Tablice tymczasowe na przejazd Niemcy->Polska. POMOCY! :)
- adaslaw
- Forumowicz
- Model: Mustang conv. 2006
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: skromny czarny
Tablice tymczasowe na przejazd Niemcy->Polska. POMOCY! :)
Witam Was serdecznie
Mam dosyć dla mnie pilne pytanie:
W piątek odbieram Mustanga w Niemczech i Niemiec, od którego to kupuję coś mi dziwne rzeczy opowiada w temacie tablic rejestracyjnych (blach), gdyż on proponuje mi to, żebym do Polski jechał na jego blachach i dopiero w Polsce przerejestrować wóz. Trochę to dla mnie dziwne i mi się nie podoba :(
Czy nie jest tak, że kupując wóz w Niemczech zawsze muszę się udać do urzędu wraz z właścicielem, gdzie właściciel wyrejestrowuje samochód, a ja - kupujący, rejestruję wóz na siebie, dostaję tymczasowe blach i wykupuje tymczasowe (obowiązkowe) OC?
Proszę o pomoc :(
Pozdrawiam,
Adasław
Mam dosyć dla mnie pilne pytanie:
W piątek odbieram Mustanga w Niemczech i Niemiec, od którego to kupuję coś mi dziwne rzeczy opowiada w temacie tablic rejestracyjnych (blach), gdyż on proponuje mi to, żebym do Polski jechał na jego blachach i dopiero w Polsce przerejestrować wóz. Trochę to dla mnie dziwne i mi się nie podoba :(
Czy nie jest tak, że kupując wóz w Niemczech zawsze muszę się udać do urzędu wraz z właścicielem, gdzie właściciel wyrejestrowuje samochód, a ja - kupujący, rejestruję wóz na siebie, dostaję tymczasowe blach i wykupuje tymczasowe (obowiązkowe) OC?
Proszę o pomoc :(
Pozdrawiam,
Adasław
-
- Forumowicz
- Model: 302HO 1994 rok
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: sapphire blue
- Kontakt:
lepiej pojechac do urzedu i zalawic sprawe. na blachach niemieckich teoretycznie tez sie da jechac ale lepiej miec czasowe szczerze powiedziawszy mialem i oryginaly z UK i czasowe z Niemiec gdy sciagalem stanga i tak mnie oskubali na cle i tak na 4000 raz na 3800:). Dla swietego spokoju idz do urzedu i zalatwiaj normalnie spraw ewtedy masz pewnosc ze auto nie jest trefne i ze zaplaciles wlasciwej osobie ja mialem juz przejscia bo mi chcieli sl 500 sprzedac z lewymi papierami i gdybym nie byl z osoboa co sie zna to bymnie zwineli na granicy
302 HOooooo
- escalar
- Forumowicz
- Model: GT Premium Bullitt
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: czarny metalik
- Kontakt:
kiedy kupowalem honde kilka lat temu z belgii, nie zmienialem tablic... dojechalem do polski tutaj pokazalem umowe kupna w UM... i bez problemu zarejestrowalem...
.... w miedzyczasie, kiedy czekalem na nowe tablice zrobilem sobie jeszcze kilka zdjec na trasie... niestety nigdy nie dotarly do mnie
...ech, to byly piekne czasy
.... w miedzyczasie, kiedy czekalem na nowe tablice zrobilem sobie jeszcze kilka zdjec na trasie... niestety nigdy nie dotarly do mnie

...ech, to byly piekne czasy

- adaslaw
- Forumowicz
Kurdę, jestem trochę rozdarty, bo bardzo bym chciał pojechać do Radomia, za to nie wiem, czy powinienem.
OK, na swój nowy wóz mam już:
* tymczasowe (30 dni) polskie ubezpieczenie OC
* badania w stacji diagnostycznej (jutro pewnie uda mi się przejść przez diagnostykę, w przeciwieństwie do dzisiejszego dnia)
* nie mam polskich tablic rejestracyjnych
Mam jedynie niemieckie blachy tymczasowe, które wygasły mi w tę środę.
* mam oczywiście komplet niemieckich dokumentów, jak również podpisaną umowę z Niemcem
Pytanie
Czy przy takich papierach i braku polskich tablic mogę poruszać się po drogach?
Jeśli nie, to czy grozi mi jedynie mandat, czy wciągnięcie wozu na lawetę?
btw:
Ciekawy jest ostatni post w tej dyskusji:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... cyjne.html
Tam gość (prawnik? student prawa?) twierdzi, że jeśli auto jest EU, to w sumie ma się do 30 dni na rejestrację wozu w kraju.
Ma może ktoś jakaś radę dla mnie w tym temacie?
Pozdrowienia, Adasław
OK, na swój nowy wóz mam już:
* tymczasowe (30 dni) polskie ubezpieczenie OC
* badania w stacji diagnostycznej (jutro pewnie uda mi się przejść przez diagnostykę, w przeciwieństwie do dzisiejszego dnia)
* nie mam polskich tablic rejestracyjnych

* mam oczywiście komplet niemieckich dokumentów, jak również podpisaną umowę z Niemcem
Pytanie
Czy przy takich papierach i braku polskich tablic mogę poruszać się po drogach?
Jeśli nie, to czy grozi mi jedynie mandat, czy wciągnięcie wozu na lawetę?
btw:
Ciekawy jest ostatni post w tej dyskusji:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... cyjne.html
Tam gość (prawnik? student prawa?) twierdzi, że jeśli auto jest EU, to w sumie ma się do 30 dni na rejestrację wozu w kraju.
Ma może ktoś jakaś radę dla mnie w tym temacie?

Pozdrowienia, Adasław
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
- adaslaw
- Forumowicz
Yyyy... Ale ja do wozu mam przykręcone cały czas żółte tablice (co straciły ważność w tę środę), więc nie wiem, co masz na myśli pisząc:RAFAŁ pisze:pewnie że możesz jechać cała polska tak jeździ że kończą się tablice ale ma się ubezpieczenie , a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca
a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca
Wyjaśnisz? ;]
Adasław
..."Jeżeli mowa o ewentualnym dokupieniu, lub wykupieniu polskiego ubezpieczenia i jeżdżeniu w ten sposób zarejestrowanym pojazdem ile się da, to nie ma takiej możliwości. Pojazd został zarejestrowany czasowo-data wygaśnięcia okresu rejestracji jest umieszczona na żółtym pasku z prawej strony tablicy. Na okres ważności rejestracji może ubezpieczyć pojazd tylko i wyłącznie firma działająca na rynku kraju, który taka procedurę rejestracji dopuszcza i praktykuje."...
Wniosek na logikę: jeśli coś utraciło ważność to nie nadaje się do użycia. Twierdzenie o możliwości poruszania się pojazdem na "żóltych" tablicach z utraconą ich ważnością jest błędne z założenia.
poza tym dowód niemiecki tymczasowy na dojazd do PL stanowi nierozerwalna całość z owymi tablicami. A że "wszyscy jeżdżą" to nie argument, to kwestia szczęścia 
Wniosek na logikę: jeśli coś utraciło ważność to nie nadaje się do użycia. Twierdzenie o możliwości poruszania się pojazdem na "żóltych" tablicach z utraconą ich ważnością jest błędne z założenia.
Alesh Rafałku ni mocie racji, utrata wazności tablic to tak jakbyś ich w ogóle nie posiadał i ubezpieczenie ni mo tu nic do rzeczy, równie dobrze można se je odkręcićRAFAŁ pisze:pewnie że możesz jechać cała polska tak jeździ że kończą się tablice ale ma się ubezpieczenie , a tak nawiasem to mogłeś sobie zostawić żółte tablice niemca

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...
- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
Na śląsku laweta i koniec bajki, może w Warszawie się mniej orientujątomec pisze:Jeździj normalnie, nic Ci nie powinni zrobić. Tak jak Ci napisałem w innym wątku. Teraz tak naprawdę ogranicza Cię czas 30 dni ubezpieczenia, ale w tym czasie to na spokojnie wszystko pewnie pozałatwiasz i zarejestrujesz już normalnie. Ciesz się jazdą konikiem, póki pogoda na to pozwala

Jazda na żółtych tablicach niemieckich
Jazda na żółtych tablicach rejestracyjnych niemieckich wg. dolnośląskiej policji jest legalnaZakładając “zjazdówki” możesz być pewien, że jazda po całej Unii w tym po Polsce jest legalna. Oczywiście do daty ważności tych tablic i pod warunkiem posiadania ubezpieczenia OC i zielonej karty.
Poniżej wybrane i najważniejsze dla poruszającego się samochodem na żółtych tablicach (Kurzzeitkennzeichen) fragmenty opinii dolnośląskiej Policji.
1. …”Niektóre niemieckie tablice rejestracyjne – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi. Tablica oznaczona tzw. żółtym wyróżnikiem zgodnie z przepisami Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE nr C 68 z dnia 24 marca 2007r.) uprawnia też do
korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności, a po ich upływie auto ma status wyrejestrowanego (ważny dokument rejestracyjny i tablice rejestracyjne). “…
2. …”Zgodnie z punktem 4.2. Komunikatu interpretacyjnego Komisji Europejskiej w sprawie procedur rejestracji pojazdów silnikowych pochodzących z innego państwa członkowskiego (Tekst mający znaczenie dla EOG) (2007/C 68/04) wynika, że w związku z wprowadzeniem przez wiele państw członkowskich systemu tymczasowej rejestracji pojazdów silnikowych przed uzyskaniem ostatecznej rejestracji lub opuszczeniem terytorium danego państwa, mając na uwadze zasadę swobodnego przepływu towarów i dyrektywę w sprawie dokumentów rejestracyjnych pojazdów, wymaga się, aby państwo członkowskie akceptowało zastosowanie na swoim terytorium również tymczasowe tablice rejestracyjne i świadectwa rejestracji (pozwolenia czasowe) wydane w państwie członkowskim pochodzenia pojazdu…”
3. …”Podsumowując, należy stwierdzić, że pojazdy sprowadzane z Niemiec z tablicami rejestracyjnymi – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi i uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (w Niemczech lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd.
Kierujący takim pojazdem naraża się na wykroczenie z art. 94 § 2 kodeksu wykroczeń (postępowanie mandatowe od 20 do 500 zł.), a ponadto pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela zgodnie z art. 130a ust 2 pkt 1 lit b ustawy Prawo o ruchu drogowym: „pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy kierowała nim osoba nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu” …”
Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...
- adaslaw
- Forumowicz
Serdeczne Dziękuję, Chłopy, za Wasze wskazówki i wiedzę! 
btw:
No to sobie, kuźwa, pojechałem na (ostatni w tym roku!) zlot
Kurna, zabrakło mi kilka dni, do zakończenia procedur, ehhh...
Idę popłakać sobie w kącie pakamery, za wieszakami z płaszczami 
Fuckerny zbieg okoliczności...
Dzięki za pomoc!
Adasław

btw:
No to sobie, kuźwa, pojechałem na (ostatni w tym roku!) zlot

Kurna, zabrakło mi kilka dni, do zakończenia procedur, ehhh...

Fuckerny zbieg okoliczności...
Dzięki za pomoc!
Adasław
Ostatnio zmieniony 2010-09-10, 09:57 przez adaslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- adaslaw
- Forumowicz
Wawa ---> Pabianice ~= 150 km. Jeśli nie będę miał tąpnięcia w pracy lub zyciu rodzinnym to się tam(oczywiście) z Wami spotkam!Robert pisze:adaslaw, tydzien pozniej sa jeszcze Pabianice - takze moze tam sie wyrobisz ;-) Masz watek w dziale spotkania.
Robert, jest jakiś wątek na Klubie odnośnie Pabianic?
A żeby było na temat, czyli tablice tymczasowe z Niemiec co wygasły: P. mnie wczoraj capnęła ;] Powiedzieli, że za to nie ma zmiłuj i 500 PLN mand@t. Skończyło się poucz@niem ;]
Pokój, Adasław