Oczywiście nie muszą być jednego autora, ale najważniejsze, żeby wyglądało to dobrze, bo ostatnim jestem zawiedziony

Moderatorzy: Pavulon_, Magic, Pavulon_, Magic
Zgadzam się Fatalny pomysł. Pomijam, że jeśli chodzi o proponowane zdjęcia, to 4, 9 i 10 jakoś z trudem i bólem oka ujdzie... Jedynie 11 zasługuje na miano "niezłe". Reszta - no comment... Widziałem tu wiele zdjęć, przy których jedno biło na głowę tę całą pulę. Rozumiem sprawę, że prawa autorskie to trudny temat, ale trzeba uważać, żeby nie rozlać dziecka z kąpielą przez jakąś radykalną decyzję...deeboy pisze:Pomysł fatalny, zdjęcia nadsyłane przez użytkowników o wiele lepsze. Z tych to może 3-4 się nadają... słabo
a dlaczego bez logo fotografow? w powyzszej ankiecie wiekszosc fotek ma logo CuoreMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...
![]()
a już się cieszyłem że będę miał mniej roboty przy tym konkursie ale jak zwykle wszystko na mojej głowie ale wymyśliłem choć mnie to nie cieszy![]()
jedyna sensowna opcja na prowadzenie tego konkursu w przyszłym roku to wprowadzenie reżimu mianowicie to że każdy kto chcę dodać swoją fotkę do konkursu będzie mógł ją dodać tylko i wyłącznie prze zemnie po wysłaniu do mnie na maila oryginalnej fotki bez reklam fotografów, kalendarz to nie bilbord reklamowy, po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu
Moim zdaniem to jedyne dobre rozwiązanieMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...
![]()
a już się cieszyłem że będę miał mniej roboty przy tym konkursie ale jak zwykle wszystko na mojej głowie ale wymyśliłem choć mnie to nie cieszy![]()
jedyna sensowna opcja na prowadzenie tego konkursu w przyszłym roku to wprowadzenie reżimu mianowicie to że każdy kto chcę dodać swoją fotkę do konkursu będzie mógł ją dodać tylko i wyłącznie prze zemnie po wysłaniu do mnie na maila oryginalnej fotki bez reklam fotografów, kalendarz to nie bilbord reklamowy, po weryfikacji dopiero w tedy tylko ja będę mógł ją wstawić do konkursu, co do licencji fotek trzeba sprawdzić prawnie czy wystarczy regulamin konkursu na forum by w razie czego zrzucić winę na zgłaszającego fotkę który wysyłając zdjęcie zatwierdza regulamin i twierdzi że ma pełne prawa do foty i zrzeka się ich na rzecz klubu
Publikacja zdjęcia w kalendarzu nie wymaga przejęcia "całości praw autorskich" zwłaszcza, że całości i tak się przejąć nie da - np. praw osobistych, do których należy prawo do oznaczania dzieła nazwiskiem autora. Normalnie do publikacji zdjęcia w jakiejkolwiek druku wystarcza jednorazowa niewyłączna licencja udzielona przez autora. Niedookreślone licencje działają przez 5 lat, ale tu mówimy o jednorazowym wykorzystaniu, bo kalendarz drukuje się raz i rozprowadza raz. Jego czas życia jest wyjątkowo krótki (nie liczy się ile lat go ktoś będzie miał powieszonego i czy go sprzeda komuś innemu - liczy się tylko pierwsze wprowadzenie do obrotu, tzw. pierwsze udostępnienie publiczności). Oznacza to, że autor nie traci prawa do wykorzystywania zdjęcia w innych celach, a tak by było, gdyby przekazał klubowi całość majątkowych praw autorskich.Przemek pisze:Moim zdaniem to jedyne dobre rozwiązanieMagic pisze:wykończycie mniespania nie miałem przez ten ten kalendarz a jeszcze telefonicznie dostałem parę h...
![]()
![]()
Są wśród nas prawnicy niech Cię wesprą i odpowiedzą czy tak będzie ok jeśli chodzi o prawa autorskie.
A jeśli chodzi o jakość zdjęć to będziesz miał więcej roboty podczas konkursu przez cały rok ale finalnie mniej![]()
Nie będziesz się prosił o foty które ktoś wsadził kilka miesięcy wcześniej i gdzieś mu się zapodział oryginał lub ma na Ciebie i nas wszystkich wywalone ( delikatnie to ujmując)