Brak stopów w V6 2006
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Chefofrats
- Forumowicz
- Model: 2006 V6
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Vista Blue Metallic
Brak stopów w V6 2006
Wysiadły mi na raz wszystkie światła stop - nie jest to więc według wszelkiego prawdopodobieństwa kwestia żarówek.
Najprościej zacząć od wymiany bezpiecznika, ale nie mam instrukcji obsługi samochodu, a poszukiwania w Internecie nie dają jednoznacznych wyników (wiem, wiem, gapowaty jestem, ale wymuszony przez okoliczności pośpiech i nerwowość nie pomagają w sprawnym szukaniu).
Czy moglibyście proszę powiedzieć, w której z puszek na bezpieczniki - w kabinie czy pod maską - jest bezpiecznik od stopów i który to jest?
Ewentualnie jeśli okaże się, że nie jest to kwestia bezpiecznika, gdzie jeszcze można szukać przyczyny?
Tydzień długiego weekendu nie sprzyja niestety oddaniu samochodu do mechanika. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Najprościej zacząć od wymiany bezpiecznika, ale nie mam instrukcji obsługi samochodu, a poszukiwania w Internecie nie dają jednoznacznych wyników (wiem, wiem, gapowaty jestem, ale wymuszony przez okoliczności pośpiech i nerwowość nie pomagają w sprawnym szukaniu).
Czy moglibyście proszę powiedzieć, w której z puszek na bezpieczniki - w kabinie czy pod maską - jest bezpiecznik od stopów i który to jest?
Ewentualnie jeśli okaże się, że nie jest to kwestia bezpiecznika, gdzie jeszcze można szukać przyczyny?
Tydzień długiego weekendu nie sprzyja niestety oddaniu samochodu do mechanika. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Ostatnio zmieniony 2015-06-14, 14:41 przez Chefofrats, łącznie zmieniany 2 razy.
- empi1955
- Forumowicz
- Model: GT 2006 ; 1978 KC
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Satin Silver ; Bright Red
Re: Brak stopów w V6 2006 - bezpiecznik?
Ściągnij sobie instrukcję obsługi : https://owner.ford.com/tools/account/ho ... sults.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Znajdziesz tam opis skrzynek bezpieczników.
Oby był to tylko bezpiecznik. Temat co jakiś czas powracający na forum, znajdziesz opisy problemów przez wyszukiwarkę forum.
Ja osobiście również doświadczyłem tego problemu, po 2 latach bezproblemowej jazdy. Niestety potwierdził się ten czarny scenariusz. To nie były bezpieczniki, ani wyłącznik świateł stop (przy pedale). Spalił się SJB. Dobra dusza z forum -pomogła.
Znajdziesz tam opis skrzynek bezpieczników.
Oby był to tylko bezpiecznik. Temat co jakiś czas powracający na forum, znajdziesz opisy problemów przez wyszukiwarkę forum.
Ja osobiście również doświadczyłem tego problemu, po 2 latach bezproblemowej jazdy. Niestety potwierdził się ten czarny scenariusz. To nie były bezpieczniki, ani wyłącznik świateł stop (przy pedale). Spalił się SJB. Dobra dusza z forum -pomogła.
Jedyne moje:
- słuszny, wolnossący GT 4,6 V8; 431 Hp; 569 Nm; tuned by HD-Customs
- taki na forum; Mustang II King Cobra 1978; 302 V8; 141 Hp; 339 Nm; import by As-Profi
- z kompresorem; GT500 5,4 V8; 600+ Hp; 800+ Nm; tuned by HD-Customs
- słuszny, wolnossący GT 4,6 V8; 431 Hp; 569 Nm; tuned by HD-Customs
- taki na forum; Mustang II King Cobra 1978; 302 V8; 141 Hp; 339 Nm; import by As-Profi
- z kompresorem; GT500 5,4 V8; 600+ Hp; 800+ Nm; tuned by HD-Customs
- ozzy
- Forumowicz
- Model: 13'GT/CS '67 289
- Silnik: V8 5.0
Mi niestety też spalił się SJB.
Czy nie miałeś tak, że zaśmierdziało Ci spalenizną w aucie ?
U mnie sfajczył się przewód na caluśkiej długości od tylnej wiązki klapy aż po samą wtyczkę do SJB.
Problemem okazały się podłączone, zresztą zgodnie ze schematem, lampy tylne europejskie (klosz czerwony, biały, czerwony).
Według instrukcji podłącza się je pod 3 światło stopu.
Sprawdź jak wygląda u Ciebie wiązka w bagażniku, ta od 3 stopu do wtyczki i potem od wtyczki dalej.
Czy nie miałeś tak, że zaśmierdziało Ci spalenizną w aucie ?
U mnie sfajczył się przewód na caluśkiej długości od tylnej wiązki klapy aż po samą wtyczkę do SJB.
Problemem okazały się podłączone, zresztą zgodnie ze schematem, lampy tylne europejskie (klosz czerwony, biały, czerwony).
Według instrukcji podłącza się je pod 3 światło stopu.
Sprawdź jak wygląda u Ciebie wiązka w bagażniku, ta od 3 stopu do wtyczki i potem od wtyczki dalej.
- Chefofrats
- Forumowicz
Dzięki za odpowiedzi. Smrodu spalenizny w samochodzie sobie nie przypominam, więc może to jednak nie to najgorsze...
EDIT: w szczegółach wygląda to tak:
- działa oświetlenie bagażnika i tylne kierunkowskazy,
- wymiana bezpiecznika stopów nic nie dała, stopy ciągle nie świecą.
Działające inne oświetlenie z tyłu wskazuje, że to raczej nie wiązka? A czy eliminuje to także podejrzenie padniętego SJB? Jeśli tak to winowajcą musi być chyba włącznik świateł stop przy pedale? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.
A tak przy okazji - inżynier, który zaprojektował skrzynkę bezpieczników w kabinie i jej otwieranie zasługuje na 100 batów. Bez zdjęcia bocznego panelu i plastiku na progu nie było dostępu do zatrzasków...
EDIT: w szczegółach wygląda to tak:
- działa oświetlenie bagażnika i tylne kierunkowskazy,
- wymiana bezpiecznika stopów nic nie dała, stopy ciągle nie świecą.
Działające inne oświetlenie z tyłu wskazuje, że to raczej nie wiązka? A czy eliminuje to także podejrzenie padniętego SJB? Jeśli tak to winowajcą musi być chyba włącznik świateł stop przy pedale? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.
A tak przy okazji - inżynier, który zaprojektował skrzynkę bezpieczników w kabinie i jej otwieranie zasługuje na 100 batów. Bez zdjęcia bocznego panelu i plastiku na progu nie było dostępu do zatrzasków...
- ozzy
- Forumowicz
- Model: 13'GT/CS '67 289
- Silnik: V8 5.0
U mnie działało wszystko oprócz stopów.
Sprawdź wiązkę.
Jakie masz tylne lampy ?
Sprawdź wiązkę.
Jakie masz tylne lampy ?
- Chefofrats
- Forumowicz
Re: Brak stopów w V6 2006
Oryginalne z dorobionymi kierunkowskazami przez poprzedniego właściciela, szczegółów nie znam niestety... 4 lata u mnie działało wszystko bez zarzutu.
Edit: była to usterka SJB ale elektryk naprawił.
Edit: była to usterka SJB ale elektryk naprawił.
- Air Lord
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 06
- Kolor: srebrny
- Kontakt:
Witam,
no własnie u mnie znikły też stopy, 2 lata było ok i teraz padło niestety.
Sprawdziłęm bezpieczniki są OK, wiązka nie popalona.
Wyjąłem SJB i wygląda na cały , zadne ścieżki nie są poprzepalane .
Macie namiary na kogoś kto to może sprawdzic, albo ma na zbyciu SJB ?
Pozdrawiam
Miłosz
no własnie u mnie znikły też stopy, 2 lata było ok i teraz padło niestety.
Sprawdziłęm bezpieczniki są OK, wiązka nie popalona.
Wyjąłem SJB i wygląda na cały , zadne ścieżki nie są poprzepalane .
Macie namiary na kogoś kto to może sprawdzic, albo ma na zbyciu SJB ?
Pozdrawiam
Miłosz
MUSTANG GT, X5 V8 ...
- Air Lord
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
jak to czujnik, to podobne nie zmienie biegów w automacie. Tak ktoś pisał na forum.
MUSTANG GT, X5 V8 ...
- Air Lord
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
WItam,
zabrałem się dzisiaj za te przełączniki przy pedale hamulca. były 2 szt (czarny i niebiesko-biały).
Pomostkowałem je i światła stopu niestety nie wróciły.
Czy ktoż może mi podpowiedzieć , co w tym SJB się pali albo psuje ?
Niestety a ebay nie znalazłem takiego SJB , są nowsze tylko...
Pozdrawiam
Miłosz
zabrałem się dzisiaj za te przełączniki przy pedale hamulca. były 2 szt (czarny i niebiesko-biały).
Pomostkowałem je i światła stopu niestety nie wróciły.
Czy ktoż może mi podpowiedzieć , co w tym SJB się pali albo psuje ?
Niestety a ebay nie znalazłem takiego SJB , są nowsze tylko...
Pozdrawiam
Miłosz
MUSTANG GT, X5 V8 ...
- Chefofrats
- Forumowicz
U mnie jakieś ścieżki były zaśniedziałe/zardzewiałe i ich oczyszczenie pomogło.
- Air Lord
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
U mnie ścieżki plus przekaźniki jakieś i SJB działa ponownie i stopy wróciły .
MUSTANG GT, X5 V8 ...
- Air Lord
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
Witam,
W końcu okazało się ze to moduł był spalony.
Sprowadziłem ze stanów taki z mustanga z 2007 roku i okazało się że nie pasuje do mustangów z lat 2005 i 2006 roku .
Mam na zbyciu jakby ktoś potrzebował
http://allegro.pl/komputer-modul-bcm-ec ... 65013.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W końcu okazało się ze to moduł był spalony.
Sprowadziłem ze stanów taki z mustanga z 2007 roku i okazało się że nie pasuje do mustangów z lat 2005 i 2006 roku .
Mam na zbyciu jakby ktoś potrzebował
http://allegro.pl/komputer-modul-bcm-ec ... 65013.html" onclick="window.open(this.href);return false;
MUSTANG GT, X5 V8 ...