W USA mają oleje 5W20 extended lifetime czy jakoś tak to nazywają - w każdym razie je należy niby wymieniać co 15k mil, zamiast 10k mil. Ktoś ma o nich jakieś info - czy warto, gdzie dostać etc.?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
Nie tak do końca - typ oleju dobiera sie nie tylko pod silnik, ale też w zależności od warunków pracy. Co innego jeździć po Rzymie, a co innego po Sztokholmie zimą.Dezo pisze:Z resztą - na korku jest 5W20 - to ma być 5W20. W końcu to nieładnie kwestionować pracę doświadczonych inżynierów z Forda.![]()
Pozdrawiam
Kurcze, myślałem, że tylko mi się zdawało, ale widzę, że Dezo ma podobne odczucia - u mnie silnik też zauważalnie lżej zaczął pracować, gdy zmieniłem wcześniej używanego 0W30 na 5W20. Facet ze sklepu z częściami do samochodów amerykańskich też zdecydowanie zalecał wlanie 5W20.Dezo pisze:Ja dotychczas w czerwonym GT jeździłem na Royal Purple 5W20 i było w porządku.
W czarnym convertible GT miałem zalany Motul 5W30 i niby było dobrze, ale po zalaniu silnika Motorcraft 5W20 mam wrażenie jakby silnik lżej pracował. Może to tylko subiektywne odczucie, ale dzielę się nim z Wami.Z resztą - na korku jest 5W20 - to ma być 5W20. W końcu to nieładnie kwestionować pracę doświadczonych inżynierów z Forda.
![]()
Pozdrawiam