Niezwykła wyprawa do USA

Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, celibad, Przemek64, horse

Awatar użytkownika
Bielek
Forumowicz
Model: Mustang 1965 conv
Kolor: niebieski
Kontakt:

Re: Niezwykła wyprawa do USA

Post autor: Bielek » 2013-09-13, 19:38

Wyprawa do USA, wrzesien 2014.
50 rocznica powstania Mustanga

Z Kubą siedzimy nad trasą, atrakcjami, Mustangami i hotelami.

Musimy mieć jasność ile osób jedzie i tak jak zapowiadałem będziemy zbierać zaliczki. Wycieczka nie będzie tania, wręcz trzeba sobie jasno napisać - będzie drogo. Na bank wyjdzie ponad 10 000 zł.

stąd też
do końca listopada zbieramy na konto klubowe 1000 zł zaliczki

Do wpłat itd będę podchodzić bardzo restrykcyjnie, bo dobrze wszyscy wiemy jak wyglądają wpłaty na MR'y, track day'e itd... Tutaj wchodzi w grę zbyt duża gotówka.

Przypominam, że wyjazd jest dla formalnych klubowiczów. Jesli ktoś chce lecieć, a nie jest jeszcze w stowarzyszeniu to ma jeszcze czas, aby to załatwić.
kilka osób pytało mnie czy będzie mógł zabrać znajomych...

Sprawę stawiam jasno. Polecą Klubowicze, Mirmal i prawdopodobnie MaxCo z Rosji, który szykuje dla nas wizytę w Rosji.
Nie zabieramy znajomych itp. To ma być niezwykła wyprawa Klubowiczów ich żon, dzieci. Warto pamiętać, że trasa i atrakcje będą głównie ukierunkowane na tematykę motoryzacyjną.

ul. Pl. 18 marca 3m8
78-100 Kołobrzeg
KRS nr 0000382950
NIP 6711802435, Regon 320984661

Rachunek Bankowy PKO BP - 26 1020 4795 0000 9702 0238 4626
tytuł przelewu: Wyprawa do USA- /nick z forum/
Pamiętajcie, że wypraw jest wyłącznie dla Klubowiczów należących formalnie do stowarzyszenia
Ostatnio zmieniony 2013-09-16, 10:45 przez Bielek, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://myrencontres.com]rencontre agricole[/url]

Awatar użytkownika
rafal_04
Forumowicz
Model: GT390
Kontakt:

Post autor: rafal_04 » 2013-09-13, 21:14

co z zaliczką jeżeli ktoś nie dostanie wizy ?

https://www.facebook.com/FordMustang1968" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Sylwester66
Członek Honorowy MKP
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: czarny
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Sylwester66 » 2013-09-13, 21:18

Prosze o info od Osob z doswiadczeniem :)) ... kiedy powinnismy sie starac wize , na ile przed wyjazdem ?? i jak to wyglada - spowiadamy sie przed urzednikiem dlaczego chcemy jechac , czy opisuje sie to we wniosku ??

Awatar użytkownika
donvictorio
Młodszy Forumowicz
Silnik: V8 5.0
Kolor: Black

Post autor: donvictorio » 2013-09-13, 21:19

Panie i Panowie,

Choć nie należę jeszcze do Stowarzyszenia, a na wycieczkę nie pojadę, chciałbym się podzielić z Wami krótkim klipem z wyjazdu Mustangiem na SW cześć US. Być może niektóre widoki bądź trasy skłonią organizatorów do małej modyfikacji trasy, w każdym razie zapraszam serdecznie!

" onclick="window.open(this.href);return false;

W tym filmie nie ma za dużo informacji tekstowych, więc jeśli ktoś jest chętny na więcej danych - hotele, ceny hoteli, ceny wejścia do parków narodowych itp. to powstał blog z tego wyjazdu zawierający te rzeczy, zapraszam w imieniu Autorki:

http://bestusaroadtrip.blogspot.com/201 ... pisze.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mam nadzieję, że nie posądzicie mnie tutaj o spam, chciałem się tylko podzielić tym, co moim zdaniem warto zobaczyć podczas wycieczki.

Awatar użytkownika
donvictorio
Młodszy Forumowicz
Kolor: Black

Post autor: donvictorio » 2013-09-13, 21:26

dla tych, którzy mają 'silne związki' z Polską wiza jest tylko formalnością. Stała praca, połowa studiów itp., własna działalność są bardzo dobrze widziane i generalnie o to im chodzi.

Najgorzej mają Ci, którzy właśnie kończą studia, stracili pracę itp. nie mają obecnie powodów do powrotu do PL. Jeśli zdarzyło się Wam w przeszłości przekroczyć dozwolony Wam czas pobytu w USA, to problemy murowane.

Czas załatwienia wizy od momentu wysłania aplikacji i telefonicznego umówienia się na konsula do momentu otrzymania z rąk kuriera paszportu z wklejoną wizą określiłbym na 10-14 dni.

Awatar użytkownika
Cherix
Młodszy Forumowicz
Model: S550 GT
Kolor: Ruby Red

Post autor: Cherix » 2013-09-13, 21:33

Część amerykańskich urzędników (tak jest w Krakowie) mówi po polsku, więc nawet nie trzeba się fatygować po angielsku:) Rozmowa nie trwa dłużej niż 2 min. Trzeba rozmowę naprawdę porządnie zmaścić żeby nie dostać wizy na 10 lat :) Tak jak kolega wyżej pisze, wizę można dostać raz dwa. Ale bezpiecznie jest zacząć aplikować 2 miesiące przed. Osoby, które mają paszporty krajów będących w programie Visa Waiver (bezwizowa podróż) muszą mimo wszystko aplikować o numer ESTA.
Co do wyjazdu, Mustanga jeszcze nie mam bo czekam z zakupem na przyszły rok jak już się pojawi w EU, ale na wyjazd bym się pisał. W USA byłem kilka razy więc mogę pomóc w organizacji jeżeli chodzi o tripy po zachodnim wybrzeżu - Kalifornii i Nevadzie gdzie mieszkałem parę miesięcy, i wschodnim - New York , Miami, Washington. Wszystko zależy ile mam czasu i jaki jest plan ;)

Kste
Młodszy Forumowicz
Model: 2018 GT350
Silnik: inny V8
Kolor: Czarny

Post autor: Kste » 2013-09-13, 22:14

Hej
Ja juz jestem w US, takze jesli trasa wyprawy bedzie przebiegac przez Californie i okolice San Francisco, to chetnie sie przylacze na pare odcinkow, albo na wspolnego wieczornego browarka

Awatar użytkownika
Madasek
Forumowicz
Model: 2007 Shelby GT
Kolor: Czarny srebrne pasy

Post autor: Madasek » 2013-09-13, 22:22

donvictorio pisze:Panie i Panowie,

" onclick="window.open(this.href);return false;

.

Petarda! :hurra: :padam: :hyhy:

Awatar użytkownika
Cyryl
Stowarzyszenie MKP
Model: GT Premium 2007
Kolor: Mineral Grey

Post autor: Cyryl » 2013-09-13, 23:05

Cieszą mnie imprezy w których nie ma planu, terminu, ani ceny, ale są uczestnicy, dlatego warto się wpisać:
1. Bielek i Małgosia
2. Muarah
3. Caniggia
4. Max
5. Celibad
6. Rybek i Agnieszka
7. Spontan i Magkri
8. Adrian9
9. Kuba + małżonka
10. Ronin +1
11. a_gt500 + pilot
12. SIARA+LAURA
13. Beatabe + Misio
14.Maślana
15. zaworek
16. Ono
17. Adaśko74
18. Tomasz78
19. Bart + Zona (jesli termin bedzie odpowiedni)
20. Tom.tom z Żabką
21. Mirmal
22. pielgrzym + małżonka
23. Sylwester66 + Paula + Kaja (dziecko około 2 lata w zależności od terminu wylotu :) )
24. Cyryl + Iwona

Awatar użytkownika
Magkri
Forumowicz
Model: 1966
Kolor: złotko

Post autor: Magkri » 2013-09-14, 01:54

Mam takiego pomysła, żeby MKP dla osób starających się o wizę na papierze służbowym z pieczątką napisało kilka słów o naszej wyprawie aby móc przedstawić coś takiego w ambasadzie.
Może będzie łatwiej dostać wizę ;)

Pozdrawiam Magda

jimmypl
Młodszy Forumowicz
Silnik: V6 3.8
Kolor: czerwony

Post autor: jimmypl » 2013-09-14, 07:19

Witam,
ja jestem zainteresowany wyjazdem. Jeżeli chodzi o wizę (właśnie skończyła mi się ważność drugiej) myślę że trzeba by podejść do tematu grupowo. Trochę znam zwyczaje panujące w ambasadzie i indywidualnie to jest na prawdę loteria i "widzi mi się" Pani czy Pana w okienku. Możemy szerzej porozmawiać na ten temat. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Olaf
Forumowicz
Model: GT 2005
Kolor: królewski błękit : )

Post autor: Olaf » 2013-09-14, 12:39

odnośnie wizy to ja z doświadczenia (4 razy w USA, 1 raz odrzucony :cenzura: powiem:

- wizę dają na 10 lat więc nie ma co zwlekać i dobrze jest wystąpić o nią już teraz, wtedy po 1 mies. max ją macie, jak wystąpicie jak "pół Polski" 1 maja to możecie czekać 2 mies. (i kolejki większe - a propos -> ludzie przyjeżdzają o 4 rano i stoją na mrozie żeby o godz. 8 czy 9:00 wejść - to głupota, ja przychodze "na końcu" czyli o godz. 11:00 i spokojnie czekam 2 godz. ...cały tłum się przewalił i konsule też już nie mają czasu na głupoty (głupie pytania))

- nie można pójść do ambasady "na golasa" tj. bez dokumetów, bo odwalą "za brak mózgu" :rotfl: czyli:

a) jak ktoś pracuje to przynosi zaświadczenie z pracy że jest na stałe zatrudniony oraz PIT za 2012r (lubią oglądać, coś nowego dla nich ; ))
b) jak ktoś ma żonę to przynosi jakiś akt małżeństwa (tzw. kotwica czyli związanie z Polską), podobnie z dziećmi
c) dobrze jest przynieść zaświadczenia o stanie konta z banku (oczywiście dzień wcześniej pożycza się od rodziny/znajomych kasę żeby tam było z 20 000zł, wtedy nie pada głupie pytanie "a z czego się pan wyżywi w USA?", jak ktoś ma kartę kredytową to też można wziąć, i powiedzieć że się będzie nią płaciło (w USA jak ktoś nie ma karty to ... nie istnieje (jest niewiadygodny, nie ma pieniędzy), więc jak nie macie, to mówcie, że zapomnieliście w domu, jakby było takie pytanie)
d) jak ktoś nie ma żony to niech przyniesie zaświadczenia że ma mieszkanie ('kotwica' ww.)
e) w ambasadzie konsule w większości mówią po polsku (słabo!), więc ja do nich sprecham po angielsku - zawsze im milej,
f) rozmowa jest bardzo krótka ale niezbyt miła, więc lepiej sobie przećwiczyć wcześniej co się chce powiedzieć w 2 minuty (np. na pytanie "skąd ma Pan pieniądze, skoro jest Pan studentem")
g) studenci mają ciężko udowodnić , że wrócą do POlski więc dobrze mieć np. rezerwację biletu lotniczego powrotnego (nie wiem, czy teraz coś takiego biura podróży dają)
h) na pewno można podać opisaną orientacyjną trasę wycieczki Mustangiem po USA - niewiele pomoże ale zawsze to jakiś "+"
- generalnie: jak ktoś jest bezrobotny a ma wujka w Usa no to wiadomo, ze nie dostanie wizy, chyba że tenże wujek w USA u notariusza napisze oświadczenie, że na czas pobytu 3 tyg. on będzie pokrywał koszty tegoż synka ; P
i) próby powiedzenia konsulowi, że zarabia się tylko 2000zł ale "pod stołem" dostaje się 4 000zł ... hm, raczej nie uzyskają jego entuzjazmu, USA jest państwem prawa, takich 'cwaniaczków' się tam tępi (a napewno administracja rządowa czyli konsul)

Awatar użytkownika
Sylwester66
Członek Honorowy MKP
Kolor: czarny

Post autor: Sylwester66 » 2013-09-15, 17:18

... wilekie dzięki za podjęcie tematu ...
Mam jeszcze jedno pytanko, ponieważ mam zamiar jechać ze Swoją Dziewczyną :) i naszą Córeczką - czy wtedy składamy wspólny wniosek ( nie wiem czy coś takiego istnieje ) i na spotkanie z Konsulem idziemy razem ?? Czy jednak procedura dla każdej Osoby jest oddzielna ??

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP
Model: 1965 Convertible
Kolor: Prairie Bronze
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Pavulon_ » 2013-09-15, 19:56

dołożę kilka groszy do posta Olafa:

1. Lepiej o wizę aplikować teraz, zanim poczyni się jakiekolwiek zobowiązania, wpłaty etc.
2. Koszt wizy to 160 USD + koszty połączenia telefonicznego (jak 0700) w celu umówienia się na rozmowę z konsulem. Plus ewentualne koszty dojazdu do Wawy etc.
3. Wniosek wypełnia się on-line, 30 minut i po sprawie. Tam też załącza się zdjęcia. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy ... cyjne.html" onclick="window.open(this.href);return false;
4. Na rozmowę zabrać wszystkie dokumenty dotyczące własności. Akt notarialny mieszkania/domu, dowody rejestracyjne aut (w tym mustanga), akt urodzenia dziecka etc, PITy za ostatnie lata itp. jak pisał Olaf. W więkoszści przypadków to się nie przyda ale koniecznie trzeba to mieć bo nic nigdy nie wiadomo.
5. Najlepiej rozmawiać z konsulem po angielsku !
6. Rozmowa zwykle jest luźna ale zależy na jaki przypadek się trafi. Aplikowałem 3 razy, zawsze z powodzeniem, rozmowa była formalnością, zawsze z uśmiechem, nigdy nie trwało to więcej niż kilka minut dosłownie.
7. Zawsze pytają po co jedziemy, ja tu zawsze się rozgadywałem, co chce zobaczyć, do kogo jade, o mustangach mozna gadać ile wlezie a większość z nich pewnie takim jeździło za młodu :D

powodzenia !

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP
Model: 1965 Convertible
Kolor: Prairie Bronze
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Pavulon_ » 2013-09-15, 19:58

Sylwester66 pisze:... wilekie dzięki za podjęcie tematu ...
Mam jeszcze jedno pytanko, ponieważ mam zamiar jechać ze Swoją Dziewczyną :) i naszą Córeczką - czy wtedy składamy wspólny wniosek ( nie wiem czy coś takiego istnieje ) i na spotkanie z Konsulem idziemy razem ?? Czy jednak procedura dla każdej Osoby jest oddzielna ??
składasz osobne wnioski on-line ale umawiasz się na rozmowę wspólnie i do okienka również udajecie się razem. Niestety koszt to 3x160 USD :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „2014”