Witam
Mam problem, Mustang 2015, 30 tys km przebieg, automat 3.7 V6
Wszystko chodziło pięknie aż parę dni temu podczas przyspieszania zauważyłem ze auto słabiej przyspiesza w średnim zakresie obrotów i po wydechu słyszę ze chodzi jakby układ wydechowy był nieszczelny, przytkamy lub nie palił dobrze na 1 cylinder lecz na wolnych pracuje ładnie. Zrobiłem test przyspieszenia od 0-100 i średnio wychodzi 8.8s wiec chyba slabo. Spadek mocy jest niezbyt duży ale wyczuwalny
Co ważne dzień wcześniej na wolnych obrotach zaczęły sie takie odgłosy wydobywać z podwozia: https://youtu.be/4xIGdgUy_S8 ( słychać jakby z okolic miski olejowej, skrzyni lub katalizatora) Po 2 dniach zanim podniosłem auto na podnośniku w celu zlokalizowania źródła odgłosów stukanie ustało i już się nie pojawia.
Co już sprawdziłem:
- filtr powietrza czyściutki, nawet do prób wyjąłem na chwile i to nie to
- Na kanale obejrzałem wydech i żadnych nieszczelności nie widac
- Podpoiłem kompa z Forscanem i żadnych błędów (dajcie znać jakie parametry podpatrzyć w czasie pracy silnika)
- Dla prób odpinałem po 1 cewce zapłonowej z prawego rzedu cylindrów (lepszy dostep) zeby cos zauwarzyc ale to nie to( po odpięciu 1 cyla ewidentnie czuc nierówna prace na wolnych obrotach)
Czy możliwe jest ze zatkał się lub rozleciał katalizator po tak małym przebiegu ?
3.7 V6 - Spadek Mocy
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
Re: 3.7 V6 - Spadek Mocy
Telepanie w podwoziu oszukało sensor spalania stukowego i ten opóźnia zapłon dławiąc moc?
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang US AT
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Magnetic
Re: 3.7 V6 - Spadek Mocy
mało prawdopodobne ale choćby nawet tak było to moc powinna wrócić po zaniku stukania.
Dzis wykręciłem wszystkie świece w celu ich oględzin i wszystkie 6 maja jednakową barwę ale dla pewności wymienię je na nowe.
Dzis wykręciłem wszystkie świece w celu ich oględzin i wszystkie 6 maja jednakową barwę ale dla pewności wymienię je na nowe.