Problem z rejestracja
Moderatorzy: pluzz, alski, pluzz, alski
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: VI
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Biały
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Problem z rejestracja
Dzień dobry. Mój problem wygląda tak: mam samochód sprowadzony ze stanu Missouri z Titlem Salvage. Nie był mocno uszkodzony, sprowadzony przez pośrednictwo. Na samym dole Titla widnieje zapis że samochód jest nieakceptowalny do celów rejestracji. W wydziale komunikacji pani wzięła to sobie do serca i stwierdziła że nie może zarejestrować takiego samochodu i potrzebne jej jakieś "zaświadczenie" ze stanów o możliwości rejestracji samochodu w Polsce. Wysyłam zdjęcia tego zapisu na titlu i jego tłumaczenie. Czy rzeczywiście nie mogę bo zarejestrować w Polsce czy zapis odnosi się tylko do sytuacji w USA? Jeśli mogę to jak wytłumaczyć to urzędnikom wydziału komunikacji w małym mieście gdzie nie mają do czynienia z samochodami z usa? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.![Obrazek]()
Ostatnio zmieniony 2019-02-23, 14:25 przez Pasterz, łącznie zmieniany 1 raz.
- kaktus
- Forumowicz
- Model: GT/CS
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czarny/cabrio
Re: Problem z rejestracja
Problem polega na tym że auto jest obarczone wada prawna. Jest w Stanach zastaw rejestrowy na tym samochodzie. Będziesz miał problem z tym samochodem.
https://mojafirma.infor.pl/windykacja/a ... trowy.html
Masz info jak to w Polsce dziala
- 6t07t
- Forumowicz
- Model: 1966-2008
- Kolor: Silver Blue, Black
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
To oczywiste, że uszkodzony samochód z titlem Salvage nie może być zarejestrowany. To jedynie dokument własności. Nie oznacza to że samochód nie może być naprawiony. Wtedy DMV może wystawić nowy title na który się rejestruję.
Gdyby było Junk, Destruction lub Parts to wtedy nie przewiduje się ponownej rejestracji.
To suche tłumaczenie jak z Google translate nie mówi wcale, że samochód już nigdy nie może być zarejestrowany tylko że uszkodzony nie może być zarejestrowany.
Diagnosta po prostu zrobi ci rozszerzone badanie i da zaświadczenie z przeglądu potwierdzające, że auto jest ok i tyle.
Pani w okienku tylko to jest potrzebne.
Gdyby było Junk, Destruction lub Parts to wtedy nie przewiduje się ponownej rejestracji.
To suche tłumaczenie jak z Google translate nie mówi wcale, że samochód już nigdy nie może być zarejestrowany tylko że uszkodzony nie może być zarejestrowany.
Diagnosta po prostu zrobi ci rozszerzone badanie i da zaświadczenie z przeglądu potwierdzające, że auto jest ok i tyle.
Pani w okienku tylko to jest potrzebne.
1966 Silver-Blue Coupe od nowości w PL
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: VI
- Kolor: Biały
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Głównie chodzi o ten zapis "nieakceptowalny do celów rejestracji" do tego się przyczepili
- kaktus
- Forumowicz
- Model: GT/CS
- Kolor: Czarny/cabrio
Jak dla mnie problemem jest zastaw rejestrowy. Dziwne, że Pani się skupiła na tej kwestii na końcu. Zresztą akurat tam nie jest do końca na temat uszkodzeń.
Kaktus, gdzie Ty masz tam zastaw, w dodatku rejestrowy, generalnie nieznany w USA? Są pola na dokumencie z miejscem na wpis zastawu. PUSTE pola.kaktus pisze: ↑2019-02-22, 20:48Problem polega na tym że auto jest obarczone wada prawna. Jest w Stanach zastaw rejestrowy na tym samochodzie. Będziesz miał problem z tym samochodem.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2013
- Kolor: Czarny
tak to się kończy jak chce się auto kupić po taniości. Masz szczęście że auta nie skontrolowała GIOS bo byś dostał karę za wprowadzenie odpadu do PL w kwocie od 50.000 do 300.000 zł.
Każdy urzędnik może działać tylko na podstawie prawa i w jego granicach. Jeśli zaświadczenie od polskiego diagnosty zostanie odrzucone, poproś o wskazanie podstawy prawnej takiej decyzji "panią w okienku". To tak w skrócie, szczegóły ewentualnej drogi odwoławczej u każdego ogarniętego prawnika.
-
- Forumowicz
- Model: Mustang 2015
- Kolor: Czarny
- emgie
- Forumowicz
- Model: 1966 Fastback
- Silnik: inny V8
- Kolor: biały, niebieskie pasy
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
- Kontakt:
Bardzo dobrze Kolega napisał.Matt84 pisze: ↑2019-02-23, 00:47Każdy urzędnik może działać tylko na podstawie prawa i w jego granicach. Jeśli zaświadczenie od polskiego diagnosty zostanie odrzucone, poproś o wskazanie podstawy prawnej takiej decyzji "panią w okienku". To tak w skrócie, szczegóły ewentualnej drogi odwoławczej u każdego ogarniętego prawnika.
Niemniej lekko bym to zmodyfikował.
Zrób pełny przegląd do rejestracji i złóż papiery. Zupełnie nie zwracaj uwagi na to, co pani się wydaje. Zażądaj przyjęcia dokumentów i pisemnej odpowiedzi. Urząd ma prawo odmówić rejestracji ale wyłącznie w przypadku uzasadnionym. I tu jest klucz do Twojego problemu - muszą podać konkretne uzasadnienie wraz z przepisem, który zabrania im rejestracji.
Spokojnie... Żaden prawnik nie będzie Ci potrzebny.
Po prostu składaj papiery i żądaj pisemnej odpowiedzi.
Michał
http://senomustangu.pl
http://senomustangu.pl
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
Ja jak sprowadzałem auto przez bremenhawen to z niemieckiego urzędu celnego miałem zaświadczenie ze auto po uprzedniej naprawie nadaje się do rejestracji a też było wpisane salvage.