Dolewki oleju silnikowego
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT Fastback
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Kona Blue
Dolewki oleju silnikowego
Cześć. Jak duże dolewki oleju musicie stosować do silnika? Przy jakim przebiegu?
-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.
Pozdrawiam,
Andrzej.
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
- Kolor: Kolorowy
Re: Dolewki oleju silnikowego
Zrobiłem pierwszy serwis olejowy przy przebiegu 7k km i do tego momentu nic nie musiałem dolewać (było około połowy). Teraz mam nabite prawie 12k km i planuję kolejny olej przed 15k km. Póki co poziom w normie, a katuję kiedy tylko silnik i skrzynia złapią temperatury robocze. Oliwa 5W20 LM F ECO czy jakoś tak (ten z adekwatną normą Forda).
-
- Młodszy Forumowicz
Ja zrobiłem pierwszą zmianę po 1700 km i do tego momentu poziom był stały. Ten okres traktowałem jako dotarcie i w zasadzie nie kręciłem powyżej 4-5 tys. obrotów. Teraz mam 6000 przebiegu i w międzyczasie musiałem dolać dwa razy po około 350 ml. Od dotarcia jednak ostro wstawiam. Wydaje mi się, że jak jeżdżę ostrzej, to oleju ubywa. Z tego co czytam na zachodnich forach, to czasem jest odwrotnie - bierze przy spokojnej jeździe. Podobno norma zużycia jest duża. Pytanie co rozumiesz przez katowanie? Tryb sport i od zera do 200 z prawą nogą w podłodze przy każdej okazji czy jednak mniej...
-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.
Pozdrawiam,
Andrzej.
- Kratos
- Młodszy Forumowicz
- Kolor: Kolorowy
Jeżdżenie z dużą prędkością to jeszcze nie katowanie zwłaszcza, że koń ma ogranicznik i nie da się go raczej zarznąć vmaxem. Katowaniem nazwałbym robienie pierwszych dwóch-trzech biegów do odcinki plus ostre hamowania i tak przez kwadrans czy dwa, czyli but, hamulec i tak w kółko (oczywiście nie na drodze publicznej, nie nie, nie pochwalam piratów drogowych). Efekty widzisz to po temp. głowicy i temp. skrzyni.amotorhead pisze: ↑2019-03-08, 21:02Ja zrobiłem pierwszą zmianę po 1700 km i do tego momentu poziom był stały. Ten okres traktowałem jako dotarcie i w zasadzie nie kręciłem powyżej 4-5 tys. obrotów. Teraz mam 6000 przebiegu i w międzyczasie musiałem dolać dwa razy po około 350 ml. Od dotarcia jednak ostro wstawiam. Wydaje mi się, że jak jeżdżę ostrzej, to oleju ubywa. Z tego co czytam na zachodnich forach, to czasem jest odwrotnie - bierze przy spokojnej jeździe. Podobno norma zużycia jest duża. Pytanie co rozumiesz przez katowanie? Tryb sport i od zera do 200 z prawą nogą w podłodze przy każdej okazji czy jednak mniej...
-
- Forumowicz
- Model: MY 2016
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Deep Impact Blue
U mnie nic nie dolewałem pomiędzy zmianami, ( z tym że robiłem na razie tylko jedną zmianę, wg wskazań kompa, tj ok 19.000Km wyszło)
-
- Młodszy Forumowicz
Zrobiłem kolejne 2 tysiące i trzyma stały poziom. Wygląda na to, że prawdą jest jakoby zużycie oleju stabilizowało się (czyli u mnie może szczęśliwie zanikło) po nakręceniu 5-6 tysięcy. Będę obserwował...
-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.
Pozdrawiam,
Andrzej.
- BloodyAnt
- Forumowicz
- Model: S550
- Kolor: Magnetic
U mnie żarło motorcrafta 5w20, pierwsza wymiana prawie litr wciągnęło na 10.000km, teraz wlalem motula 5w20 i zużycie spadło o polowe. Kolejna zmiana będzie na 5w30 amsoila.amotorhead pisze: ↑2019-03-07, 20:10Cześć. Jak duże dolewki oleju musicie stosować do silnika? Przy jakim przebiegu?
-
- Młodszy Forumowicz
Podsumowując: od około 6k km poziom oleju jest stały niezależnie od stylu jazdy :-)
Teraz 9k km... i bez zmian.
Teraz 9k km... i bez zmian.
-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.
Pozdrawiam,
Andrzej.
GT v8 5.0 wersja EU rok 2015 czyli przed liftingiem
obecny przebieg 63 000 km
od nowości nic nie dolewałem, zawsze trzyma to samo na bagnecie po wymianach
leję AMSOIL