co kupić ? MUSTANG vs reszta świata ...

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

marianoitaliano
Model: vq35de
Kolor: szary

co kupić ? MUSTANG vs reszta świata ...

Post autor: marianoitaliano » 2017-11-21, 19:38

Witam, obecnie dosiadam v6 300hp rwd ale to za mało. Przymierzam się do V8 >400hp. Chciałbym się z wami skonsultować. Generalnie to taki temat przejściowy, za 3 lata pewnie braknie mocy i pójdziemy dalej, jednakże ..

Autem robię 10-12kkm rocznie, zimą również te 2kkm zrobię jeśli trzeba, podstawową mechanikę ogarniam sam od lat. Rodziny czteroosobowej woził nie bedę. Auto to kupuję dla bryły, dźwięku silnika i przyspieszenia.

Po przemyśleniach na placu boju pozostał mustang 5.0 vs camaro ss 6.2, alternatywnie corvette c6. Wolałbym w manualu, chciałbym żeby to auto było maksymalnie szybkie, żeby mnie nie objechał wystrojony 370z czy jakieś bmw 335. Siedziałem/jechałem każdym z powyższych, ale nie sposób porównać.

Mustang jednak wydaje się być zgrabniejszy, ma oczywiście 4 miejsca, ciasne bo ciasne, ale są, wg wszelakich testów jest nieco szybszy, ma większy bagażnik. Mam wrażenie, że wnętrze jest za to lepiej wykonane w camaro i że jest bardziej przestronne. Camaro jest też takie bardziej młodzieżowe. Spalanie czy opłaty nie są ważne. Na temat awaryjności - nie jestem w stanie porównać. Corvette byłoby ok ale ma tylko 2 stołki, gdyby miało 4 nie byłoby tego tematu. Pozostaje jako alternatywa.

Co byście wybrali dziś, co byście mi polecili? Czy mustang będzie faktycznie szybszy na prostej od ss? Czy sprawia w jakikolwiek sposób wiecej problemów od ss? Które z tych aut jest wygodniejsze na co dzień? Ktoś miał przyjemność jeździć dłużej i pomoże mi uniknąć ewentualnej pomyłki ? ;)

pozdrawiam

kkk
Forumowicz
Model: 2015 Fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: Black

Re: co kupić ? MUSTANG vs reszta świata ...

Post autor: kkk » 2017-11-21, 20:43

Sam fakt ze mustang jest serwisowalny u kazdego dealera to duzy plus.
Jeszcze dwa lata temu czlowiek sie cieszyl ze to unikalne auto, dzis mozna spotkac tego wiecej, to na minus :)
Dwa lata temu bralem mustanga, dzis chyba zdecydowalbym sie na SS.
Jedzilem kazdym, funkcjonalnie nie czulem roznicy. Camaro jest chyba bardziej przyjazne dla poczatkujacych - duzo wybacza. Moim zdaniem jakosc wykonania w camaro jest lepsza - ale czy to najistotniejsze majac te 450hp? Dla mnie nie :)

marianoitaliano

Post autor: marianoitaliano » 2017-11-21, 21:24

kkk pisze:Sam fakt ze mustang jest serwisowalny u kazdego dealera to duzy plus.
Jeszcze dwa lata temu czlowiek sie cieszyl ze to unikalne auto, dzis mozna spotkac tego wiecej, to na minus :)
Dwa lata temu bralem mustanga, dzis chyba zdecydowalbym sie na SS.
Jedzilem kazdym, funkcjonalnie nie czulem roznicy. Camaro jest chyba bardziej przyjazne dla poczatkujacych - duzo wybacza. Moim zdaniem jakosc wykonania w camaro jest lepsza - ale czy to najistotniejsze majac te 450hp? Dla mnie nie :)
Dzięki, a czy któryś (mustang vs camaro) jest faktycznie odczuwalnie szybszy? Czy różnią się brzmieniem silnika V8 a jeśli tak to który jest wg Ciebie ładniejszy? Czy manualem pojedzie się wyraźnie szybciej po mieście w przedziale 0-80 lub 0-150 niż automatem? Np z racji krótszych biegów lub ślamazarnego działania AT.

Eee ... serwisowanie pojęcie dość głebokie, ale staram się to robić sam, co się da, przegląd zawieszenia tylko na zaprzyjaźnionej SKP, wymiany wolę samodzielnie. Nie oddaję mojego auta w łapy obcej osoby, chyba ze z czymś sobie nie radze. Wiecie jak wyglądają jazdy testowe w takich warsztatach ?

Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 2012 Premium Pony
Silnik: V6 3.7
Kolor: Czarny
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Radziu » 2017-11-21, 21:40

Camaro lepsze: zawieszenie, hamulce, jakość wykonania, mniej ich na drodze, większy potencjał silnika przy przeróbkach
Mustang lepsze: legenda, tańszy

Jadą równo, patrz na youtube, oczywiście seryjne. Brzmią podobnie.

Nie nastawiaj się na domorosłe serwisowanie obu aut poza jakimiś pierdołami jak olej czy filtry :P

Rodziny nie wozisz, bierz Vette! Najszybsza, najrzadsza, najładniejsza, najdroższa...

Nie, manualem nie pojedziesz wyraźnie szybciej niż automatem. Śmiem twierdzić, że 90% kierowców automatem pojedzie szybciej :)

marianoitaliano

Post autor: marianoitaliano » 2017-11-21, 21:58

Radziu pisze:Camaro lepsze: zawieszenie, hamulce, jakość wykonania, mniej ich na drodze, większy potencjał silnika przy przeróbkach
Mustang lepsze: legenda, tańszy

Jadą równo, patrz na youtube, oczywiście seryjne. Brzmią podobnie.

Nie nastawiaj się na domorosłe serwisowanie obu aut poza jakimiś pierdołami jak olej czy filtry :P

Rodziny nie wozisz, bierz Vette! Najszybsza, najrzadsza, najładniejsza, najdroższa...

Nie, manualem nie pojedziesz wyraźnie szybciej niż automatem. Śmiem twierdzić, że 90% kierowców automatem pojedzie szybciej :)
Mam już całkiem ładny warsztat narzędzi, jak na warunki domowe i buduję duży garaż z kanałem, w trakcie budowy z głupia frant żartowałem, że pod corvette, dziś te żarty nabierają kształtu ;) Dojdzie też żuraw do silników, tak więc z tym serwisem to na poważnie może być. Kiedyś silnik wyciągało się przy pomocy dźwigni na kanale, planowało głowice u pana mietka, etc, i takie czasy były..

Na stronie http://www.automobile-catalog.com" onclick="window.open(this.href);return false; w porównaniach mustang idzie szybciej, czyli to nieprawdziwe wiadomości? Tam podobno są rzeczywiste pomiary drogowe.

Sądziłem ze z racji dłuższych przełożeń i ospale działających skrzyń automat będzie gorszy, no bo przecież dłuższy bieg to mniejsza elastyczność, prawda? Kiedyś w hondach przerabiało się skrzynie, wymieniało tryby, bardzo fajne efekty to dawało ;) Np w nissanie 350z 370z skrzynia wymaga wystrojenia, silnik zresztą również, wówczas 370z jest o wiele szybsze, powiadają że idzie równo z SS.

Przy vette martwi mnie to, że bedę potrzebował jednak 2 aut, ponadto obawiam się problemów z przejazdem przez progi zwalniające, z najazdem do garaży etc, być moze moje obawy są niesłuszne. Vette podobno mało pali, niektórzy deklarują 10l w cyklu mieszanym. Natomiast samochód z kanapą z tyłu to jednak większa wygoda, no ale cóż, pogoń za marzeniami, a młodsi nie będziemy ... ;)

Wybaczcie że nie w dziale giełda, ale jakby w nawiązaniu do tego tematu wrzucę 2 ogłoszneia, które mnie zainteresowały kilka dni temu. Oba pewnie powypadkowe, oba pewnie wymagają solidnego przyjrzenia się im, oba z tych najtańszych, być może problematycznych, zdjęcia camaro widziałem, nie zniechęciły mnie.:
ss: https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... zi8tI.html" onclick="window.open(this.href);return false;
gt: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-must ... 52ee3dd8e5" onclick="window.open(this.href);return false;

Czy camaro byłoby w świetle tego lepszym wyborem dla mnie?

Awatar użytkownika
Przemek64
Stowarzyszenie MKP
Model: 1964 1/2 ,MACH1 i GT
Silnik: inny V8
Kolor: wimbledon white,Competition Orange i Deep Forest Green
Kontakt:

Post autor: Przemek64 » 2017-11-21, 22:21

Jeśli czarny pasek zostawił ten mustang to znaczy że most ma do roboty :D

Pozdrawiam
Przemek
502 319 299
http://slubzmustangiem.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=80&t=6763" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=84&t=10801" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 2012 Premium Pony
Kolor: Czarny
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Radziu » 2017-11-22, 00:25

Chyba wybrałeś najtańsze egzemplarze z obu modeli, czasem może się udać, ale czasem ryzyko rośnie znacząco - trzeba bardzo dogłębnie sprawdzić oba...

Masz najnowsze modele, patrz od ok 3 minuty:
" onclick="window.open(this.href);return false;

kkk
Forumowicz
Model: 2015 Fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: Black

Post autor: kkk » 2017-11-22, 02:00

Zadne nie jest wyraznie szybsze. Jada tak samo.
W obu jezdzilem automatem, wiec do manuala sie nie odniose.
W camaro jest faktycznie lepsza trakcja - ale w mustangu niewielkim kosztem da sie uzyskac ten sam efekt. Do dzwieku to sie nie odnos, bo polowa tutaj jest to modach w tym zakresie:) u mnie magnaflow competition.

W mustangu obecnie kupujesz 7 letnia gwarancje na wszystko - na kazda pierdole - w cenie dobrego kompletu opon. Tego nie wyrowna Ci zaden zaprzyjazniony serwis.

Jak chcesz sie bawic w tuningowanie to mustang tez wygrywa setkami dostepnych modow.

Awatar użytkownika
Detson
Stowarzyszenie MKP
Model: MY 2014
Kolor: Szary (Sterling Grey)

Post autor: Detson » 2017-11-22, 11:28

marianoitaliano pisze:...obecnie dosiadam v6 300hp rwd ale to za mało. Przymierzam się do V8 >400hp..., za 3 lata pewnie braknie mocy i pójdziemy dalej, jednakże...
Po co tak długo czekać? Skoro, jak piszesz
marianoitaliano pisze:...Spalanie czy opłaty nie są ważne...
to może by tak pójśc na całość i wziąć coś od Korala?
Któryś z tych na przykład, jak szaleć to szaleć :)
Obrazek
viewtopic.php?f=120&t=13638&start=15

- Got Blunt?
- Got Weed?

marianoitaliano

Post autor: marianoitaliano » 2017-11-22, 19:08

Detson pisze:
marianoitaliano pisze:...obecnie dosiadam v6 300hp rwd ale to za mało. Przymierzam się do V8 >400hp..., za 3 lata pewnie braknie mocy i pójdziemy dalej, jednakże...
Po co tak długo czekać? Skoro, jak piszesz
marianoitaliano pisze:...Spalanie czy opłaty nie są ważne...
to może by tak pójśc na całość i wziąć coś od Korala?
Któryś z tych na przykład, jak szaleć to szaleć :)
Kilka postów wyżej podaję linki, niestety nie szukam w takiej cenie jak u Korala i nie tych roczników ;)
W takiej cenie wybrałbym continentala gt, a w porywie młodzieńczej werwy db9. Natomiast ta chwila jeszcze nie nadeszła ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”