Felgi i opony do GT/CS 2008
Moderatorzy: stang232, SECHUBU, stang232, SECHUBU
Felgi i opony do GT/CS 2008
Witam wszystkich,
Jest to mój pierwszy post na forum więc kilka słów o mnie. Ostatnio stałem się szczęśliwym właścicielem Mustanga GT/CS z 2008 roku. Forum wykorzystywałem już wcześniej aby zorientować się na co zwrócić uwagę przed zakupem etc.
Co do Mustanga to jest radość, ale jedną z pierwszych kwestii co do których muszę podjąć decyzję to felgi/opony na zimę. Starałem się przeszukać istniejące już wątki na forum, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakiego rozmiaru felgi i opony będą pasowały do tego modelu.
Jednym wątkiem który znalazłem to:
viewtopic.php?f=43&t=2521&p=51683&hilit=et45#p51683
Jest tam mowa o felgach 17/8" ET45 i oponach 235/55r17, ale również informacja, że ET powinno być 27...
Felgi, które są obecnie założone to:
Przód: 8,5" – 5X114,3 et45
Tył: 9,5" – 5x114,3 et35
nic nie stuka, nic nie puka więc zakładam, że te wymiary są ok.
Czy wiecie może czy felgi 17/8" ET45 i opony 235/55r17 będą pasowały do tego modelu?
Z tego co wiem, w tej wersji (CS) zawieszenie jest obniżone o około 1cal co może mieć również wpływ na dobór felg i opon.
Z góry dzięki za informacje i sugestie.
Grzesiek
Jest to mój pierwszy post na forum więc kilka słów o mnie. Ostatnio stałem się szczęśliwym właścicielem Mustanga GT/CS z 2008 roku. Forum wykorzystywałem już wcześniej aby zorientować się na co zwrócić uwagę przed zakupem etc.
Co do Mustanga to jest radość, ale jedną z pierwszych kwestii co do których muszę podjąć decyzję to felgi/opony na zimę. Starałem się przeszukać istniejące już wątki na forum, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jakiego rozmiaru felgi i opony będą pasowały do tego modelu.
Jednym wątkiem który znalazłem to:
viewtopic.php?f=43&t=2521&p=51683&hilit=et45#p51683
Jest tam mowa o felgach 17/8" ET45 i oponach 235/55r17, ale również informacja, że ET powinno być 27...
Felgi, które są obecnie założone to:
Przód: 8,5" – 5X114,3 et45
Tył: 9,5" – 5x114,3 et35
nic nie stuka, nic nie puka więc zakładam, że te wymiary są ok.
Czy wiecie może czy felgi 17/8" ET45 i opony 235/55r17 będą pasowały do tego modelu?
Z tego co wiem, w tej wersji (CS) zawieszenie jest obniżone o około 1cal co może mieć również wpływ na dobór felg i opon.
Z góry dzięki za informacje i sugestie.
Grzesiek
- Madasek
- Forumowicz
- Model: 2007 Shelby GT
- Silnik: inny V8
- Kolor: Czarny srebrne pasy
Re: Felgi i opony do GT/CS 2008
1.5-inch lower ride height than Mustang GT hm.... ale amerykanskie specyfikacje to nic pewnego 

- MAX
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Fastback GT V8 68
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Blue & Black
- Stajnia: Stajnia Małopolska
- Kontakt:
To co macie taxi Czy schnellbahn-y ? Czasy się zmieniają !Madasek pisze:niestety zlikwidowali u nas tramwaje

tel 504 266 504
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max
As-PROFI
IMPORTUJEMY MARZENIA
Zrealizowane marzenia: IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIII IIII
www.asprofi.pl
https://www.facebook.com/import.usa.max
Zgadza się - auto jest od Czeska. Widzę, że szybko się informacje rozchodzą
Na zimę oprócz opon będę musiał go jeszcze zakonserwować, ale to kolejny krok po felgach i oponach. Mam nadzieję, że śnieg i sól nie będą mu straszne:)

Na zimę oprócz opon będę musiał go jeszcze zakonserwować, ale to kolejny krok po felgach i oponach. Mam nadzieję, że śnieg i sól nie będą mu straszne:)
- pavlito
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 05 premium manual
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Sonic Blue
Jak od Cześka, to może on powie o ile jest niższy i jakie gumy wsadzał? Jak nie to skoro jesteś z wawy, to może przymierzysz koła od kogoś i będzie od razu wiadomo co tam wchodzi. Ja mam 235/55R17 i 255/45R18. Na dniach ten pierwszy zestaw przekładam na 225/55R17.
- Stachu_xjr
- Forumowicz
- Model: GT 2016
- Silnik: V8 5.0
Tak jak pisales na wstepie masz sprezyny 1,5 cala obnizajace z ford racing.wiem co Damian mial 

- cesiek46
- Forumowicz
- Model: GT/CS Vortech HO
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Czarny
Stasiu - kupiłem te 1 calowe z Ford Racing ze względu na body kit, który jest niższy od standardowego.Stachu_xjr pisze:Tak jak pisales na wstepie masz sprezyny 1,5 cala obnizajace z ford racing.wiem co Damian mial
Te 1,5 cala bałem się montować.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Skonsultowałem się z Czeskiem i będę w weekend próbował dopasować felgi i opony. Wygląda na to, że felgi 17/8" ET40-45 i opony 235/55r17 powinny pasować. Kwestia tylko aby felgi nie miały ramion w dziwnym kształcie, żeby nie okazało sie, że haczą np. o tarcze.
Jak już to sprawdzę to dam znać - może kiedyś się to komuś przyda.
Skonsultowałem się z Czeskiem i będę w weekend próbował dopasować felgi i opony. Wygląda na to, że felgi 17/8" ET40-45 i opony 235/55r17 powinny pasować. Kwestia tylko aby felgi nie miały ramion w dziwnym kształcie, żeby nie okazało sie, że haczą np. o tarcze.
Jak już to sprawdzę to dam znać - może kiedyś się to komuś przyda.
Po ponad miesiącu czas na małe podsumowanie - może się komuś przyda:
Ostatecznie felgi i opony najtańsze znalazłem w … Norauto. W żadnym ze sklepów internetowych nie mogłem znaleźć dokładnie tych modeli w niższej cenie niż w Norauto. Zaznaczam, że tam nie pracuję więc nie mam powodu aby ich zachwalać:)
Żeby nie zabrzmiało zbyt kolorowo to napiszę również, że musiałem tam jechać 4 razy aby w końcu się wszystko udało, bo:
1. Za pierwszym razem chciałem aby wszystko sprawdzili, zmierzyli i zamówili co trzeba,
2. Za drugim razem okazało się, że zamówili złe nakrętki (12,5mm zamiast UNF),
3. Za trzecim razem okazało się, że zamówili złe pierścienie centrujące,
4. Za czwartym był na szczęście 100% sukces.
Szczegóły:
Felgi:
MAK Corsa 17 (jak wyglądają to kwestia gustu, ale trzeba pamiętać , że trzeba do nich dobrać bardzo wąskie nakrętki na śruby – mi udało się znaleźć tylko jeden model – szczegóły nieżej)
Opony:
Opony na przód i tył 235/55 R17 – Pirelli Sotto Zero – póki co dają radę.
Nakrętki:
Zamówiłem te: http://www.stylauto.pl/index.php?page=part&id=28093" onclick="window.open(this.href);return false; i pasują. Tak jak pisałem wcześniej musiałem znaleźć wąskie nakrętki, aby pasowały do wybranych wcześniej felg. Te mają klucz TORX i gwint ½ UNF.
Ostatecznie felgi i opony najtańsze znalazłem w … Norauto. W żadnym ze sklepów internetowych nie mogłem znaleźć dokładnie tych modeli w niższej cenie niż w Norauto. Zaznaczam, że tam nie pracuję więc nie mam powodu aby ich zachwalać:)
Żeby nie zabrzmiało zbyt kolorowo to napiszę również, że musiałem tam jechać 4 razy aby w końcu się wszystko udało, bo:
1. Za pierwszym razem chciałem aby wszystko sprawdzili, zmierzyli i zamówili co trzeba,
2. Za drugim razem okazało się, że zamówili złe nakrętki (12,5mm zamiast UNF),
3. Za trzecim razem okazało się, że zamówili złe pierścienie centrujące,
4. Za czwartym był na szczęście 100% sukces.
Szczegóły:
Felgi:
MAK Corsa 17 (jak wyglądają to kwestia gustu, ale trzeba pamiętać , że trzeba do nich dobrać bardzo wąskie nakrętki na śruby – mi udało się znaleźć tylko jeden model – szczegóły nieżej)
Opony:
Opony na przód i tył 235/55 R17 – Pirelli Sotto Zero – póki co dają radę.
Nakrętki:
Zamówiłem te: http://www.stylauto.pl/index.php?page=part&id=28093" onclick="window.open(this.href);return false; i pasują. Tak jak pisałem wcześniej musiałem znaleźć wąskie nakrętki, aby pasowały do wybranych wcześniej felg. Te mają klucz TORX i gwint ½ UNF.