Skrzypienie w okolicach bagaznika - dostaje szalu
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz
Re: Skrzypienie w okolicach bagaznika - dostaje szalu
Ja je wywaliłem całkiem , ale był tak kiepski dźwięk że założyłem z powrotem , faktycznie muszę coś wykombinować .
Bull & quattro
ono i jak tam się sprawy mają? Wykombinowałeś już coś ? 

- donvictorio
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Black
Hej Koledzy,
Trudno powiedzieć czy mam to samo, bo nie wiem co to tak naprawdę jest, ale piszczy,gdzieś jakby z tyłu, głównie na niewielkich kolysaniach, bardzo wysoki dźwięk, dobrze slyszalny na tym nagraniu od 8. sekundy. Kiedyś myślałem że to może koło zapasowe, bo podobne dźwięki do gumy trącej o metal..
Czy u Was to także brzmi? Co to u licha jest?
GT 4.6 2006
" onclick="window.open(this.href);return false;
EDITEDIT:
Dźwięk nie występuje podczas zakrętów, jedynie na prostej przy nawet delikatnych nierownosciach, kolysaniach
EDIT2:
Częściowo zlokalizowane, tj. Gdy autor stało na biegu P, wysiadlem, stanalem za prawym tylnym kolem i nogą próbowałem to kolo potoczyc do przodu, powodując lekkie kolysanie auta wprzod i w tył. Wtedy to pojawialo sie ów piszczenie. Przy żadnym innym kierunku majtania ani przy innym kole tego nie ma...
Trudno powiedzieć czy mam to samo, bo nie wiem co to tak naprawdę jest, ale piszczy,gdzieś jakby z tyłu, głównie na niewielkich kolysaniach, bardzo wysoki dźwięk, dobrze slyszalny na tym nagraniu od 8. sekundy. Kiedyś myślałem że to może koło zapasowe, bo podobne dźwięki do gumy trącej o metal..
Czy u Was to także brzmi? Co to u licha jest?
GT 4.6 2006
" onclick="window.open(this.href);return false;
EDITEDIT:
Dźwięk nie występuje podczas zakrętów, jedynie na prostej przy nawet delikatnych nierownosciach, kolysaniach
EDIT2:
Częściowo zlokalizowane, tj. Gdy autor stało na biegu P, wysiadlem, stanalem za prawym tylnym kolem i nogą próbowałem to kolo potoczyc do przodu, powodując lekkie kolysanie auta wprzod i w tył. Wtedy to pojawialo sie ów piszczenie. Przy żadnym innym kierunku majtania ani przy innym kole tego nie ma...
- donvictorio
- Młodszy Forumowicz
Pozwolę sobie wrzucić linkozę do opisanego piszczenia tym razem nieco bardziej wizualizującą zjawisko
Słychać to jak jedziesz wewnątrz i na zewnątrz auta, nie koniecznie na wartepach, czasami zwykłe wduszenie na gaz powoduje pisk.
https://youtu.be/fq3DvA-XOTE
Czy ktoś miał coś podobnego?

Słychać to jak jedziesz wewnątrz i na zewnątrz auta, nie koniecznie na wartepach, czasami zwykłe wduszenie na gaz powoduje pisk.
- donvictorio
- Młodszy Forumowicz
Pisk powodowany przez Lower Control Arm. Wymiana 20 minut, koszt ok 120$ za część plus wymianadonvictorio pisze:Pozwolę sobie wrzucić linkozę do opisanego piszczenia tym razem nieco bardziej wizualizującą zjawisko![]()

Teraz tylko wydech brumi

- error616
- Młodszy Forumowicz
- Model: V 2012 Convertible
- Silnik: V6 3.7
Odgrzewam temat, o ile to to samo.
Pacjent: 2012 3.7 v6 Manual Pony Cabrio.
Objaw:
- jadac ostatnio nad moze w drodze powrotnej, wracajac na rondzie zauwazylem szuranie z tylu. Probowalem to wywolac w jezdzie typu "daily" po miescie - nie uswiadczylem zjawiska. Pojawia sie ono jednak po dluzszej przejazdzce ~+20-30km, jak auto sie troche najezdzi.
- szuranie nie wystepuje podczas jazdy na trasie (prosto), łukach, duzych predkosciach etc.
- wystepuje jednak jak wjade do miasta/teren zabudowany, zwolnie,, i np. jazda po rondzie, od skrzyzowania do skrzyzowania, czy skret na skrzyzowani etc.
- na prostym nie szura
- ewidentnie dochodzi z tylu
- w trybie "daily" uzytkuje kucyka codziennie, po miescie jak jezdze przy skrecaniu, nic nie slychac, z dzwiekami z zewnatrz jest ok - jak na cabrio.
Na poczatku myslalem ze to moze byc cos zwiazane z rozgrzanymi tarczami ale jakos nie mam zaufania do mojej intuicji, a moj mechanik wymyslil mi termin jak na przeszczep nerki na NFZ
Spotkaliscie sie z podobnym objawem?
P.S.
Auto nie bylo strzelane, bite etc. Tego jestem pewien. Jezdzi prosto, jak ta lala.
Pacjent: 2012 3.7 v6 Manual Pony Cabrio.
Objaw:
- jadac ostatnio nad moze w drodze powrotnej, wracajac na rondzie zauwazylem szuranie z tylu. Probowalem to wywolac w jezdzie typu "daily" po miescie - nie uswiadczylem zjawiska. Pojawia sie ono jednak po dluzszej przejazdzce ~+20-30km, jak auto sie troche najezdzi.
- szuranie nie wystepuje podczas jazdy na trasie (prosto), łukach, duzych predkosciach etc.
- wystepuje jednak jak wjade do miasta/teren zabudowany, zwolnie,, i np. jazda po rondzie, od skrzyzowania do skrzyzowania, czy skret na skrzyzowani etc.
- na prostym nie szura
- ewidentnie dochodzi z tylu
- w trybie "daily" uzytkuje kucyka codziennie, po miescie jak jezdze przy skrecaniu, nic nie slychac, z dzwiekami z zewnatrz jest ok - jak na cabrio.
Na poczatku myslalem ze to moze byc cos zwiazane z rozgrzanymi tarczami ale jakos nie mam zaufania do mojej intuicji, a moj mechanik wymyslil mi termin jak na przeszczep nerki na NFZ

Spotkaliscie sie z podobnym objawem?
P.S.
Auto nie bylo strzelane, bite etc. Tego jestem pewien. Jezdzi prosto, jak ta lala.
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Może problem z dyfrem, może, z uwagi na to, że pojawia się po rozgrzaniu oleju w dyfrze i kiedy ma najciężej czyli podczas skręcania jak koło lewe inaczej pracuje od prawego. Taki mój strzał na szybko. Możesz np sprawdzić poprzez ściągnięcie koła i pociąganie za szpilki pół osi do środka auta i na zewnątrz i zmierzyć jaki jest luz (bo luz jest dopuszczalny ale niewielki).
Skąd masz pewność, że jest bezwypatkowy ? To raczej bardzo duża rzadkość w S197
Skąd masz pewność, że jest bezwypatkowy ? To raczej bardzo duża rzadkość w S197

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
- error616
- Młodszy Forumowicz
Bezwypadek pewny, bo mam zdjecia ze stanow z aukcji - nie jezdzil, ale buda byla cala. Kasowali go z uwagi na elektryke, ze nie dzial dach, i byl oblany woda (slodka), przez co nie uruchamial sie i nie dzialal dach. W silowniki dachu popukalem i zadzialal, a uruchomienie zalatwilem przez zaprogramowanie kluczyka, ot cala historia.
Boje sie tego dyfra...
Boje sie tego dyfra...
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
To ciekawy egzemplarz
To jest mój strzał, ekspertem nie jestem, rzuciłem taki pomysł bo też łatwo go sprawdzić, 10 min, zdjęcie koła, poruszanie i może będzie diagnoza. Jak nie to szukać dalej. Sama wymiana tarczek dyfra nie jest jakoś droga jeżeli chodzi o części ani ciężka, ja to w swoim zrobiłem w 2-3h na podjeździe koło domu.

To jest mój strzał, ekspertem nie jestem, rzuciłem taki pomysł bo też łatwo go sprawdzić, 10 min, zdjęcie koła, poruszanie i może będzie diagnoza. Jak nie to szukać dalej. Sama wymiana tarczek dyfra nie jest jakoś droga jeżeli chodzi o części ani ciężka, ja to w swoim zrobiłem w 2-3h na podjeździe koło domu.
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
- error616
- Młodszy Forumowicz
Wymiana oleju w moscie pomogla. Juz z tylu nic nie skrzypi. Kucyk patataje jak ta lala