![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Jak pozbyć się "drone"?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Rogu
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Ognisty
- Kontakt:
Jak pozbyć się "drone"?
Zmieniłem wydech na podwójny (dołożyłem H, drugą rurę i tłumik) - czyli przeszczep z GT. Z początku wszystko było super. Po przejechaniu jakiegoś 1000 km pojawiło się denerwujące, głośne, równomierne brzęczęnie przy 1800 - 2200 rmp (najlepiej je słychać jak jadę sobie równiutko 80 - 100 km/h). Mniemam, iż to słynne "drone"
. Z początku myślałem, że to coś w środku bo dzwięk dobiega wprost z okolic radia ale rozkręciłem/podkleiłem już chyba wszystko co mogłem i jest nadal jak było. Jak się tego pozbyć?
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Where did You get this car?? It's not a car baby...it's a Mustang...
-
- Forumowicz
- Model: Były V6 i GT S 197
- Kolor: Namiętny
Re: Jak pozbyć się "drone"?
Będziesz musiał prawdopodobnie zrobić jeszcze tłumiki środkowe, zapytaj tam: EL-TEC Piastów
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Moze ci sie katalizator w środku rozleciał i wkład lata po puszcze jak tak miałem 

- Rogu
- Forumowicz
- Kontakt:
Stachu, a jak sie taki katalizator rozleci to to jest jedyny objaw czy coś jeszcze się dzieje? Bo u mnie tylko dźwięk jest wkur...cy.
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Jedyny , u mnie waliło mocno jak był zimny , a po odkręceniu puszek w jednym kacie wkład monolitu wytarł sie w kulke i latał po puscze , i blokował spaliny. Dosc często rozlatuja sie katy w Mustangach.
- YoDa
- Forumowicz
- Model: V6 3,7 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Performance White
- Kontakt:
A ne mówiłem że z tłumików ? )
Katy masz chyba ok , nie gazujesz za mocno wiec się nie wypałiły , ja wczesniej też nie a przede mną kobitka użytkowała . Katy masz te same co były?
Katy masz chyba ok , nie gazujesz za mocno wiec się nie wypałiły , ja wczesniej też nie a przede mną kobitka użytkowała . Katy masz te same co były?
Pozdrawiam
Yoda

Yoda
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Rogu, seryjne tłumiki z GT nie powinny mieć drone - sprawdzałeś, czy przypadkiem cały układ nie wchodzi ci w rezonans albo czy gdzieś coś się nie poluzowało - może przy montażu coś zostało za bardzo naprężone. Drone to bardziej "buczenie", jeżeli brzęczy to ja bym posprawdzał miejsca łączeń elementów układu, poduchy i mocowania poduch i szczególnie lewego tłumika.

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- Rogu
- Forumowicz
- Kontakt:
OK, panowie dzięki za rady. Wszystko posprawdzam i dam znać.
- Tom.Tom
- Forumowicz
...a co do brzęczenia, to sprawdź jeszcze mój wątek tutaj: viewtopic.php?f=13&t=5987" onclick="window.open(this.href);return false;

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- Mariusz PonyV6
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2008 Pony V6
- Kolor: Dark Candy Apple Red
Witam, też właśnie wstawiłem podwójny wydech. H-rura i dwa tłumiki Ulter. Jestem naprawdę zaskoczony świetnym brzmieniem ale na biegu jałowym pojawiają się wibracje. Co chwilę pojawiają się i znikają . Przed zmianą układu wydechowego nie było żadnych wibracji. Macie jakiś pomysł jak to zlikwidować ? Myślałem o wstawieniu dodatkowo łączników elastycznych między katalizatorami a H-rurą ??
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
- Mariusz PonyV6
- Młodszy Forumowicz
- Mariusz PonyV6
- Młodszy Forumowicz
W związku z zapytaniami wyjaśniam - wstawiłem podwójny układ tylko dlatego, że miałem do wymiany tylny zderzak i przy okazji kupiłem od razu od GT.
Poprowadzili drugą rurę 2,5” , dorobili łącznik “H-pipe” i założyli dwa Ultery .
Chciałem, żeby był cichy niski ton . Najpierw sprawdziłem brzmienie tylko na jednym Ulterze jeszcze zanim zaczęli grzebać z druga stroną i udało się.
Oczywiście po dołożeniu drugiej strony zrobiło się troszkę głośniej ale fajny klimat pozostał. Polecam takie rozwiązanie. Łączny koszt 1200 zł brutto + zderzak .
Jak chcecie to wrzucę fotkę jak wyglądają te Ultery. Tu też zależało mi, żeby wygląd był stonowany.
Ponadto nagrałem dla porównania dźwięk na oryginalnym wydechu i teraz chcę nagrać na podwójnym.
Minus całej tej operacji to w pewnym zakresie obrotów buczenie z tyłu auta, ale osoby jadące kilkadziesiąt kilometrów na tylnym siedzeniu nie narzekały
Poprowadzili drugą rurę 2,5” , dorobili łącznik “H-pipe” i założyli dwa Ultery .
Chciałem, żeby był cichy niski ton . Najpierw sprawdziłem brzmienie tylko na jednym Ulterze jeszcze zanim zaczęli grzebać z druga stroną i udało się.
Oczywiście po dołożeniu drugiej strony zrobiło się troszkę głośniej ale fajny klimat pozostał. Polecam takie rozwiązanie. Łączny koszt 1200 zł brutto + zderzak .
Jak chcecie to wrzucę fotkę jak wyglądają te Ultery. Tu też zależało mi, żeby wygląd był stonowany.
Ponadto nagrałem dla porównania dźwięk na oryginalnym wydechu i teraz chcę nagrać na podwójnym.
Minus całej tej operacji to w pewnym zakresie obrotów buczenie z tyłu auta, ale osoby jadące kilkadziesiąt kilometrów na tylnym siedzeniu nie narzekały

-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
- Tom.Tom
- Forumowicz
Taaaa, buczenie przy niektórych tłumikach jest masakryczne - z zewnątrz fajny basik ale w środku szkoła przetrwania 
Seryjne od GT mają dźwięk nie tyle basowy, ile taki bardziej "chrczący", czy metaliczny... nie wiem jak to nazwać... kusi mnie, żeby wypruć je tak jak Paweł to zrobił...

Seryjne od GT mają dźwięk nie tyle basowy, ile taki bardziej "chrczący", czy metaliczny... nie wiem jak to nazwać... kusi mnie, żeby wypruć je tak jak Paweł to zrobił...