Jakis raz na tydzien wyskakiwala mi kontrolka CHECK ENGINE od kiedy kupilem auto - blad zawsze ten sam P0430 czyli na polski - wydajność systemu katalitycznego poniżej normy [Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 2)]. Wiekszosc stron internetowych ktore omawiaja ten blad mowi o przyczynach takich jak:
niska wydajnosc katalizatora
nieszczelnosc ukladu wydechowego
bledne odczyty sond lambda
Od tygodnia mam nowy blad P0401 - zbyt niski przeplyw na zaworze EGR [Insufficient EGR Flow], mozliwe przyczyny to:
DPFE (differential pressure feedback EGR) sensor podaje bledne odczyty
Niedrozny przewod do zaworu EGR
Zuzyty zawor EGR lub zbyt niskie cisnienie przeplywu zeby go otworzyc
Problem w tym ze o ile pierwszy blad pojawial sie sporadycznie to blad P0401 pojawia sie od nowa przy kazdej jezdzie po rozgrzaniu silnika. Obydwa bledy nie powoduja zadnych niezwyklych zachowan samochodu. wszystko dziala tip-top. Tzn. od kiedy pojawia sie ten drugi blad pierwszy juz sie nie wyswietla.
Moje pytanie jest takie, czy te bledy moga byc powodowane przez jeden problem, czy moga byc ze soba powiazane, obydwa dotycza w sumie ukladu wydechowego tak jakby.
W samochodzie moim kolektory wylotowe sa szczelne jeszcze ale z tego co ustalilem z mechanikiem powoli sie rozszczelniaja, przy dodawaniu gazu sluchac swiergot, ale jeszcze nic ponoc nie ucieka. Wg. mechanika mam czekac az sie pogorszy, narazie nie ma co sie martwic.
Zastanawiam sie co zrobic. Zmieniac zawor EGR z calym tym dodatkowym osprzetem? Poczekac az poza kontrolka CHECK ENGINE zacznie sie cos dziac namacalnego?
Moj skaner daje mozliwosc podgladu odczytow sensorow na zywo ale nie wiem na co mam zwracac uwage...Tam sa po prostu rozne wartosci ktore sa wieksze, mniejsze, bogate, ubogie, napiecia na sondach...skad mam wiedziec czy odbiegaja od normy skoro nawet nie wiem jaka jest ta norma...?
To wszystko wydaje sie byc bardzo ciekawe, duza frajda jakby to rozwiazac samemu ale nie wiem od czego zaczac...
Wczoraj pojezdzilem autem z podpietym kopmuterem, generalnie pedal w podlodze gdzie sie tylko dalo, zeszlo mi cwierc baku paliwa