Serwer FTP

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Model: Mustang Convertible
Silnik: V6 4.0
Kolor: Torch Red
Kontakt:

Serwer FTP

Post autor: horse » 2011-06-20, 17:02

Czemu nasz klub nie ma, wykupionego żadnego serwera FTP, na który moglibyśmy wrzucać zdjęcia filmy z imprez bądź jakieś przydatne pliki. Koszt nie jest stosunkowo duży, po zrobieniu zrzutki wyjdą jakieś grosze w stosunku rocznym a jakie ułatwienie. Powiem szczerze, że szlag mnie jasny trafia jak musze pobierać po 300 zdjęć z picassy bądź innych serwisów gdzie trzeba klikać na każde foto po kolei i je pobierać. Jeszcze gorzej jest z FB, może i większość ludzi uważa, że jak kogoś nie tam nie ma to ta osoba nie istnieje, ale jednak jest kilka osób co nie posiadają kont na portalach społecznościowych, a jednak niektórzy wrzucają uparcie tylko na FB zdjęcia.

Jam jest Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty!!! :D

Awatar użytkownika
pudel
Forumowicz
Model: 2002 V6,2007 V8
Silnik: V8 4.6
Kolor: Szary metalik & Torch red
Kontakt:

Re: Serwer FTP

Post autor: pudel » 2011-06-20, 17:11

jeżeli o mnie chodzi to robimy zrzutę :D

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: horse » 2011-06-20, 18:42

adam poczekaj jeszcze niech sie wypowiedza oficjalnie na ten temat wladze klubu, ja rzucilem tylko pomysl

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz
Model: GT 2007
Kolor: Black

Post autor: sobanek » 2011-06-20, 21:31

Jak myślicie, jakiej przestrzeni potrzebujemy ? Bo ja mam serwer dedykowany w serwerowni w Lublinie i admina, który go pilnuje. Więc jakby co to mogę wygospodarować jakieś miejsce (oczywiście w czynie społecznym)

PS. I backupy są robione więc nic nie zginie

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2011-06-20, 21:38

Panowie. Ściągnąć wodze. Nie została podjęta decyzja o tym, że Klub wykupuje taką usługę, tak więc działania z tym związane podejmujecie indywidualnie, a co za tym idzie nie mogą być wiązane z Klubem. Nie chcę tu nic złego mówić, ale znając niefrasobliwość użytkowników to nie tylko zdjęcia tam będą umieszczane. ;)

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz

Post autor: sobanek » 2011-06-20, 22:05

Hans pisze:Panowie. Ściągnąć wodze. Nie została podjęta decyzja o tym, że Klub wykupuje taką usługę, tak więc działania z tym związane podejmujecie indywidualnie, a co za tym idzie nie mogą być wiązane z Klubem. Nie chcę tu nic złego mówić, ale znając niefrasobliwość użytkowników to nie tylko zdjęcia tam będą umieszczane. ;)
Dlatego proponuje moje rozwiązanie.
1. Za darmo
2. Serwer jest własnością mojej firmy i mogę tam trzymać co chcę, o ile to nie łamie prawa. A tego będę pilnował.

Jak będzie wola, to moja propozycja jest otwarta. Jeśli MKP woli z jakichkolwiek względów wykupić gdzieś usługę to chętnie się dorzucę. FTP to dobry pomysł - można zebrać w jednym miejscu manuale, schematy itp. przydatne rzeczy.

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz

Post autor: Hans » 2011-06-20, 22:07

Hmmm, pomysł przedni, ale jak widzisz rozwiązanie tego? Quota per user, per grupa? Jak z uprawnieniami?

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz

Post autor: sobanek » 2011-06-20, 22:16

Otworzona puszka Pandory ;)
Na szybko:
W userów pewnie bym się nie bawił bo będzie problem ze zmatchowaniem z kontami na forum. Zapis/odczyt bez delete. Ewentualnie folder pt. "poczekalnia" do którego wrzucamy jak leci, a potem selekcja. Pełne uprawnienia dla administratorów forum.

Kurcze, Hans. Jak im dalej w las tym więcej drzew, im dłużej myślę, tym więcej pytań. Bo zarządzanie tym z czasem może stać się pracochłonne jeśli za pomocą uprawnień nie uporządkujemy zachowań użytkowników.
W każdym bądź razie miejsce jest, pomyślę jak możnaby to poukładać i chętnie pogadam.

PS. Hans, przeczytałem w innym dziale :) - bezpieczeństwo to Twoja działka :)

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz

Post autor: Hans » 2011-06-20, 23:11

Wiesz - możemy bawić się w jakieś podchody i kombinować, a możemy zrobić tak: wszyscy mają pełne uprawnienia, ale żeby na wszystkie działania był audyt. Kto wrzuci multimedia chronione prawem autorskim (muzykę, filmy, etc) to ma bana i nara. A tak to dać swobodę. Pytanie jak to z zakładaniem kont zrobić.

Awatar użytkownika
Adam_Ch
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Adam_Ch » 2011-06-20, 23:34

a jest możliwość stworzenia jednego konta i żeby każdy z hasłem miał dostęp i tyle ?
Czy to nie jest tak proste jak sie wydaje... ;(

Awatar użytkownika
bathrust
Forumowicz
Model: FoxBody 79' Ghia
Silnik: V8 5.0
Kolor: Grafit

Post autor: bathrust » 2011-06-20, 23:41

To chyba niemożliwe ze względu na to, że w takim przypadku nie byłoby można kontrolować użytkowników "zaśmiecających" bądź "szkodzących" serwerowi, żadnych ostrzeżeń, banów itd. No chyba, że przez Ip, ale to po pierwsze pracochłonne, a po drugie do ominięcia...

Takie jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz

Post autor: Hans » 2011-06-21, 09:35

bathrust pisze:To chyba niemożliwe ze względu na to, że w takim przypadku nie byłoby można kontrolować użytkowników "zaśmiecających" bądź "szkodzących" serwerowi, żadnych ostrzeżeń, banów itd. No chyba, że przez Ip, ale to po pierwsze pracochłonne, a po drugie do ominięcia...

Takie jest moje zdanie.
Masz rację, ale nie do końca. Jak byśmy chciali po IP sprawdzać kto co tam zrobił... no powodzenia życzę, zwłaszcza w ludźmi korzystającymi z usług z dynamicznym IP. :P Niestety, ale muszą być zwykłe konta z ograniczeniem logowania z jednego IP w danym momencie i ograniczeniem ilości sesji per user do jednego. No i żeby ogólnie tylko na jedno konto można było się połączyć z jednego IP równocześnie, a nie z jednego IP na kilka kont, bo ktoś komuś dane udostępnił. Dobrym pomysłem byłaby też quota per user, jakas konkretna (100MB?) z ew. możliwością rozszerzenia po konsultacji z naszym dobrodziejem. :)

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz

Post autor: sobanek » 2011-06-21, 10:07

Chłopaki,
Sprawdziłem dokładnie, mogę oddać max 150GB przestrzeni na ten cel. Przy limicie np 50-80MB na usera spokojnie wystarczy dla wszystkich. Taki poziom zabezpieczeń jak proponuje Hans jest chyba optymalny. Na dziś problemem dla mnie jest ogarnięcie tematu kont użytkowników - zakładanie/hasła itp. oraz utrzymanie w przyszłości.
Powiedzmy, że dla użytkowników obecnych nie jest tak trudno - admin eksportuje mi loginy i emaile, piszemy skrypt, który zakłada użytkowników i rozsyła im hasła wymagające resetu przy pierwszym logowaniu. Co jednak z kolejnymi rejestrującymi się ? Cyklicznie np. raz w tygodniu, przyrostowo uzupełniamy użytkowników ftp ? No i oczywiście po co wszystkim zakładać konta ? Wiele z zarejestrowanych osób nie jest aktywnych, wielu zarejestrowało się tylko na chwilę by coś przeczytać. Gdy teraz dostaną na maila informacje że mają bezpłatny serwer ftp to kto ich wie co nam powrzucają ?

Awatar użytkownika
horse
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: horse » 2011-06-21, 10:24

a konta nie moga byc zakładane osobom które chcą coś wrzucic wtedy juz taka osoba jak raz cos zamiesci na FTP bedzie miala staly dostep ze wszytskimi limitami o jakich wspomniales?

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz

Post autor: sobanek » 2011-06-21, 10:48

horse pisze:a konta nie moga byc zakładane osobom które chcą coś wrzucic wtedy juz taka osoba jak raz cos zamiesci na FTP bedzie miala staly dostep ze wszytskimi limitami o jakich wspomniales?
Można zrobić listę chętnych na początek, a potem kolejnych zgłaszających się dodawać - tylko, że takie rozwiązanie zmusza nas do tego by zakładać ręcznie użytkowników za każdym razem jak ktoś będzie chciał. Znaczy jedziemy manualem a nie automatem ;) Trzeba się namachać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”