Jakie ciśnienie w oponach ?
Moderatorzy: stang232, SECHUBU, stang232, SECHUBU
- bedzin
- Forumowicz
- Model: Mustang GT 2000
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: srebrny
no to ja tez opisze swoja sytuacje. dzisiaj podjechalem na stacje podpompowac kolo i zerknalem na pozostale oponki jak z cisnieniem. to przy oponkach 245/45/17R mialem po 4 bary i juz wiem czemu sie jezdzilo jak na drewnianych kolach. teraz wbilem po 2,4 ale i tak chyba za duzo ale odrazu lepiej sie smiga 

- Adam Wh
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT 2007
- Kolor: Torch Red
To co napisze może potraktujecie za przegięcie ale w większości serii wyścigowych a już szczególnie w tych mocno profesjonalnych ciśnienie i nie tylko, ustawiają za pomocą trzech sensorów ciepła zapisywanych przez data acquisition. Kola pompują nitrogen'em i mierzą trzy części styku opony z podłożem: wewnętrzną, środkową i zewnętrzną. Ciśnienie ustawia się w dość prosty sposób. Temperatura środka opony powinna być równa lub delikatnie niższa od temp. wewnętrznej części opony. Ta różnica może się delikatnie powiększać przy szybkich torach i gdy nasz kąt nachylenia kola (camber) sięga większych wartości (-3 do -5). Przy naszych mustangach różnica temperatur nie powinna przekraczać dla przodu 1-2 stopnie, dla tylu powinna być wszędzie równa.
Oczywiście takie zabawki są cholernie drogie ale można to obejść trochę upraszczając cale przedsięwzięcie. Kupując termometr na podczerwień. W usa kosztują w okolicach $25 i osobiście widziałem jak dwukrotny mistrz Mini Challenge takim właśnie termometrem ustawiał ciśnienie i camber. To konieczność jeśli wybieramy się na tor. Przy okazji można tez sprawdzić do jakich temperatur nagrzewają nam się tarcze, woda w chłodnicy itd... Polecam
Oczywiście takie zabawki są cholernie drogie ale można to obejść trochę upraszczając cale przedsięwzięcie. Kupując termometr na podczerwień. W usa kosztują w okolicach $25 i osobiście widziałem jak dwukrotny mistrz Mini Challenge takim właśnie termometrem ustawiał ciśnienie i camber. To konieczność jeśli wybieramy się na tor. Przy okazji można tez sprawdzić do jakich temperatur nagrzewają nam się tarcze, woda w chłodnicy itd... Polecam
Auto dla faceta to "Muscle Car", resztę można pomalować na różowo i oddać mamie.
- kaszub
- Młodszy Forumowicz
- Model: Mustang 2006
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: Blue + White Rims
- Kontakt:
Re: Jakie ciśnienie w oponach ?
Ja też się zastanawiam, czy mam dobre.
Oponki 255/45ZR18 - i obecnie po założeniu mam w nich 2,1-2,2 Bara.
Zastanawiam się czy nie miałem przed zimą 2,5 i czy nie poprawiłoby to spalania/komfortu jazdy. Zalecanych nie mogę znaleźć bo to przecież nie fabryczne
Oponki 255/45ZR18 - i obecnie po założeniu mam w nich 2,1-2,2 Bara.
Zastanawiam się czy nie miałem przed zimą 2,5 i czy nie poprawiłoby to spalania/komfortu jazdy. Zalecanych nie mogę znaleźć bo to przecież nie fabryczne

Po otwarciu drzwi pasażera na naklejce powinna być informacja do ilu pompować. Przy większych kołach najłatwiej podjechać na pierwszą lepszą stację CPN i przy stanowisku do pompowania opon powinna być tablica informująca jakie ciśnienie w jakich oponach
po problemie ...
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
po problemie ...
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: SREBRNY
15 KWIETNIA 2011
piotrek_w napisał coś w tym dziale i cały czas mi wyrzuca że jest nieodczytany
a tej ostatniej wiadomości nie widzę
piotrek_w napisał coś w tym dziale i cały czas mi wyrzuca że jest nieodczytany
a tej ostatniej wiadomości nie widzę
- Hans
- Forumowicz
- Model: 500
- Kolor: Black
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
cos wiecej mozesz napisac? jaki profil, jaka szerokosc?
.::
my other ride is your mom
::.

- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
ja mam 2,6
18cali 235 na 55

GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: SREBRNY
- horse
- Forumowicz
- Model: Mustang Convertible
- Kontakt:
rafał na takim rozmarze to 2,2 to jest absolutne minimum optymalne cisnienie dla 18 cali to 2,6- 2,7
Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D
Sorki
235/50/18 , pytam bo ładuje 2.5 i deska rozdzielcza chce wylecieć z zaczepów ale widocznie tak ma być .Podziękował

- horse
- Forumowicz
- Model: Mustang Convertible
- Kontakt:
Mi deska rodzielcza na 215/65/16 przy 2,2 chciala wyleciec taka natura tego samochodu
Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D