Czy wypożyczacie/wozicie ludzi do ślubu? Oferta współpracy?

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Czy wozicie swoimi mustangami do ślubu?

Tak, sporadycznie po znajomości
7
19%
Tak, nawet się ogłaszam
5
14%
Tak, mam taki biznes (wystawiam rachunki)
1
3%
Nie, ale bym chciał
7
19%
Nie
17
46%

Liczba głosów: 37

Behoston
Młodszy Forumowicz
Model: -
Kontakt:

Re: Czy wypożyczacie/wozicie ludzi do ślubu? Oferta współpra

Post autor: Behoston » 2018-04-11, 10:33

Ależ oczywiście, mówię o dochodzie z całej tej zabawy przy 1 samochodzie nie tym ile ja zamierzam z tego brać!

Tak, takie są plany, żeby to się rozwinęło, to też już słyszałem i uważam, że to właśnie ten kierunek mógłby być najbardziej dochodowy. Pytanie czy na pewno chcę to rozkręcać na większą skalę.
Co do posiadania 2-3 aut to nie mam funduszy, nie chcę bez przetestowania pomysłu pakować się w leasing, tak jak mówiłem, jeszcze studiuję, pracować co prawda już zacząłem ale będąc studentem nie jest łatwo załapać się na fajnie płatną pracę na część etatu, chociaż w mojej branży często to pracownik ma wybór a nie pracodawca :P

SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Post autor: SBK00pl » 2018-04-11, 15:22

Ja siedzę w temacie ślubów i wesel od ładnych 8 lat. Znam temat od podszewki. Sprawa wygląda tak, że napaleńców jest mało, bo ludzie w cenie wynajmu Mustanga mają wygodne BMW 5 F10 z kierowcą, niczym się nie martwią i zmieszczą świadków ze sobą. A jeśli rozmawiamy o cenie rzędu 1k to już kwoty podchodzące pod W222 Mercedesa, a spokojnie starczające na XJ Jaguara. Popyt jest nie za wielki w porównaniu do skali rynku. Osobiście mam kilka zleceń na wynajem samochodu ale niewiele. Pomysł na biznes to nie jest. Kolega ma sporo drogich samochodów i łapie robotę w ostatniej chwili żeby nie blokować sprzedaży tych samochodów. Tak dorywczo i wtedy ma to sens

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

Behoston
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Behoston » 2018-04-11, 15:36

Może nie wypada pytać, ale w temacie tylko dowożenia ludzi czy ogólnej organizacji?
Serio ktoś sobie liczy 1k+ za mustanga, co prawda 5.0 z VI generacji, ale jednak a co ciekawe podobno na klientów nie narzeka.

Awatar użytkownika
anbr64
Stowarzyszenie MKP
Model: convertible 68
Silnik: inny V8
Kolor: Tahoe Turquoise
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: anbr64 » 2018-04-11, 16:19

dzień wyrwany z życiorysu
sobota rano - wypad na myjnie, pózniej woskowanie i polerowanie chromów, sprzątanie auta.
godz.12.30 wyjazd (slub o 16.00) po młodego - 2 koniec Wawy - 25km. czekam godzine aż młody sie zbierze i pojedziemy po młodą - 15km. Młoda jeszcze nie do końca gotowa -45 minut czekania. jedziemy do kościoła - kolejne 15km. po drodze młoda - pan zamknie dach bo mi fryzurę zniszczy. 500m przed kościołem - pan otworzy dach niech nas widzą. Msza min 45 minut. drugie tyle składanie życzeń pod kościołem. Przyjęcie o godz 19.00 a do sali 45km. Po drodze Pan zamknie - pan otworzy dach.Pan otworzy bagaznik bo brama jest i trzeba dać flaszkę. Ok 19.00 jestes pod salą. Przywitanie młodych, pierwszy taniec - czekasz bo jeszcze będzie sesja ze świadkami i rodziną. 20.30 sesja. Na szczescie krótka 40 min ale do domu 50km. Jesteś w domu o 22.00. W niedzielę rano - myjnia, sprzątenie auta bo skopane okrutnie przez druhny. I teraz mi powiedz - gdzie w tym wszystkim jesteś TY?

68 Convertible 289 V8
71 MACH1 351C 4V

Behoston
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Behoston » 2018-04-11, 17:04

Odpowiedź jest banalnie prosta: mnie w tym wszystkim nie ma, w tym jest właściciel samochodu.
Nie sądzę też żeby co weekend trzeba było jeździć na woskowanie.

Jeśli pytasz się bardziej ogólnie, gdzie odnajduję się w całym tym biznesie to śpieszę z odpowiedzią, chociaż pisałem to już wyżej. Widzę siebie jako pośrednika. Widzę siebie jako autora systemu pozwalającego skupić więcej klientów i więcej wykonawców w jednym miejscu (finalnie) oraz pozwalającego skrócić czas potrzebny do podpisania umowy, sformalizowania całej transakcji i ustalenia dokładnie wytycznych. Chcę właśnie odciążyć kierowców, że nagle okazuje się, że tu 45 minut tam 15, bo coś nie jest na czas, a bo "Pan zostanie, jeszcze na zdjęcie z samochodem, to zaraz po pierwszym tańcu, to chyba nie problem". Chciałbym wszystko zautomatyzować, usunąć tyle czynnika ludzkiego ile się da.

Ton wypowiedzi wygląda mi na taki, jakbym chciał coś komuś zabrać, nie, to jest kwestia dogadania się i wypracowania wspólnych rozwiązań. Po to piszę na forum, żeby znaleźć osoby, które chociażby w takim wypracowaniu najlepszych zasad współpracy mogły pomóc i na tym skorzystać. Jak już będę chciał zabierać coś komuś z tytułu pośrednictwa to będzie to uzasadnione i poparte czymś działającym.

Póki co nie próbuję nic nikomu sprzedawać, ani właścicielom (mógłbym wpaść z gotowym rozwiązaniem i próbować je wcisnąć na siłę w rynek) ani klientom (na to przyjdzie czas). Wole się skonsultować, z osobami mniej czy bardziej chętnymi do późniejszej współpracy żeby skrócić tak zwany feedback loop. Przy następnej okazji wrócę pewnie tu z jakąś gotową rzeczą

Awatar użytkownika
anbr64
Stowarzyszenie MKP

Post autor: anbr64 » 2018-04-11, 17:40

Wiem, że wiesz to samo co ja - takie platformy juz istnieją. To np "limuzyna do ślubu" czy też "Happy Weeding" itp.
Dodatkowo Sale ślubne oferują swoich zaprzyjaznionych a czasami dysponuja swoimi samochodami w cenie usługi.
Nie sadzę, aby stworzenie i wypromowanie nowej platformy było łatwe i tanie, a nawet śmiem twierdzić, że piekielnie drogie!. Jak będziesz miał gotowy produkt, jasno określone warunki współpracy to znajdą się chętni. Jeżeli szukasz sponsorów do zrealizowania swojego pomysłu, to chyba nie to forum.
Życzę ci powodzenia
Andrzej

68 Convertible 289 V8
71 MACH1 351C 4V

Behoston
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Behoston » 2018-04-11, 18:27

1. Widziałem te strony internetowe, do miana serwisów brakuje im tyle samo co gazetce z Castoramy do oferty katalogowej hurtowni. Nie ten kaliber, nie ta jakość, nie te archaiczne metody. Śluby biorą na ogół ludzie dość młodzi i obeznani z nowymi technologiami gdzie wszystko dzieje się za nich samo, albo przynajmniej nie jest w starym stylu na "dogadanie".

2. Nie szukam żadnych sponsorów, jeśli pomysł jest czegoś wart, zarobi sam na siebie.

3. Dokładnie tego chcę, chcę jasnych warunków, ale póki co chcę je móc przedyskutować z kimś kto ma doświadczenie/swoją wizję na takie interesy. Ludzi z doświadczeniem raczej pomijam, bo albo zajęli swoją płytką niszę i nie chcą jej opuszczać, bo mają przeświadczenie, że lepiej i tak nie będzie, albo to zupełnie nie w ich stylu i nie będą chcieli się dostosować. Świadomie celuję w osoby, które chcą spróbować czegoś nowego, bo taka współpraca będzie bardziej współpracą niż dyktowaniem warunków przez którąś ze stron. Wyjadacze też niezbyt chętnie powiedzą wprost ile chcą i jakie są koszta stałe + liczone z kilometra/godziny. Owszem, mogę a co więcej pewnie tak zrobię, zaproponować jakieś gotowe, konkretne rozwiązanie, zdaję sobie sprawę, że może być ciężko i może nie wyjść, więc nie chcę, żeby ktokolwiek inwestował w ten interes. Podczas "docierania" zasad współpracy przecież wykonawca dostanie tyle na ile się umówi. Chcę to załatwiać jak najbardziej fair, żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony.

Największą trudnością pewnie będą kwestie prawne, ubezpieczenia i rozliczanie umów, no ale jak się to zrobi raz i porządnie z prawnikiem to będzie zrobione.
Z klientami odwrotnie, dokładnie wiem gdzie i jak chcę ich pozyskiwać, ale po prostu mogą nie przyjść.

Tak czy inaczej, dopóki nie spróbuję, to się nie przekonam. W razie czego oddam serwis w ręce społeczności, chociaż nie spodziewam się że jeśli będzie dobrze napisany, to nie będzie się go opłacało używać.

Powodzenie? Przyda się na pewno!

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2018-04-11, 19:13

Na Twoim miejscu nie zamykałbym się na Warszawę, bo jak sam napisałeś Ciebie tam ma tam nie być (nie zrozum mnie źle). Jakbyś znalazł 2-3 osoby w różnych regionach to już jest coś, Ty właśnie był byś pośrednikiem, coś w rodzaju ubera, dla przykładu, ja będę osobą z Mustangiem.
1. dostaje sms/email z wiadomością dnia x.x.2018 odbędzie się ślub, z parą młodą został ustalony plan:
10:00 odbiór Pana młodego adres xxx
10:30 odbiór Pani młodej adres xxx
11:30 msza adres xxx
w umowie jest również sesja ślubna z samochodem o godzinie XX
Cena za ten dzień to xxx
Czy przyjmujesz zlecenie ?
Odpowiadam Tak/nie. Jeżeli tak przesyłasz umowę i wysyłasz na moje konto zaliczkę. Reszta po wykonaniu zlecenia.

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -

Awatar użytkownika
anbr64
Stowarzyszenie MKP

Post autor: anbr64 » 2018-04-11, 19:30

To dokładny cytat Twojej wypowiedzi
"I tu pojawia się moja propozycja, żeby nawiązać współpracę :cwaniak:. Nie przemyślałem jeszcze na jakich dokładnie zasadach, bo też nie wiem dokładnie jakie są realne koszty takiej podwózki do ślubu konkretnym egzemplarzem (spalanie + jakiś % lub ‰ kosztów serwisowania/ubezpieczenia).
Prawdopodobnie na start żeby zdobyć rynek z kimś kto będzie chciał zostać później w temacie korzystne byłoby dla wszystkich robienie tego po kosztach żeby się wspólnie wybić. Na pewno pierwszą współpracę chciałbym nawiązać w okolicy Warszawy, bo ten biznes niestety wymaga żeby być na miejscu." koniec cytatu

Więc ja czytam to tak - ja daję auto, ponosze koszty w terminie blizej nieokreślonym nie zarabiam więc pytam grzecznie - po co mi to ? do czego mi to potrzebne? Mam zwalone weekendy, zero kasy. Przemyśl to, bo inaczej nic z tego nie będzie. Więcej konkretów z Twojej strony. Co w przypadku stłuczki kiedy auto z winy mojej czy prowadzącego ma stłuczke. Następny termin za tydzień więc nie ma szans że naprawię auto i zawiozę młodych. Kto płaci młodym odszkodowanie za niezrealizowaną umowę ?. Co z właścicielem pojazdu? Ubezpieczasz go od utraty zarobku do czasu postawienia auta na "nogi" ? Brałeś taka opcje pod uwagę?

68 Convertible 289 V8
71 MACH1 351C 4V

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Silnik: V6 3.7
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2018-04-11, 19:37

Zdajesz sobie oczywiście sprawę z tego że część Właścicieli Mustangów korzysta ze swoich cudeniek głównie w weekendy i ostatnią rzeczą jaką chcą słyszeć to to że muszą komuś do ślubu służyć? :mur:
I z tego że Ci którzy używają konika na co dzień raczej nie jeżdżą dla rozrywki i jeszcze w weekend mieliby pracować, zamiast cieszyć się wolnością z konikiem? :gun: :mur:

A może założymy na forum dział "Mój pierwszy biznes" :super:

- Got Blunt?
- Got Weed?

Awatar użytkownika
anbr64
Stowarzyszenie MKP

Post autor: anbr64 » 2018-04-11, 19:46

Detson pisze:Zdajesz sobie oczywiście sprawę z tego że część Właścicieli Mustangów korzysta ze swoich cudeniek głównie w weekendy i ostatnią rzeczą jaką chcą słyszeć to to że muszą komuś do ślubu służyć? :mur:
I z tego że Ci którzy używają konika na co dzień raczej nie jeżdżą dla rozrywki i jeszcze w weekend mieliby pracować, zamiast cieszyć się wolnością z konikiem? :gun: :mur:

A może założymy na forum dział "Mój pierwszy biznes" :super:
Detson - "mój pierwszy biznes" zabrzmiał jak "mój pierwszy raz"!!!!!!!!!!!!!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pozdrówka!

68 Convertible 289 V8
71 MACH1 351C 4V

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Silnik: V6 3.7
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2018-04-11, 20:48

He, He, dzięki :)
Chciała bym ale się boję :wstyd:
Ciekawie się to czytało, pośmiałem się. Zawsze to jakaś odmiana od "który wydech będzie dla mnie najlepszy?" :cisza:
Narób sobie ulotek reklamowych i wkładaj za wycieraczki każdemu napotkanemu konikowi, może ktoś się odezwie :hurra:
Tylko uważaj bo niektórzy są bardzo wrażliwi na punkcie swoich zwierzaków :gun2:

Pozdrawiam

- Got Blunt?
- Got Weed?

Behoston
Młodszy Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Behoston » 2018-04-11, 20:55

anbr64 pisze: Więc ja czytam to tak - ja daję auto, ponosze koszty w terminie blizej nieokreślonym nie zarabiam więc pytam grzecznie - po co mi to ? do czego mi to potrzebne? Mam zwalone weekendy, zero kasy. Przemyśl to, bo inaczej nic z tego nie będzie. Więcej konkretów z Twojej strony. Co w przypadku stłuczki kiedy auto z winy mojej czy prowadzącego ma stłuczke. Następny termin za tydzień więc nie ma szans że naprawię auto i zawiozę młodych. Kto płaci młodym odszkodowanie za niezrealizowaną umowę ?. Co z właścicielem pojazdu? Ubezpieczasz go od utraty zarobku do czasu postawienia auta na "nogi" ? Brałeś taka opcje pod uwagę?
Jak to zero kasy? Zamierzasz ją rozdać ubogim czy nie wiem co z nią zrobić? Ubezpieczenia są właśnie po to, żeby je wykupić i się zabezpieczyć. Lepsze pytanie: co robią osoby prywatne jak im taka sytuacja wyjdzie?

Detson pisze:He, He, dzięki :)
Chciała bym ale się boję
Nie zmuszam, jeśli dla kogoś samochód jest członkiem rodziny to raczej zły pomysł próbować.

Chyba mam powoli dość, większość ludzi traktuje mnie tu z góry, nie czyta tematu i nie próbuje zrozumieć.
Wiem, że są osoby, które traktują ten kawałek blachy jak bóstwo... Jeśli komuś pomysł nie leży i zamierza wałkować 100 razy to samo, że "no heyhyyh przecie nikt nie da swojego samochodu" no to może warto jednak zamiast udawanej wiedzy przejrzeć trochę rynek ofert i zobaczyć, że jednak ktoś dał i siedzi w biznesie od dawna. Zdaje sobie też sprawę z tego, że to forum fanów, dlatego wciąż odpisuję. (patrz co drugi wpis w wątku)

Przytyki ze strony "mój pierwszy biznes" też są mocno nie na miejscu, już o porównaniach nie wspominając. Naprawdę liczyłem, że skoro zbiera się grupa fanów to raczej nie będzie ani hermetyczna ani nieuprzejma a raczej rzeczowo podejdzie do tematu i nie wytknie n razy tego samego bez czytania ze zrozumieniem całej nitki.

Pierwsze dobre wrażenie o tym miejscu zostało mocno podburzone, szczególnie, że jeśli ktoś już jest w posiadaniu mustanga to chętnych do pomocy zawsze jest dużo, bez samochodu mam wrażenie, że jestem traktowany jak jakiś cwaniak/złodziej, co wpisuje się w stereotypy Polaka... których nie spodziewałem się tu zastać ani trochę. (patrz wpis o braku zarabiania, sic!)

Awatar użytkownika
robin
Stowarzyszenie MKP
Model: S550
Stajnia: Stajnia Bydgoszcz

Post autor: robin » 2018-04-11, 21:15

MaciekK pisze:chłopie, nawet moja stara ma zakaz wsiadania za kółko, dzieci zmieniają buty, a ja myje go sam, moimi nowymi gąbkami
:wstyd:
wyjales mi z ust

Anpio
Forumowicz
Model: Mustang 2015
Kolor: Black

Post autor: Anpio » 2018-04-11, 21:22

Kolego nie złość sie. Czytam wątek od pierwszego posta i mam mieszane uczucia. Podziwiam twój zapał i entuzjazm, wykorzystaj go, bo wielu osobom go brakuje, a tacy jak ty odkrywają nisze, których inna osoby nie zauważają. Potem wszyscy sie dziwią, że nikt nie wpadł na taki sposób zarabiania pieniędzy... przykładem są np. paczkomaty które wymyślił student AE w Krakowie. Nie sądzę, aby pomysł z pośrednictwem w wynajmowaniu aut na wesela był równie dochodowy, ale kto wie ;)
A koledzy, którzy z tobą polemizują - No cóż, każdy ma prawo do swojego zdania, swoich sądów, nie należy jednak chłopaka zniechęcać. Przecież zwrócił sie do zainteresowanych. Jeśli nie jestem zainteresowany, to znaczy, że nie pisze do mnie, wiec po co go krytykować.
Behoston - życzę powodzenia w rozkręcaniu biznesu :). Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”