie ma inaczej :D

Galeria zdjęć http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id= ... angkalinka" onclick="window.open(this.href);return false;

volarz
Młodszy Forumowicz

Post autor: volarz » 2014-01-16, 11:30

Fakt mój błąd z podłączeniem klaksonu to walnąłem niezłą bzdurę, ale siedze już 3 dzień nad tym i nie moge dojść dlaczego nie trąbi :)

Co do halogenów to ja mam tylko jeden przycisk koło ręcznego. Jak się go włączy to na nim zapala się malutka pomarańczowa dioda no i z tyłu mocno świeci się po lewej stronie czerwone przeciwmgielne. Z przodu wychodzi wiązka na halogeny z głównej wiązki z kablami wszystkich świateł, ale kompletnie nie wiem jak załączyć owe halogeny przedni, bo skoro Smerf ma dwa przyciski koło ręcznego to oznacza że albo coś mam przerobione (na co nie wskazują wiązki lub kostki) albo halogeny halogeny włącza sie hasłem np: "odpal się ....... " ;)

Awatar użytkownika
smerf
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: smerf » 2014-01-16, 12:22

ten wyłacznik z diodą który masz koło ręcznego powinien byc do przednich przeciwmgielnych widocznie ktoś to przerobił i zrobił do tylnich musisz skombinować drugi oryginalny wytłącznik i będziesz miał cacy bo na jednym to nie może być,chociaż narazie można i tak zrobić napewno będa poodcinane przewody przy tym wyłączniku,zdemontuj schowek i tam dojdziesz :D

Galeria zdjęć http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id= ... angkalinka" onclick="window.open(this.href);return false;

volarz
Młodszy Forumowicz

Post autor: volarz » 2014-01-16, 19:59

Dobra Panowie, doszedłem co jest nie tak. Okazało się ze halogeny przednie i tylnie mam podpięte pod jeden włącznik ten z diodą koło ręcznego. Przednie nie działały z pododu wtyczek które nie łączyły. jak je zdjąłem to sprawdziłem napięcie na kablach i tam było, a w tyczce nie było - taki psikus, do tego przepaliłem przy tych wszystkich moich próbach bezpiecznik, ale już świeci wszystko jak w kościele.
Uruchomiłem również klakson, taki dziś dobry dzien miałem. jeden z nich na pewno nie działa drugi zadziałał po machych kombinacjach ze stykami i owym bezpiecznikiem. Jednak syknał idzie tylko z jednego i teraz w sumie nie wiem czy z tego o wysokich czy niskich tonach hehehe no ale juz dziala tyle dobrze.
Dzieki za podpowiedzi, temat mozna chyba zamknąć :P

Awatar użytkownika
smerf
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: smerf » 2014-01-16, 22:34

niedziałajacy klakson musisz podłaczyć do 12V i po nim stukać, w nim jest przerywacz one rdzewieją ,,powinien sie naprawić :D jak nie to można go rozebrać ,,ostatecznie wymiana :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „11 układ elektryczny”