Jaki olej i filtry?
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
- Arek0402
- Młodszy Forumowicz
- Model: Coupe
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Race Red
Jaki olej i filtry?
1. Czy lejecie zalecany 5W20 czy coś o większej lepkości?
2. Jaki filtr oleju wkładacie? Ja znalazłem tylko K&N i WIX.
3. Jaki filtr powietrza i kabinowy? Tutaj znalazłem tylko WIX. Dodam jeszcze że nigdy nie spotkałem się z tym producentem i przez to nie mam zdania na temat filtrów tej matki.

2. Jaki filtr oleju wkładacie? Ja znalazłem tylko K&N i WIX.
3. Jaki filtr powietrza i kabinowy? Tutaj znalazłem tylko WIX. Dodam jeszcze że nigdy nie spotkałem się z tym producentem i przez to nie mam zdania na temat filtrów tej matki.
- 

Bandit120080
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mk5 Legend Lime
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Lime
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Re: Jaki olej i filtry?
Ja do przedlifta V6 leję taką lepkość jak zaleca producent czyli w moim wypadku to 5W30. A producent to albo Valvoline albo Texaco. Filtr oryginalny Motorcraft (33pln).
Kabinowy też jakiś noname ale częściej wymieniam.

Kabinowy też jakiś noname ale częściej wymieniam.
- 

The Fly
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang 3.7 2014
- Kolor: Szary
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Wiele osób poleca Canada Petrol. Raczej zalecany jest 5W20. Jest oczywiście Motocraft ale jest droższy a nie masz pewności w ogóle kto go wyprodukował bo oni skupują olej od innych producentów. Z takich łatwo dostępnych typowo do takich aut to zdecydowanie Petro Canada. 
Filtr oryginalny Motocraft kosztuje jakieś grosiki. Ewentualnie Wix ale zaoszczędzisz 5zl. Filtry powietrza zato już jest spora różnica i polecam Wixa.

Filtr oryginalny Motocraft kosztuje jakieś grosiki. Ewentualnie Wix ale zaoszczędzisz 5zl. Filtry powietrza zato już jest spora różnica i polecam Wixa.
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czerwony
Od siebie polecam Motu 5W20 + filtr Motorcraft.

Mustang 3.7l -  2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -
- Arek0402
- Młodszy Forumowicz
- Model: Coupe
- Kolor: Race Red
Olej to ja wszędzie (motocykle i auta) leję Motula, filtr oleju chciałem kupić K&N bo kupuję do moto z przekonaniem że kupuję produkt "premium". Mam tylko dylemat z filtrem powietrza i kabinowym ale jak mówicie że ten WIX jest spoko to chyba sprawa wyjaśniona.
A gdzie jest umieszczony filtr kabinowy w moim koniu? Nad schowkiem? W podszybiu?
Dzisiaj dzwoniłem po sklepach w Łodzi i K&N jest nieosiągalny a Motorcraft jest tańszy od WIX i to sporo. Więc filtr oleju wezmę Motorcraft tak jak radzicie.

A gdzie jest umieszczony filtr kabinowy w moim koniu? Nad schowkiem? W podszybiu?
Dzisiaj dzwoniłem po sklepach w Łodzi i K&N jest nieosiągalny a Motorcraft jest tańszy od WIX i to sporo. Więc filtr oleju wezmę Motorcraft tak jak radzicie.
- 

The Fly
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang 3.7 2014
- Kolor: Szary
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Żaby wymienić filtr kabinowy musisz zdjąć plastik który jest przed przednia szyba od strony pasażera. U mnie trzeba unieść wycieraczki inaczej ciężko zdjac. 2 śrubki trzeba wykręcić.

Powiem Ci, że ja kupuję u nas w mieście części do swojego Mustanga, dopiero gdy nie ma, co rzadko sie zdarza, to wtedy szukam czegoś na necie. Niedawno wymieniałem właśnie oleje i filtry, a na stronie Centrum Auto kupiłem filtr oleju Blue Print: https://www.centrumauto.pl/filtr-oleju- ... 52115,2blp  Jak będziesz potrzebował jakiejś konkretnej części to sprawdź sobie na tej stronie bo mają dość szeroki asortyment. Co do oleju to ja stosuję 5W30 Valvoline. Pozdrawiam
 Jak będziesz potrzebował jakiejś konkretnej części to sprawdź sobie na tej stronie bo mają dość szeroki asortyment. Co do oleju to ja stosuję 5W30 Valvoline. Pozdrawiam 

Jak będziesz potrzebował jakiejś konkretnej części to sprawdź sobie na tej stronie bo mają dość szeroki asortyment. Co do oleju to ja stosuję 5W30 Valvoline. Pozdrawiam
- Dzikus
- Młodszy Forumowicz
- Model: S-197
- Kolor: Deep blue
- Kontakt:
Ostatnią wymianę oleju robiłem w warsztacie dla aut amerykańskich i facet polecił olej 20W40.
Poprzedni właściciel też taki lał.
Co Wy o tym sądzicie?

Poprzedni właściciel też taki lał.
Co Wy o tym sądzicie?
- Dzikus
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
Mój aktualny mechanik jest zdecydowanie za zaleceniami producenta i poleca Motula oczywiście 5W20.
???

???
- Michał P.
- Forumowicz
Czym spowodowana taka zmiana ? Osobiście do swojego 3.7l od 100 tyś km leje co 10 tyś km 5W20 Motul i chodzi wszystko pięknie, tak jak zaleca producent auta.

- Dzikus
- Młodszy Forumowicz
- Kontakt:
Cześć Michał.
Powiedz mi jeszcze którego Motula lejesz, bo są trzy - Specific; 8100-Eco lite i 6100-Save lite

Powiedz mi jeszcze którego Motula lejesz, bo są trzy - Specific; 8100-Eco lite i 6100-Save lite
- Michał P.
- Forumowicz
Ja kupuje takie cudo https://www.motul.com/pl/pl/products/specific-948b-5w20 ostatnio zalałem PMO i też cichutko chodzi.

- 

Matias1990
- Młodszy Forumowicz
- Model: Club Of America 2013
- Kolor: Deep impact blue
- Stajnia: Stajnia Podkarpacka
Dziaiaj pierwsza wymiana oleju w nowym nabytku. 
Zalany wedlug zaleceń 5w20 Motul (tłusta woda ) filtr motorcraft i na dodatek archoil 9100 by cos tam lepiej chronilo w wyzszych temperaturach...
 ) filtr motorcraft i na dodatek archoil 9100 by cos tam lepiej chronilo w wyzszych temperaturach... 

Zalany wedlug zaleceń 5w20 Motul (tłusta woda
 ) filtr motorcraft i na dodatek archoil 9100 by cos tam lepiej chronilo w wyzszych temperaturach...