Nie znalazłem podobnego tematu na forum. Mój Mustang (convertible, ruby red, 2015) przypłynął z USA z jednym kluczykiem, na którym była blokada MyKey.
Z tego co wyczytałem w internecie, to sugerowanym rozwiązaniem zdjęcia tej blokady było kupno nowego kluczyka i zaprogramowanie go w serwisie Forda.
Ale całe szczęście odnalazłem ten temat na forum Forscan:
https://forscan.org/forum/viewtopic.php ... 2&start=10
Wideo z solucją (EN):
Narzędzia:
Interfejs ELM327 OBD2, (najlepiej na bluetooth, by podłączyć go z androidem)
Aplikacja Fordsys Free
Instrukcja:
1. Instalujemy Fordsys w androidzie, wpinamy interfejs do auta i nawiązujemy z nim połączenie
2. Uruchamiamy aplikację Fordsys, naciskamy przycisk Bluetooth i znajdujemy OBD2
3. W tym momencie apka może nas poprosić o odpięcie i podpięcie ponownie interfejsu, robimy to
4. Gdy już mamy synchronizację apki z autem, to odpalamy mustanga i na uruchomionym silniku kolejno kilkamy: "PCM

5. W tym momencie powinien się pojawić ekran "KOER DTCs" (nic na nim nie ma ciekawego)
6. Teraz wychodzimy z auta razem z kluczykiem i oddalamy się na bezpieczną odległość (by kluczyk nie był wykrywalny)
7. Zostawiamy kluczyk wpiździec daleko i ponownie siadamy w samochodzie.
8. Klikamy raz na przycisk zapłonu, silnik powinien się wyłączyć a na ekranie pojawi się info że brakuje kluczyka
9. Odpalamy komputer pokładowy: "Ustawienia

10. Wracamy po zostawiony na werandzie kluczyk, odpalamy auto i puszczamy na pełny regulator Rammsteina.