Serwer FTP

Komunikaty administratorów, informacje o zmianach, uwagi i sprawy bieżące

Moderatorzy: Moderatorzy, Moderatorzy

Awatar użytkownika
sobanek
Forumowicz
Model: GT 2007
Silnik: V8 4.6
Kolor: Black

Re: Serwer FTP

Post autor: sobanek » 2011-06-28, 13:45

Do tematu wrócimy po moim urlopie, w drugiej połowie lipca. Może do tego czasu wykrystalizuje się ostateczna wizja.

Awatar użytkownika
Hans
Forumowicz
Model: 500
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Post autor: Hans » 2011-06-28, 23:30

Spoko. Zastanowię się jak by to można było zrobić. W sumie wpadło mi do głowy ograniczenie zapisu określonych rozszerzeń oraz ew. wrzucenie do cron'a zadania na skanowanie zasobu w poszukiwaniu określonych formatów i ich kasowanie.

.:: :evil: my other ride is your mom :evil: ::.

Awatar użytkownika
machajos
Młodszy Forumowicz
Model: '66 coupe
Silnik: inny V8
Kolor: ivy green

Post autor: machajos » 2013-03-20, 16:13

Witajcie,
jeżeli temat jest aktualny:

Pracuję w IT, więc proponuje:
1) zakup serwera który będzie dedykowany w 100% dla użytkowników Klubu

2) na danym serwerze można postawić linuxa, a na nim kilka usług:
- odpowiednik serwera FTP - aplikacja typu "chmura" - transfer plików przez przeglądarkę...... (admin zakłada konta użytkowników itp...)
- odpowiednik imageshacki picasa = czyli galeria on-line dla wszystkich
- z czasem można dołożyć inne usługi
- można też na taki serwer przenieść całe forum, dzięki czemu logowanie do w/w usług będzie odbywać się jednym loginem....

3) Koszty:
- serwer używki około 1000zł: allegro
- nowe dyski 2x150zł
- szyny ok. 200zł
- limity transferu danych: brak.
- pojemność serwera zależna od zakupionych dysków
- utrzymanie serwera: 100zł netto miesiac

pozdrawiam klubowiczów ;-)

Awatar użytkownika
yoltz
Forumowicz
Model: IV 2004
Silnik: V6 3.8
Kolor: żywe srebro...
Kontakt:

Post autor: yoltz » 2013-03-20, 18:08

Kolego temat z przed 2 lat odkurzyłeś :D

Dobrze, ale jak już ruszyłeś to,
gdzie chcesz ten serwer trzymać? w piwnicy? koszty łącza trochę pojechałeś sensowne łącze synchroniczne nie kosztuje 100zł, a asynchroniczne się nie nadaje do takich celów... wnioskuje że jeśli chcesz kupować serwer używany raczej do serwerowni go nigdzie nie wstawisz, bo hostingi mają zazwyczaj swoją ofertę serwerową i nie wstawiają żadnych trupów w swoje szafy :)

Jeśli już chcesz dedyka to zdecydowanie lepszą opcją jest kupienie gdzieś u dostawcy, nie przejmujesz się łączem i masz zdalny dostąp 24h do tego support jak coś się dzieje i tu rzeczywiście koszt wychodzi 100zł miesięcznie za spoko maszyne,
chociażby tu
https://home.pl/serwery" onclick="window.open(this.href);return false;

Podejrzewam że w stanach da się znaleźć za jeszcze mniejszą kwotę :)

Zresztą wszystkie usługi o których piszesz da się postawić na sensownie wybranym i skonfigurowanym wirtualu,

Co do problemu userów o którym mowa wcześniej, pewnie można by zrobić autoryzacje po prostym htaccess-ie do "zamkniętej" części forum, a plik konfiguracyjny z userami nadpisać prostym skryptem np w php zaciągającym listę userów z bazy forum :)

Awatar użytkownika
machajos
Młodszy Forumowicz

Post autor: machajos » 2013-03-20, 18:40

Hmmmm,

skoro piszesz że serwery dedykowane są tak tanie...
.... nie będę miły na siłę, myślałem że mając własną serwerownię (2x42U) na symetryku i jako dumny właściciel stanga '66 zaoferuję własne rozwiązania znacznie taniej, aby możliwości klubu się rozwijały....

skoro można mieć wszystko za 100zł w home :rotfl: sam chętnie przeniosę serwery. Jest tylko jedno ale ukryte w regulaminie promocji :szok: .....

[...]
Korzysta z usługi utrzymania serwera dedykowanego o konfiguracji wskazanej w umowie o świadczenie usługi utrzymania serwera dedykowanego za wynagrodzeniem, które w okresie pierwszego miesiąca trwania umowy o świadczenie usługi utrzymania serwera dedykowanego wynosi:
Entry L - 99,75 zł + VAT, a następnie 399 zł + VAT miesięcznie,
Entry XL - 149,75 zł + VAT, a następnie 599 zł + VAT miesięcznie,
Pro Medium - 224,75 zł + VAT, a następnie 899 zł + VAT miesięcznie,
Pro Advanced - 324,75 zł + VAT, a następnie 1299 zł + VAT miesięcznie.
[...]

:hurra:

Awatar użytkownika
yoozeq
Stowarzyszenie MKP
Model: 68,69,69, ..?
Kolor: ładny
Kontakt:

Post autor: yoozeq » 2013-03-20, 19:54

Hehe, kończyłem infe i sieci na PP i tak miło Was sobie poczytać choć przyznam że od dobrych kilku lat nie siedzę w temacie i powoli zaczyna to być dla mnie magiczną wypowiedzią, że o innych kolegach nie wspomnę;) Powoli bawi mnie, moje postępujące zacofanie:-D

To tak żeby ostudzić trochę Wasze emocje;-)

pozdrawiam, yoozeq
-------------
Mustang 1968 fastback JCode - projekt
Mustang 1969 coupe 200 c.i. I6
Mustang 1969 sportsroof 331 stroker
Mustang 1973 MACH 25%
Mustang 2017 GT S550 - dzienny
http://www.facebook.com/My.Mustang.69

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP
Model: 2015 GT
Silnik: V8 5.0

Post autor: siara » 2013-03-20, 23:14

A jaki ruch generuje forum i cala otoczka MKP gdyz tez jestem w stanie zalatwic "plac" itd :) za bardzo atrakcyjne pieniadze :)

Awatar użytkownika
siara
Stowarzyszenie MKP
Model: 2015 GT
Silnik: V8 5.0

Post autor: siara » 2013-03-20, 23:20

Jesli chodzi o duzy ruch to tylko zagraniczne serwery ale to kwestia ruchu :)

Awatar użytkownika
yoltz
Forumowicz
Model: IV 2004
Silnik: V6 3.8
Kolor: żywe srebro...
Kontakt:

Post autor: yoltz » 2013-03-21, 14:07

machajos pisze:Hmmmm,

skoro piszesz że serwery dedykowane są tak tanie...
.... nie będę miły na siłę, myślałem że mając własną serwerownię (2x42U) na symetryku i jako dumny właściciel stanga '66 zaoferuję własne rozwiązania znacznie taniej, aby możliwości klubu się rozwijały....

skoro można mieć wszystko za 100zł w home :rotfl: sam chętnie przeniosę serwery. Jest tylko jedno ale ukryte w regulaminie promocji :szok: .....

[...]
Korzysta z usługi utrzymania serwera dedykowanego o konfiguracji wskazanej w umowie o świadczenie usługi utrzymania serwera dedykowanego za wynagrodzeniem, które w okresie pierwszego miesiąca trwania umowy o świadczenie usługi utrzymania serwera dedykowanego wynosi:
Entry L - 99,75 zł + VAT, a następnie 399 zł + VAT miesięcznie,
Entry XL - 149,75 zł + VAT, a następnie 599 zł + VAT miesięcznie,
Pro Medium - 224,75 zł + VAT, a następnie 899 zł + VAT miesięcznie,
Pro Advanced - 324,75 zł + VAT, a następnie 1299 zł + VAT miesięcznie.
[...]

:hurra:
kolego nie napisałeś że masz własną serwerownie :) nie napisałeś nic na temat łącza którym dysponujesz, generalnie wywnioskowałem z twojej wypowiedzi że chcesz to wstawić gdzieś do piwnicy a 100zł przeznaczyć na utrzymanie łącza...

nie jestem na bieżąco z cenami, strzeliłem pierwszą firmę która przyszła mi do głowy, ale z tego co wiem nazwa nie jest najtańsza na rynku... prawdopodobnie gdzieś bardziej na zachód od nas będą dużo lepsze oferty, poza tym nie wiem czy cały fizyczny serwer jest potrzebny może wystarczyła by wirtualna maszyna, te pewnie są tańsze,

jeśli uraziłem przepraszam, nie o to mi chodziło ;)

Awatar użytkownika
machajos
Młodszy Forumowicz

Post autor: machajos » 2013-03-21, 14:10

luzzzzz :D

rysik
Młodszy Forumowicz

Post autor: rysik » 2013-04-07, 21:38

machajos pisze:luzzzzz :D
Też tak myślę, że można to na chłodno skalkulować. Akurat ja też jestem z "branży" i miejsce zawsze można znaleźć jak się poszuka kwestia tylko czy wynajmuję się wszystko czy wstawia własny sprzęt i tylko za łącze i prąd się płaci. Wtedy wiadomo trzeba więcej rzeczy zrobić, o więcej zadbać.

Sprzęt używany za 1000 PLN jest parametrami naprawdę całkiem spoko - sam ostatnio szukałem - to temat na osobną dyskusję i nie chcę tu miejsca zajmować, ale jak ktoś zainteresowany to mogę wypunktować za i przeciw.

Inne tanie hostingi to superhost.pl, hostinghouse.pl, ... + szukaj_google

Co dziwne tańszy jest hosting całego systemu (wirtualka, ale system) niż miejsca na www (plus ftp, poczta, inne) - dla mnie dziwne, ale ktoś mi powiedział "wiesz jak zrobić to masz taniej", provider też ma mniej do utrzymania.

Dalej, nawet jak drugi serwer jest gdzie indziej niż forum to autentykacja/autoryzacja usera na tym "drugim" w powiązaniu z kontami forumowymi jest wykonalna i wcale nie taka trudna (nawet jeśli chodzi o ftp lub inne usługi).

Jakby była potrzeba to ja też służę pomocą - nie dysponuję niestety tylko miejscem serwerowym do zaoferowania.

był: Mustang Fox GT 5.0 V8 '88
jest: substytut: Probe I 2.2 Turbo '92
będzie: na bank V8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”