Lokalizator GPS

Co tam Panie w polityce ?

Moderatorzy: horse, horse

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz
Model: GT convertible MY16
Silnik: V8 5.0
Kolor: czerwony
Stajnia: Stajnia Mazowiecka

Re: Lokalizator GPS

Post autor: pab567 » 2020-03-31, 16:47

Jeszcze jest Gannet Guard Systems działa na tej samej zasadzie co Lojack.

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz

Post autor: pab567 » 2020-04-24, 18:38

Cofam to, co powiedziałem o Gannet i LoJack. Systemy dostępne są w różnych wersjach - tylko radio, radio + GPS/GSM - ale to, co je zdecydowanie odróżnia, to przede wszystkim sposób powiadamiania. Oczywiście w podstawowych wersjach nie ma w ogóle powiadamiania - użytkownik musi sam powiadomić operatora systemu że samochód został skradziony i dopiero wtedy do urządzenia wysyłany jest sygnał wzbudzający do życia jego nadajnik a następnie rozpoczyna się namierzanie wysyłanego przez nadajnik sygnału. Widać więc, że może minąć kilka godzin zanim rozpocznie się namierzanie a wtedy to może już być za późno...

Jeśli chodzi o urządzenia które potrafią same wysłać powiadomienie to LoJack powiadamia użytkownika i to dopiero on musi powiadomić centrum operacyjne. To dla mnie duża wada - jeżeli z jakiegokolwiek powodu system mnie skutecznie nie powiadomi albo ja zareaguję na to powiadomienie z dużym opóźnieniem to samochód może być już bardzo daleko - poza obszarem działania. Systemy Gannet działają inaczej - powiadomienie idzie wprost do operatora a on powiadamia użytkownika (można podać kilka numerów). Na dodatek, system potrafi zaraportować nieautoryzowane uruchomienie, na przykład poza ustalonymi godzinami albo - co jest dla mnie najbardziej interesujące - bez obecności bezprzewodowego klucza autoryzacyjnego. Czyli nawet jak złodziej otworzy samochód, np. "na walizkę", i uruchomi silnik to system wykryje brak breloka i natychmiast wyśle powiadomienie. Dalej jest prosto. Zastanawia mnie natomiast scenariusz w którym złodziej przed uruchomieniem silnika włącza jammer który uniemożliwi wysłanie komunikatu do centrali. W takim przypadku przydałoby się, żeby system automatycznie rozpoczął nadawane sygnału który będzie namierzany a nie czekał na odbiór zdalnego sygnału który go włączy. Czy tak jest - nie wiem, zadałem pytanie, czekam na odpowiedź.

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz

Post autor: pab567 » 2020-05-06, 11:17

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz

Post autor: pab567 » 2020-05-08, 15:04

Gannet się chwali odzyskaniem w kilka godzin mustanga ODNALEZIONE: FORD MUSTANG szkoda tylko, że nie dodali, że w te kilka godzin samochód został rozebrany na części - bo to dokładnie ten sam egzemplarz o którym pisałem wcześniej.

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz

Post autor: pab567 » 2021-03-05, 12:38

No, w kilka godzin.

Piotrek
Forumowicz
Model: GT 2005
Silnik: V8 4.6
Kolor: wiśniowy

Post autor: Piotrek » 2021-03-06, 05:45

Sens ma tylko ubezpieczenie. Jak ktoś chce to każde auto ukradnie, a mustangi to raczej nie idą na handel tylko od razu na części i szukanie nie ma większego sensu.

Piotrek

Jojdzu
Model: Mustang

Post autor: Jojdzu » 2021-03-26, 16:09

u mnie w pracy mamy monitoring truckonline w samochodach serwisowych. Dzięki temu możemy śledzić gdzie w danej chwile jest serwisant i później ich rozliczyć z godzin pracy czy jazdy.

Awatar użytkownika
pab567
Forumowicz

Post autor: pab567 » 2021-03-29, 16:47

Odnośnie "sens ma tylko ubezpieczenie" - jak jest typowy samochód to oczywiście się z Tobą zgadzam. W tym tygodniu odbieram nowa Mazdę CX-30 i w niej nie mam zamiaru się bawić w lokalizator. Ale inaczej to wygląda przy samochodach które są w jakiś sposób unikatowe - jak mi ukradną konia to uj mi z tego, że dostanę odszkodowanie, skoro drugiego takiego egzemplarza nie znajdę a juz na pewno nie w takich pieniądzach jakie dostanę ubezpieczenia. Spróbuj znaleźć VI generację przed liftem, GT, automat, kabriolet, kupiony w salonie w Polsce, serwisowany w ASO, z niedużym przebiegiem, race red, z fakturą VAT23%. Więc po pierwsze dodatkowe zabezpieczenie, żeby nie było im za łatwo num odjechać, a jeśli już odjadą (lub odwiozą - laweta, kontener itp.) to żebym się o tym natychmiast dowiedział i mógł potwierdzić rozpoczęcie poszukiwań.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko poza Mustangiem”