Z gory dziekuje za jaka pomoc

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-- warto, chyba że masz potwierdzoną wymianę przy przebiegu ok 110 tys. milPanzerMamba pisze:Podepnę się pod temat.
Chcę wymienić małą ilość oleju w skrzyni automatycznej 5R55S (Mustang 2010 4.0 v6) tak czysto profilaktycznie. Małą ilość czyli tylko tyle ile mi ścieknie po odkręceniu korka.
Wiem, że potrzebuję adapter wkręcany w korek, aby napełnić miskę skrzyni - nie ma problemu, kupię na ebayu.
Pytania:
1. Czy wymieniać filtr przy okazji? Czy jest to trudne, lub czy są do tego potrzebne dedykowane narzędzia jakieś? - filtr bezwzględnie wymieniać, żadne specjalistyczne narzędzia, zwykły klucz płaski lub nasadowy "8".
2. Czy filtr jest umieszczony w misce? --Tak
3. Chcę wymieniać ten olej i filtr na zimno. Czy mogę się kierować zasadą, że napełnię dokładnie tyle ile zlałem? Nowy filtr mogę przelać olejem też.--- zakładając że miałeś prawidłowy poziom oleju w skrzyni napełniasz tyle samo co zlałeś
4. Ile oleju zazwyczaj się zlewa z miski? ---do 6,0 l
5. Warto to w ogóle robić? Samochód ma przebieg 113 tyś. mil i pełną dokumentację serwisową do momentu wysłania auta do PL. Ma wpisaną dosłownie każdą pierdołę, większość przez autoryzowany serwis.