A co, wyszedl ci juz "bokiem"?B0kiem pisze:w takim razie u mnie też, bo jeżdżę nim na zmianę a raczej jeździłam bo od prawie msc jest uziemiony. 27 IX miałam zalany nowy olej, odpalę go dziś z ciekawości i sprawdzę jak się kształtuje poziom oleju po ponad 3 tygodniach nieużywaniaSventevith pisze:No tak czyli by się zgadzało. Ja czasami przez tydzień jeżdżę innym i stoi i tak mi się coś zdawało że te procenty spadły od stania. Czyli ten badziwny wskaźnik programowy olać i sprawdzać bagnetem dolewać jak trzeba i wymieniać co 10-15k ?
Olej do Kojota
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
Re: Olej do Kojota
- kaukaz md
- Forumowicz
- Model: GT
- Kolor: Race Red
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
- Kontakt:
Cześć,
Piszę bo może komuś się to przyda.
Po 11 tys. km wyskoczył komunikat "wymień olej wkrótce". Zdziwiłem się bo przy 5 tys przebiegu wymieniłem w ramach "pierwszej wymiany".
Zadzwoniłem do ASO w Opolu - do mechaników. Uzyskałem info:
nie przejmować się, jeździć, to już rozpoznany przez forda błąd software - przy okazji planowej wizyty na przegląd wgrają nowe oprogramowanie
Pozdrawiam,
Radek
Po 11 tys. km wyskoczył komunikat "wymień olej wkrótce". Zdziwiłem się bo przy 5 tys przebiegu wymieniłem w ramach "pierwszej wymiany".
nie przejmować się, jeździć, to już rozpoznany przez forda błąd software - przy okazji planowej wizyty na przegląd wgrają nowe oprogramowanie
Pozdrawiam,
Radek
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
Kusza85
Może ostro użytkujesz silnik i komputer odpowiednio Ci przelicza zużycie oleju?kaukaz md pisze:Cześć,
Pozdrawiam,
Radek
Podstawa to kontrolować np. co 500 km ręcznie na bagnecie poziom oleju i do przodu
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Co 500km to moze nie - co 3tys mozna zajrzec. Jak bierze widoczne ilosci co 500km to wiedz, ze cos sie dzieje 
Wymienc po 5 tys tez nie trzeba.
Co do softu i rzekomego bledu - to warto dodac, ze to w wersji EU tylko.
- kaukaz md
- Forumowicz
- Model: GT
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
- Kontakt:
Oleju ile było tyle jest, więc tym się nie martwiłem. Auto nie katowane.veeefour pisze:Co 500km to moze nie - co 3tys mozna zajrzec. Jak bierze widoczne ilosci co 500km to wiedz, ze cos sie dzieje
Czemu piszesz "rzekomego błędu" ? Masz wątpliwości jakieś ?
PZDR
Radek
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Jakos mam kilku znajomych z wersjami US i nikt problemu z miernikiem oleju nie ma. Za to tutaj na forum to juz mala plaga sie robi.kaukaz md pisze: Oleju ile było tyle jest, więc tym się nie martwiłem. Auto nie katowane.
PZDR
Radek
Rzekomego - tak mam watpliwosci bo nie wierze w legeny PL ASO - poki nie ma oficjalnego biuletynu od Forda to dla mnie sa wszystko "bajki"
P.S.
Kojot bierze olej nawet bez katowania - to normalne.
- lamina
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT390 1968
- Silnik: inny V8
- Kolor: Highland Green
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Nie to nie jest normalne. na 10tys km nie powinno ubyć wiecej niz 200-300ml a i wtedy ja juz bym zaczął sie zastanawiać czy wszystko jest OK.veeefour pisze:Jakos mam kilku znajomych z wersjami US i nikt problemu z miernikiem oleju nie ma. Za to tutaj na forum to juz mala plaga sie robi.kaukaz md pisze: Oleju ile było tyle jest, więc tym się nie martwiłem. Auto nie katowane.
PZDR
Radek
Rzekomego - tak mam watpliwosci bo nie wierze w legeny PL ASO - poki nie ma oficjalnego biuletynu od Forda to dla mnie sa wszystko "bajki"
P.S.
Kojot bierze olej nawet bez katowania - to normalne.
przy katowaniu bierze ale nie silnik jako taki, tylko jest wychlapywany odmą, po zamontowaniu separatora oleju widac jakie ilosci tam sie zbierają.
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Jest normalne - kazdy "mocarny" wolnossak bierze olej w malych ilosciach. Kazdy motocykl mi zawsze bral olej. Kojot mi bierze do pol litra
w ciagu kilku mieciecy to jest 5-6 tys km i jest to jak najbardziej OK(ale tez u mnie on czesto kreci powyzej 7k). Olej nie jest pobierany tylko odma -
S550 ma juz definitywnie natrysk na denka(S197 raz mial a raz nie - kto wie to wie - dziwna sprawa) i minimalne ilosci przez tloki sobie zassac potrafi.
Nic mi nie dymi a silnik sprawdzony ostatnio na hamowni i moc jest...nawet spora
Zamontowalem separator oleju a tam po 5 tys km w sumie "nic" - w sumie nie warto sobie separatorem zaprzatac glowy...
osobiscie chyba go zdejme i sprzedam bo wole dolewac co jakis czas "swierzego" oleju.
w ciagu kilku mieciecy to jest 5-6 tys km i jest to jak najbardziej OK(ale tez u mnie on czesto kreci powyzej 7k). Olej nie jest pobierany tylko odma -
S550 ma juz definitywnie natrysk na denka(S197 raz mial a raz nie - kto wie to wie - dziwna sprawa) i minimalne ilosci przez tloki sobie zassac potrafi.
Nic mi nie dymi a silnik sprawdzony ostatnio na hamowni i moc jest...nawet spora
Zamontowalem separator oleju a tam po 5 tys km w sumie "nic" - w sumie nie warto sobie separatorem zaprzatac glowy...
osobiscie chyba go zdejme i sprzedam bo wole dolewac co jakis czas "swierzego" oleju.
-
kkk
- Forumowicz
- Model: 2015 Fastback
- Kolor: Black
U mnie nie ubywa ani grama oleju. Od ostatniej wymiany 12 kkm temu, stan taki sam. Czas na nastepna wymiane. Silnik mocno eksploatowany.
- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Kolor: Szary Metalik
jal lata sie czesto powyzej 160 na dlugich odcinkach to olej moze ginac w kazdym samochodzie
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
Dla kazdego dynamicznie lub mocno znaczy cos innego
160 kmh to raczej bardzo rozlegla wykladnia - jeden ma przelozenie koncowe 3.15(jak ja np.) a drugi 4.1
Jezeli juz stawiac jakis prog to raczej oparty o predkosc obrotowa.
Ja osobiscie nigdy jezszcze nie mialem mocnego wolnossaka ktory by oleju nie bral a mialem ich kilka
160 kmh to raczej bardzo rozlegla wykladnia - jeden ma przelozenie koncowe 3.15(jak ja np.) a drugi 4.1
Jezeli juz stawiac jakis prog to raczej oparty o predkosc obrotowa.
Ja osobiscie nigdy jezszcze nie mialem mocnego wolnossaka ktory by oleju nie bral a mialem ich kilka
- Behemoth
- Młodszy Forumowicz
- Model: S550 GT EU
Obecnie w polecanym na początku posta sklepie są tylko litrowe Amsoile, nie ma Motula. Czekam jeszcze na rekomendację sprzedawcy dla full syntetyka wg specyfikacji WSS-M2C945-A.
Czy ktoś z Was zalewał Fuchs Titan Supersyn F ECO-B 5W20? Spełnia specyfikację FORD M2C948-B.
PS
Mi algorytm zaczął sugerować zmianę oleju od 7500 km - codziennie jeżdżę ok. 50km auotrstradą. Poziom jest ciągle pomiędzy min i max na bagnecie, ale zbliża się do min.
Czy ktoś z Was zalewał Fuchs Titan Supersyn F ECO-B 5W20? Spełnia specyfikację FORD M2C948-B.
PS
Mi algorytm zaczął sugerować zmianę oleju od 7500 km - codziennie jeżdżę ok. 50km auotrstradą. Poziom jest ciągle pomiędzy min i max na bagnecie, ale zbliża się do min.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Behemoth
- Młodszy Forumowicz
- Model: S550 GT EU
Castrol 5W20.akisel pisze:czy ktoś podpowie, jaki jest olej zalany w nowym GT 5,0?
Finalnie zamówiłem AMSOIL 5W20 Signature Series 100% Synthetic Motor Oil w opakowaniach 0.946L (9 szt. na wszelki wypadek i ewentualne dolewki). Polecał go również p. Piotr ze sklepu zmienolej.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
Volver
- Forumowicz
- Model: Był GT Premium 2015
I będziesz zadowolony. Choć różnice jakościowe ujawnią się przy większym przebiegu. Kontroluj poziom!