Mustang V6 3.7 - opinie i pomoc dla osoby początkującej ;)

Informacje i porady specyficzne dla silników V6 od 2011r.

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
Kuba
Członek Honorowy MKP
Model: S281 SC
Silnik: inny V8
Kolor: Wściekle czerwony

Re: Mustang V6 3.7 - opinie i pomoc dla osoby początkującej

Post autor: Kuba » 2011-12-29, 19:44

Odpowiedzi pod pytaniami.
mxavin pisze:Witam,

Na początku przyszłego roku (luty 2012) zaczynam na poważnie szukać mojego Mustanga. Planuję zakup V6, silnik 3.7, 2011 rocznik. Nie chciałem tworzyć kolejnego tematu by zadać kilka prostych i możliwe, że głupich pytań aczkolwiek to będzie mój pierwszy Mustang więc jestem w tych sprawach w 100% zielony.

1. Co ze sprzedażą takiego samochodu? Po kilku latach auto mi się znudzi i będę chciał je zmienić. Czy w Polsce jest szansa aby auto szybko sprzedać bez dużej straty pieniędzy? Wiem, że za kilka lat to może się zmienić ale jak to wygląda teraz?

Trochę za wcześnie aby o tym mówić. Auto jest dopiero rok na rynku, ale cieszy się dobrą opinią szczególnie ze względu na silnik V6. No i jakość wykonania jest dużo lepsza niż w poprzednich wersjach. Wykończenie zrobiło się bardziej materiałowe a mniej plastykowe. Wiem co mówię bo miałem okazję porównać dwa auta.

2. koral wyżej napisał, że średnie spalanie auta w mieście wynosi 12-13 litrów. Jestem z takiego wyniku zadowolony jednak kilka spraw mnie z tym martwi. Mianowicie, przy jakiej jeździe? Oszczędnej, czy dającej samochodowi troszkę frajdy? Jest możliwość aby zejść do przedziału 11-12 litrów po mieście?

To tylko i wyłączeni zależy od Ciebie. Ale tutaj pewnie Koral będzie wiedział lepiej.

3. Jak będę już posiadał taki samochód chciałbym jeździć na zloty. Czy ten model samochodu nie jest postrzegany trochę jako dziecko, którego się wstydzi? Jeśli przyjadę na zlot, nie zostanę wyśmiany wśród ludzi siedzących w tym temacie od lat, że jeżdżę "zabawką", a prawdziwy Mustang zaczyna się od GT w górę?

Punkt widzenia zależy od punktu siedzienia. Ale tak to jest, zaczynasz od V6 a później szukasz V8 :D

4. Jak bardzo te auta są awaryjne? Liczę na to, że przy uważnej jeździe nie będę musiał zaprzyjaźnić się z każdym mechanikiem w moim mieście. Co do mechaników to jestem z Łodzi. Zna ktoś mechanika godnego polecenia z tego rejonu?

Ja jestem z Łodz i z tym zasadniczo nie ma problemu. Jakby co pisz na PW a pokieruję Cię. Najbliższy autoryzowany serwis Mustanga jest w Zagłębiu Ruhry, ale bliżej też się coś znajdzie.

5. Jakie konieczne zmiany samochód musi przejść po sprowadzeniu do kraju? Zmiany kierunków i inne pierdoły pewnie tak. No właśnie, ale konkretnie co takiego będę musiał zrobić i ile będę musiał na to wydać pieniędzy?

Poszukaj na forum - wałkowane od samego początku istnienia internetu. :rotfl:

Z góry dziękuję za odpowiedź, przepraszam jeśli moje pytania się powtórzyły lub są głupie.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Post autor: pudel » 2011-12-29, 22:31

Kuba pisze:Odpowiedzi pod pytaniami.
mxavin pisze:
2. koral wyżej napisał, że średnie spalanie auta w mieście wynosi 12-13 litrów. Jestem z takiego wyniku zadowolony jednak kilka spraw mnie z tym martwi. Mianowicie, przy jakiej jeździe? Oszczędnej, czy dającej samochodowi troszkę frajdy? Jest możliwość aby zejść do przedziału 11-12 litrów po mieście?

To tylko i wyłączeni zależy od Ciebie. Ale tutaj pewnie Koral będzie wiedział lepiej.
Co jak co ale Koral oszczędnie napewno nie jeździ czyli to spalanie będzie przy sportowej jeździe, mój V8 przy spokojnej pali 10,5 :ok:
Ostatnio zmieniony 2011-12-30, 11:01 przez pudel, łącznie zmieniany 1 raz.

GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz
Model: GT 2007
Kolor: Black

Post autor: sobanek » 2011-12-30, 10:56

mxavin pisze: 3. Jak będę już posiadał taki samochód chciałbym jeździć na zloty. Czy ten model samochodu nie jest postrzegany trochę jako dziecko, którego się wstydzi? Jeśli przyjadę na zlot, nie zostanę wyśmiany wśród ludzi siedzących w tym temacie od lat, że jeżdżę "zabawką", a prawdziwy Mustang zaczyna się od GT w górę?
Jeszcze nie widziałem by ktoś z nas wyśmiał innego mustangowca. Każdy koń jest piękny i super. Ważne byś Ty był zadowolony i szczęśliwy.
Jeśli jednak będziesz miał wybór (kasę) to od razu strzelaj w GT - dla własnego dobra. V6 możesz kochać i się nią cieszyć ale zawsze będzie chciał WIĘCEJ MOCY. Ta zasada niestety działa także w przypadku GT, pojeździsz trochę i znów WIĘCEJ MOCY :cwaniak:

;)

...Always remember you're unique, just like everyone else...
..>> sobanek.pl - blog pisany sprawnie inaczej <<..

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2011-12-30, 11:11

Myślę że w V6 3,7 mając ponad 300koni to już będzieś zadowolony z mocy
Jeśli chodzi o awaryjność , to tym mniej rozbity tym mniej awarii ;) ja ze swoim choć krótko jedziłem nie miałem żadnej awarii a żony 2007 już jezdzi praktycznie od nowosci już będzie czwarta zima i oprócz trzech napinaczy i klocków nic nie wysiadło , tffuu tfffu odpukać.
Ze sprzedażą jak z kazdym , jak zadbasz tak sprzedasz ;)
Spalanie to w sumie zależy od stylu jazdy i przeróbek , V6 4.0 przy ciężkiej nodze mi pałil max. 16 po miescie więc z 3,7 napewno się zmieścisz poniżej :D mówie o średniej oczywisćie bo w pikach to przekracza 30 litrów :D

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2011-12-30, 12:13

Nie certol się tylko kupuj. Mustanga się kupuje z potrzeby ducha, nie ze sztywnych kalkulacji (tak się kupuje niemieckie auta ;) ).

Co do pytań:
1. Rynek powoli się nasyca i łatwiej będzie sprzedać V8, ale każde auto prędzej czy później da się sprzedać. Śmiem twierdzić, że większość samochodów szybciej traci na wartości, niż Mustang. Dwa czynniki, które bardzo wpływają tu na cenę, to historia wypadkowa auta i kurs dolara. Nie wykluczone też, że przy tym wzroście cen paliw przybędzie chętnych na mniej paliwożerne Mustangi.
2. Tu faktycznie niech Koral odpowie. Ja wiem, że korki wysysają więcej, niż żwawa jazda. Sporo więc zależy także od godzin, w których jeździsz.
3. Żaden Mustang w MKP nie jest dla nas powodem do wstydu. Poza tym 2011 jest jeszcze u nas rzadki, więc kręcić się koło niego może będzie nawet więcej osób. Ok. połowa członków klubu jeździ V6. Na torze przy 300 KM też dasz radę. Tu będzie raczej sprawdzian umiejętności, niż mocy. Nie raz i nie dwa V8 były objeżdżane przez V6.
4. Mustangi nie są specjalnie awaryjne. Zdecydowana większość części, które wymieniamy to upgrade na własne życzenie (tuning). Te auta w wersji seryjnej wytrzymują regularne wizyty na torach, a tam nie ma litości. Może Kuba podsunie jakiś adres rozsądnego mechanika w Łodzi.
5. Z przerabianiem świateł sekwencyjnych poszperaj na forum. Chyba o tym pisał Muarah.

Poczytaj trochę wątków na frapujące Cię tematy. Zebrało się ich trochę. Wpadnij też na jakiś zlot/spot przed zakupem. Może coś będzie przed lutym, choć większość Mustangów zapadła w sen zimowy...

Awatar użytkownika
Koral
Forumowicz
Model: GT CS8 +500HP
Kontakt:

Post autor: Koral » 2011-12-30, 22:01

pavlito pisze: 1. Rynek powoli się nasyca i łatwiej będzie sprzedać V8, ale każde auto prędzej czy później da się sprzedać. Śmiem twierdzić, że większość samochodów szybciej traci na wartości, niż Mustang. Dwa czynniki, które bardzo wpływają tu na cenę, to historia wypadkowa auta i kurs dolara. Nie wykluczone też, że przy tym wzroście cen paliw przybędzie chętnych na mniej paliwożerne Mustangi.
2. Tu faktycznie niech Koral odpowie.
jesli chodzi o to czy V8 sie lepiej sprzedaje to ja jeszcze nie mialem zamowienia na GT 2011 a szkoda.. chyba jednak cena decyduje bo GT nawet przetarte to wydatek minimum 120tys a V6 mozna kupic 30tys taniej, w wersji Premium niczym sie w wyposazeniu nei rozni od GT premium, ma szpere,wydech podwojny,, zawias i hamulce poprawione, przyspieszenie 5sek jak porsche za 400tysi, wiec teraz w dobie kryzysu i drogiego dolara wiecej ludzi sklania sie do oszczedniejszej a tez sportowej V6..

no wlasnie spalanie- moge tylko porownac z poprzednim 300konnym GT i tu rzeczywiscie jest roznica spora, natomiast Rafał ma nowego GT i bardzo chwali spalanie,w 9 sie w trasie miesci podobno, V6 schodzi na 7 ale realnei bedzie to powiedzmy litr mniej niz GT w trasie przy jezdzie do 100km/h a pow to wiadomo roznica sie zwiekszy, tak samo po miescie, ale podejrzewam ze nowy GT mniej pali od poprzednika, wiec nie jest zle

co do wstydu, to wisniowym base nei pojechalem na zlot w Poznaniu mimo ze jeden z klubowiczow bardzo go chcial zobaczyc, powod byl jeden, przy moim szarym Premium base wygladal bardzo kiespko, moze nie taka bieda jak base w poprzednim modelu ale roznica tez kolosalna.. dlatego teraz zwracam uwage zeby zawsze to bylo Premium, sporo czasu sprzedawalem base ,az trafilem na kolesia ktoremu skromne wyposazenie nie przeszkadzalo,a bajery z Premium uważał za zbedne,w sumei mial racje,bo to nei wyposazneie jest najwazniejsze w mustangu.. z tym ze jakby to byl calkowity golas bez skorzanej kierownicy czy tempomatu to nawet on pewnei by zrezygnowal z kupna calkowitego golasa.. ludzie teraz sa wygodni, nawet sie oburzaja ze auto za 100tysi nei ma klimatronica ;) no ale taki juz urok mustanga :) klimatronica i neizaleznego zawieszenie chyba sie nei doczeka..

Koral tel.+48 792-33-55-65
http://www.facebook.com/US.AutoimportKS
Obrazek

Awatar użytkownika
mxavin
Młodszy Forumowicz
Model: V6 2012

Post autor: mxavin » 2012-01-01, 20:56

Dziękuję Wam za informację, już nie mogę się doczekać mojego V6 Premium. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku! ;)

Awatar użytkownika
mxavin
Młodszy Forumowicz

Post autor: mxavin » 2012-01-02, 12:10

Jak tylko będę go miał - prawdopodobnie okres wakacji i będzie już mój, gotowy do użytku - to oczywiście, że się pochwalę. Oczywiście dopiero po tym gdy uznam, że jest się czym chwalić. Zacząłem się tylko bać, że w zimę sobie nie pojeżdżę a auto kupuję z myślą całorocznego. Zacząłem przeglądać tematy na forum, mam nadzieję, że znajdę to co mnie interesuje. Napiszę też, że niestety ale mój Mustang będzie bity, mam tylko nadzieję, że delikatnie.

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2012-01-02, 12:40

Gratuluje tak szerokich planów i wyboru :D
Dlaczego nie pojedzis w zimie? Jeśli jestes już doświadczonych kierowcą to nie widzę problemu byś sobie nie dał rady, może pomyśl o kursie jazdy po śniegu ;) Jak nosisz ciężkie buty rzeczywisće może być problem :( ale moja żona jeżdzi już czwartą zimę Mustangiem i daje rade , zakopała się dwa trzy razy a tak to spoko. Inwestycja w dobre opony zimowe i hula ;) W końcu kupa samochodów ma napęd na tył i jeżdzą , popatrz na Mercedesy , BMW , Jaguar ,Chrysler , Polonez itp.... a kiedyś nie było zimowych opon :/ a w góry po to są łańcuchy , nawet 4x4 muszą zakładać , orpócz Subaru Forester chyba bo mają chyba najlepszy napęd.

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Awatar użytkownika
mxavin
Młodszy Forumowicz

Post autor: mxavin » 2012-01-05, 09:51

Dzięki. Pojeżdżę w zimie, tak czy inaczej będę jeździł. Po prostu jak czytam niektóre wypowiedzi, co się dzieje z samochodem na zakrętach, etc. to trochę zaczynam się zastanawiać. Ciężkich butów na całe szczęście nie mam. Chociaż będę musiał się przyzwyczaić bo aktualnie posiadam Passata 4x4 więc między jednym a drugim będzie dość duża różnica. A na utrzymywanie obu samochodów mnie nie stać, więc to też nie wchodzi w grę.

Mam takie pytanie, widziałem zdjęcia V6 z przytwierdzoną maską co by nie odlatywała. Czy w tym modelu ma to sens? Bardzo mi się to podoba i ekstra wygląda, ale nie jest to troszkę na wyrost?

Awatar użytkownika
Jake
Młodszy Forumowicz
Model: GT '11
Silnik: V8 5.0

Post autor: Jake » 2012-01-05, 10:17

mxavin pisze:Dzięki. Pojeżdżę w zimie, tak czy inaczej będę jeździł. Po prostu jak czytam niektóre wypowiedzi, co się dzieje z samochodem na zakrętach, etc. to trochę zaczynam się zastanawiać. Ciężkich butów na całe szczęście nie mam. Chociaż będę musiał się przyzwyczaić bo aktualnie posiadam Passata 4x4 więc między jednym a drugim będzie dość duża różnica. A na utrzymywanie obu samochodów mnie nie stać, więc to też nie wchodzi w grę.

Mam takie pytanie, widziałem zdjęcia V6 z przytwierdzoną maską co by nie odlatywała. Czy w tym modelu ma to sens? Bardzo mi się to podoba i ekstra wygląda, ale nie jest to troszkę na wyrost?
Nie miałem żadnych problemów z jazdą nowym V8 5.0 przy padającym śniegu na krętej górskiej drodze więc Ty też dasz radę :)... zazwyczaj w roku są dosłownie 3-4 dni, kiedy naprawdę ciężko jeździ się tylnonapędowcem, i trzeba się sporo namęczyć, żeby gdzieś dojechać. Ale w takie dni FWD czy 4x4 też lepiej zostawić w domu, bo rozwali Cię jakiś mistrzu, który jeździ na letnich ;)

Awatar użytkownika
mxavin
Młodszy Forumowicz

Post autor: mxavin » 2012-01-14, 18:15

No, ja już poszukiwania tak jak planowałem zaczynam w lutym. Wtedy ruszam z pełną parą. Jak dobrze pójdzie, to już w maju będę jeździł własnym kucykiem! Potem tylko sprzedać aktualne auto, tylko kto mi teraz kupi auto na ropę? :D

Bolek
Forumowicz
Kolor: Silver
Kontakt:

Post autor: Bolek » 2012-01-15, 09:55

Czyli 12-13l w mieście to bajka. Wychodzi na to że w zakorokowanym Krakowie nie będzie palił mniej niż 19-20l/100km.Nemax zakładaj gazownie u cannigi :)

Awatar użytkownika
mxavin
Młodszy Forumowicz

Post autor: mxavin » 2012-01-15, 10:03

Panowie są teraz takie a nie inne warunki na drodze, to auto na pewno pali więcej. Nie ma jednak co się emocjonować tym spalaniem. To wszystko zależy od tego jaką kto ma nogę. Jeden jeździ normalnie i pali 9 litrów, drugi jeździ normalnie i pali 19 litrów. Poza tym, doszły mnie informacje spoza forum, że ten model średnio pali te 14. Pisałeś Bolek żeby zakładać gaz, nie wiem czy żartowałeś czy nie ale ja osobiście jestem 100% przeciwnikiem gazu w samochodach. Prędzej poczekam dłużej na samochód, jak będzie mnie stać na spalanie niż zamontuje tą przyjemność. ;) Kiedyś usłyszałem rzecz, która bardzo mi się spodobała. Nawet lepsze zapalniczki są na benzynę, nie na gaz. :)

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: Magic » 2012-01-15, 19:08

nemax pisze:W ogóle nie wiem co to jest "średnie" spalanie ? to pojęcie czysto marketingowe - jak niby liczą proporcje ??
Ja znam tylko dwa pojęcia w tym zakresie - spalanie w mieście i spalanie na trasie
Ja jeżdżę głownie w mieście i w takim jakim jest Wrocław, czyli dużo świateł i korków poperzdnia V6 spalała 18-20, a obecna na razie wskazuje 16-17 czyli jest mniej..., ale do 14l na pewno nie zejdzie :znudzony:
a czemu nic się nie chwalisz że kupiłeś nową furę...

popieram ja codziennie robię krótkie odcinki do roboty znając mnie to trudno uwierzyć w moją spokojną jazdę ale się staram :D i spala mi 25l po ciągłych kombinacjach i ulepszaniu doszyłem w tej chwili z trudem do 21l więc i tak bardzo dużo na konkretnej trasie z 11l to min więc niema co się oszukiwać i liczyć na cud że będzie rumak palił 12l zwłaszcza w starej budzie.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „3.7 V6 2011 -”