zegarki klubowe

Moderatorzy: celibad, Przemek64, horse, celibad, Przemek64, horse

Awatar użytkownika
B0kiem
Forumowicz
Model: S550 GT
Silnik: V8 5.0
Kontakt:

Re: zegarki klubowe

Post autor: B0kiem » 2016-04-28, 13:18

jak wiadomo jeszcze się taki nie urodził żeby każdemu dogodził :) może się przekonam ale na tą chwilę te paski :dobani:

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP
Model: ecoboost '16
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Podkarpacka

Post autor: Xwili » 2016-04-28, 13:46

Mnie również nie podoba się ten trójkolorowy pasek.
Moim zdaniem psuje wygląd tego zegarka, w ogóle mi nie pasuje kolorystycznie :dobani:

A odnośnie prawa do użycia logotypów to masz rację, teraz różnie z tym bywa, mogą być problemy
ale z drugiej strony ciekawy jest czy gdyby Klub zgłosił się oficjalnie do polskiego oddziału Forda
że realizujemy takie przedsięwzięcie to kto wie, może udzieliliby zgody na zamieszczenie znaków,
może nawet było by więcej chętnych na takie piękne zegarki - warto to rozważyć :)

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Model: Mustang GT 5.0 conv.
Kolor: 1.czarny i 2. biały
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-28, 13:48

Najfajniejsza -wg mnie - wersja, to na dole tarczy koń na tribarze + u góry tarczy "Mustang"
Z koperty w ogóle wywaliłbym logo producenta zegarka, .. bo niby po co to komu potrzebne.
Ale wiadomo, .. demokracja :zly: ... decyduje większość :P

Jager.

GT 5.0 Cabrio zamówiony w kwietniu 2015.
Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--
Obecnie w stajni 911 S Coupe, Boxster S, Mustang GT,
Jednak musclecar-y to moja miłość od dzieciaka ;o)

Awatar użytkownika
bart
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: windveil blue

Post autor: bart » 2016-04-28, 14:52

Ford Polska ma w zasadzie nic do powiedzenia nt. Komercyjnego uzyczania logo. Napis Mustang nawet chyba nie jest forda a producenta jeansów.... jeśli ktoś ma pomysł na logo i barwy to wysłucham :) za licencje trzeba płacić i nie zdziwię się jak kolegę od walizek pewnego dnia nie odwiedzą prawnicy..... a z firmy łatwo ściągnąć $$$$$ dlatego pierwszy projekt robiłem raczej bez obaw..... może Hominis coś poradzi jak to zaprojektować :) ja nie umiem rysować.....

http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2016-04-28, 15:01

No tu pojawia się problem na ile logo jest użyte w celach fanklubowych, a na ile w celach komercyjnych. Jeżeli logo zostało użyte w celu zwiększenia wartości towaru to trzeba zapłacić daninę. Tutaj przydałby się jakiś spec od prawa żeby rozwiał nasze wątpliwości na ile jest to wykorzystanie komercyjne żeby było konieczne uzyskanie zezwolenia.

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

Awatar użytkownika
B0kiem
Forumowicz
Model: S550 GT
Kontakt:

Post autor: B0kiem » 2016-04-28, 15:04

a logo 'mustang klub polska' można legalnie używać? może wrzucić małe nad datownik albo zamiast niego

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-04-28, 15:26

Nie wolno sobie absolutnie umieszczac takich "nazw" na produktach ktore sie sprzedaje - trzeba miec licencje.
Przerabialem to z logo HONDA - szybko mnie prawnicy doszli...

Mozna sobie namalowac FORD w domu na scianie a juz nie mozna sobie namalowac FORD na kielbasie ktora sprzedajemy.
Radze uwazac.

Sam napis Mustang to zaden problem. Problem pojawi sie w wypadku takiej samej czcionki. Tak samo sprawa ma sie z logo konia.

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-28, 15:40

veeefour pisze:Nie wolno sobie absolutnie umieszczac takich "nazw" na produktach ktore sie sprzedaje - trzeba miec licencje.
Przerabialem to z logo HONDA - szybko mnie prawnicy doszli...

Mozna sobie namalowac FORD w domu na scianie a juz nie mozna sobie namalowac FORD na kielbasie ktora sprzedajemy.
Radze uwazac.

Sam napis Mustang to zaden problem. Problem pojawi sie w wypadku takiej samej czcionki. Tak samo sprawa ma sie z logo konia.
Arg. słuszne, jednak tak naprawdę do kogo teraz należy brand Mustang - do Forda, czy do producenta jeansów ?

Jager.

Odebrany w Łodzi u najlepszego dealera Forda 18 września 2015, ... a następny GT odebrany 5 m-cy później.
--

Awatar użytkownika
Rogu
Forumowicz
Kolor: Ognisty
Kontakt:

Post autor: Rogu » 2016-04-28, 15:45

Radziłbym Wam bardzo uważać z wszelkimi logami, a nawet z czcionką, która może być zastrzeżonym znakiem towarowym. Przerabiałem ostatnio temat w firmie bardzo dokładnie. Na takie rzeczy trzeba mieć zezwolenie, licencje. Tak samo jak nie można sobie do klipu na Youtube wrzucić dowolnej piosenki jako podkład do filmiku. Mieliśmy kiedyś przypadek, że na okładce turystycznego katalogu był kolega w koszulce z logiem znanej firmy. Oczywiście był w niej zupełnie przypadkowo - po prostu pozował z ładną rybą w tej koszulce i zdjęcie było na tyle dobre, że daliśmy je na okładkę. Ale coś nas tknęło (niestety po wydrukowaniu 10 tys katalogów :-) i zapytaliśmy o opinię prawnika (dobrego). Efekt? 10 tys katalogów do kosza :-). Poradźcie się po prostu prawnika co zrobić....

Where did You get this car?? It's not a car baby...it's a Mustang...

Awatar użytkownika
Xwili
Stowarzyszenie MKP
Model: ecoboost '16
Kolor: race red
Stajnia: Stajnia Podkarpacka

Post autor: Xwili » 2016-04-28, 15:47

kolega stanglex jest prawnikiem, tak mi się przynajmniej coś kojarzy, może on się tu merytorycznie wypowie :)

Dziecko od mężczyzny odróżnia wyłącznie cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-28, 15:57

Ciekawe jaka jest wobec tego sytuacja prawna tych wszystkich sprzedawców gadżetów, breloczków, naklejek, kufli, szklanek, otwieraczy do piwa, t-shirtów np. z logo Ford, MB, BMW, Porsche, etc.etc.
Rynek zalany jest tego typu towarami, jest tego cała masa, w PL oraz UE.
Za chwilę porozmawiam z kolegą producentem walizek, pewnie wie coś w tym temacie więcej ode mnie.

Jager.

--

Awatar użytkownika
Rogu
Forumowicz
Kolor: Ognisty
Kontakt:

Post autor: Rogu » 2016-04-28, 16:07

U nas werdykt był jasny - tam gdzie logo, znak towarowy lub firmowa czcionka wykorzystywana jest w celach komercyjnych (nawet w niezamierzony sposób), to potrzeba na to zezwolenie i oczywiście odpowiedniej opłaty. W przypadku zegarków robionych dla klubowiczów nie mam pojęcia jaka była by interpretacja....

Where did You get this car?? It's not a car baby...it's a Mustang...

Awatar użytkownika
veeefour
Forumowicz
Model: 2015 GT Fastback US
Kolor: Race red AT
Kontakt:

Post autor: veeefour » 2016-04-28, 16:13

jager pisze:Ciekawe jaka jest wobec tego sytuacja prawna tych wszystkich sprzedawców gadżetów, breloczków, naklejek, kufli, szklanek, otwieraczy do piwa, t-shirtów np. z logo Ford, MB, BMW, Porsche, etc.etc.
Rynek zalany jest tego typu towarami, jest tego cała masa, w PL oraz UE.
Za chwilę porozmawiam z kolegą producentem walizek, pewnie wie coś w tym temacie więcej ode mnie.

Jager.
"Chinczykow" to mozna szukac jak wiatru w polu ;) Oni sie tam tym nie przejmuja.

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2016-04-28, 16:18

Można wykorzystać prawo do parodii i dać nad logo "to nie jest" i udawać, że to parodia :) gdzieś to była kawiarnia "to nie jest starbucks" i wygrała ze starbucksem jednocześnie reklama była za darmo. Nie dam sobie ręki uciąć ale można używać znaku towarowego firmy na produktach które nie są powiązane z działalnością tej firmy. I tak na ten przykład możemy sobie walnąć logo balticus na samochodzie. (trzeba uważać żeby nie dać logo WV na kiełbaskach bo WV produkuje też kiełbaski :D)
Do tego jeseśmy fanklubem :P to tak jakby fanklub queen nie mógł puszczać muzyki queen :P

PS.
Teraz mnie naszło: Ktoś widział gdzieś shelby_kaca? Miał nawet dziarę z koniem :orany:

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

Awatar użytkownika
jager
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jager » 2016-04-28, 17:11

Rezor pisze:
Do tego jeseśmy fanklubem :P to tak jakby fanklub queen nie mógł puszczać muzyki queen :P
... to jest zdaje się prawidłowy i właściwy klucz do umieszczenia konia i nazwy "Mustang" na klubowych zegarkach :padam:

Jager.

--

ODPOWIEDZ

Wróć do „2013”