[Brano] 67 Fastback

Nasze Auta / Our Rides

Moderatorzy: Hans, Pavulon_, Pavulon_, Hans

ODPOWIEDZ
hubi
Młodszy Forumowicz
Model: 1966
Silnik: inny V8
Kolor: niebieski

Re: 67 Fastback

Post autor: hubi » 2013-04-09, 01:15

ERTE pisze:
Brano pisze:Jeszcze z ciekawości - próbował ktoś w urzędzie celnym sprowadzić samochód jako kolekcjonerski? (chodzi mi o akcyzę)
Ja tak ocliłem, Alski też.

viewtopic.php?f=49&t=1153" onclick="window.open(this.href);return false;
w tym wątku masz odpowiedź, fastback bez problemu spełnia kryteria zwolnienia z akcyzy wiec śmiało.
Ja swojego tez ciagnalem jako kolekcjonerski. Poszlona 7% vat i bez akcyzy i cla. Teraz go bede rejestrowal na biale, bo kolekcjonerski wcale nie jest rownoznaczne z zabytkowy.

hubi
Młodszy Forumowicz

Post autor: hubi » 2013-04-09, 01:18

MAX pisze: Światła przerobiłem szybko i sprawnie hiii w lampach wstecznych wylądowały kierunki przeciwmgielny i wsteczny zamontowałem prowizorycznie tylko do przeglądu przód tak jak kolega napisał klosze firmy WESEM
Ja nie do konca jestem pewien czy trzeba przerabiać światła. Za chwilę będe sie doktoryzował w temacie, ale o ile dobrze wiem, to jezeli samochód ma więcej niż X lat (i to X to chyba 25) to nie trzeba mu nic przerabiać, ani świateł, ani pasów itp. I wcale nie musi być rejestrowany jako zabytek.

hubi
Młodszy Forumowicz

Post autor: hubi » 2013-04-09, 01:23

stang67 pisze:No to kolejny plus. OC na zabytek płacisz 300zł, a normalne pewnie pod 3k zł.
w tym momencie PZU ma mowe z PZM i jeżeli ktoś jest członkiem PZM i samochód ma więcej niż 25 lat to przysługuje dodatkowe 70% zniżki więc mi za OC wyszło coś lekko ponad 200 zł za cały rok. I po raz kolejny samochód wcale nie musi być zabytkiem. Trochę się tu wszyscy uwzięli, że zniżki, ulgi w przeglądach itp dotyczą tylko zabytków, a to wcale nie prawda. Poniżej fragment z regulaminu odnośnie ubezpieczenia:

Poniżej jeszcze bardziej szczegółowe zapiski z PZU:
I. Zasady udzielania centralnej zniżki promocyjnej – „Pojazdy zabytkowe”

1. Zniżka obowiązuje do umów zawieranych w okresie od dnia 1 sierpnia
2012r. do odwołania.
2. Zniżka dotyczy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej
posiadaczy pojazdów mechanicznych.
3. Ze Zniżki mogą skorzystać posiadacze pojazdów, będący osobami
fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej, z okresem
eksploatacji powyżej 25 lat, zrzeszeni w: Clubie Antycznych Automobili i
Rajdów (CAAR), Automobilklubie Polskim, Klubie Pojazdów Zabytkowych
Fundacji Ochrony Zabytków Militarnych, Stowarzyszeniu capri.pl. oraz
Polskim Związku Motorowym.
4. Zniżka udzielana jest w wysokości 70%.
5. Zniżka ma zastosowanie przy zawieraniu nowych i wznowionych umów
ubezpieczenia jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:

1) w odniesieniu od członków CAAR (w tym skupionych w sekcji „Syrena”)
zostanie przedstawiony przez klienta:
a) dowód rejestracyjny ubezpieczanego pojazdu z okresem eksploatacji
powyżej 25 lat, oraz
b) legitymacja członka CAAR (każdy członek CAAR posiada imienną
legitymację z nadanym indywidualnie numerem);

2) w odniesieniu do członków Automobilklubu Polskiego zostanie
przedstawiony przez klienta:
powyżej 25 lat, oraz
b) karta ewidencyjna Warszawskiego Koła Pojazdów Zabytkowych, oraz
c) legitymacja członka Automobilklubu Polskiego;

3) w odniesieniu do członków Klubu Pojazdów Zabytkowych Fundacji Ochrony
Zabytków Militarnych zostanie przedstawiony przez klienta:
powyżej 25 lat, oraz
b) legitymacja członka Klubu Pojazdów Zabytkowych Fundacji Ochrony
Zabytków Militarnych;

4) w odniesieniu do członków Stowarzyszenia capri.pl zostanie
powyżej 25 lat, oraz
b) legitymacja członka Stowarzyszenia capri.pl.

5) w odniesieniu do członków Polskiego Związku Motorowego zostanie
powyżej 25 lat, oraz
b) legitymacja członka Polskiego Związku Motorowego.

6. Zniżka nie może zostać udzielona w ubezpieczeniu, w którym w ciągu
ostatnich 12 miesięcy nastąpiła szkoda, z tytułu której zostało
wypłacone odszkodowanie.
7. Zniżka nie ma zastosowania do umów ubezpieczenia zawieranych za
pośrednictwem Internetu lub telefonu.
8. Zniżka nie podlega łączeniu z innymi zniżkami promocyjnymi.

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Model: coupe 1966
Silnik: V8 4.6
Kolor: signal flare red
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2013-04-09, 07:16

Racja. Ważne żeby przystąpić do klubu, który w PZU akceptują a kluby najczęściej nie narzucają czy ma się mieć żółte czy białe blachy;D

Awatar użytkownika
6t07t
Forumowicz
Model: 1966-2008
Kolor: Silver Blue, Black
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: 6t07t » 2013-04-09, 07:53

Brano pisze:Jeszcze z ciekawości - próbował ktoś w urzędzie celnym sprowadzić samochód jako kolekcjonerski? (chodzi mi o akcyzę)
Tak, załatwiałem odprawę na samochód kolekcjonerski dla Mustanga '65 i nie tylko.
Jeśli będziesz później rejestrował na żółte tablice obie sprawy można załatwić jedną, dobrze napisaną i skonstruowaną opinią Rzeczoznawcy.
Do odprawy pojazdu kolekcjonerskiego potrzebne jest zaświadczenie od Konserwatora Zabytków stwierdzające, że pojazd spełnia odpowiednie kryteria (nie jest to jeszcze wpis do ewidencji/rejestru), opinia rzeczoznawcy to potwierdzająca oraz odpowiednio wypełnione dokumenty SAD.
Auto trzeba podstawić do UC do oględzin przy odprawie i zmieścić się w wyznaczonych terminach ze wszystkimi dokumentami.

1966 Silver-Blue Coupe od nowości w PL
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007

Awatar użytkownika
Brano
Stowarzyszenie MKP
Model: 67 fastback
Kolor: Czarny

Post autor: Brano » 2013-04-09, 09:23

No to powoli zaczynam się orientować co i jak :) Ma ktoś kontakt na dobrego rzeczoznawcę w Warszawie?
Samochód pochodzi z UE - więc cło i VAT mnie nie dotyczy, nie ma odprawy celnej, natomiast nie płacenie akcyzy całkiem mnie interesuje...
Jak przez wszystko przebrnę, to napiszę co i jak.

Awatar użytkownika
conver67
Forumowicz
Model: convertible '67
Kolor: Acapulco blue

Post autor: conver67 » 2013-04-09, 09:54

Odnośnie ubezpieczenia OC to tak,jest ta zniżka 70%.tylko 3ba być w jednym z tych klubów itd,itd.Ja 2 tyg temu napisałem taką prośbe do CAPRI pl ,że mam starego Forda itditd,by napisali mnie takie pismo i do tej pory nie mam odpowiedzi żadnej. a na swoim forum sie wspaniale udzielają,cytat:

•Zniżka dotyczy samochodów będących własnością członka Stowarzyszenia capri.pl.
•Zniżka dotyczy z założenia starych Fordów, ale przysługuje również na samochody innych marek będących w posiadaniu uprawnionego członka Stowarzyszenia, jeżeli dany samochód spełnia wszystkie określone poniżej wymogi. Członek uprawniony do zniżki oznacza w tym wypadku że członek jest właścicielem starego Forda - tak więc inne samochody można ubezpieczyć ze zniżką wyłącznie pod warunkiem posiadania m.in. starego Forda. Bez posiadania starego Forda nie można zostać członkiem uprawnionym do zniżki i tym samym nie można uzyskać zaświadczenia na inne samochody.
•Zniżka ma zastosowanie w 12-miesięcznych umowach ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych.
•Do przyznania zniżki wymagane są: ◦strona z prezentacją samochodu na łamach capri.pl,
◦pozytywna ocena stanu technicznego samochodu, dokonywana przez Zarząd Stowarzyszenia capri.pl lub osobę upoważnioną przez Zarząd,
◦zgodność danych w dowodzie rejestracyjnym z rzeczywistością,
◦wiek pojazdu powyżej 25 lat, bez wymogu rejestracji na zabytkowe (żółte) tablice,
◦brak szkód w okresie 12 miesięcy w ubezpieczeniu OC ppm w PZU (dotyczy wyłącznie szkód wypłaconych z pojazdu który jest przedmiotem ubezpieczenia, dotyczy wyłącznie szkody w PZU).

Po spełnieniu powyższych warunków Zarząd Stowarzyszenia capri.pl wystawia zaświadczenie o kwalifikacji samochodu do zniżki, które należy okazać przy zawieraniu umowy bezpieczenia.

•Wysokość zniżki promocyjnej to 70%. Zniżka łączy się z innymi zniżkami, w szczególności ze zniżkami taryfowymi wynikającymi z klas bonus-malus osoby ubezpieczonej. Składka po udzieleniu zniżki nie podlega ograniczeniu do limitu 30% składki podstawowej, ani żadnego innego limitu.
•Ostateczna decyzja o udzieleniu zniżki leży po stronie PZU i jest podejmowana na podstawie dotychczasowego przebiegu ubezpieczenia w PZU.
•Korzystanie ze zniżki wiąże się z niewielką formą promocji ubezpieczyciela: na pojeździe powinna zostać naklejona mała naklejka informacyjna o korzystaniu z usług PZU.

Więc nie wiem,w czym jest problem z wystawieniem tego zaświadczenia dla mnie??brak odpowiedzi.

hubi
Młodszy Forumowicz

Post autor: hubi » 2013-04-09, 10:02

conver67 pisze:Odnośnie ubezpieczenia OC to tak,jest ta zniżka 70%.tylko 3ba być w jednym z tych klubów itd,itd.Ja 2 tyg temu napisałem taką prośbe do CAPRI pl ,że mam starego Forda itditd,by napisali mnie takie pismo i do tej pory nie mam odpowiedzi żadnej. a na swoim forum sie wspaniale udzielają,cytat:
...
To nie pros sie capri, tylko ponizej jest link jak wstapic w szereg czlonkow PZMOT i jeszcze przy okazji zalapac sie na assistance:

http://www.sospzmot.pl/

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Model: coupe 1966
Kolor: signal flare red
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2013-04-09, 12:11

Conver ja jestem w capri i faktycznie z czasem odpowiedzi bywa różnie. Pamiętaj, że to ludzie którzy za darmo wykonują swoją pracę i może trafiłeś na jakiś urlop czy coś. Poza tym idziesz tam tylko po składkę więc nie spodziewaj się super entuzjazmu;)

spróbuj na webmaster@capri.pl

Awatar użytkownika
conver67
Forumowicz
Model: convertible '67
Kolor: Acapulco blue

Post autor: conver67 » 2013-04-09, 14:54

Piter,spoko,damy radę.jeszcze zawalczę z tym co Hubi napisał.a jak nie wypali,to w Link4 daja mi na rok OC z NNW za 680zika na rok,przy 40%znizkach i Siema! :)

Awatar użytkownika
ERTE
Forumowicz
Model: Coupe 289 66
Kolor: podkład:)

Post autor: ERTE » 2013-04-09, 18:31

nigdzie nie pisałem że hopsiup z tą odprawą jest

celnicy są już doinformowani i pierwsza ich odpowiedz była taka: paaaanie mustangów coupe to jest miliony a fastback to jest faktycznie kolekcjonerski i ewentualnie cabrio też
więc tak jak napisał 6t07t opinia rzeczoznawcy musi być napisana konkretnie pod UC z uwzględnieniem ich niedorzecznych wymagań
rejestracja mojego zajeła mi grubo ponad pół roku...

Awatar użytkownika
Brano
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Brano » 2013-04-10, 10:12

Otrzymałem właśnie marti report, i wygląda, że samochód jest prawie "matching numbers" :)
Prosił bym tylko o podpowiedź, czy:
1. czy "red paint stripe" to pasek po bokach, pod drzwiami? - jak na załączonym zdjęciu?
2. czy ktoś wie, co wszystko obejmowało "exterior decor group"? poszukam jeszcze sam w necie, ale jakoś na razie nie doszedłem do tego :) (edit: już znalazłem)
Załączniki
marti.jpg
marti.jpg (53.21 KiB) Przejrzano 7581 razy
red stripe.jpg
red stripe.jpg (86.04 KiB) Przejrzano 7581 razy

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Model: 1967 Mustang A-code
Kolor: Candy Apple Red
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2013-04-10, 15:53

Czyli miałeś standardowe wnętrze, a nie deluxe :P

_______F___U___C___K_________T___H___E_________F___U___E___L_________E___C___O___N___O___M___Y_______
Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M
3.1998 BMW e36 320i convertible ///M

Awatar użytkownika
Brano
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Brano » 2013-04-10, 16:03

dokładnie tak, z tym że ta "przemiana" mi nie przeszkadza :P, i w dodatku jest tak dobrze zrobiona, że bez tego raportu bym się nigdy nie połapał, dalszym "upgrade" są przednie hamulce

Awatar użytkownika
bart
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Kolor: windveil blue

Post autor: bart » 2013-04-10, 16:07

piekne auto - gratuluje!!

http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „I Generacja (1964 1/2 - 1973)”