LED zamiast H13?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
LED zamiast H13?
Szukam i szukam jakiś mocniejszych żarówek, bo H13 to jednak dużo światła nie daje, do tego jeszcze żółta barwa (wiem wiem, efektywna, ale jednak żółta)...
no i trafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-led-h13-dc9v- ... 46154.html" onclick="window.open(this.href);return false;
żarówki LED, zamiennik H13. Ktoś na czymś podobnym jeździ?
Przy okazji druga sprawa - mam taką oto kostkę... czy to normalny efekt? Wątpię, ale jednak pytam.. A może to standard w koniu?
no i trafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/zarowka-led-h13-dc9v- ... 46154.html" onclick="window.open(this.href);return false;
żarówki LED, zamiennik H13. Ktoś na czymś podobnym jeździ?
Przy okazji druga sprawa - mam taką oto kostkę... czy to normalny efekt? Wątpię, ale jednak pytam.. A może to standard w koniu?
-
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
Re: LED zamiast H13?
Sam jestem bardzo ciekawy tych żarówek LED z linku, który podałeś.
Opis, jak zawsze na allegro, jest zachęcający.
Jak się zdecydujesz na zakup, to napisz proszę recenzje ze zdjęciami.
Opis, jak zawsze na allegro, jest zachęcający.
Jak się zdecydujesz na zakup, to napisz proszę recenzje ze zdjęciami.
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: SREBRNY
Jeżeli chodzi o oświetlenie drogi to w nocy przed samochodem było słabo widać. Po podjechanie pod jakąś ścianę tak w odległości ok 5m granica światła i cienia była zauważalna., a przed samochodem robiło się widno. Wniosek bardzo zospraszały światło. Jeżeli było mokro to już jazda na wyczucie , porażka. Dlatego wróciłem do żarówek.
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
Dzięki Rafał! na razie jest dobrze... ale nie jeździłem ani w nocy ani w deszczu

I tak się zastanawiam czy halogeny zostawiać żółte czy iść w kierunku bieli...

I tak się zastanawiam czy halogeny zostawiać żółte czy iść w kierunku bieli...
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Piotr jak z poprawą widoczności po wymianie żarówek ?
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
Nie spodziewałbym się poprawy po tym, co napisał RAFAŁ (GROSZEK).
Nie rozumiem ludzi w ogóle, jak bardzo można sobie popsuć walory użytkowe auta dla "tjuningowego" wyglądu. Światła w Mustangach ogólnie mocą nie powalają (moje seryjne ksenony też) i każdy rozsądny kombinuje raczej jak je wzmocnić. Tu kolega wyraźnie i uczciwie pisze, że LED jest słabszy niż żarówki i gorzej widać a autor wątku z pełną tego świadomością kupuje te LEDy od niego...
Byle tylko ładnie "prawie ksenonowo" wyglądało? Powodzenia w nadchodzące ciemne i mokre wieczory.
Nie rozumiem ludzi w ogóle, jak bardzo można sobie popsuć walory użytkowe auta dla "tjuningowego" wyglądu. Światła w Mustangach ogólnie mocą nie powalają (moje seryjne ksenony też) i każdy rozsądny kombinuje raczej jak je wzmocnić. Tu kolega wyraźnie i uczciwie pisze, że LED jest słabszy niż żarówki i gorzej widać a autor wątku z pełną tego świadomością kupuje te LEDy od niego...

Byle tylko ładnie "prawie ksenonowo" wyglądało? Powodzenia w nadchodzące ciemne i mokre wieczory.
- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Kolor: Szary Metalik
czy naprawde nie mozna wydac paru stow za normalne firmowe zarowki typu osram i spolka i miec normalne zarowki o bialej barwie a nie jakies chinskie gowno led
ja moge polecic takie
GP Thunder znane na rynku USA
testowalem je kiedys w edge 2014
http://www.ebay.com/itm/GP-THUNDER-V2-2 ... bfXUhRsilA" onclick="window.open(this.href);return false;
ja moge polecic takie
http://www.ebay.com/itm/GP-THUNDER-V2-2 ... bfXUhRsilA" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Andi, jak z widocznością z tymi żarówkami ?
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Za wcześnie by ocenić. Musiałem mieć bardzo wypalone żarówki Philipsa, bo serio te ledy oświetlają mi więcej. Podkreślam, że porównuję do moich starych żarówek. Może gdybym dał zwykłe nowe H13 to różnica byłaby mniejsza...Michał P. pisze:Piotr jak z poprawą widoczności po wymianie żarówek ?
Spostrzeżenia:
- w dzień stojac w korku na starych żarówkach nawet nie widziałem na zderzaku samochodu przede mną czy mam zapalone światła czy nie. Na tych ledach światło się odbija, więc świecą mocniej niż moje stare.
- wczoraj pierwszy raz przejechałem się w nocy, ale było to po Warszawie, więc ulice oświetlone. Światło świeci daleko, zaskoczony tym jestem, bo Rafał pisał mi, że świecą na 5 metrów i jest ostra granica światła i cienia. Mi świecą daleko, aczkolwiek zwróciłem uwagę, że znaki bardzo mocno są doświetlone i tym samym odbijają światło. W drugim aucie, gdzie mam xenon OSRAM i bardzo mocne światła chyba tego efektu nie mam. Muszę przejechać się tą samą trasą, bo być może te ledy świecą kuliście a nie mają ustalonej wiązki światła, która świeci w danym kierunku.
Zatem za wcześnie by cokolwiek powiedzieć, przydałoby się pojechać na pomiar ustawień światła. Patrząc z pozycji kierowcy to da się na tym jeździć, myślałem, że będzie gorzej. Myślę, że nawet w deszczu pomimo barwy i być może innej wiązki światła będzie lepiej niż na moich starych. Ale to piszę z pozycji kierowcy, nie wiem czy one nie oślepiają innych. Trzeba by to sprawdzić.
Teraz myślę, że może stare kostki gubiły gdzieś prąd, bo jedna kostka była przepalona jak na zdjęciu, a druga była podłączona bez kostki. W efekcie światła długie mocniej świeciły mi w lewej lampie niż w prawej. Teraz mam wszystko OK. Stare żarówki mam, mogę zrobić jakiś test, porównanie.
Oczywiście, że można. Uwierz, że nie nabyłem tych ledów z oszczędności a jedynie z chęci sprawdzenia. Poza tym szukałem w dwóch sklepach stacjonarnych i nie mieli nawet żarówki H13. W Internecie znalazłem zwykłe żarówki H13 o barwie żółtej, więc miałem obawę, że kupię dokładnie to samo co ja mam. Może miałem wypalone żarówki, a może nie - nie wiem tego.andi74 pisze:czy naprawde nie mozna wydac paru stow za normalne firmowe zarowki typu osram i spolka i miec normalne zarowki o bialej barwie a nie jakies chinskie gowno led
ja moge polecic takie
To co Ty podajesz, jeśli jest sprawdzone to jest warte uwagi. Szkoda, że nie są dostępne w PL. Jedynie dziwi mnie tylko ta barwa światła, bo H13 z tego co mi wiadomo to żarówka halogenowa ma jedną barwę 3000 K. i technicznie nie można tego przeskoczyć. Czy się mylę? Poza tym 7500 i 8500 K to nie jest Super White, ani Platinium White... to już w niebieski wchodzi.
Ostatnio zmieniony 2017-09-30, 21:19 przez Piotr_G, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego poluzuj gumkę proszę. Poczytaj co piszę i w jakim tonie piszę, a może zrozumiesz, że podchodzę do tematu z dużym dystansem. Owszem wolę barwę światła białą, taką mam w drugim aucie i jestem do niej przyzwyczajony. Co złego w sprawdzeniu i przekonaniu się samemu? Chciałem to kupiłem. Kupiłem od Rafała by nie było żal wyrzucić. Nikogo nie namawiam i nie wychwalam tych ledów. Wręcz robię komuś przysługę bo sprawdzę i napiszę jak jest... Jakoś wątek wisi już dłuższą chwilę a dopiero jak wrzuciłem zdjęcie z ledami to zrobiła się gówno burza i wówczas dopiero padła jedna propozycja żarówek w dodatku z USA. A w temacie kostki nadal nie wiem czy to zdarza się w Stangach czy coś u mnie robiło zwarcie...Matt84 pisze:Nie spodziewałbym się poprawy po tym, co napisał RAFAŁ (GROSZEK).
Nie rozumiem ludzi w ogóle, jak bardzo można sobie popsuć walory użytkowe auta dla "tjuningowego" wyglądu. Światła w Mustangach ogólnie mocą nie powalają (moje seryjne ksenony też) i każdy rozsądny kombinuje raczej jak je wzmocnić. Tu kolega wyraźnie i uczciwie pisze, że LED jest słabszy niż żarówki i gorzej widać a autor wątku z pełną tego świadomością kupuje te LEDy od niego...![]()
Pozdrawiam, peace!
- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Kolor: Szary Metalik
jesli chodzi o zarowki GP Thuner to sa naprawde fajne zarowki
mialem je w Ford Edge i tez polecilem koledze do chryslera 200 S zeby pasowaly pod kolor led w lampach
tez mialem je kiedys w innej oprawie w X5 E70 zeby ringi swiecily jak xenon a nie na zolto
mialem je w Ford Edge i tez polecilem koledze do chryslera 200 S zeby pasowaly pod kolor led w lampach
tez mialem je kiedys w innej oprawie w X5 E70 zeby ringi swiecily jak xenon a nie na zolto
Nie świeciły na niebiesko?andi74 pisze:jesli chodzi o zarowki GP Thuner to sa naprawde fajne zarowki