Ciemność widzę... zamiana D8s na D3s
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Ecoboost 2015
- Kolor: Competition Orange
Re: Ciemność widzę... zamiana D8s na D3s
Mustang to rzeczywiście nie-zwykły samochód. Osobiście nie lubię amerykańskich samochodów za ich prostotę. Przepraszam fanów amerykańskiej motoryzacji : ) Jednak M 6Gen jest na tyle "technologiczny" w zakresie silnika (EcoB) i zawieszenia że da się jeździć i czerpać rzeczywiście dużo przyjemności. Jednak.. przesiadłem się na Mustanga ze Skody Superb (250KM) i muszę przyznać że wiele rzeczy lekko mnie wku..Oczywiście ergonomia za kierownicą, precyzja prowadzenia, silnik, zawieszenie i cały anturaż Mustanga rulez. W Mustangu widzę dwa problemy (przynajmniej w porównaniu do Skody i wcześniejszych BMW, Mercedesa i in:
1. kwestie wynikające z taniości czyli, brak skrętnych reflektorów, doświetlania zakrętów, żenujące D8s i światła przeciwmgielne, maska podtrzymywana patyczkiem, nieryglowany wlew paliwa,
2. kwestie wynikające z cienkości programistów - automatyczne światła, które sie zaświecają - gasną - zaświecają i nie mogą się zdecydować co w końcu zrobić, działanie automatycznych wycieraczek, fatalnie oprogramowane automatyczne ściemnianie zegarów, dramatyczne sterowniki do ogrzewania i klimatyzacji w trybie automatycznym (ogrzewanie najpierw nawala tak że trzeba otworzyć okno i po chwili dopiero spada do zadanej temperatury, dodatkowo z jakiegoś nieznanego powodu np. po wyjechaniu z miasta i przyspieszeniu na trasie nagle nawala zimne powietrze na szybę i przez drzwi tak że trzeba ubrać szalik i rękawiczki bo ręce przymarzają do kierownicy), Takie "niedogodności" nie są mi znane w autach od Volkswagena. z resztą z BMW też nie.
Ale i tak Mustang jest najfajniejszy na świecie (przynajmniej na najbliższe 3-4 lata : ) Pozostaje mieć nadzieję że może nowy software jakiś się pojawi i ktoś ogarnie D3s. A na razie dołożyłem kilka koni : )) przez oklejenie dachu na czarno i naklejenie bocznych pasków a'la GT 350 , haha
no i ponawiam pytanie o zaufanego elektronika samochodowego (najlepiej w Wawie) który chciałby się podjąć przeróbki reflektorów pod D3.
1. kwestie wynikające z taniości czyli, brak skrętnych reflektorów, doświetlania zakrętów, żenujące D8s i światła przeciwmgielne, maska podtrzymywana patyczkiem, nieryglowany wlew paliwa,
2. kwestie wynikające z cienkości programistów - automatyczne światła, które sie zaświecają - gasną - zaświecają i nie mogą się zdecydować co w końcu zrobić, działanie automatycznych wycieraczek, fatalnie oprogramowane automatyczne ściemnianie zegarów, dramatyczne sterowniki do ogrzewania i klimatyzacji w trybie automatycznym (ogrzewanie najpierw nawala tak że trzeba otworzyć okno i po chwili dopiero spada do zadanej temperatury, dodatkowo z jakiegoś nieznanego powodu np. po wyjechaniu z miasta i przyspieszeniu na trasie nagle nawala zimne powietrze na szybę i przez drzwi tak że trzeba ubrać szalik i rękawiczki bo ręce przymarzają do kierownicy), Takie "niedogodności" nie są mi znane w autach od Volkswagena. z resztą z BMW też nie.
Ale i tak Mustang jest najfajniejszy na świecie (przynajmniej na najbliższe 3-4 lata : ) Pozostaje mieć nadzieję że może nowy software jakiś się pojawi i ktoś ogarnie D3s. A na razie dołożyłem kilka koni : )) przez oklejenie dachu na czarno i naklejenie bocznych pasków a'la GT 350 , haha
no i ponawiam pytanie o zaufanego elektronika samochodowego (najlepiej w Wawie) który chciałby się podjąć przeróbki reflektorów pod D3.
- TPS
- Forumowicz
- Model: 2024 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Taki jak u Zygzaka McQueena
- Kontakt:
A ja właśnie zamierzam dać Superbowi szansę, jak zmeczę Subaru Outbacka. Ale, może mylnie, zakładam, że przesiadłeś się z S2, a ja myślę o S3.MechPom pisze:Mustang to rzeczywiście nie-zwykły samochód. Osobiście nie lubię amerykańskich samochodów za ich prostotę. Przepraszam fanów amerykańskiej motoryzacji : ) Jednak M 6Gen jest na tyle "technologiczny" w zakresie silnika (EcoB) i zawieszenia że da się jeździć i czerpać rzeczywiście dużo przyjemności. Jednak.. przesiadłem się na Mustanga ze Skody Superb (250KM) i muszę przyznać że wiele rzeczy lekko mnie wku..
A w kwestii jakości, nowego 2k15, wczoraj przewertowałen forum Passata i Superba. Te dwa samochody mocno ze sobą rywalizują. Nie przeczytałem ani jednego postu odnośnie czegokolwiek awaryjnego. Jedyne co, to że po jakimś czasie Passat skrzypi. Powtarzała się opinia, że klienci VAG są zbyt wymagający.
Być może na tym to polega. Skodę, Passata kupuje się mózgiem. Mustanga sercem. Sprzedawcy to wiedzą i wykorzystują.
Uważam, że im więcej nowych posiadaczy nowych 2k15 będzie upierdliwie zwracać uwagę sprzedawcom, tym szybciej przełoży się to na jakość. Poza tym mam przeczucie, że przed serwisami Forda egzamin dopiero stanie. Ponieważ nie ma aut, które się nie psują i nie ma takiej miłości, żeby wybaczała wszystko.
"Nigdy nie jest zbyt późno na szczęśliwe dzieciństwo"
Witam,
W nawiazaniu do tej wypowiedzi kolegi MechPoma:
"dramatyczne sterowniki do ogrzewania i klimatyzacji w trybie automatycznym (ogrzewanie najpierw nawala tak że trzeba otworzyć okno i po chwili dopiero spada do zadanej temperatury, dodatkowo z jakiegoś nieznanego powodu np. po wyjechaniu z miasta i przyspieszeniu na trasie nagle nawala zimne powietrze na szybę i przez drzwi tak że trzeba ubrać szalik i rękawiczki bo ręce przymarzają do kierownicy)"
Przy okazji zamawiania Mustanga (zamowienie pazdziernik, odbior jak dobrze pojdzie czerwiec - hurraaa
) kupilem tez dostawczego Transita Connecta i dokladnie ten problem o ktorym kolega mowi wystepuje w nim w przypadku automatycznej klimatyzacji. Serwis twierdzi, ze wszystko jest ok, a mnie szlag trafia jak najpierw sie gotuje przez 20 min a potem zamarzam, a klima sobie wieje jak chce
.
Jesli to kwestia sterownikow (oprogramowania) klimatyzacji, to mozna to jakos zmienic?
W nawiazaniu do tej wypowiedzi kolegi MechPoma:
"dramatyczne sterowniki do ogrzewania i klimatyzacji w trybie automatycznym (ogrzewanie najpierw nawala tak że trzeba otworzyć okno i po chwili dopiero spada do zadanej temperatury, dodatkowo z jakiegoś nieznanego powodu np. po wyjechaniu z miasta i przyspieszeniu na trasie nagle nawala zimne powietrze na szybę i przez drzwi tak że trzeba ubrać szalik i rękawiczki bo ręce przymarzają do kierownicy)"
Przy okazji zamawiania Mustanga (zamowienie pazdziernik, odbior jak dobrze pojdzie czerwiec - hurraaa

Jesli to kwestia sterownikow (oprogramowania) klimatyzacji, to mozna to jakos zmienic?
-
- Młodszy Forumowicz
Jakość działania ogrzewania oczywiście zgłoszę w serwisie Forda przy najbliższej okazji. Zobaczymy co powiedzą.
Generalnie jak na razie to doświadczenie z obsługą słabe bardzo. Zgłosiłem w warszawskim dealerstwie Mustanga Bemo MOtors zaparowane reflektory formalnie jako zgłoszenie gwarancyjne. Po ponad miesiącu czekania na jakąkolwiek odpowiedź zadzwoniłem z pytaniem kiedy mogę podjechać na wymianę bo skoro nie odpowiedzieli w ciągu 14 dni to zgodnie z przepisami zaakceptowali gwarancję : ) Pan z recepcji serwisu w ogóle się nie orientował, więc zadzwonił do mnie za chwile jakiś podobno kierownik, który grzecznie przeczytał mi co do nich napisał Ford (wiadomo co, że to normalne i zniknie). Korzystając z okazji zapytałem czy standardem jest że przy odbiorze nowego Mustanga rzucają gaśnicę zamontowaną do plastikowego mocowania(!) za siedzenie kierowcy zamiast przykręcić wspomniane mocowanie z gaśnicą pod siedzeniem. Miał się dowiedzieć czy w Mustangach to standard czy mechanik zapomniał. Umarłem ze śmiechu. Nie oddzwonił.
Zmieniam serwis. Zobaczymy jak będzie
Generalnie jak na razie to doświadczenie z obsługą słabe bardzo. Zgłosiłem w warszawskim dealerstwie Mustanga Bemo MOtors zaparowane reflektory formalnie jako zgłoszenie gwarancyjne. Po ponad miesiącu czekania na jakąkolwiek odpowiedź zadzwoniłem z pytaniem kiedy mogę podjechać na wymianę bo skoro nie odpowiedzieli w ciągu 14 dni to zgodnie z przepisami zaakceptowali gwarancję : ) Pan z recepcji serwisu w ogóle się nie orientował, więc zadzwonił do mnie za chwile jakiś podobno kierownik, który grzecznie przeczytał mi co do nich napisał Ford (wiadomo co, że to normalne i zniknie). Korzystając z okazji zapytałem czy standardem jest że przy odbiorze nowego Mustanga rzucają gaśnicę zamontowaną do plastikowego mocowania(!) za siedzenie kierowcy zamiast przykręcić wspomniane mocowanie z gaśnicą pod siedzeniem. Miał się dowiedzieć czy w Mustangach to standard czy mechanik zapomniał. Umarłem ze śmiechu. Nie oddzwonił.
Zmieniam serwis. Zobaczymy jak będzie
-
- Młodszy Forumowicz
...Już trochę jaśniej : )
Zamieniłem D8 na D3 i jest nieco jaśniej z przodu. Idzie jesień i ciemności więc temat znowu może zrobić się ciekawy.
Zamiana poszła super gładko, myślę ze serwisy autoryzowane nie zauważą różnicy, co ma pewnie znaczenie w ewentualnych sprawach gwarancyjnych.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mam warsztat w okolicach Warszawy, który ma temat "rozkminiony" i robi to dobrze w rozsądnych pieniądzach.
Info na priv.
Zamieniłem D8 na D3 i jest nieco jaśniej z przodu. Idzie jesień i ciemności więc temat znowu może zrobić się ciekawy.
Zamiana poszła super gładko, myślę ze serwisy autoryzowane nie zauważą różnicy, co ma pewnie znaczenie w ewentualnych sprawach gwarancyjnych.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mam warsztat w okolicach Warszawy, który ma temat "rozkminiony" i robi to dobrze w rozsądnych pieniądzach.
Info na priv.
-
- Forumowicz
- Model: BULLITT 2008
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: highland green
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
- Kontakt:
w tym temacie jesli ktos mysli o zmiane to mam kompletne przetwornice z kablem i żarnikiem D3S
w dobrej cenie
w dobrej cenie
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
A po co warsztat jak wystarczy dremmel?MechPom pisze:...Już trochę jaśniej : )
Info na priv.
-
- Młodszy Forumowicz
..przetwornice nie dają rady. W wersjach USA są 35wat u nas 25. Ale jeśli ktoś ma czas i chęć to temat nie jest trudny
- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
No wiadomo trzeba zmienic przetwornice+palnik. Do tego kilka minut zabawy dremmelem i tyle.
-
- Forumowicz
- Model: BULLITT 2008
- Kolor: highland green
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
- Kontakt:
jak ktoś będzie chciał to ja mam kompletne zestawy w dobrej cenie
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Kolor: satin silver
Przetwornice USA nie działają w lampach EU, trzeba przerobić kable w lampie, można to zrobić bez rozcinania.
Ostatnio zmieniony 2016-12-22, 14:34 przez caniggia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Meczet
- Model: GT
- Kolor: czarny
A próbował ktoś zmienić same żarniki na jakieś "firmowe"? Jest po tym jakaś poprawa, czy bez przeróbki trzeba jeździć po ciemku?
Turbos on an engine is God's way of telling you, it ain't got enough cylinders!
-
- Stowarzyszenie MKP