A jednakSoSo pisze:Zamówiłem dziś cat-backa remusa
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
Czekam na wrażenia z zestawu xpipe + stockowe tłumikideeboy pisze:Dzisiaj mój układ wydechowy Axleback Magnaflow Competition zamieniłem na Catback. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie jeszcze głośniej.
Wzrost głośności wewnątrz oceniam na jakieś 10% przy wysokich obrotach i 20% przy niskich (podczas obciążenia). Na zewnątrz wydaje mi się że jest głośniej o jakieś 20% podczas przygazówek.
Jazda z otwartymi szybami pośród zabudowań jest genialna, dźwięk z CB ma w sobie "więcej mięsa" niż w AB, słychać czasami taki metaliczny dźwięk z xpipa.
Prędkość autostradowa powyżej 170kmh to piękny pomruk, zupełnie nie męczący, nie jest głośny ale wyrazisty i przyjemny.
Niestety główną wadą jest buczenie na niskich obrotach przy przyspieszaniu, jest jakieś 20% głośniej niż w AB, który też buczy ale tu została przekroczona pewna granica akceptowalności tego zjawiska. Tak jak do buczenia w Axlebacku można się jakoś przyzwyczaić tak w Catbacku w skrajnych przypadkach jest wręcz bolesne dla uszu. Mam wrażenie, że od rezonansu popękają szyby i odpadną wszystkie plastiki. Można jechać tak - szczególnie manualem, że nie buczy ale trzeba go trzymać powyżej 2800 rpm zawsze. Oczywiście da się, jak chce się poza.pier.dalać ale na rodzinny wyjazd auto już się nie nadaje.
Na wolnych obrotach, na postoju, genialny bulgot - można poprostu stać i słuchać.
Przy hamowaniu silnikiem z 6000rpm do 3000rpm cały czas słychać bulgot, tak przyjemny, że najlepiej nie używać hamulcy
Pierwsze co zauważyłem po zmianie to silnik szybciej się wkręca na obroty podczas przygazówek i czuć pare koni więcej na kołach, nie jest to jakiś drastyczny wzrost ale jest delikatnie wyczuwalny pod nogą.
Przez to buczenie rzadziej jedzie się na wolnych obrotach, po założeniu Axleback spalanie średnio wzrosło mi z 15 na 17l/100 w porównaniu ze stockowym układem. Teraz na catbacku mam wrażenie że wzrośnie jeszcze bardziej bo wysokie obroty to wręcz wymóg.
Myślę, że polatam jeszcze z tydzień i testowo założę zestaw xpipe + stockowe tłumiki
Troche przycichnie po 1k km,ale i tak bedzie kosmosdeeboy pisze:Dzisiaj mój układ wydechowy Axleback Magnaflow Competition zamieniłem na Catback. Szczerze mówiąc myślałem, że będzie jeszcze głośniej.
Wzrost głośności wewnątrz oceniam na jakieś 10% przy wysokich obrotach i 20% przy niskich (podczas obciążenia). Na zewnątrz wydaje mi się że jest głośniej o jakieś 20% podczas przygazówek.
Jazda z otwartymi szybami pośród zabudowań jest genialna, dźwięk z CB ma w sobie "więcej mięsa" niż w AB, słychać czasami taki metaliczny dźwięk z xpipa.
Prędkość autostradowa powyżej 170kmh to piękny pomruk, zupełnie nie męczący, nie jest głośny ale wyrazisty i przyjemny.
Niestety główną wadą jest buczenie na niskich obrotach przy przyspieszaniu, jest jakieś 20% głośniej niż w AB, który też buczy ale tu została przekroczona pewna granica akceptowalności tego zjawiska. Tak jak do buczenia w Axlebacku można się jakoś przyzwyczaić tak w Catbacku w skrajnych przypadkach jest wręcz bolesne dla uszu. Mam wrażenie, że od rezonansu popękają szyby i odpadną wszystkie plastiki. Można jechać tak - szczególnie manualem, że nie buczy ale trzeba go trzymać powyżej 2300 rpm zawsze. Oczywiście da się, jak chce się poza.pier.dalać ale na rodzinny wyjazd auto już się nie nadaje.
Na wolnych obrotach, na postoju, genialny bulgot - można poprostu stać i słuchać.
Przy hamowaniu silnikiem z 6000rpm do 3000rpm cały czas słychać bulgot, tak przyjemny, że najlepiej nie używać hamulcy
Pierwsze co zauważyłem po zmianie to silnik szybciej się wkręca na obroty podczas przygazówek i czuć pare koni więcej na kołach, nie jest to jakiś drastyczny wzrost ale jest delikatnie wyczuwalny pod nogą.
Przez to buczenie rzadziej jedzie się na wolnych obrotach, po założeniu Axleback spalanie średnio wzrosło mi z 15 na 17l/100 w porównaniu ze stockowym układem. Teraz na catbacku mam wrażenie że wzrośnie jeszcze bardziej bo wysokie obroty to wręcz wymóg.
Myślę, że polatam jeszcze z tydzień i testowo założę zestaw xpipe + stockowe tłumiki
Odwrotnie, będę testował xpipe + stockowe tłumikiVolver pisze:Nawet na filmie słychać różnicę...wywaliłeś cataback i wróciłeś do rezonatora?
To nie puchy cichsze tylko uszy głuchnąlukas220 pisze:Deeboy, ile km przejechałeś na konfiguracji MF Competition Axleback? Mój został zainstalowany przy przebiegu 60 km-teraz mam około 1500 i ciągłe wrażenie, że puchy są coraz cichszeCiekawe czy głośność pójdzie w drugą stronę, bo już sobie nie wyobrażam łagodniejszego dźwięku niż ten
![]()
No i ten widok z tyłu... rewelacja względem serii