Witka,
Odświeżam temat odnośnie ciśnienia w oponach. Mam nabite 2,4 Bara a w necie znalazłem zalecenie dla rozmiaru jaki mam 245/45R19 2,2 Bara.
Pytanie, obniżyć czy nie przejmować się różnicą?
Xirmat
Jakie ciśnienie w oponach ?
Moderatorzy: stang232, SECHUBU, stang232, SECHUBU
- pavlito
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 05 premium manual
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Sonic Blue
Re: Jakie ciśnienie w oponach ?
Przy niskim profilu nie obniżałbym za bardzo ciśnienia, ale to także zależy od przewidywanego stylu jazdy. Jeśli spodziewasz się dłuższych tras pow. 150 km/h lub lubisz mocno przyciskać w zakrętach, to nabij trochę więcej (2,5+). Jeśli jeździsz w korkach i rzadko masz okazję wrzucić czwórkę, to nie ma co się męczyć ciśnieniem 2,5. Tyle wynika z moich doświadczeń w warunkach od miejskich, przez szybką trasę, po tor.
Chyba najlepiej samemu spraktykować jeżdżąc przy różnych ciśnieniach po tych samych jezdniach z różnym stylem. Wtedy widać wyraźnie różnicę pomiędzy wygodą i trakcją. W końcu nawet częsta zmiana ciśnienia nie jest szczególną uciążliwością.
Chyba najlepiej samemu spraktykować jeżdżąc przy różnych ciśnieniach po tych samych jezdniach z różnym stylem. Wtedy widać wyraźnie różnicę pomiędzy wygodą i trakcją. W końcu nawet częsta zmiana ciśnienia nie jest szczególną uciążliwością.
- Xirmat
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang Premium 2013
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Race red
Proporcje mieszane, jednak z przewagą szybszych tras wiec potestuje 2,4 pózniej 2,5.
Pozdrawiam Xirmat
Pozdrawiam Xirmat

quidquid discis, tibi discis
- viro
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Shelby GT500
- Silnik: V8 5.4
- Kolor: Torch Red
Witam,
miałem dylemat w zakresie ciśnienia do kół 19" do GT500, więc zapytałem się najprościej jak umiałem - do Shelby American
.
Pytanie:
Good Day,
I have Shelby GT500 model 2008, equipped with 255/40/19" front and 285/35/19" rear tires, fitted on SVT rims.
What should be a proper pressure for the tires?
Odpowiedź:
We run 34 front and 32 rear when hot at the track. For street driving likely around 35psi should do the trick. As you have changed the tires you may want to consult the tire manufacture for their recommendations but this is what we use here.
Best regards,
Gary Patterson
VP International and Strategic Sales
Shelby American, Inc.
702-942-7325 ext. 120
702-277-8430
http://www.ShelbyAmerican.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Może się komuś kiedyś przyda
miałem dylemat w zakresie ciśnienia do kół 19" do GT500, więc zapytałem się najprościej jak umiałem - do Shelby American

Pytanie:
Good Day,
I have Shelby GT500 model 2008, equipped with 255/40/19" front and 285/35/19" rear tires, fitted on SVT rims.
What should be a proper pressure for the tires?
Odpowiedź:
We run 34 front and 32 rear when hot at the track. For street driving likely around 35psi should do the trick. As you have changed the tires you may want to consult the tire manufacture for their recommendations but this is what we use here.
Best regards,
Gary Patterson
VP International and Strategic Sales
Shelby American, Inc.
702-942-7325 ext. 120
702-277-8430
http://www.ShelbyAmerican.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Może się komuś kiedyś przyda

Live with every heartbeat powered by V8
Na wstępie przepraszam za odkopanie, ale nie chcę zakładać nowego tematu
Mustang 2.3 EB - 275/35/r20.
Jakie zalecane optymalne ciśnienie do takiego koła?
Z góry dziękuję!

Mustang 2.3 EB - 275/35/r20.
Jakie zalecane optymalne ciśnienie do takiego koła?
Z góry dziękuję!