Przyciemnianie szyb
- sobanek
- Forumowicz
- Model: GT 2007
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Black
Przyciemnianie szyb
Na jutro jestem umówiony na przyciemnienie szyb w moim koniku. Wstępnie planuję tył i boki okleić 20 a przednią szybę 36. W związku z tym szybka prośba do Was o Wasze doświadczenia z tym związane. Na co zwrócić uwagę, czy nie będzie za ciemno, czy może zrezygnować z oklejania przedniej szyby, a może całość zrobić w jednym kolorze (jaśniejszym) itp.
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i ew. zdjęcia.
PS. Oczywiście wiem, że każde przyciemnienie przodu może sprowadzić na mnie kolegów w niebieskich mundurkach - także jeśli słyszeliście żeby komuś faktycznie zabrano za to dowód rej. to dajcie znać.
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i ew. zdjęcia.
PS. Oczywiście wiem, że każde przyciemnienie przodu może sprowadzić na mnie kolegów w niebieskich mundurkach - także jeśli słyszeliście żeby komuś faktycznie zabrano za to dowód rej. to dajcie znać.
...Always remember you're unique, just like everyone else...
..>> sobanek.pl - blog pisany sprawnie inaczej <<..
- Darenty
- Forumowicz
- Model: S197 GT
- Kolor: Satin Silver Metallic
Re: Przyciemnianie szyb
Pisząc przód masz na myśli boczne przód
No co Ci będę dużo pisał - nie wiem jakimi materiałami będą Ci przyciemniać i jak to wyjdzie.. Ja zaraz po zakupie auta w US u dealera zażyczyłem sobie ściemnienie w opcji "dark limo tint" (przepuszczalność światła z zewnątrz ograniczona o 75%)
..
Z zewnątrz w naprawdę słoneczny dzień w aucie widzisz tylko cienie i to od frontu, z boków zero. Od środka - przez okulary przeciwsłoneczne przy spuszczonych szybach widzę ciemniej niż przez zasuniętą szybę i bez okularów. Osobiście nie mam problemów z widocznością w jakichkolwiek warunkach atmosferycznych bez względu na porę dnia, a wzroku idealnego nie mam. Także jak ktoś jęczy, że ciemno ma, nie widział to albo wzrok skopany albo worki na śmieci ma ponaklejane zamiast profesjonalnego produktu
Osobiście wybrałem folię nie piec i jeśli chodzi o samochody to jestem zdecydowanie jej zwolennikiem, ale to osobny temat - przede wszystkim zauważ, że przy każdym otwieraniu/zamykaniu drzwi szyba opada/podnosi się co z czasem zwyczajnie rysuje szybę.. a tak rysuje jedynie folię którą później możesz wymienić, a szyba pozostaje w stanie idealnym.
A policja? no policja nie lubi czarnych szyb i dowód leci od razu + często ładowali mi zakaz dalszej jazdy ew. "na dojazd do domu"

No co Ci będę dużo pisał - nie wiem jakimi materiałami będą Ci przyciemniać i jak to wyjdzie.. Ja zaraz po zakupie auta w US u dealera zażyczyłem sobie ściemnienie w opcji "dark limo tint" (przepuszczalność światła z zewnątrz ograniczona o 75%)

Z zewnątrz w naprawdę słoneczny dzień w aucie widzisz tylko cienie i to od frontu, z boków zero. Od środka - przez okulary przeciwsłoneczne przy spuszczonych szybach widzę ciemniej niż przez zasuniętą szybę i bez okularów. Osobiście nie mam problemów z widocznością w jakichkolwiek warunkach atmosferycznych bez względu na porę dnia, a wzroku idealnego nie mam. Także jak ktoś jęczy, że ciemno ma, nie widział to albo wzrok skopany albo worki na śmieci ma ponaklejane zamiast profesjonalnego produktu

Osobiście wybrałem folię nie piec i jeśli chodzi o samochody to jestem zdecydowanie jej zwolennikiem, ale to osobny temat - przede wszystkim zauważ, że przy każdym otwieraniu/zamykaniu drzwi szyba opada/podnosi się co z czasem zwyczajnie rysuje szybę.. a tak rysuje jedynie folię którą później możesz wymienić, a szyba pozostaje w stanie idealnym.

A policja? no policja nie lubi czarnych szyb i dowód leci od razu + często ładowali mi zakaz dalszej jazdy ew. "na dojazd do domu"

You can never have too much power, just not enough traction.
- Michaś
- Forumowicz
- Model: Y 2006 VB style
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Vatican Bordo
Ja mam tylko tył i boczne trójkąty, ale za to warto folią z górnej półki - taką która nie nagrzewa środka. Szyby w drzwiach to ryzyko tłumaczenia się psom, zwłaszcza w małych miejscowościach (zawiść?).
.kapo an śoc mesazc ymbórZ
- sobanek
- Forumowicz
Mam na myśli szybę przednią/czołową/frontowąDarenty pisze:Pisząc przód masz na myśli boczne przód

Boczne (duże i trójkątne) oraz tylną chciałbym w jednym kolorze.
Co do materiału to będzie to: http://www.przyciemnianie.pl/html/folie.html
- Darenty
- Forumowicz
Stary zostaw ją w spokoju, ona seryjnie jest parę % ciemniejsza niż u nas przepisy pozwalająsobanek pisze:Mam na myśli szybę przednią/czołową/frontowąDarenty pisze:Pisząc przód masz na myśli boczne przód![]()

Ja z przodem nie kombinowałem, nie widziałem/nie wiedzę sensownego argumentu.. oryginał taki ładny przecież.. i ta blenda z mustangiem na górze

Ściemniaj całość poza frontową to moja opinia

- sobanek
- Forumowicz
Darenty pisze:Ściemniaj całość poza frontową to moja opinia

- Michaś
- Forumowicz
- Model: Y 2006 VB style
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Vatican Bordo
Polecam - sam tam przyciemniałemsobanek pisze:Mam na myśli szybę przednią/czołową/frontowąDarenty pisze:Pisząc przód masz na myśli boczne przód- plan jest taki by dać ją jaśniejszą niż pozostałe albo nie przyciemniać wcale - nie mogę się zdecydować.
Boczne (duże i trójkątne) oraz tylną chciałbym w jednym kolorze.
Co do materiału to będzie to: http://www.przyciemnianie.pl/html/folie.html

możesz obejrzeć efekt
.kapo an śoc mesazc ymbórZ
- sobanek
- Forumowicz
Michaś, dawaj zdjęcia 

tak na przyszłość, jakby ktoś szukałROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262)
5. Szyby pojazdu:
4) przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
> ROZPORZADZENIE MTiGM Z 1997 r.
W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIAZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM
BRANZOWYCH(Dz. U. 160 z pózniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
-"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca miec niczym nie ograniczone pole widzenia w obrebie kata 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do
90 stopni z prawej strony."
> PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczacy w ruchu ma byc tak zbudowany, wyposazony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewnialo dostateczne pole widzenia kierowcy oraz latwe,wygodne i pewne poslugiwanie sie urzadzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oswietlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu."
> REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni i do tylu w lusterka wsteczne i wymóg wyposazenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnetrzne nie zapewnia dostatecznej widocznosci do
tylu."
> REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niz przednie i nie majace wplywu na pole widzenia
kierowcy mozna stosowac przyciemnienia o przepuszczalnosci swiatla
mniejszej niz 70%."
Nic na siłę, wszystko młotkiem
i wyklepie się coś takiego:

-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2012 GT conv
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: niebieski
- Kontakt:
Na jutro jestem umówiony na przyciemnienie szyb w moim koniku. Wstępnie planuję tył i boki
1.dowód albo usunięcie/zdarcie na miejscu
2. próbowałeś kiedyś ZBIĆ szybę ? to teraz pomyśl -> zakleszczony, trzeba wycinać, zbić szybę (dodatkowo wzmocnioną folią )
(to, tak. Z pogotowia )
- o uderzeniu głową nie napiszę, bo nie wiem czy jest różnica w zbiciu dyńką oklejonej lub nie
1.dowód albo usunięcie/zdarcie na miejscu
2. próbowałeś kiedyś ZBIĆ szybę ? to teraz pomyśl -> zakleszczony, trzeba wycinać, zbić szybę (dodatkowo wzmocnioną folią )

- o uderzeniu głową nie napiszę, bo nie wiem czy jest różnica w zbiciu dyńką oklejonej lub nie

Pozdrawiam
Mateusz
"Oko jest oknem ciała ludzkiego, przez które człowiek rozpatruje swą drogę i zażywa piękności świata."
Leonardo da Vinci (1452-1519)
https://picasaweb.google.com/KlubA4ono/ ... 4220375922" onclick="window.open(this.href);return false;
Mateusz
"Oko jest oknem ciała ludzkiego, przez które człowiek rozpatruje swą drogę i zażywa piękności świata."
https://picasaweb.google.com/KlubA4ono/ ... 4220375922" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
[/quote]sławekw pisze: kierowcy mozna stosowac przyciemnienia o przepuszczalnosci swiatla
mniejszej niz 70%."
większość fabrycznych ma właśnie TAKĄ przepuszczalność.
Pozdrawiam
Mateusz
Mateusz
- sobanek
- Forumowicz
No plz... nie zbiję szyby, nawet bez okleiny, bez młoteczka.matison pisze: próbowałeś kiedyś ZBIĆ szybę ? to teraz pomyśl -> zakleszczony, trzeba wycinać, zbić szybę (dodatkowo wzmocnioną folią )![]()
(to, tak. Z pogotowia )
A młoteczek w komplecie z bajerami http://www.hityztv.pl/product-pol-475-N ... -4w1-.html 7,26zł/szt. Polecam

- sobanek
- Forumowicz
Szybki zrobione, certyfikat dostałem. Na szybko jedno zdjęcie. Sorry za jakość i brudnego konika.
http://pokazywarka.pl/sobanek_szyby/
Przednią zostawiłem w spokoju, resztę zrobiłem jaśniejszą niż pierwotnie planowałem.
Przednią zostawiłem w spokoju, resztę zrobiłem jaśniejszą niż pierwotnie planowałem.
-
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
sobanek pisze:Szybki zrobione, certyfikat dostałem. Na szybko jedno zdjęcie. Sorry za jakość i brudnego konika.
wygląda

kończąc temat zbijania szyb, miałem na myśli ratownika, nie Ciebie

Na Dominikanie widziałem auto z ciemnymi wszystkimi. Czarnymi jak noc

Pozdrawiam
Mateusz
Mateusz
- Darenty
- Forumowicz
No i luxsobanek pisze:Szybki zrobione, certyfikat dostałem. Na szybko jedno zdjęcie. Sorry za jakość i brudnego konika.