Nowy regulamin
Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Nowy regulamin
forum.mustangklub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=2968
Podsumowując sprawę, a znając temat z innego forum, to działa jedynie na niekorzyść użytkowników, gdyż rynek naszych samochodów jest tak rozwinięty jak fiata w PL i na każdym rogu czai się warsztat który konia naprawi i przerobi.
Na każdym rozsądnym forum działa się w pewnego rodzaju symbiozie, gdyż forum potrzebuję specjalisty, jak i użytkownik potrzebuje informacji, dla przykładu lpg-forum na którym jestem moderatorem, stricte techniczne, jeżeli ktoś innym pomaga, nikt się jego podpisu czy awatara nie czepia i forum żyje, co prawda jest to jasno określone w regulaminie.
Rozumiem też ze potrafią wkurzyć bannery w co drugim podpisie gdy ktoś celowo nabija posty, więc po części regulację rozumiem, ale link do strony już mi np nie przeszkadza, pozwala zobaczyć kto czym się zajmuje.
Zostało podniesione w w/w temacie odnośnie kosztów forum samego, to może warto wrócić do starych czasów i zorganizować zrzutkę, wtedy na pewno zwykli użytkownicy się zrzucą i będzie kasa na normalnego znającego się na php administratora i miejsce na zdjęcia większe niż 100 kb, czy powiadomienie użytkownika o skasowaniu jego posta, nazwę użytkownika w powiadomieniu mailowym.
Podsumowując sprawę, a znając temat z innego forum, to działa jedynie na niekorzyść użytkowników, gdyż rynek naszych samochodów jest tak rozwinięty jak fiata w PL i na każdym rogu czai się warsztat który konia naprawi i przerobi.
Na każdym rozsądnym forum działa się w pewnego rodzaju symbiozie, gdyż forum potrzebuję specjalisty, jak i użytkownik potrzebuje informacji, dla przykładu lpg-forum na którym jestem moderatorem, stricte techniczne, jeżeli ktoś innym pomaga, nikt się jego podpisu czy awatara nie czepia i forum żyje, co prawda jest to jasno określone w regulaminie.
Rozumiem też ze potrafią wkurzyć bannery w co drugim podpisie gdy ktoś celowo nabija posty, więc po części regulację rozumiem, ale link do strony już mi np nie przeszkadza, pozwala zobaczyć kto czym się zajmuje.
Zostało podniesione w w/w temacie odnośnie kosztów forum samego, to może warto wrócić do starych czasów i zorganizować zrzutkę, wtedy na pewno zwykli użytkownicy się zrzucą i będzie kasa na normalnego znającego się na php administratora i miejsce na zdjęcia większe niż 100 kb, czy powiadomienie użytkownika o skasowaniu jego posta, nazwę użytkownika w powiadomieniu mailowym.
Ostatnio zmieniony 2013-01-04, 16:17 przez caniggia, łącznie zmieniany 6 razy.
- swiadeka
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT Turbo
- Kolor: bordowy i białe pasy
Re: Nowy regulamin
Popieram zrzutę i większość argumentów. Nie jestem natomiast zwolennikiem banerów. Zawsze można wysłać wiadomość na priva.
Forum Mustanga w Polsce, to bardzo mała organizacja i mam obawy, że nie mamy co liczyć na popularność zbliżoną do innych standardowych europejskich czy japońskich aut. Ostatnie wyniki samego głosowania wygranego konkursu przez Mustang Klub Polska w Auto Świecie, jak sądzę dobitnie o tym świadczą. Korzystając z forum potrzebuję często informacji o tym co, jak i gdzie mogę zrobić/naprawić/zmodyfikować. Nie raz bywa, że jestem zmuszony pokonać kilkaset kilometrów, aby rzetelnie wykonać usługę. Sądzę, że nowe zasady są zapisane stanowczo przedwcześnie biorąc pod uwagę aktualny stan rozwoju forum, chociaż i tu nie żartuję, że jest wkładane wiele serca/pomocy/życzliwości przez nie małą część użytkowników. Obawiam się, że główną konsekwencją takiego formalizowania zasad, będą głównie ograniczenie wymiany wiedzy i informacji między użytkownikami forum a my zwykli/niezwykli posiadacze "stangów" zdani na "profesjonalizm" quasi-mechaników.
Proszę o ponowne przemyślenie nowych zasad czy przypadkiem nie wprowadzą więcej negatywów i niż dobrych rzeczy.
Jak napisałem na wstępie. Popieram zorganizowanie zrzuty na utrzymanie forum.
pzdr bez emocji
Forum Mustanga w Polsce, to bardzo mała organizacja i mam obawy, że nie mamy co liczyć na popularność zbliżoną do innych standardowych europejskich czy japońskich aut. Ostatnie wyniki samego głosowania wygranego konkursu przez Mustang Klub Polska w Auto Świecie, jak sądzę dobitnie o tym świadczą. Korzystając z forum potrzebuję często informacji o tym co, jak i gdzie mogę zrobić/naprawić/zmodyfikować. Nie raz bywa, że jestem zmuszony pokonać kilkaset kilometrów, aby rzetelnie wykonać usługę. Sądzę, że nowe zasady są zapisane stanowczo przedwcześnie biorąc pod uwagę aktualny stan rozwoju forum, chociaż i tu nie żartuję, że jest wkładane wiele serca/pomocy/życzliwości przez nie małą część użytkowników. Obawiam się, że główną konsekwencją takiego formalizowania zasad, będą głównie ograniczenie wymiany wiedzy i informacji między użytkownikami forum a my zwykli/niezwykli posiadacze "stangów" zdani na "profesjonalizm" quasi-mechaników.
Proszę o ponowne przemyślenie nowych zasad czy przypadkiem nie wprowadzą więcej negatywów i niż dobrych rzeczy.
Jak napisałem na wstępie. Popieram zorganizowanie zrzuty na utrzymanie forum.
pzdr bez emocji

Arek
- MaciekW
- Stowarzyszenie MKP
- Model: MY 2014 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: black
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Zdecydowanie popieram opinię Arka!
Mam Mustanga co prawda od niedawna, ale moim marzeniem był od lat. Jednym z potencjalnych problemów powstrzymujących mnie wcześniej od zakupu (a również argumentem podnoszonym przez Małżonkę, wtedy jeszcze nie rozumiejącą konieczności :-) zakupu) był potencjalny kłopot z serwisem, dostępem do części zamiennych, a przede wszystkim osób znających temat w okolicy. Istnienie Klubu i Forum rozwiązało większość wątpliwości i doprowadziło do szczęśliwego finału, czyli zakupu auta.
Nie twierdzę, że chciałbym, by Forum zamieniło się w gazetkę reklamową, ale jak dotychczas (a czytuję je często i w zasadzie wszystkie wpisy) wcale nie odnoszę wrażenia, by ku temu sprawy zmierzały - lecz to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam Wszystkich!
Maciek
Mam Mustanga co prawda od niedawna, ale moim marzeniem był od lat. Jednym z potencjalnych problemów powstrzymujących mnie wcześniej od zakupu (a również argumentem podnoszonym przez Małżonkę, wtedy jeszcze nie rozumiejącą konieczności :-) zakupu) był potencjalny kłopot z serwisem, dostępem do części zamiennych, a przede wszystkim osób znających temat w okolicy. Istnienie Klubu i Forum rozwiązało większość wątpliwości i doprowadziło do szczęśliwego finału, czyli zakupu auta.
Nie twierdzę, że chciałbym, by Forum zamieniło się w gazetkę reklamową, ale jak dotychczas (a czytuję je często i w zasadzie wszystkie wpisy) wcale nie odnoszę wrażenia, by ku temu sprawy zmierzały - lecz to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam Wszystkich!
Maciek
- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
A ja mam pytanie jak ma sie ta regulacja do watkow o polecanych zakladach przeciez to tez reklama rowniez w postach ktos moze pisac ze sprowadza auta to tez reklama...? Nie chce dostas ostrzezenia za to ze ktos mi zrobil dobrze a ja o tym napisze
Ktos mi moze przyblizyc koszty prowadzenia forum bo jestem kompletnym laikiem i sie nie orientuje?

Ktos mi moze przyblizyc koszty prowadzenia forum bo jestem kompletnym laikiem i sie nie orientuje?
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
- adaslaw
- Forumowicz
- Model: Mustang conv. 2006
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: skromny czarny
Podobnie jak Maciek, nie widziałem i dalej nie widzę problemów ze stopkami uzytkowników forum, w których to czasami znajdują się linki do ich działalności - czasami komercyjnej.maciek 11 pisze: [..]
[..]
Dla mnie, cała ta akcja, to próba rozwiązania problemu, którego ... nie ma.
- celibad
- Członek Honorowy MKP
- Model: GT 2015
- Kolor: yellow triple
- Kontakt:
Tak się tylko wtrącę mimochodem
w czyim imieniu to piszecie ? w Swoim ? bo nie widze u Was stopek i banerów , rozumiem Caniggie ze moze miec pretensje , ale Paweł nie potrzebuje prokurentów zeby się wypowiedziec w sprawie , nie widze problemu w sprawie stopek ale widze że Wy we wszystkim chcecie znależć problem , którego jak napisał Adasław po prostu nie ma (może w innym kontekscie) ...
Pudel , nikt nie zabrania pisania w postach o warsztatach itp nie regulujemy przepływu informacji , tylko reklamy własnych firm ... I tu wogóle nie chodzi o utrzymanie forum , ani o kase która wpłynie albo i nie , chodzi o to , ze jak chcesz się reklamować to zrób to profesjonalnie albo nie rób kryptoreklamy .
Doskonale wiecie o tym , ze najlepszą reklamą jest przekaz słowny bądż podzielenie sie swoimi uwagami odnośnie jakieś firmy w postach ... pozdrawiam

Pudel , nikt nie zabrania pisania w postach o warsztatach itp nie regulujemy przepływu informacji , tylko reklamy własnych firm ... I tu wogóle nie chodzi o utrzymanie forum , ani o kase która wpłynie albo i nie , chodzi o to , ze jak chcesz się reklamować to zrób to profesjonalnie albo nie rób kryptoreklamy .
Doskonale wiecie o tym , ze najlepszą reklamą jest przekaz słowny bądż podzielenie sie swoimi uwagami odnośnie jakieś firmy w postach ... pozdrawiam
- pudel
- Forumowicz
- Model: 2002 V6,2007 V8
- Kolor: Szary metalik & Torch red
- Kontakt:
Celibadzie dziekuję za odpowiedzcelibad pisze:Tak się tylko wtrącę mimochodemw czyim imieniu to piszecie ? w Swoim ? bo nie widze u Was stopek i banerów , rozumiem Caniggie ze moze miec pretensje , ale Paweł nie potrzebuje prokurentów zeby się wypowiedziec w sprawie , nie widze problemu w sprawie stopek ale widze że Wy we wszystkim chcecie znależć problem , którego jak napisał Adasław po prostu nie ma (może w innym kontekscie) ...

Mam jeszcze jedno pytanie

Czy to forum jest własnością stowarzyszenia?
GDYBY BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD - CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH.....
- swiadeka
- Stowarzyszenie MKP
To nie była ironia. My jako forumowicze i uczestnicy MR czy innych zlotów jesteśmy klientami MKP. Może nie brzmi to najlepiej, ale tak to wygląga z perspektywy ekonomii. Oczywiście bardzo cieszę się z takiej możliwości uczestnictwa w spotkaniach. Wybacz, ale 60 aut na zlocie, to moim skromnym zdaniem, nie jest duża organizacja. Niech ktoś mnie poprawi, jeżeli mylę się, ale czytałem, że pierwsze MKP miejsce zajął dopiero po drugiej rundzie, w której były oceniane inne bardziej wartościowe parametry. Pamiętam, że kiedy głosowałem byliśmy w okolicach 10 miejsca, ale naprawdę nie pamiętam, które miejsce zajęliśmy po pierwszej rundzie.Piotrek86skc pisze:Przecież MKP wygrało to głosowanie chociaż tak jak mówisz nie jesteśmy tak liczni jak KLUB BMW czy Garbusa. Poza tym przeszło 60 uczestników ( jak do tej pory) na zlot w kwietniu to nie jest mało. I na koniec to jest to chyba jedyny klub, który prowadzi 3 duże inicjatywy( zlot, Mustang Race i Mustang Race Car). Rozumiem, że to był ironia z twojej strony?swiadeka pisze: Forum Mustanga w Polsce, to bardzo mała organizacja i mam obawy, że nie mamy co liczyć na popularność zbliżoną do innych standardowych europejskich czy japońskich aut. Ostatnie wyniki samego głosowania wygranego konkursu przez Mustang Klub Polska w Auto Świecie, jak sądzę dobitnie o tym świadczą.
Zgadzam się ze sprawą banerów, choć może to są uregulowania, które tej chwili nie są potrzebne. MKP oceni, ile na takowych zarobi za jakiś czas.
Moje wątpliwości budzi jedynie fakt, że kasuje się posty, w których oferuje się pomoc, oczywiście naturalnie, że odpłatną. Socjalizm minął i mam nadzieję, że bezpowrotnie

Bez takiej pomocy wielu z nas miałoby pewnie problemy, których nie mogłoby rozwiązać.
Zapisy w nowym regulaminie nie są dla mnie jasne. Jeżeli ktoś na forum zaoferuje swoją w domyśle odpłatną pomoc na zgłoszony przeze mnie problem powstaje pytanie czy taki post będzie usunięty? Czy chodzi tylko o stricte ekonomicznie "reklamę", a ta różni się od promocji, w tym własnej osoby.
Celi wyjaśnił pewną kwestię. Dzięki.Przepraszam za ewentualne błędy, ale piszę z telefonu. Dziadostwo

Pzdr członków Klubu i wszystkich Forumowiczów
Arek
-
- Stowarzyszenie MKP
- swiadeka
- Stowarzyszenie MKP
Zaniepokoiło mnie sformulowanie "kryptoreklama" i pewnie ono wzbudza tyle wątpliwości. Jak jest rozumiane? Jestem zwolennikiem czystości forum. Wystarczy wejść na inne i ... atak reklam.
Ps. Fajnie jest prowdzić merytoryczną dyskusję, bez zbędnych emocji.
Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam a szczególnie dyskutantów
Ps. Fajnie jest prowdzić merytoryczną dyskusję, bez zbędnych emocji.
Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam a szczególnie dyskutantów

Arek
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
żle chyba zrozumieliście , chodzi żeby w podpisach lub avatarach nie umieszczać reklam swoich działalności bez uzgodnienia tego z zarządem klubu ( czyli opłacenia składki za reklamę ) po opłaceniu składki oprócz tego że ktoś będzie mógł umieścić linka do swojej strony w podpisie to jeszcze będzie jego baner na pierwszej stronie
nic nie było wspominane o treści posta czy tam będzie reklama czy nie , czyli jeżeli ktoś napisze w poście " na strojenie jechać do caniggi i www. ... " nie bedzie zaraz banowany lub kasowany
ps: caniggia , co do wątku regeneracja mostu sprawdziłem i nikt go nie kasował ani edytował może miał ustawione wygaszanie.
nic nie było wspominane o treści posta czy tam będzie reklama czy nie , czyli jeżeli ktoś napisze w poście " na strojenie jechać do caniggi i www. ... " nie bedzie zaraz banowany lub kasowany
ps: caniggia , co do wątku regeneracja mostu sprawdziłem i nikt go nie kasował ani edytował może miał ustawione wygaszanie.
- SPONTAN
- Forumowicz
- Model: Coupe 66, 68, 69
- Kolor: złoty, srebrny, czarny
Klientami zewnętrznymi czy wewnętrznymi ?swiadeka pisze: My jako forumowicze i uczestnicy MR czy innych zlotów jesteśmy klientami MKP. Może nie brzmi to najlepiej, ale tak to wygląga z perspektywy ekonomii.
Pamiętajmy, iż jest to Stowarzyszenie, które w swoim zapisie ma również działalność komercyjną. a która to rozjeżdża się poprzez dotychczasowy brak regulacji w temacie.
SPONTAN-Magkri
- Pavulon_
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 1965 Convertible
- Silnik: inny V8
- Kolor: Prairie Bronze
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Zamysł powołania stowarzyszenia był nieco inny, przynajmniej częściowo. Stowarzyszenie ma zrzeszać członków o tej samej pasji aby dalej ją propagować ... niestety mentalność (ogólnie pojmowana) polskiego społeczeństwa czasem jest inna ... Bez wdawania się teraz w szczegóły i bez urazy oczywiście.swiadeka pisze:
To nie była ironia. My jako forumowicze i uczestnicy MR czy innych zlotów jesteśmy klientami MKP. Może nie brzmi to najlepiej, ale tak to wygląga z perspektywy ekonomii.
swiadeka pisze: Oczywiście bardzo cieszę się z takiej możliwości uczestnictwa w spotkaniach.
My również, bo dla takich spotkań i chwil to stowarzyszenie powstało

I niestety tutaj bardzo się mylisz. Może jak taką imprezę organizuje 15 w pełni zaangażowanych osób to nie ale jak robi to naprawdę garstka ludzi, dosłownie 5-6 a czasem mniej osób to dopięcie wszystkiego np. takiego MR to jest pół roku. Zaproszenie do grona osób pomagającyc, współorganizujących jest zawsze oczywiście otwarte.swiadeka pisze: Wybacz, ale 60 aut na zlocie, to moim skromnym zdaniem, nie jest duża organizacja.
i mała dygresja do wszystkich co się wypowiedzieli, każda oczywiście jest cenna...
żadna z osób nie jest członkiem klubu (oficjalnym), żadna z osób (poza chyba piotrkiem) nie reklamuje swojej działalności na forum poprzez mechanizmy o ktorych wspominał celibad a macie z tym najwięcej problemu ... sorry ja po prostu tego nie rozumiem.
- Pavulon_
- Stowarzyszenie MKP
- Model: 1965 Convertible
- Silnik: inny V8
- Kolor: Prairie Bronze
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Pavulon_ pisze:Zamysł powołania stowarzyszenia był nieco inny, przynajmniej częściowo. Stowarzyszenie ma zrzeszać członków o tej samej pasji aby dalej ją propagować ... niestety mentalność (ogólnie pojmowana) polskiego społeczeństwa czasem jest inna ... Bez wdawania się teraz w szczegóły i bez urazy oczywiście.swiadeka pisze:
To nie była ironia. My jako forumowicze i uczestnicy MR czy innych zlotów jesteśmy klientami MKP. Może nie brzmi to najlepiej, ale tak to wygląga z perspektywy ekonomii.
swiadeka pisze: Oczywiście bardzo cieszę się z takiej możliwości uczestnictwa w spotkaniach.swiadeka pisze:
My również, bo dla takich spotkań i chwil to stowarzyszenie powstało
I niestety tutaj bardzo się mylisz. Może jak taką imprezę organizuje 15 w pełni zaangażowanych osób to nie ale jak robi to naprawdę garstka ludzi, dosłownie 5-6 a czasem mniej osób to dopięcie wszystkiego np. takiego MR to jest pół roku. Zaproszenie do grona osób pomagającyc, współorganizujących jest zawsze oczywiście otwarte.swiadeka pisze: Wybacz, ale 60 aut na zlocie, to moim skromnym zdaniem, nie jest duża organizacja.
i mała dygresja do wszystkich co się wypowiedzieli, każda oczywiście jest cenna...
żadna z osób nie jest członkiem klubu (oficjalnym), żadna z osób (poza chyba piotrkiem) nie reklamuje swojej działalności na forum poprzez mechanizmy o ktorych wspominał celibad a macie z tym najwięcej problemu ... sorry ja po prostu tego nie rozumiem.
-
- Stowarzyszenie MKP
Pavulon_ pisze: i mała dygresja do wszystkich co się wypowiedzieli, każda oczywiście jest cenna...
Powiedzmy, że ja swój podpis i reklamę z niego traktuję podobnie, który właśnie zresztą usunąłem.Piotrek86skc pisze:Pavulon to po prostu wrodzona cecha Polaków do protestowania przeciw wszelkim ograniczeniom, nakazom, zakazom itd;P Ja swój podpis usunąłem bo i tak przed członkami MKP nie muszę się reklamować bo dużo ludzi ma swój wehikuł, a w razie czego to każdy może mnie zapytać. Nie planuję robić z tego biznesu bo mam swój zawód, który daje mi utrzymanie o to mały bonus, który częściowo finansuję hobby.
My wiemy między sobą wiemy o co chodzi, ale przychodzi obcy i nie musi pytać u kogo mogę to, u kogo tamto.
Tak więc ja finalnie podsumuję to tak:
Zarobek dla forum będzie żaden, a nie da się jednak odnieść wrażenia, jakbyście tego nie tłumaczyli, że jednak forum jest jakimś narzędziem dla stowarzyszenia i nie jest to już forum użytkowników, straciło jakąś tam niezależność.