Tablice tymczasowe na przejazd Niemcy->Polska. POMOCY! :)

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz
Model: Mustang conv. 2006
Silnik: V6 4.0
Kolor: skromny czarny

Tablice tymczasowe na przejazd Niemcy->Polska. POMOCY! :)

Post autor: adaslaw » 2010-08-30, 21:33

Witam Was serdecznie

Mam dosyć dla mnie pilne pytanie:
W piątek odbieram Mustanga w Niemczech i Niemiec, od którego to kupuję coś mi dziwne rzeczy opowiada w temacie tablic rejestracyjnych (blach), gdyż on proponuje mi to, żebym do Polski jechał na jego blachach i dopiero w Polsce przerejestrować wóz. Trochę to dla mnie dziwne i mi się nie podoba :(

Czy nie jest tak, że kupując wóz w Niemczech zawsze muszę się udać do urzędu wraz z właścicielem, gdzie właściciel wyrejestrowuje samochód, a ja - kupujący, rejestruję wóz na siebie, dostaję tymczasowe blach i wykupuje tymczasowe (obowiązkowe) OC?

Proszę o pomoc :(

Pozdrawiam,
Adasław

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Silnik: V8 5.0
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2010-08-30, 21:54

lepiej pojechac do urzedu i zalawic sprawe. na blachach niemieckich teoretycznie tez sie da jechac ale lepiej miec czasowe szczerze powiedziawszy mialem i oryginaly z UK i czasowe z Niemiec gdy sciagalem stanga i tak mnie oskubali na cle i tak na 4000 raz na 3800:). Dla swietego spokoju idz do urzedu i zalatwiaj normalnie spraw ewtedy masz pewnosc ze auto nie jest trefne i ze zaplaciles wlasciwej osobie ja mialem juz przejscia bo mi chcieli sl 500 sprzedac z lewymi papierami i gdybym nie byl z osoboa co sie zna to bymnie zwineli na granicy

302 HOooooo

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2010-08-30, 22:08

@Alexander25:
Dziękuję, za Twoje wskazówki!
Też uważam, że zrobienie tablic tymczasowych powinno odbyć się podczas płacenia i przejmowania wozu.

Awatar użytkownika
escalar
Forumowicz
Model: GT Premium Bullitt
Silnik: V8 4.6
Kolor: czarny metalik
Kontakt:

Post autor: escalar » 2010-08-30, 23:08

kiedy kupowalem honde kilka lat temu z belgii, nie zmienialem tablic... dojechalem do polski tutaj pokazalem umowe kupna w UM... i bez problemu zarejestrowalem...
.... w miedzyczasie, kiedy czekalem na nowe tablice zrobilem sobie jeszcze kilka zdjec na trasie... niestety nigdy nie dotarly do mnie :)
...ech, to byly piekne czasy :)

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2010-09-10, 01:08

Kurdę, jestem trochę rozdarty, bo bardzo bym chciał pojechać do Radomia, za to nie wiem, czy powinienem.

OK, na swój nowy wóz mam już:
* tymczasowe (30 dni) polskie ubezpieczenie OC
* badania w stacji diagnostycznej (jutro pewnie uda mi się przejść przez diagnostykę, w przeciwieństwie do dzisiejszego dnia)
* nie mam polskich tablic rejestracyjnych :( Mam jedynie niemieckie blachy tymczasowe, które wygasły mi w tę środę.
* mam oczywiście komplet niemieckich dokumentów, jak również podpisaną umowę z Niemcem

Pytanie
Czy przy takich papierach i braku polskich tablic mogę poruszać się po drogach?
Jeśli nie, to czy grozi mi jedynie mandat, czy wciągnięcie wozu na lawetę?

btw:
Ciekawy jest ostatni post w tej dyskusji:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... cyjne.html

Tam gość (prawnik? student prawa?) twierdzi, że jeśli auto jest EU, to w sumie ma się do 30 dni na rejestrację wozu w kraju.

Ma może ktoś jakaś radę dla mnie w tym temacie? :)

Pozdrowienia, Adasław

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Kolor: SREBRNY

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2010-09-10, 05:36

pewnie że możesz jechać cała polska tak jeździ że kończą się tablice ale ma się ubezpieczenie , a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2010-09-10, 08:16

RAFAŁ pisze:pewnie że możesz jechać cała polska tak jeździ że kończą się tablice ale ma się ubezpieczenie , a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca
Yyyy... Ale ja do wozu mam przykręcone cały czas żółte tablice (co straciły ważność w tę środę), więc nie wiem, co masz na myśli pisząc:
a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca

Wyjaśnisz? ;]

Adasław

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz
Model: DODGE MAGNUM
Kolor: Torch Red

Post autor: LIZZARD » 2010-09-10, 09:08

..."Jeżeli mowa o ewentualnym dokupieniu, lub wykupieniu polskiego ubezpieczenia i jeżdżeniu w ten sposób zarejestrowanym pojazdem ile się da, to nie ma takiej możliwości. Pojazd został zarejestrowany czasowo-data wygaśnięcia okresu rejestracji jest umieszczona na żółtym pasku z prawej strony tablicy. Na okres ważności rejestracji może ubezpieczyć pojazd tylko i wyłącznie firma działająca na rynku kraju, który taka procedurę rejestracji dopuszcza i praktykuje."...

Wniosek na logikę: jeśli coś utraciło ważność to nie nadaje się do użycia. Twierdzenie o możliwości poruszania się pojazdem na "żóltych" tablicach z utraconą ich ważnością jest błędne z założenia.
RAFAŁ pisze:pewnie że możesz jechać cała polska tak jeździ że kończą się tablice ale ma się ubezpieczenie , a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca
Alesh Rafałku ni mocie racji, utrata wazności tablic to tak jakbyś ich w ogóle nie posiadał i ubezpieczenie ni mo tu nic do rzeczy, równie dobrze można se je odkręcić :D poza tym dowód niemiecki tymczasowy na dojazd do PL stanowi nierozerwalna całość z owymi tablicami. A że "wszyscy jeżdżą" to nie argument, to kwestia szczęścia ;)

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...

Awatar użytkownika
tomec
Forumowicz
Model: Shelby GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: performance white
Kontakt:

Post autor: tomec » 2010-09-10, 09:09

Jeździj normalnie, nic Ci nie powinni zrobić. Tak jak Ci napisałem w innym wątku. Teraz tak naprawdę ogranicza Cię czas 30 dni ubezpieczenia, ale w tym czasie to na spokojnie wszystko pewnie pozałatwiasz i zarejestrujesz już normalnie. Ciesz się jazdą konikiem, póki pogoda na to pozwala ;)

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Kolor: SREBRNY

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2010-09-10, 09:10

POPROSTU MYŚLAŁEM ŻE WZIOŁEŚ CZERWONE na przyjezd do polski bo tak wcześniej pisałeś

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2010-09-10, 09:13

RAFAŁ pisze:POPROSTU MYŚLAŁEM ŻE WZIOŁEŚ CZERWONE na przyjezd do polski bo tak wcześniej pisałeś
Oczywiśćie, że z czerwonymi tak ;)

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2010-09-10, 09:15

tomec pisze:Jeździj normalnie, nic Ci nie powinni zrobić. Tak jak Ci napisałem w innym wątku. Teraz tak naprawdę ogranicza Cię czas 30 dni ubezpieczenia, ale w tym czasie to na spokojnie wszystko pewnie pozałatwiasz i zarejestrujesz już normalnie. Ciesz się jazdą konikiem, póki pogoda na to pozwala ;)
Na śląsku laweta i koniec bajki, może w Warszawie się mniej orientują :rotfl: se poczytajta :hyhy:

Jazda na żółtych tablicach niemieckich

Jazda na żółtych tablicach rejestracyjnych niemieckich wg. dolnośląskiej policji jest legalnaZakładając “zjazdówki” możesz być pewien, że jazda po całej Unii w tym po Polsce jest legalna. Oczywiście do daty ważności tych tablic i pod warunkiem posiadania ubezpieczenia OC i zielonej karty.

Poniżej wybrane i najważniejsze dla poruszającego się samochodem na żółtych tablicach (Kurzzeitkennzeichen) fragmenty opinii dolnośląskiej Policji.

1. …”Niektóre niemieckie tablice rejestracyjne – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi. Tablica oznaczona tzw. żółtym wyróżnikiem zgodnie z przepisami Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE nr C 68 z dnia 24 marca 2007r.) uprawnia też do

korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności, a po ich upływie auto ma status wyrejestrowanego (ważny dokument rejestracyjny i tablice rejestracyjne). “…

2. …”Zgodnie z punktem 4.2. Komunikatu interpretacyjnego Komisji Europejskiej w sprawie procedur rejestracji pojazdów silnikowych pochodzących z innego państwa członkowskiego (Tekst mający znaczenie dla EOG) (2007/C 68/04) wynika, że w związku z wprowadzeniem przez wiele państw członkowskich systemu tymczasowej rejestracji pojazdów silnikowych przed uzyskaniem ostatecznej rejestracji lub opuszczeniem terytorium danego państwa, mając na uwadze zasadę swobodnego przepływu towarów i dyrektywę w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów, wymaga się, aby państwo członkowskie akceptowało zastosowanie na swoim terytorium również tymczasowe tablice rejestracyjne i świadectwa rejestracji (pozwolenia czasowe) wydane w państwie członkowskim pochodzenia pojazdu…”

3. …”Podsumowując, należy stwierdzić, że pojazdy sprowadzane z Niemiec z tablicami rejestracyjnymi – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi i uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (w Niemczech lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd.

Kierujący takim pojazdem naraża się na wykroczenie z art. 94 § 2 kodeksu wykroczeń (postępowanie mandatowe od 20 do 500 zł.), a ponadto pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela zgodnie z art. 130a ust 2 pkt 1 lit b ustawy Prawo o ruchu drogowym: „pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy kierowała nim osoba nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu” …”

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2010-09-10, 09:55

Serdeczne Dziękuję, Chłopy, za Wasze wskazówki i wiedzę! :)

btw:
No to sobie, kuźwa, pojechałem na (ostatni w tym roku!) zlot :/
Kurna, zabrakło mi kilka dni, do zakończenia procedur, ehhh... :/ Idę popłakać sobie w kącie pakamery, za wieszakami z płaszczami :(

Fuckerny zbieg okoliczności...

Dzięki za pomoc!

Adasław
Ostatnio zmieniony 2010-09-10, 09:57 przez adaslaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adaslaw
Forumowicz

Post autor: adaslaw » 2010-09-11, 11:10

Robert pisze:adaslaw, tydzien pozniej sa jeszcze Pabianice - takze moze tam sie wyrobisz ;-) Masz watek w dziale spotkania.
Wawa ---> Pabianice ~= 150 km. Jeśli nie będę miał tąpnięcia w pracy lub zyciu rodzinnym to się tam(oczywiście) z Wami spotkam!
Robert, jest jakiś wątek na Klubie odnośnie Pabianic?

A żeby było na temat, czyli tablice tymczasowe z Niemiec co wygasły: P. mnie wczoraj capnęła ;] Powiedzieli, że za to nie ma zmiłuj i 500 PLN mand@t. Skończyło się poucz@niem ;]

Pokój, Adasław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”