Coś dla miłośników fotografii

Nasze Mustangi

Moderatorzy: Pavulon_, Hans, Pavulon_, Hans

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Coś dla miłośników fotografii

Post autor: pudel » 2011-05-30, 17:20

Witajcie,

znalazłem ten link na forum Holenderskim i zrobiło to na mnie piorunujące wrażenie:

http://www.designshed.com/lostamerica/p ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP
Model: Shelby GT500
Silnik: V8 5.4
Kolor: Grabber Orange

Re: Coś dla miłośników fotografii

Post autor: Deftronic » 2011-05-30, 17:58

Piękne, po prostu piekne.... :orany:

I ten Challenger nazwany Kowalski. Eh...

http://www.dinxproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP
Model: 1965 Convertible
Silnik: inny V8
Kolor: Prairie Bronze
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Pavulon_ » 2011-05-30, 18:26

ładne ładne, ktoś się napracował no i jest Mustang II jako przedstawiciel gatunku

widać że nastawienia były na bardzo długi czas naświetlania, widać ruch ziemi albo. .... photoshop którego tu nie brakuje

rick
Członek Honorowy MKP
Model: 67 fastback
Kolor: primer,czarny,bialy

Post autor: rick » 2011-05-30, 18:33

Mówię wam, facety nie żyli zanim nie wstąpisz przez stare junkyard. Jest jak w niebie! Mamy tutaj kilka, ale będzie wycieczka na southern USA,Kentucky,Texas,California albo Tennesee aby przejść przez kilka tam. Mój brat i zrobily to co miesiąc, kiedy byliśmy młodsi.

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2011-05-30, 19:17

Pavulon_ pisze:ładne ładne, ktoś się napracował no i jest Mustang II jako przedstawiciel gatunku

widać że nastawienia były na bardzo długi czas naświetlania, widać ruch ziemi albo. .... photoshop którego tu nie brakuje

Pavulon, facet dokładnie wyjaśnił jak robił te zdjęcia - część jeszcze to był film. Żadnego Photoshopa. Wejdź na stronę główną - pisze o technice i robi szkolenia. :)

Zresztą a niech tam, masz linka: ;)

http://www.designshed.com/lostamerica/technique.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony 2011-05-30, 19:29 przez Deftronic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Deftronic
Stowarzyszenie MKP

Post autor: Deftronic » 2011-05-30, 19:20

rick pisze:Mówię wam, facety nie żyli zanim nie wstąpisz przez stare junkyard. Jest jak w niebie! Mamy tutaj kilka, ale będzie wycieczka na southern USA,Kentucky,Texas,California albo Tennesee aby przejść przez kilka tam. Mój brat i zrobily to co miesiąc, kiedy byliśmy młodsi.
Fajny macie tam klimat z tymi złomowiskami. Naprawdę raj dla kogoś z Europy kto interesuje się motoryzacją. U nas takich nie ma... :(

Awatar użytkownika
Pavulon_
Stowarzyszenie MKP
Model: 1965 Convertible
Silnik: inny V8
Kolor: Prairie Bronze
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: Pavulon_ » 2011-05-30, 22:04

Deftronic pisze:
Pavulon_ pisze:ładne ładne, ktoś się napracował no i jest Mustang II jako przedstawiciel gatunku

Pavulon, facet dokładnie wyjaśnił jak robił te zdjęcia - część jeszcze to był film. Żadnego Photoshopa. Wejdź na stronę główną - pisze o technice i robi szkolenia. :)

Zresztą a niech tam, masz linka: ;)

http://www.designshed.com/lostamerica/technique.html" onclick="window.open(this.href);return false;

pisząc photoshop mialem na myśli korekcję RAW np. w ACR - może zbyt daleko idąca przenośnia dla niewtajemniczonych :wstyd: . Mimo to photoshopa musi używać przy takich zdjęciach, takich fot nie da sie "wypluć" z aparatu, zresztą też o tym pisze w dziale Post Processing.

przeczytałem (część, bo trochę tego jest) tekst opisujący techniki robienia zdjęć, koleś ma fantazję, pracy włożył w to co osiąga naprawdę sporo, szacunek bo świetnie mu to wychodzi.

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2011-05-31, 01:50

To stara technika Open Flash, która świetnie się sprawdza nawet przy bardzo dużych planach zdjęciowych. On ją specyficznie dopracował malując małe pola obiektów zwykłymi latarkami z filtrami barwnymi. Dobry warsztat wynika z długich doświadczeń z aparatem analogowym, ale sam przyznał, że po przejściu na cyfrę możliwości PhotoShopa trochę go wciągnęły: multiekspozycja (w wydaniu łączenia klatek w PhotoShopie), mieszanie warstw.

To odmiana fotografii dająca sporo satysfakcji.
Dawno temu zajmowałem się fotografią architektury, częściowo nocną (wieczorną). Nie raz dobijałem elewację silną lampą błyskową. Aparat stał sobie na statywie z otwartą migawką, a my z Janią spacerowaliśmy wzdłuż budynku i strzelaliśmy lampmi co kilkanaście metrów. Efekt to jednolicie (z grubsza) naświetlone zdjęcie. Nawet slajdy te same używałem :) Mój brat kiedyś zrobił niezłe zdjęcie całego pałacu w Wilanowie w ten sposób.

Fajne eksperymenty wychodzą nawet ze stałym światłem o różnych barwach oświetlającym kadr jednocześnie. Mój obecny autoportret w avatarze to wynik takiej zabawy z LEDami :)

Awatar użytkownika
6t07t
Forumowicz
Model: 1966-2008
Kolor: Silver Blue, Black
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: 6t07t » 2011-05-31, 09:34

Fantastyczne są te złomowiska i składy starych aut.
Jak pojadę do USA to obowiązkowo będę chciał zwiedzić kilka takich miejsc. Namiastkę takiego miejsca ma mój kolega, u którego stoi ponad 20 róznych starych aut. Jakiś czas temu było więcej, nawet dwa Mustangi ('64-1/2 i '68) i Pontiac StarChief '54. Teraz jeszcze stoi Olds Delmont '68 ;)
Najlepiej zwiedzac jak jest goraco bo te auta mają wtedy niepowtarzalny zapach.

1966 Silver-Blue Coupe od nowości w PL
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007

ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria”